Poli pierde pe final la Baia Mare duelul „de 6 puncte” al codaşelor şi naufragiază la 14 puncte de ultimul loc salvator. Iar de barajul care n-o salva în 2022 o despart 8 puncte

De parcă nu erau de-ajuns cele 11 puncte handicap cu care alb-violeţii abordau în urma ocupantei ultimului loc salvator faza play-out a Ligii 2, acestea au devenit astăzi 14, în condiţiile în care bănăţenii mai au de-acum maximum 15 la dispoziţie. Căci, deşi a egalat puţin după pauza matineului maramureşean, după ce primea gol în primele 10 minute din careul mic, Politehnica Timişoara a mai încasat unul şi din afara careului, pe final, micşorându-şi astfel total şansele oricum foarte mici de supravieţuire directă. Semnificativ mai reduse şi în ceea ce priveşte prinderea treptei de baraj, în urma căreia a rămas la opt puncte, din moment ce tocmai la Baia Mare a pierdut întâlnirea ultimelor două clasate de pe locurile de retrogradare, în faţa nou-promovatei Minaur, nimeni alta decât cea mai abordabilă oponentă din seria grupei a II-a valorice prin prisma situaţiei ierarhice: 2-1 (1-0).    

Însă poliştii n-au câştigat deloc în deplasare în acest campionat, iar nici acest prilej, de a-i egala la puncte pe nou-promovaţii băimăreni în cazul unei victorii în întâlnirea care pe care „de 6 puncte”, ceea ce le-ar fi tăiat vântul din pânze maramureşenilor, n-a fost fructificat, din contră, localnicii luând avans şi apropiindu-se la doar „două lungimi” de bucureştenii de pe locul de baraj. Nici măcar remiza n-a rezistat, remiză înregistrată de violeţi în Maramureş cu Benga la cârmă în toamna lui 2020, 3-3 la Comuna Recea înaintea înlocuirii sale cu Alexa. 

După ce varianta giuleşteană, cu Mihai Iosif la timonă din toamnă, n-a dat roade conform aşteptărilor, CS Minaur a apelat din nou după primele două eşecuri din 2023 la varianta locală, învestindu-l pe Vasile Miriuţă pe banca tehnică, iar nou-promovaţii s-au redresat niţel când le ardea buza mai tare, la finele sezonului regulat, înregistrând un 1-1 (1-0) pe teren propriu cu FC Buzău, calificată după acel draw în play-off. 

Continuarea venind astăzi în întâlnirea cheie a codaşelor seriei de play-out, Minaur – Politehnica, disputată pe un gazon greu la debutul fazei grupei a II-a valorice şi adjudecată de maramureşeni în minutul 85 cu un şut de la semidistanţă, depăşindu-l pe junele goalkeeper al ultimei clasate, Denis Moldovan, din generaţia 2004. 

Duel direct şi care pe care abordat la o diferenţă de 3 puncte, favorabilă gazdelor din nord, într-un moment prielnic dar şi vital pentru băimăreni, dat fiind faptul că Metaloglobus, echipă clasată pe locul imediat superior, şi anume cel de baraj, cu 21 de puncte în cont, stătea în această rundă inaugurală. Valorificată de Minaur, plusând de la 16 la 19 puncte, pe când „Poli” a rămas cu cele 13. Număr cu ghinion?

Cert este că poliştii vor avea o apăsătoare pauză competiţională de două săptămâni, iar apoi un examen de totul sau nimic pe teren propriu cu foarte incomoda Csikszereda, cu antrenor nou şi triumfătoare astăzi cu 2-0 (0-0) la debutul în play-out, acasă cu CSM Slatina, graţie lui Kovacs Lorant, marcator din penalty în minutul 56, şi rezervei Kruzikas, în minutul 84. 

Antrenorul poliştilor, Benga, a remarcat că nu-i convenea o deplasare tocmai la penultima clasată din Baia Mare la doar 6 zile după încheierea în Bucureşti a sezonului regulat, 1-1 (1-0) la Dinamo, iar tot 1-0 la pauză pentru localnici a fost şi în Maramureş, alb-violeţii egalînd din nou, şi încă mult mai repede, prin a marca încă un gol precum în precedentele două deplasări – în prima, din penalty, însă capotând la final. 

O combinată ex-ripensistă a adus bucuria dar şi speranţa în colectivul polist şi în sânul galeriei viola care i-a susţinut pe timişoreni în nord, în minutul 48, când Ignea a executat o lovitură liberă din stânga, spre colţul lung, de unde Gavra a recentrat iar Tudor Călin, mijlocaş din generaţia 2000 sosit şi acesta în iarnă, a preluat şi egalat din careul mic: 1-1. 

Din nou egalitate, la care diferenţa de 3 puncte între codaşe se restabilea, un balon de oxigen pentru alb-violeţi. Spart însă spre final de la aproape 30 de metri, iluzii spulberate. Şi calcule tot mai puţin de folos pentru timişoreni.

Care au apelat astăzi pe arena „Viorel Mateianu” la 4 jucători noi faţă de 11-le aliniat duminică în capitală, şi anume Porumb, Stojanovic, Ignea şi marcatorul din Bucureşti, Oanea, înlocuindu-i pe Sekulic – suspendat, Gâdea, Bârnoi şi Benzar, accidentat.

„Poli” aliniind în nord un 11 cu o medie de vârstă cu peste 2 ani mai scăzută decât a trupei lui Miriuţă, „violeţi” cu 5 titulari născuţi în 2000 sau mai tineri, respectiv doar 2 în pragul celor 30 de ani şi cu unul, Ignea, trecut de acest prag. pe când localnicii s-au axat pe 5 componenţi de la 30 de ani în sus.

Iar în asemenea întâlniri cheie pentru evitarea retrogradării, rutina competiţională poate conta. Mai exact, CS Minaur a contat pe Avram (născut în anul 1993) – Lazăr (n. 2002), Stoian (2004), căpitanul sud-american Mondragon (1994), Iacob (1989), Dandea (1988), Gneba (2001), ex-polistul Petre Ivanovici (1990), Chinde (1993), Berisha (1996) şi Jarovic (1998), rezerve fiind Băilă (n. 2000) – Cin (2004), Matei (2003), Potcoavă (2000), Simion (1998), Donca (1996), Ciocan (1998), Chitaş (1999) şi Rotar (2002), pe când Politehnica Timişoara pe Moldovan (n. 2004) – Radu (2003), Bocşan – cpt. (1995), Porumb (2000), Taub (1993) – Tiihonen (2000), Tudor Călin (2000) – Stojanovic (1996), Ignea (1989), Oanea (1999) şi Gavra (1993), cu rezervele Murariu (1999) – Târşa (1998), Mada (2005), Marincu (2005), Ţurcaş (2004), Gîdea (2000), Vlaicu (2006) şi Bîrnoi (1997).

Iar gazdele mai bine clasate au avut şi primul cuvânt deja în primul sfert de oră, 1-0 în minutul 10 graţie combinatei ex-iugoslave din avanposturi, în urma unei centrări din dreapta, mingea ajunsă în faţa careului fiind prelungită cu capul în faţă de Jarovic, pentru Valmir Berisha, care, demarcat, l-a fixat din prima din careul mic pe Moldovan.

Marcator ulterior accidentat în minutul 26, după ce era lansat pe culoar şi avansa tot până în faţa careului, de unde a şutat din fuleu, însă defectuos, căzând şi acuzând dureri, ceea ce i-a atras ieşirea din joc deja în minutul 35, înlocuit cu Chitaş. 

În faţa a numeroşi susţinători, Minaur intra în avantaj la pauză, intrând astfel ferm şi în ecuaţia pentru prinderea locului de baraj, Metaloglobus urmând a fi gazdă a băimărenilor chiar etapa viitoare, peste două săptămâni, în capitală.  Respectiv vizitatoare a Timişoarei abia în runda finală, după ce „Poli” tocmai va fi stat în penultima etapă.

„Violeţii” au încurcat temporar planurile maramureşenilor, egalând prin ardeleanul Tudor Călin, însă, după ce Miriuţă a mai apelat şi la Ciocan şi Rotar, gazdele l-au ameninţat din nou pe Denis Moldovan, salvat de bară în minutul 72, la care şi Octavian Benga a mai efectuat o a doua modificare, introducându-l pentru ultimul sfert de oră pe Bîrnoi în locul lui Stojanovic, la 10 minute după intrarea lui Gîdea.

Iar meciul părea a curge spre o remiză, echilibru însă rupt de un şut de la semidistanţă, ca urmare a unei respingeri defectuoase a mingii de către polişti, în picioarele lui Chinde, care a ochit plasa lângă bară, 2-1 în minutul 85. În tribune se davura reuşita „bătăliei în noroi”, timişorenii arătau aidoma condamnaţilor. 

Sânge proaspăt, Marincu în locul lui Ignea în prelungiri, însă urmări şi mai neplăcute pentru bănăţeni, Cosmin Bîrnoi primind şi al doilea cartonaş galben, în insistenţa sa de a-l deposeda pe Jarovic, câştigând timp prin a proteja balonul în colţul terenului, ceea ce şi izbutea în pofida unui fault, nesportivitatea atrăgându-i bănăţeanului eliminarea, cu repercusiuni după pauza competiţională.

„Poli”, în momente tot mai grele, dificile şi anevoioase, cufundându-se parcă, oricât de mult s-ar căzni. Astăzi având o oportunitate în plus prin prisma calibrului valoric mai redus al nou-promovaţilor din Baia Mare, mai abordabili decât CSC Dumbrăviţa, Politehnica Iaşi şi Dinamo, foste oponente în noul an.

Timişorenii nu s-au descurcat însă la ora acestui examen cu cuţitul la os, ci doar până la un anumit punct, rămânând astfel şi mai mult de căruţă: Unirea Slobozia 31 de puncte, Csikszereda 29p, CSM Slatina 27p, CSC Şelimbăr 27p / Metaloglobus 21p cu un meci mai puţin jucat, pe locul de baraj // Minaur Baia Mare 19 puncte, Poli 13.

Şi urmează primirea harghitenilor cu antrenor nou, Robert Ilyes, ex-secund al lui Sepsi OSK de la care a revenit la roş-negrii la care şi-a încheiat cariera de jucător. Înlocuitor la Csikszereda al neamţului Bürger, pe făraş după doar 3 jocuri disputate în 2023, locţiitor fiindu-i astăzi antrenorul secund Barna. Şi a fost Csikszereda – CSM Slatina 2-0, iar Unirea Slobozia – CSC Şelimbăr 2-3.  

Etapa a II-a (1 aprilie): CSM Slatina – Unirea Slobozia, Politehnica – Csikszereda, Metaloglobus – Minaur. CSC Şelimbăr stă.

Etapa a III-a (8 aprilie): Csikszereda – Metaloglobus, Unirea Slobozia – Politehnica, CSC Şelimbpr – CSM Slatina. Minaur stă. 

Etapa a IV-a (14 aprilie): Politehnica – CSC Şelimbăr, Metaloglobus – Unirea Slobozia, Minaur – Csikszereda. CSM Slatina stă.

Etapa a V-a (22 aprilie): Unirea Slobozia – Minaur, CSC Şelimbăr – Metaloglobus, CSM Slatina – Politehnica. Csikszereda stă.

Etapa a VI-a (29 aprilie): Metaloglobus – CSM Slatina, Minaur – CSC Şelimbăr, Csikszereda – Unirea Slobozia. Politehnica va sta în penultima rundă.

Etapa a VII-a (6 mai): CSC Şelimbăr – Csikszereda, CSM Slatina – Minaur, Politehnica – Metaloglobus. Unirea Slobozia stă.

Rezultatele complete în play-off şi în play-out în Liga 1 şi Liga 2, precum şi programul viitor, pe coloana clasamentelor la zi ale grupelor valorice în primele două divizii.

*

CS Minaur Baia Mare: Avram – Lazăr, Stoian, Mondragon – cpt., Iacob (minutul 61, Ciocan), Dandea, Gneba (71, Rotar), Ivanovici, Chinde, Berisha (35, Chitaş), Jarovic.

Rezerve: Băilă – Cin, Matei, Potcoavă, Simion, Donca.

Antrenor: Vasile Miriuţă.

Politehnica Timişoara: Moldovan – Radu, Bocşan – cpt., Porumb, Taub (minutul 63, Gîdea) – Tiihonen, Tudor Călin – Stojanovic (74, Bîrnoi), Ignea (90, Marincu), Oanea – Gavra.

Rezerve: Murariu – Târşa, Mada, Ţurcaş, Vlaicu.

Moldovan – Radu, Bocşan – cpt., Sekulic, Taub – Tiihonen, Călin (minutul 85, Porumb) – Gâdea (64, Oanea), D. Benzar (17, Stojanovic), Bîrnoi (64, Ignea) – Gavra (85, Târşă).

Rezerve: Murariu – Mada, Ţurcaş, Marincu.

Antrenor: Octavian Benga.

Arbitru: Vlad Baban (Iaşi). Asistenţi: Brînză şi Noroc (ambii din Botoşani). Rezervă: Bădărău (Hunedoara). Observator de arbitri: Duma (Sibiu). Delegat de joc: Sabou (Zalău).

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru − 2 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: