Vântul stârnit a mai alungat în această dimineață norii și a înseninat cerul Timișoarei, însorit, fanii viola în număr de circa 200 în galerie și mai adunându-se în minutele de început ale primului meci acasă după 3 săptămâni sperând să iasă din nou soarele și pentru poliștii fără gol pe ”Știința” din 6 august, aproape două luni, matineu duminical la un nou început, cu Octavian Benga revenit după nici 2 ani pe banca tehnică a bănățenilor și cu nădejdea suporterilor că zicala adeverită în cazul lui Bogdan Andone, ”ciorba reîncălzită nu mai are același gust”, nu va fi reconfirmată. Prima sorbitură a fost însă de foarte rău augur: Politehnica Timișoara – CS Concordia Chiajna 1-4 (0-1).
Vânt al schimbării sub forma unor însemne noi și în dreptul galeriei, ”GRUPUL AUTONOM VIOLET”, afiș cu litere de-o șchioapă desfășurat în primele minute ale partidei ”necăjitelor” de pe locurile 18 respectiv 15, despărțite de două puncte, și speranțe ca gazonul foarte moale după ploile recente să reziste pe durata întâlnirii programate la 42 de ani după memorabilul 1-0 pe vechiul ”1 Mai” cu Celtic Glasgow. N-a rezistat în schimb ”Poli”, care, deși a marcat în sfârșit din nou acasă după 415 minute, la a patra tentativă, fie și doar din penalty, reducând din handicap în minutul 63, a sfârșit în cele din urmă lamentabil, pradă unor jucători introduși după pauză de noul antrenor al ilfovenilor, Trică.
Mai puține noutăți în schimb în cele două echipe de start față de precedenta apariție, Ignea și Taub la gazde – acesta intrând în minutul 80 la Dej, în vreme ce banderola de căpitan a trecut tot în linia defensivă de la Bocșan la Radu, și tot alți 2 titulari și la Concordia, Alexandrescu în locul lui Bușu, pe care-l schimba deja în minutul 10 al meciului de joi seară, respectiv Burcea în locul lui Llullaku.
Diferența constând în faptul că, în vreme ce poliștii nu mai jucaseră de peste două săptămâni, când remizau la Dej, cei din Chiajna au găzduit și un amical remizat cu Dinamo, când Eugen Trică le-a luat pulsul după preluarea echipei de la Ianis Zicu, dar au și jucat joi seară de la ora 19:45 pe propriul nou gazon în play-off-ul Cupei României, 0-2 (0-1) cu ”Șepcile roșii”, marcatoare în primele câte 20 de minute ale fiecărei părți. Cinci dintre jucătorii de câmp integraliști la eliminarea din competiția K.O. menținându-se titulari și pe ”Știința”, cu mențiunea că Albert Voinea, intrat joi din minutul 72, n-a fost astăzi nici rezervă la vizitatori.
Iar apropo de rezerve, reconvocați la ”violeți” Zaluschi și Bakoș, dispărând în schimb, și normal, fiul lui Bogdan Andone, în vreme ce Germinio și Plantak, titulari la Dej, au rămas pe bancă la startul primului meci cu Benga la cârmă.
Noutăți care va să zică pe ambele bănci tehnice, atât Benga cât și Trică redebutând cu această ocazie la cârma unor divizionare ”B”, și nu este decât etapa a opta, semn al rotației nebunești a caruselului antrenorilor într-un fotbal necompetitiv și tocmai datorită lipsei de continuitate a tehnicienilor, pe cei 2 legându-i soarta de a fi antrenat pe rând în același tur al sezonului regulat trecut în Liga 2 gruparea ”cameleonică” și devoratoare de antrenori din Târgu Jiu.
Într-adevăr, Eugen Trică prelua banca gorjenilor de la Lupuț odată tot cu etapa a opta, dar în toamna trecută, ”rezistând” până în cea de-a 13-a, după care Ciobanu pentru un joc și nimeni altul decât tocmai Octavian Benga pentru două etape la finele lui 2021 asigurau interimatul, chiar Trică înlocuindu-l apoi pe timișorean la olteni pentru ultimele runde din sezonul regulat și apoi nu toate din play-out.
Așadar 2 tehnicieni pătimiți în același spațiu tehnic cu sarcină imprecisă pe Jiu, dar și concluzia că Trică este deja obișnuit a ”zbura” din echipă în echipă, în unele cazuri prin a reveni la cârma aceleiași formații. Căci, în nestatornicia ex-internaționalui ”tricolor” ajuns ca jucător de la Universitatea Craiova și la Steaua dar și la CFR Cluj, și trecut atât prin Bulgaria cât și prin Israel sau Cipru, a devenit de notorietate multiplul său come-back sub comanda ”albaștrilor” din Bănie ai lui Mititelu.
În consecință deloc de mirare că acum nici o lună, pe 3 septembrie, Trică se înfățișa în Timișoara cu Metaloglobus, cedând cu 2-1 pe ”Electrica” în fața Ripensiei, bucureștenii rămânând cu ”lanterna roșie” și după acel eșec, iar astăzi pe ”Știința” cu ilfovenii Chiajnei, la primul său meci în Liga 2 la timona galben-verzilor.
Craioveanul de 46 de ani doiar își continuă ”turul României”, început pe banca echipelor acum 10 ani, într-una schimbate, de la Juventus București la CFR Cluj, și tot așa, de exemplu și la UTA, CSM Școlar Reșița, Sportul Snagov, Turris Oltul sau CSM Politehnica Iași în calitate de secund, în primăvara lui 2021 promovând cu FC U Craiova 1948, la care s-a întors acum nici un an, în noiembrie 2021, pentru un al patrulea mandat la aceiași ”albaștri”, încheiat chiar și mai repede.
Poate avea oare fotbalul românesc ceva de câștigat și să avanseze în acest climat al discontinuității pe banca tehnică? Multe ar fi însă întrebările rămase fără răspuns, unul presant pentru fanii viola ținând de momentul spargerii gheții acasă după aparițiile fără gol marcat, 0-0 cu brașovenii, același 0-1 cu nou-promovata Progresul 1944 Spartac dar și gorjenii.
Până când așteptarea? Întrebare pe buzele celor circa 250 de fani și spre 150 de spectatori de pe cealaltă lungime a terenului, cu indulgență 400 la meci.
Cert era că alb-violeții nu învingeau nici în precedenta lor reprezentație acasă cu Concordia, 0-0 deja în îndepărtatul 31 august 2019, în etapa a 5-a la acea vreme, după care întâlnirile celor două au fost strict în Ilfov, 2-1 pentru cei din Chiajna în 7 martie 2020 – la ”ultima strigare” pre-mascarada Stupid-19, 2-0 în 28 martie 2021 și 0-0 anul acesta, la 6 martie 2022, cu mențiunea că poliștii și galben-verzii nu s-au întâlnit și în fazele pe grupe valorice, când unii, când alții în play-off, bănățenii în 2021, Concordia primăvara aceasta, ratând promovarea în SuperLiga doar la loviturile de departajare, în fief-ul Chindiei.
Doar amintiri pentru ambele grupări, forma de moment, fără rezultate pozitive, unghiurindu-le într-un colț din care și-au schimbat antrenorii. Concordia după ce n-a câștigat acasă în acest campionat, 0-3 cu CSM Slatina, 2-2 cu CSC Dumbrăvița, 0-1 cu dinamoviștii dar și CSC 1599 Șelimbăr, învingând în schimb în prima sa deplasare din noul campionat, și tocmai la Miercurea Ciuc, cu 1-0, dar și cedând apoi la limită la Iași, 2-1, din nou însă apoi și victorioasă, cu 3-0 la Unirea Constanța, de fapt tot în Ilfov.
Iar astăzi Concordia a câștigat și pentru a treia oară în deplasare în noul campionat al Ligii 2, așadar de 3 ori în 8 etape, tot a treia oară ajungând să piardă și Politehnica în cele 5 apariții pe ”Știința”, cele doar 5 puncte din 24 posibile semnalând că a coborât la un apăsător ”-10 în clasamentul adevărului”.
Și era cumva de așteptat ca o formație care a primit câte două goluri la ultimele apariții în câteva zile, eliminată fiind din Cupa României la Reșița, unde aseară Pobeda Star Bîșnov a învins cu 1-2, și egală la doi Unirii la Dej, să încaseze și pentru a treia oară consecutiv pe propria arenă ”Știința”, dar mai puțin previzibil era ca ”Poli” să se aleagă cu ”norma” de 4 înghițită pe malul Oltului de la sibienii Șelimbărului.
Trei înfrângeri la rând acasă sună a retrogradare, redebutul lui Benga la alb-violeți fiind cât se poate de nefericit, și tocmai la începerea unei serii de întâlniri dificile, pe când Trică pare a o mai fi liniștit și ridicat momentan pe Concordia, la startul său în campionat pe banca ilfovenilor.
Nu părea tocmai așa după cum a început meciul matinal, unicul dintre cele 4 disputate de la ora 11 în Liga 2 care s-a încheiat cu victoria oaspeților, debut cu Politehnica atacând împotriva vântului dar chiar și așa Ignea fiind găsit în primul sfert de oră cu două centrări de pe dreapta în careul vizitatorilor, una, dinspre Mudrazija, reluată cu capul din stânga careului mic milimetric pe lângă bară, cealaltă, dintr-o poziție mai centrală, tot cu capul, pe… transversală.
Cadru al porții ”prins” abia în minutul 18 de Oanea de la semi-distanță, peste 25 de metri. sub transversală dar prea puțin problematic pentru Chudy. ”Tir” revenit la ”normal” un minut mai apoi, din nou alături, la încercarea lui Mudrazija din careu, pe lângă colțul lung.
Ceva ”mai echipă”, Concordia a început treptat să-și etaleze intențiile ofensive și să obțină faze fixe, din cea din minutul 40, o lovitură liberă din dreapta careului executată de același Pațurcă, ilfovenii deschizând scorul după ce poliștii n-au izbutit degajarea și executantul a recuperat mingea din fața a 2 violeți, șutând de la 12 metri lateral spre colțul lung, la care Carol Taub a trimis balonul din alunecare din careul mic în propria plasă, din fața lui Mediop Ndiaye: 0-1.
Și cu nou-promovata Progresul 1944 Spartac se încasa pe ”Știința” tot în minutele dinaintea pauzei, atunci unic gol al jocului. De astă dată indiciile fiind în favoarea mai multor reușite. Rusescu fiind la un pas de 0-2 înaintea pauzei, când a reluat din careu peste bară, din poziție centrală, o centrare din dreapta. ”Poli” scăpa cu fața curată.
Iar Benga îl înlocuia pentru repriza a II-a pe Ignea, retitularizat astăzi, cu Zaluschi, revenit pe convocator. Parte secundă începută cu șutul lui Oanea de la marginea careului mic, respins de portarul ilfovenilor în corner. Salvator apoi și celălalt portar străin, dintre buturile poliste, la capătul contraatacului Chiajnei din minutul 51, purtat de Rusescu, și de astă dată balonul fiind deturnat în corner.
Trică a adulmecat aplicarea loviturii decisive și l-a schimbat imediat tocmai pe Raul Rusescu, cu Vlad Mihalcea, iar înlocuirea a dat roade în 5 minute, chiar Mihalcea profitând în careul polist de eroarea lui Tsvetkov, trimițând în stânga pentru urcarea lui Mediop Ndiaye, 0-2 în minutul 58 din careul mic.
A înscris în sfârșit apoi și ”Poli”, la al patrulea meci acasă, fie și doar dintr-un penalty, dictat pentru hențul în careu al lui Simion la un lob al lui Zaluschi, lovitură de la 11 metri fructificată în minutul 64 de Pană, pe jos în dreapta lui Chudy: 1-2.
La care Eugen Trică a efectuat o dublă modificare, Pațurcă fiind înlocuit de Oancea și Burcea de Ghimfuș, iar la fel ca la golul 2, unul dintre cei introduși a înscris puțin mai apoi. După o combinație în minutul 69 a celor intrați după pauză, Mihalcea pentru Evgheni Oancea, pătruns nemarcat în careu, șut de la 9 metri la colțul lung: 1-3.
Cireașa pe tortul debutului lui Trică la Concordia, așezată în prelungiri, în cel de-al 3-lea minut, de același Vlad Mihalcea, care mai rata și în minutul 77, de astă dată combinând cu albanezul Llullaku – intrat pentru ultima jumătate de oră, brașoveanul Mihalcea dezinvolt în careul gazdelor îngenunchiate, nu la fel cum își încerca pe vremuri șansa în Timișoara în alb-negrul lui ACS Poli: 1-4.
Copleșitor deznodământ, clipe tot mai grele pentru alb-violeții antepenultimii clasați înaintea celorlalte 8 runde ale toamnei, în total încă 11 ale sezonului regulat. Numai și numai 4 goluri înscrise în 8 etape, iar pe lângă buzoieni, și Minaur, Metaloglobus și Csikszereda oaspeți ai ”Științei” în 2022, ieșenii în 2023. Deplasările, după cea în Ghencea, și la Slobozia, Ripensia și Slatina, iar anul viitor la Dumbrăvița și Dinamo la sfârșitul turului.
Rezultatele etapei a VIII-a în Liga 2 și programul viitor, pe coloana clasamentelor la zi a secțiunii Fotbal.
La revenirea pe banca poliștilor, Tavi Benga a admis că e „un debut nefast, mă aşteptam ca echipa să aibă reacţie. Am avut reacţie, când am început jocul. Din punctul meu de vedere şi cred că toată lumea e de acord cu mine. Am controlat total prima repriză, i-am dominat net pe cei de la Chiajna, cu tot respectul pentru ei. Cred că am avut şapte-opt oportunităţi foarte mari, am avut şi o bară. Am avut situaţii din cinci-şase metri, trebuia să marcăm. Apoi, pe finalul primei reprize, a venit acel cadou, de fapt trei din cele patru goluri ale Chiajnei au fost cadouri de copii şi juniori, adică le-am dat mingea şi ei au marcat. Din posesia noastră, alegeri greşite. Nu aş vrea să nominalizez jucătorul care la toate trei a greşit. Greşeli neforţate iar cei de la Chiajna ne-au taxat, pentru că era şi foarte simplu din poziţiile acelea să marcheze. E păcat, pentru că cei de la Chiajna nu ne-au surprins, ştiam cum joacă, ne-am antrenat în privinţa asta, jucătorii au interpretat bine prima repriză, dar trebuie să marchezi şi să nu dai cadouri… Am reuşit să ajungem în zona de 16 metri de atâtea ori şi nu avem finalitate. Gol poţi să iei în orice moment, dacă nu marchezi. Sunt total nemulţumit, consider că nu meritam să pierdem după numărul de ocazii, dar fotbalul se joacă pe goluri şi cine greşeşte pierde. Asta e Liga 2. Sigur, jucătorii au făcut un efort mare, au făcut ambele faze, au cedat unii jucători fizic, pentru că terenul a fost foarte greu… din păcate cei de pe bancă nu au venit cu niciun plus. Soluţiile sunt foarte puţine, încercăm cu ce avem să facem cât mai multe puncte. Am şi spus, poate să fie sinucigaş, dar îmi asum acest lucru, trebuia să vină cineva. Asta le-am spus jucătorilor şi celor din jur: trebuie să aibă mai mult curaj! Într-un fel am vrut să demonstrez şi eu că am curaj. Trebuie să încercăm să adunăm cât mai multe puncte până în iarnă. Iar din iarnă se ne reorganizăm, împreună cu cei din conducere, şi să salvăm echipa de la retrogradare”,
Eugen Trică a pornit în schimb cu dreptul în campionat la Concordia: „Mă bucur foarte mult, chiar ţin să-i felicit pe jucători. Au făcut o partidă bună, nu mi-au plăcut primele 25-30 de minute, în care am ceda iniţiativa lui Poli, în care şi-au creat două-trei situaţii, după care ne-am revenit. Am început să jucăm fotbal şi din fericire pentru noi am reuşit să marcăm patru goluri. Le-am reamintit înainte de meci că nu mai marcasem de patru etape, inclusiv amicalul pe care l-am jucat cu Dinamo iar azi s-au descătuşat şi aveam nevoie de această victorie ca de aer. Poli chiar au jucat foarte bine, ţin să-i felicit, atât cât au putut. Dar astăzi cred că am fost mai buni. Mă felicit, chiar au venit cu un plus cei de pe margine. Nu mă aşteptam (la o asemenea diferenţă) ştiam că Poli e o echipă bună, au schimbat antrenorul, îl ştiam şi pe Tavi şi, cum v-am spus, începutul bun de partidă al lor, dar din fericire pentru noi am început să jucăm fotbal şi am reuşit să câştigăm. E o victorie pentru moral, ne aşteaptă iarăşi meciuri foarte importante. Meciul de acasă cu Progresul Spartac, şi trebuie să câştigăm dacă vrem să fim acolo în faţă cu celelalte echipe care se luptă pentru promovare. (despre Vlad Mihalcea) E un fotbalist foarte bun, foarte tehnic, aţi văzut şi pasele de gol pe care le-a dat, mai ales la ultimul gol cum a dat şi a plecat, are viteză de reacţie, trebuie să fie în primul rând sănătos şi să ajute Concordia Chiajna să-şi îndeplinească obiectivele. Şi Llullaku a intrat foarte bine şi Giovani, mă declar mulţumit de ce am văzut azi. Eu la Chiajna mi-am încheiat cariera de fotbalist, acolo am reuşit prima promovare, mi-e un club drag, practic m-am întors la una dintre casele mele… Per total sunt mulţumit de jucători. Terenul a fost bun, am înţeles că a plouat de şase-şapte zile, asta e, toţi ne dorim să avem teren biliard, dar ne adaptăm.
Cât despre despre terenul principal al Chiajnei, a explicat că ”s-ar putea săptămâna viitoare să revenim, l-am văzut, arată foarte bine. Discut cu preşedintele când vom putea intra pe noul teren. Și bineînţeles, play-off!, luptăm pentru fiecare meci să fim acolo sus”.
*
Politehnica Timișoara: Kucich – Radu – cpt., Bocşan, Tsvetkov, Taub – Bîrnoi, Pureca, Pană, Oanea (minutul 75, Milea) – Mudrazija (61, Ţangulea), Ignea (46, Zaluschi).
Pe bancă: Murariu – Jurj, Mada, Bakoş, Germinio, Plantak.
Concordia Chiajna: Chudy – R. Simion, Palmeş – cpt., Stănică, Alexandrescu – Voicu (minutul 61, Llullaku), Codrea, Paţurcă (66, Oancea), Burcea (66, Ghimfuş) – Rusescu (53, Vl. Mihalcea), Mediop Ndyaie.
Pe bancă: Chesneau – Maric, Catrina, Skytte şi Mustacă.
Antrenor: Eugen Trică.
Arbitru: Valentin Naidin (Turnu Măgurele); asistenți: Dobre (Şotânga / Dâmboviţa) și Cîmpeanu (Cluj). Rezervă: Jurca (Arad). Observator arbitri: Salomir (Cluj). Delegat joc: Lolea (Reşiţa).