Politehnica Timișoara o însoțește dintre divizionarele secunde pe FC Buzău în antepenultima fază a ediției 2021-2022 a Cupei României, după ce alb-violeții au înscris în această seară la mijlocul fiecărei reprize și au izbutit ceea ce nu reușeau în 3 încercări în campionatul trecut al Ligii 2, și anume să treacă de Rapid București, care a suferit prima sa înfrângere în deplasare după peste 5 luni, din 23 mai, când se înclina cu 1-0 la Mioveni la finele fazei play-out 1-6 a campaniei anterioare în eșalonul secund.
Neînvinsă pe terenuri adverse în sezonul în curs, de 6 ori în campionat și calificată la Mioveni din 16-imile Cupei României, prim-divizionara Rapid a devenit unica grupare din Liga 1 eliminată săptămâna aceasta din faza optimilor de finală ale competiției K.O. de către o formație dintr-un eșalon inferior, alb-vișiniii din Giulești urmând astfel alte 3 echipe din divizia de elită care au ieșit din cursă zilele acestea, și anume Gaz Metan, Dinamo și U Craiova 1948, toate depășite la limită acasă, de Chindia, FC Argeș respectiv Sepsi.
După eșecuri cuplate în Liga 2 în primele meciuri cu noul antrenor Nicolae Croitoru pe banca tehnică, poliștii au luat un balon de oxigen joi seară pe stadionul ”Dan Păltinișanu”, pătrunzând în sferturile Cupei României la finele unui meci disputat fără spectatori în tribune, conform impunerilor nejustificate ale ”pLandemiei”, dar totuși acceptate de un fenomen sportiv parcă de mămăligi: 2-0 (1-0) cu Rapid.
Ceea ce n-a reușit în luna februarie pe același teren contra Astrei, căreia i-a cedat cu 1-2, Politehnica a izbutit în această seară de la ora 21, și anume să treacă de faza optimilor Cupei României, pătrunzând în sferturi, în care și-au asigurat prezența numai două formații sfertfinaliste în campania anterioară, și anume Chindia și Universitatea Craiova, care se și întâlneau în antepenultimul tur, cei din Bănie sfârșind prin a cuceri trofeul, într-un ultim act tocmai contra Astrei.
Într-o ambianță jalnică, fără spectatori, o rușine pentru fotbal, meciul n-avea cum să strălucească, ”violeții” fructificând la mijlocul reprizei prima lor incursiune mai incisivă, inițiată de Andrei pe stânga, unde a avansat ca prin brânză și l-a deschis pe italianul Erik Gerbi, autor al unui șut defectuos, suficient însă pentru a-l depăși pe Drăghia la colțul lung: 1-0.
La adăpostul avantajului, gazdele din Liga 2 au pășit ușor înapoi și i-au invitat pe giuleșteni la joc, oportunitățile apărând succesiv în minutele dinaintea pauzei, cea mai mare, în urma unei faze fixe, corner de pe dreapta, prelungit de Stahl cu capul pe spate, balon lovind bara a doua și deviind norocos pentru poliști în brațele goalkeeper-ului lor australian.
Pauză de care Mihai Iosif a profitat pentru a înlocui vârful, Marzouk schimbat cu Sefer, care și-a făcut imediat simțită prezența, pasă pentru Stahl, al cărui șut din unghi a fost salvat de lângă bară de Devenish-Meares.
Vizitatorii au mai apelat la o modificare și au avut parte și de alte cornere, tot pe fondul retragerii timișorenilor, care au rezistat cumva după mijlocul părții secunde și șuturilor lui Sefer din careu în aceeași fază, cu ”cangurul” la post. N-au egalat cei din capitală, s-au desprins prompt alb-violeții, după recuperarea lui Gerbi și încă o pasă de gol a lui Dragoș Andrei, fructificată de Octavian Ursu din preajma careului mic, la colțul lung: 2-0 în minutul 72.
Ultim sfert de oră dominat de modificări în ambele echipe dar și de o sumedenie de erori, Rapidul sfârșind pe linie moartă iar poliștii alăturându-se merituoasei ACSO Filiași – din Liga 3, buzoienilor secund divizionari și celor 5 cluburi din Liga 1, și anume din Craiova – deținătoarea trofeului, Universitatea, Pitești, Sfântu Gheorghe, Târgoviște și Voluntari în sferturile Cupei României.
”Poli” a uitat amarul eșecurilor în serie cu Rapid din sezonul trecut al Ligii 2, 0-2 pe ”Știința”, 1-2 strict pe final după 1-0 la pauză în turul fazei play-off pe ”Dan Păltinișanu”, și apoi un 1-0 vișiniu cu cântec la Buftea, și cu arbitri din zonă, ceea ce a fost cazul și în această seară în Banat, centralul fiind din Buftea iar asistenții, bucureșteni.
Ascendent psihologic dar calificarea în Cupa României nu e generatoare de puncte în Liga 2, necesare deja în deplasarea de duminică la Dej, de la ora 13.
O rară reușită acasă în acest sezon, doar a două în șase încercări, și tot cu 2-0, precum în dauna brăilenilor, bucuria fiind însă neîmpărtășită cu simpatizanții, ”interziși” în arenă pentru că așa-i în dictatură, impuneri nelegale și nejustificate sub false pretexte. Pecetea acestei întâlniri nu ține atât de calificarea ”violeților” cât de jucarea meciului fără spectatori, o absurditate fără margini, dar din moment ce mămăligile de români înghit nelegiuirea fățișă de a le fi călcate în picioare drepturile și libertățile, și asta sub masca bunelor intenții comestibile eventual pentru spălații pe creier cu a lor prețiozitate de 2 bani, atunci cu toții își merită pesemne soarta, protagoniști și iubitori ai jocului, dacă chiar pot bifa în regim separat asemenea partide, despărțiți. Un nonsens.
Treziți-vă. Peste un an va fi și mai rău. Iar peste 2 chiar și mai și. Idem peste trei. Și-atunci ce mai așteptați!? Și nu că ar fi venit oricum mulți spectatori pe vechiul oval, căderea de cortină peste optimi fiind programată conform grilei de program a difuzorilor, de la ora 21 în ultima joi din octombrie. O oră de start pentru televiziuni, nu pentru descinderea iubitorilor fotbalului pe stadion. Fotbalul, omorât cu zile în România și pe 28 octombrie 2021.
Ultimele rezultate din Liga 1 și Liga 2 precum și programul viitor în primele două divizii, pe coloana clasamentelor la zi din secțiunea Fotbal.
„O victorie venită la timp, pentru că aveam mare nevoie de ea. Nu numai pentru calificarea în sferturi, ci şi pentru că jocurile anterioare nu au fost tocmai reuşite şi eram îngrijoraţi, însă jocul de astăzi demonstrează că se poate, cu multă muncă, cu multă trundă, cu organizare bună, putem să facem lucruri mai bune decât am reuşit până acum. Cred că am conştientizat cu toţii că trebuie să schimbăm ceva şi în primul rând că trebuie să schimbăm atitudinea, că trebuie să jucăm ca o echipă, că toţi trebuie să-şi aducă contribuţia la un joc reuşit şi la un rezultat pozitiv şi cred că asta am şi demonstrat astăzi, am arătat ca o echipă. Ne dă speranţe că se poate, avem jocuri grele în continuare, suntem îngrijoraţi în acelaşi timp pentru că timpul până la jocul de la Dej este unul foarte scurt. Noi sperăm ca din punct de vedere fizic să ne refacem. Mizăm şi pe aspectul psihic, victoria de astăzi sper să ne asigure un moral bun şi sperăm ca la Dej să obţinem un rezultat pozitiv, de care avem foarte mare nevoie. Unirea Dej este o echipă care joacă cu foarte mult entuziasm, cu foarte mult angajament, un joc direct pe poartă. …sperăm să găsim cele mai bune metode să contracarăm jocul lor şi, în acelaşi timp, să ne refacem jucătorii şi să fim la un nivel optim duminică. Este greu, a fost mai greu un meci cu Ripensia, decât un meci cu Rapid, acesta este fotbalul… Am spus mai devreme, cu toţii trebuie să înţelegem că performanţa se poate obţine cu foarte multă muncă, disciplină, eu cred că astăzi am reuşit să transmitem acest mesaj pentru toată lumea. Nu i-am pus un pic la colţ, un pic tribună… cred că a fost şi sper să fie o măsură care să aibă efect” a explicat Nicolae Croitoru neutilizarea lui Bîrnoi, Benzar și Prodan.
*
Politehnica Timișoara: Devenish-Meares – Sofran, Mera – cpt., Scutaru, Pamfile – Lazăr, Ignea – Radu (minutul 72, Bocșan), O. Ursu (89, R. Hațegan), Andrei – Gerbi (90+2, Zaluschi).
Rezerve neutilizate: Păduraru – Moțiu, S. Costea.
Antrenor: Nicolae Croitoru.
Rapid: Drăghia – cpt. – Cârnaț, Dandea (minutul 72, B. Barbu), Nastos, Florică (84, Demici) – A. Albu, Moise – R. Ilie (63, D. Grigore), Alami, Stahl – Marzouk (46, Sefer).
Rezerve neutilizate: Moldovan – Ignat, Despa, Iosif, Săpunaru.
Antrenor: Mihai Iosif.
Arbitri: Costreie (Buftea) – Necula și Bârleanu (ambii din Bucureşti); rezervă: Gornic (Arad); Observatori: Șovre (Satu Mare) și Căluşer (Voiniceni / Mureş).