Poli – Unirea Urziceni 3-1 (2-1): desprindere la 2-0 în 17 minute

Poli, doar cu Burcă suspendat contra Unirii dar cu 11 ameninţaţi în cazul unui nou galben, a rămas cu un 3-1 în plasa liderei şi va aborda intactă, fără vreo suspendare, derbyul din penultima etapă, de la Galaţi, după ce şi-a trecut în cont al optulea succes în mandatul lui Uhrin jr., la primul joc în 2010-2011 într-o seară de luni ce a strâns cea mai mică asistenţă din actuala campanie, şi când cehul i-a protejat pe Sepsi, Goga şi Bourceanu dar a apelat în schimb la Cisovsky în centrul liniei defensive şi la Nikolic în atac, retitularizându-i pe Helder, ca mijlocaş de bandă, şi Magera (foto), care a deschis scorul, respectiv repostându-l fundaş stânga pe Ignjatijevic.

Aşadar o formulă de risc minim, de protecţie şi de reîmprospătare a forţelor după derbyul la mare distanţă de casă de joi seara, cu gândul la duminica la Galaţi, în condiţiile în care adversara, cu un picior în groapă, îşi adusese doar patru jucători de rezervă, aspect care spune totul nu doar despre slăbiciunile sale dar ale Ligii 1 în sine. Şi doar 12 minute i-au trebuit lui Poli să se reapropie la un punct de Oţelul, în urma penaltyului smuls de Luchin, care a fost pur şi simplu descălţat de „agresor”, Magera transformând cu primul său gol de când deschidea scorul contra Pandurilor.

Iar pe când codaşii şi nu poliştii acumulau cartonaşe galbene, deja două într-un sfert de oră, un slovac i-a urmat cehului între marcatori, Cisovsky exploatând în minutul 17 o altă fază fixă, cap de 2-0 la cornerul executat de Tameş, decar la pupitru în centrul liniei mediane şi la executarea loviturilor libere, dintre care una ar fi putut aduce şi mai repede dublarea avantajului, cu mingea dusă şi de vânt în atacurile spre Curva Sud.

Însă cu un şut cu care Unirea a ochit din careu faţa portarului Taborda, în continuarea fazei centrarea lălâie a lui Buşcă, de pe dreapta şi plimbându-se prin careu, fiind ghinionist şi hilar deturnată cu bustul în propria-i poartă de acelaşi marcator Cisovsky, oaspeţii au reamintit că Astra şi Pandurii marcau şi ele câte două pe „Dan Păltinişanu”, luna trecută: 2-1 în minutul 24.

N-au trecut decât doi ani de când, tot în luna mai, şi tot într-o cursă pentru titlu dusă în trei, poliştii abordau din postura de lider cu 67 de puncte şi unul avans derbyul etapei a 33-a de pe „Dan Păltinişanu”, cu urmăritoarea Unirea Urziceni, căreia aveau să-i cedeze şefia, de la 1-0 la 1-2, după ce o conduseseră la pauză. Şi din nimic, promovând în premieră în <B> în 2003 iar mai apoi în elită în 2006, ciuperca răsărită din emanaţiile subminând naţia ale miliardelor de carton reuşea peste alţi trei ani, cu 70 de puncte, să câştige titlul la care simpatizanţii alb-violetului visează de nouă decenii.

70 de puncte am spus!? Imposibil de atins de poliştii ce calculau a aborda runda a 33-a din postura Unirii în 2009, în deplasare la lidera cu un punct avans Oţelul, după o antepenultimă rundă din care Uhrin jr. spunea că nu-l interesează nici o discuţie în jurul subiectului jocului gălăţenilor la Chiajna, tranşat de Paraschiv în minutul 90, 1-2, semn al întortocheatelor căi spre titlu. Subiectul rămânea astfel apanaj exclusiv al ofertantului de investiţii într-o fostă şi viitoare divizionară B. De unde că Poli ca tot unitar nu este pe aceeaşi lungime de undă, în simţire şi crez, decât în privinţa marii dorinţe de a reuşi în cel de-al 90-lea an ce Valahorum a dus la bun sfârşit în nici un deceniu, în rest modalităţile de a atinge obiectivul fiind la poli opuşi ca abordare, de la sentimentul just şi integru al cehului că fotbalul se decide totuşi în iarbă, problema lui de profesionist fiind să-şi vadă de propria ogradă, la trăirile tipic carpatine ale giuleşteanului care mai bine ar da banul şi nu din gură în numele clubului dintr-un oraş, Timişoara, al cărui etos pur şi simplu nu-l detectează. Pentru a-i înţelege şi cunoaşte pe localnici, trebuie să mai şi dialoghezi cu ei, nu doar pe firul scurt în minutul 91 cu cine-o mai „minţi poporul cu tembelizoru´”.

Şi-a venit şi minutul 32, cu cursa lui Toşca pe stânga, virtuos vitezist lansat din zona insolentului Helder, centrarea spre colţul lung fiind respinsă în disperare în corner de Ignjatijevic, peste alte două minute, la o altă şarjă generată de largheţea apărării imediate poliste Ghionea stopându-şi oponentul cu preţul unui prim cartonaş galben pentru violeţi. „Cine a luat galben?”, s-a auzit imediat din tribune, gândurile zburând la Galaţi…

A fost de 3-1 în minutul 42, cursa şi aşezarea lui Nikolic fiind reluată de Tameş, al cărui şut a fost însă blocat ca la… hochei de simpatic numitul Epaminonda, iar apoi în minutul 45, perfecta centrare a lui Luchin fiind reluată aproape de pe picioare, din 7 metri, de Nikolic, nestingherit dar… alături: 2-1 după 45 minute şi apatie.

Apatia şi nesiguranţa polistă au poftit codaşa în primele zece minute după pauză, Unirea neaşteptând invitaţii speciale şi arciundu-l pe Taborda, din lovitură liberă, un alt contraatac pe centru generând oarecare panică în linia defensivă polistă. Desigur, nu s-a pus niciodată problema învingătoarei, şi totuşi, unele slăbiciuni de natură defensivă au fost cu atât mai evidente cu cât violeţii se confruntau cu un coşciug mergând spre B şi probabil spre desfiinţare.

Dar după ce Tameş a repus lucrurile la punct, şuturile sale ocolind de puţin poarta, înlocuitorul Andrei Zăgrean a risipit în minutul 76 şi ultimele cât de mici dubii, pe final Poli înlocuindu-şi piesele grele, pe Zicu în minutul 82 iar pe Alexa în ultimele clipe: 3-1 şi toată concentrarea pentru derbyul de la Galaţi.

Poli – Unirea Urziceni 3-1 (2-1)

Luni 9 mai 2011 ora 18, stadion „Dan Păltinişanu”, teren bun, timp călduros, cu vânt, spectatori: 3.500.

Au marcat: 1-0 Magera (min. 12), din penalty, tare pe centru, lovitura de pedeapsă fiind acordată pentru un fault al lui Onicaş asupra lui Luchin, la 14 metri, în plin fuleu al polistului, la o pătrundere pe dreapta; 2-0 Cisovsky (min. 17), cu capul, de la 6 metri, în urma cornerului executat de Tameş de pe dreapta; 2-1 Cisovsky (min. 24), autogol, deturnând balonul cu bustul în propria poartă, din preajma liniei, în urma unei centrări de pe dreapta, expediate de Buşcă, şi care cum-necum s-a „plimbat” prin careu; 3-1 Zăgrean (min. 76), din apropiere, din careul mic, cu dreptul, după ce l-a „culcat” pe portarul Cernea, preluând şutul centrare pe jos, din centrul careului, expediat de Magera, căruia îi fusese aşezat balonul cu o recentrare de la colţul lung, de pe stânga, de Zicu, găsit cu o diagonală în „cross”, de pe flancul drept.

Poli (antrenor Dusan Uhrin jr.): 99. Taborda – 4. Luchin, 28. Cisovsky, 24. Ghionea, 6. Ignjatijevic – 5. Alexa (cpt; 89, 87. Ricketts) – 20. Helder, 10. Tameş, 27. Zicu (82, 7. Curtean) – 17. Magera, 19. Nikolic (60, 15. Zăgrean).

Pe bancă: 29. Pantilimon – 8. Sepsi, 21. Goga, 55. Bourceanu.

Unirea Urziceni (antrenor Marian Pană): 76. Cernea – 15. Buşcă, 16. Epaminonda, 3. Teuşan, 20. Toşca – 22. Scarlatescu (76, 30. Marcu), 6. Muzac (87, 5. Ioniţă), 25. Onicaş, 17. Tene (76, 31. Senin) – 90. Mihalcea, 14. Rusescu.

Pe bancă: 1. Curcă.

Cartonaşe galbene: 24. Ghionea (25) – 25. Onicaş (12), 3. Teuşan (15).

Arbitri: D. Istrate (Bucureşti) – I. Onicaş (Zalău), G. Bârjac (Zalău).

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× sase = 6

 


Alte articole legate de acest subiect: