Poli semnează întâia victorie în Liga 3, 3-0 (2-0) cu campioana Diviziei D Arad. Primele goluri după 316 minute de „secetă” acasă aduc şi întâiul succes în 4 meciuri pe teren propriu, stopând seria neagră de 6 partide fără victorie

Ceea ce părea inimaginabil în urmă cu 2 ani şi ceva, în primăvara lui 2021, pe când alb-violeţii Politehnicii nădăjduiau în play-off-ul Ligii 2 la promovarea în elită, s-a conturat în aceste prime zile de septembrie, unica reprezentantă a fotbalului din Timişoara în primele 3 divizii privind de pe antepenultima treaptă a ierarhiei seriei vestice în eşalonul terţ, locul 8 din 10 şi fără victorie în primele două runde, la vizitatorii nou-promovaţi ai Socodorului cu punctaj maxim pe treapta secundă a clasamentului, nimeni alţii decât campionii la zi ai Diviziei D Arad. Simplul fapt că bănăţenii au ajuns să bifeze în istoria lor şi o întâlnire abordată în inferioritate ierarhică faţă de ilustra anonimă CS Socodor, şi spune multe despre rătăcirile fotbalului de pe Bega, dar „Poli” cel puţin a dres busuiocul la a treia încercare, 3-0 (2-0) cu oaspeţii din nord-vestul judeţului vecin, reducând astfel la două puncte handicapul faţă de învinşii comunali.

A fost aşadar nevoie să treacă Socodorul pe Bega, rămas în 10 jucători pe „Electrica” de la eliminarea închizătorului Turcuş înaintea ultimelor 25 de minute, sancţionat cu cartonaş galben pentru proteste încă dinaintea pauzei, pentru a obţine şi Politehnica doar a treia victorie în partidele oficiale din întreg anul 2023, partidă abordată cu 4 noutăţi în unsprezecele de start faţă de cel aliniat pe Mureş în runda anterioară, şi anume Huminic, Tudoran, Rotariu şi Paşcalău, ultimii 3, intraţi pe parcurs şi la Lipova. 

Unde înaltul David Popa punea punct în prelungiri îndelungatei „secete” poliste, iar tot ardeleanul ajuns din fotbalul arădean prin Anglia dar şi Finlanda, cu încă o trecere pe la UTA iar anul trecut şi pe la Dumbrăviţa, a eradicat şi perioada de peste 5 luni fără gol înscris acasă de alb-violeţi, fructificând la mijlocul reprizei, din preajma careului mic, şutul lui Rotariu în urma respingerii unui corner spre marginea suprafeţei de pedeapsă a nou-promovaţilor, reuşită la câteva minute după ce autorului golului îi era deviat un şut în corner: 1-0.    

Adoptând jucători din fotbalul arădean dar şi bihorean, şi pe fondul aruncării prosopului de către vecinii orăşeni ai Chişineului Criş, CS Socodor a continuat la debutul în Liga 3 ceea ce a clădit pe drumul promovării, câştigând în primăvară Divizia D Arad iar apoi la scor şi manşa I în deplasare a barajului pentru accederea în eşalonul terţ, 3-0 la Recolta Dănceu, ieşirea la Lipova în runda inaugurală dovedind că roş-albii sunt de luat în seamă, victorioşi cu 2-1 de la 1-0 la pauză pentru Şoimii, cu încă două goluri marcate şi la prima apariţie pe „Comunalul” local în seria vestică, 2-0 cu „vecinii nordici” din Cermei.

Succese plasându-i pe arădenii antrenaţi de Gigi Cameniţă şi Tiberiu Darazs pe podiumul Seriei 8, pe locul 3 după runda inaugurală, chiar pe 2 după etapa a II-a, la egalitate de puncte, maximum, cu liderul FC Bihor, postură din care au descins sâmbătă după-amiază pe „Electrica” din Timişoara, unde „Poli” nu înscria la precedenta apariţie, 0-0 cu con-judeţeana Phoenix Buziaş în runda de start.

Poliştii lui Paul Codrea au marcat în schimb în prelungirile primei deplasări golul de onoare dar nu şi al consolării, la Lipova, la 2-0 pentru Şoimii, apărarea blazonului devenind prioritară pentru alb-violeţii Timişoarei la primirea roş-albilor comunali din fotbalul arădean.

Cu galeria alături, Bocşan şi compania s-au desprins până la pauză, înscriind la mijlocul primului mitan iar apoi şi în prelungiri, venindu-le inima la loc după un debut de sezon în contrast vădit cu cel precedent în Liga 3, 2015-2016, în care, ca nou-promovată din Divizia D Timiş, ASU Politehnica înşiruia victoriile la start, 3-0 cu Minerul Motru şi 3-1 la Giarmata cu Millenium, la adăpostul cărora primea tot în această etapă a III-a, precum la ora actuală, vizita liderului tot cu punctaj maxim al seriei, Metalurgistul 1939 Cugir, de care dispunea cu 2-0 (0-0) pe „Ştiinţa” în 12 septembrie 2015. Pe drumul spre o nouă promovare.

În 2023 în coborâş, poliştii n-au fost însă lăsaţi de unii singuri pe drum de către fanii viola, susţinători însoţindu-i la greu şi subliniind apăsat şi cu litere de-o şchioapă ataşamentul de cauza încercatei Politehnica, prin a invoca pe imensul afiş desfăşurat în faţa tribunei a II-a a „Electricii” sensul adevăratei prietenii, nu una de ocazie şi conjunctură, doar pe fondul unor tendinţe, ci una autentică şi veritabilă.

Cu asemenea prieteni de nădejde, elevii lui Codrea erau obligaţi a nu mai călca strâmb şi în „repetiţia” pentru sosirea de săptămâna viitoare a fruntaşilor orădeni, într-o reeditare a întâlnirilor „fâşiei vestice” pe prima scenă a ţării. 

Iar „Poli” a trecut cu bine primul din cele două meciuri consecutive acasă, David Popa deschizând şi închizând seria golurilor, la mijlocul primei reprize şi începutul ultimului sfert de oră, binevenită fiind reuşita lui Dan Pureca din prelungirile primei părţi, liniştind spiritele cu un şut tare sub bară după un dribling în careu, servit de Tudoran de pe celălalt flanc: 2-0. 

Gol determinându-i pe alb-roşii să efectueze nu mai puţin de 3 schimbări la pauză, tot „Poli” rămânând însă mai activă, cu încă o bară, după cea lovită de Marincu înaintea pauzei, acum şi de Pureca în urma centrării lui David Ciurel, de puţin timp intrat în locul lui Tudoran. 

Nu mai trecea mult şi vizitatorii îl pierdeau pe Turcuş, la care Paul Codrea a făcut prompt două modificări la mijlocul reprizei a II-a, şi încă două peste nici 10 minute, la intrarea în ultimul sfert de oră, spre deosebire de unica înlocuire din acest timp în „11-le” oaspeţilor, diferenţe cu impact imediat, acelaşi Popa fiind bine angajat în adâncime şi taxându-i pe arădeni din întoarcere, la colţul lung: 3-0.

Meci jucat. 

O victorie necesară şi de moral pentru alb-violeţii lui Paul Codrea, care şi-au îmbunătăţit brusc poziţia în clasament, într-un salt până pe locul 4, dar tot la 5 puncte în urma liderului din Crişana, în condiţiile în care FC Bihor s-a impus din nou la zero, Andrei Popa doborând Şoimii Lipova pe „Iuliu Bodola” cu unicul gol din cel de-al patrulea minut de prelungiri. 

Mult mai bine pentru orădeni în termeni comparativi cu rezultatele primelor 3 etape din campionatul trecut, în Seria 10, etapa a III-a aducându-le atunci eşecul cu 3-1 de la Minerul Ocna Dej, ceea ce-i lăsa în afara podiumului, după cei din Satu Mare, Bistriţa şi Zalău, fără a-i împiedica însă a câştiga ulterior sezonul regulat şi faza play-off.

Care va să zică, la Timişoara va descinde o campioană de serie, altceva decât nou-promovata Socodorului, „Poli” făcându-şi pe moment datoria şi semnând prima sa victorie acasă într-un meci oficial după peste 5 luni de zile, din 2 aprilie, când trecea cu 2-1 de Csikszereda în play-out-ul Ligii 2. 

Urmau eşecuri la zero acasă în eşalonul secund cu cei din Şelimbăr şi Bucureşti – de la Metaloglobus, iar la startul noii campanii remiza albă pe „Electrica” în compania buzieşenilor, cu alte cuvinte tinerii lui Codrea înscriind în sfârşit pe teren propriu în campionat după 4 partide. Mai exact, după 316 minute de „secetă” de la acel 2-1 cu harghitenii, împotriva cărora Adrian Gîdea marca în prima jumătate a fiecărei reprize, golul de 2-0 în minutul 66.

Depăşiţi pe final sâmbăta trecută la Lipova, timişorenii n-au încasat în schimb nici în cel de-al doilea meci jucat acasă în noul campionat, succesul de pe „Electrica” fiind primul pentru Politehnica după o serie neagră de 6 partide, prelungită în urma reuşitei cu 2-1 de la Slobozia din 8 aprilie, sub forma a trei înfrângeri la zero în play-out-ul Ligii 2, a eliminării la zero din Cupa României după reprizele de prelungire ale întâlnirii cu buzieşenii de la Lugoj, a remizei albe de lângă Gara de Est cu aceeaşi Phoenix şi a eşecului pe terenul Şoimilor.    

Primă victorie prin a stabili scorul etapei, semne că „Poli” începe a-şi face simţită prezenţa într-o serie cu două calificate în faza grupelor Cupei României, formaţiile din Oradea şi Pecica urmând a-i vizita pe „violeţi” în acest tur de campionat, toamnă în care bihorenii vor primi vizita lui FCSB şi Dinamo, iar Progresul pe cea a Petrolului şi sibienilor de la Hermannstadt, dar şi a Corvinului.   

Poli avea nevoie de victorie ca de aer după ultimele insuccese dar şi înaintea primirii liderului cu bilanţ perfect din Bihor, sâmbăta viitoare de la ora 17.

Prima apariţie acasă din seria pe teren propriu, bifată, în mod normal conform aprecierilor lui Paul Codrea după meci: „Cred că nu meritam să avem un singur punct după două etape, dar asta a fost situaţia. Trebuie să ne adaptăm la liga a III-a, să nu mai facem erorile pe care le-am făcut, băieţii să joace cu mai multă încredere, pentru că potenţial au. Bineînţeles că orice meci are istoria şi istoricul lui, iar astăzi acestea au fost în favoarea noastră. Ne bucurăm, dar nici prea tare, pentru că e doar un meci acasă şi era normal să câştigăm. L-am debutat azi pe Sebi Avramescu – un copil talentat care la academie a marcat în primele patru etape ale campionatului, şi am zis că merită să-i dăm o şansă. Oricum, nu prea avem rezervă la postul de atacant şi atunci am zis să-l aduc la echipa mare. El e doar de trei antrenamente la noi, iar azi – dacă era puţin mai inspirat la centrarea lui Haloş şi ataca poarta – poate reuşea să înscrie. David Popa este jucătorul pe care m-am bazat foarte mult de când am venit la club, a fost primul transfer, prima opţiune, şi mă bucur că a acceptat să vină la noi. Este un băiat deosebit, se pregăteşte foarte bine, foarte talentat, şi eu zic că încă nu e la potenţial maxim. Poate să dea mult mai mult, este un jucător care poate să facă diferenţa şi va face diferenţa”.

Rezultatele etapei a III-a în Seria 8 şi programul viitor, pe coloana clasamentelor la zi a secţiunii Fotbal. 

Politehnica: Murariu – Haloş, Bocşan – cpt., Huminic (minutul 75, Vlaicu), Taub – Marincu (67, Prună), Pureca (75, Oprea), Tudoran (50, David Ciurel), Rotariu – D. Popa, Paşcalău (67, Avramescu). 

Rezerve: Miklos – Radu Ciurel, D. Roşu, Lazăr.

CS Socodor: Mucha – Ciornei (minutul 46, Copil), Pele, Ţoca, Clej – Turcuş, Şerengău (46, C. Covaci) – Lezeu, Mintaş (46, Şulea), Pirtea (86, Chiş) – Câmpan (67, D. Covaci). 

Rezerve: Sârb, F. Pop – Caia, Gherheş.

A arbitrat craioveanul Claudiu Andrei Filip.

Fotografii

  

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 3, Poli Timişoara și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


doi + = 11

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: