Politehnica ajunge să fie numărată: al 7-lea eșec în ultimele 8 etape din Liga 2. Taxată de o vicecampioană în Liga 3

În urmă cu exact un an, pe 31 octombrie 2020, ASU Politehnica remiza la o nou-promovată din nord-vestul țării, 3-3 la Recea, și urca pe locul 2 în Liga 2, cu un singur eșec în 10 etape, la două puncte în urma liderului promovat U Craiova 1948. Clubului ”violet” i se ura însă apoi cu binele și estima printre altele că și punctul din Maramureș ar fi fost insuficient, luna noiembrie aducând o mazilire internă, Alexa din rol managerial în cel de antrenor în locul lui Octavian Benga, iar restul a devenit istorie. Politehnica ajungând astăzi să fie pur și simplu numărată, la al șaptelea eșec în ultimele 8 runde de campionat, și cât nu i-ar fi surâs o remiză la o altă nou-promovată din nord-vestul țării, CS Unirea Dej, vicecampioană a Seriei 9 în Liga 3 care a așteptat-o la cotitură și a taxat-o încă din prima repriză, eforturile bănățene de joi seară până spre ora 23 în Cupa României făcându-se inevitabil resimțite duminică în Liga 2: 2-0 (2-0).

Nou-promovații dejeni antrenați de tânărul Militaru au fructificat avantajul terenului propriu

Într-adevăr, formațiilor românești le vine mai greu să facă față unui regim competițional cu întâlniri joi – duminică, iar dacă în urmă cu 3 zile poliștii au savurat o necesară victorie de moral, calificându-se acasă pe nocturnă în sferturile Cupei României în dauna unei nou-promovate revelație în Liga 1, FC Rapid, astăzi de la ora 13 au fost în schimb readuși cu picioarele pe pământ, și nu oricum, ci din scurt și ”în oglindă”, cu același 2-0 înregistrat pe ”Dan Păltinișanu”, într-o întâlnire de campionat pe puncte, iar cu atât mai mare durerea, căci poliștii nici c-au fost mai nevoiași la acest capitol în edițiile anterioare la fine de octombrie. 

Timpul le clarifică în general pe toate cele, fie că este vorba despre ”pLandemie”, fie despre înrâurirea lucrurilor în sport, iar acele puncte poliste cu foarte rare înfrângeri în toamna lui 2020 ajung acum a fi percepute într-o cu totul altă lumină, care n-ar mai putea duce la pripite decizii cu maziliri interne, generând un bulgăre rostogolindu-se la vale, cu urmări resimțite și după 12 luni, în octombrie 2021. 

Resortul cauză-efect, cu consecințe de la un sezon la altul, context general în care același resort cauză-efect de la un meci peste săptămână la o deplasare duminicală și-a reliefat și acesta consecințele.

Un singur eșec după 12 etape, față de cele 6 victorii și 5 remize, contabiliza ASU Politehnica în noiembrie trecut când Alexa superviza din tribună preluarea ștafetei printr-un 1-0 acasă cu Petrolul, nu mai puțin de 8 înfrângeri în 12 runde suferind în schimb alb-violeții în campania în curs. 

Iar mai nou nici nu mai înscriu în deplasare, pierzând la zero pentru a doua oară consecutiv pe teren advers în Liga 2, 1-0 la Slobozia și 2-0 astăzi după prânz în județul Cluj, astfel încât majoritatea eșecurilor afară în noul campionat le-au suferit la zero, trei din cele 5 înfrângeri – ultimele 4, consecutive.  

Și bineînțeles că dejenii n-au strălucit deloc într-o întâlnire cel mult mediocră dintr-un fotbal omorât cu zile prin măturarea nejustificată a spectatorilor din tribune, dar și-au potrivit mai bine pașii pentru a reveni pe căi victorioase după o serie de partide dificile și chiar foarte dificile, ”careu” fără succes în ordinea cronologică 1-3 acasă cu Petrolul, 1-0 la Chiajna pentru Concordia, 1-1 pe teren propriu cu ex-prim-divizionara Hermannstadt și 3-1 cel mai recent pentru ”U” Cluj în duelul județului de la… Bistrița, așteptându-i la cotitură pe ”violeții” pătrunși în sferturile Cupei și taxându-i acolo unde îi doare mai tare, pe puncte, CS Unirea desprinzându-se astfel la 5 ”lungimi” de învinsa sa de pe Bega. 

Care ar fi putut ce-i drept deschide scorul încă din primele 10 minute, șutul peninsularului Gerbi fiind însă blocat, după ce era servit de partenerul său ofensiv Ursu. S-a trezit în schimb condusă înaintea mijlocului primei reprize, în urma unei faze fixe, lovitură liberă contestată de timișoreni și catalogată ulterior de către tehnicianul lor ca fiind ”inexistentă”, ba chiar rămasă de căruță din minutul 37, 2-0 dintr-o lovitură de la 11 metri. În același județ poliștii rămâneau în urmă la 3-0 în primele 32 de minute din noul campionat, pe Cluj Arena, și n-au mai revenit, scorul devenind rezultat final, iar istoria s-a repetat astăzi pe ”Municipalul” din Dej. 

Unde Nicolae Croitoru a mutat la pauză, Bîrnoi în locul lui Radu și Hațegan în locul italianului, însă, în ciuda faptului că apoi a fost mai prezentă în joc, Politehnica a încheiat și al patrulea meci în 12 etape fără a marca nici un gol, Ursu fiind cel mai aproape de micșorarea deficitului cu un sfert de oră înainte de final, din unghi. Puțin, foarte puțin, lipsa incisivității privându-i pe poliști de a emite pretenții justificate.

Iar apropo de schimbări, pe de altă parte Croitoru n-a modificat 11-le de start triumfător joi seară, când a dat drumul înlocuirilor din minutul 72, scoțându-l pe Radu, iar pe final și pe Ursu respectiv Gerbi, Radu și peninsularul fiind primii înlocuiți astăzi, de la pauză.

Când alb-violeții erau în dezavantaj, Unirea punctând deja în minutul 21 în urma unei faze cu cântec, contestată de la un cap la altul de bănățeni. Care au protestat la acordarea cu ușurință a loviturii libere, executată de Manole și deviată din spatele unui coechipier la Frăsineanu, care a săltat balonul peste ”cangurul” ieşit în întâmpinare, Devenish-Meares. Steagul semnalizator era ridicat de asistent de la margine mai repede decât apucau poliștii să protesteze din nou, invocând că balonul n-ar fi depășit linia porții cu întreaga sa circumferință, indicându-se centrul terenului… 1-0. Sibianul Ţiţii din Șura Mică valida reușita, și uite-așa.

Politehnica nu mai încasa goluri pe finaluri de meci, ci încă din prima repriză, precum la Cluj, și încă din faze fixe. Alta la rând peste un sfert de oră, când Blaj a obţinut un penalty pe linia de fund după o intervenţie a lui Mera, executantul Manole fructificând oportunitatea în dreapta australianului, pe direcţie dar fără sorți de izbândă: 2-0.

Iar astfel, din aproape în aproape, într-o serie neagră declanșată cu un gol încasat acasă în prelungiri pe nocturnă, 0-1 în etapa a V-a cu ieșenii, Politehnica a ajuns să fie numărată, ultima lovitură plasându-i-o o vicecampioană a Seriei 9 în ediția anterioară a Ligii 3, din care a promovat la baraj, 0-0 la Baia Mare cu CS Minaur și 3-1 acasă în retur, 0-0 pe teren propriu și 1-1 în retur la SCM Zalău. 

Iar Unirea Dej a ajuns și să lege victorii în Liga 2, ceea ce ”Poli” încă n-a izbutit în actuala campanie, 2-1 acasă cu CS al Armatei Steaua și 2-0 în deplasare la Astra, clujenii câștigând 3 dintre cele 7 apariții acasă în eșalonul secund, bilanț 3-2-2, fie și după un debut pierzător în campionat, 0-2 pe teren propriu cu Unirea Slobozia. Comparativ și cât se poate de îngrijorător pentru timișoreni, bilanțul lor acasă în Liga 2 e aproape ”în oglindă”, 5 1-1-3 5-7 4 puncte, forma slabă pe teren propriu sugerând în ce situație neplăcută se află. Norocul constând pe de altă parte în slăbiciunile teribile ale adversarelor din subsolul clasamentului Ligii 2…

De fapt, a fost doar a doua victorie acasă a etapei a XII-a în Liga 2, rundă dominată de oaspeți, cu 4 victorii și 3 remize.

S-ar putea pune întrebări de genul ”Cum de s-a ajuns în această situație?”, resortul cauză-efect conferind indiciile necesare. Tânărul antrenor localnic Octavian Benga n-ar fi trebuit înlocuit în miezul sezonului regular anterior sub imperiul unor rezultate sub forma remizelor, iar tocmai rezultatele fără succese în deplasare în mandatul lui Alexa au fost bumerangul sugestiv al pripelii poliste, grabă indusă de ideea necesarului de experiență sporită în ideea atacării culoarului de promovare spre Liga 1. Iar din atâta goană după plusul de experiență s-a recurs la surplusuri tip Cioinac, achiziție pe post de ilustrată a trenului gândirii la ASU Politehnica, pierzătoare aproape fără drept de apel în cursa cu destinația elită.

Și rămasă implicit între ciocan și nicovală, dezumflată tot în Liga 2 și cu un efectiv care-și arăta cu atât mai mult vârsta cumulată, nucleu al lotului aproape dezmembrat peste vară în urma despărțirilor de unii dintre cei mai rutinați componenți, remanierea prin întinerirea lotului spulberând orice iluzii alb-violet în privința repetării isprăvii de a prinde faza play-off. Experimentul înlocuirii din interiorul clubului nu dădea așadar roade, ba din contră, declanșând ”caruselul antrenorilor”, Dorin Toma după Alexa și Nicolae Croitoru după Toma, puși în situația de a scoate castanele din foc într-un context nefavorabil, în condițiile în care poliștii își realcătuiau cu întârziere efectivul în sezonul estival, de căruță în comparație cu partenerii de întrecere, demarând implicit mai târziu pregătirile, pentru a nu mai pune la socoteală programul competițional cu deplasări pe bandă rulantă, 3 în primele 4 etape și în general mai numeroase în sezonul regular decât partidele acasă. 

Dificultăți asumate de tehnicieni, dar care n-ar fi fost la fel de semnificative în cazul în care viziunea și strategia dregătorilor alb-violeți n-ar fi fost generatoare ale unui cadru problematic pentru înrâurirea lucrurilor la secund-divizionara de pe Bega. Căreia, capac la toate, Rosenblum îi mai lipsea, drept dovadă a penuriei de idei din sânul Politehnicii, a viziunii îndoielnice în absența soluțiilor cu adevărat dinamice și a continuității, totul într-un cerc vicios…

Pe undeva, rezultatele care nu mint nu sunt neapărat tare neașteptate, ”Poli” slăbind semnificativ în vară, în recul după o tentativă eșuată. Iar astfel a ajuns să fie depășită la rând la zero, într-un colț sau altul al țării, mai mereu pe drumuri lungi, de nou-promovate în 2020 și 2021. Cea mai longevivă la zi trupă în Liga 2, într-un moment delicat fie și după schimbarea orei…

Urmează totuși partide mai abordabile în noiembrie cu nou-promovate, așadar sosirea Șelimbărului, ieșirea la Brașov și vizita ”departamentalilor” roșu-albaștri din capitală, însă locul 15, cu zece puncte din 12 partide în Liga 2, nu sună deloc bine pentru liderul diviziei la începutul anului. Să nu fi fost sosirea nou-promovaților brăileni, unici învinși ai poliștilor în ultimele 8 etape, timișorenii ar fi fost și mai abitir numărați.

Totul pălește însă în semnificație în raport cu adevărata dramă a acestor zile în lumea arenelor, măturarea nejustificată a spectatorilor din tribune, și cu atât mai mult în raport cu odioasa tragedie pe cale de amplificare pe pielea omenirii, ”pLandemia”. Dar dat fiind traiul într-o profundă minciună, ființa umană insistând în a fi păcălită chiar și urât de tot, își merită pesemne soarta existenței în dictatura înadins cuplată pervers cultului morții. 

Dovada. Documentele oficiale cu număr de înregistrare ca răspuns de la 127 de instituții de sănătate publică sau științifice din întreaga lume care recunosc că nu dețin nici un înscris privitor la izolarea / purificarea presupusului virus SARS-COV-2 din orice probă de pacient de pe planetă, de către nimeni. Actele accesibile populației, obținute în baza solicitărilor de informații de interes public. Studiul, prezentat de centrul Global Research + Lista țărilor

Rezultatele etapei a 12-a în Liga 2 și programul rundelor 12-13, pe coloana clasamentelor la zi în secțiunea Fotbal. Politehnica va găzdui jocul cu sibienii sâmbătă 6 noiembrie de la ora 11, cei din Șelimbăr disputând acasă ultima partidă a acestei runde, luni de la ora 15:30 cu ”U”  Cluj.

*

CS Unirea Dej: Răilean – Rus, Kereki, D. Pop, Chira – Burdeţ, Cocian (minutul 60, A. Pop), A. Militaru – Frăsineanu (88, B. Vlad), Blaj – cpt. (75, Al. Pop), Manole (88, P. Popescu).

Pe bancă: Chindriş – Papp, Peter, Meszaros, Roş.

Antrenor: Dragoş Militaru.

Politehnica: Devenish-Meares – Sofran, Mera (cpt.), Scutaru, Pamfile – Radu (minutul 46, Bîrnoi), Lazăr (71, Zaluschi), Ignea, Andrei – Ursu, Gerbi (46, Haţegan; 78, Bocşan).

Pe bancă: Păduraru – Moţiu, Costea.

Antrenor: Nicolae Croitoru. „Aşa cum ne aşteptam, a fost un joc dificil, în primul rând pentru că a venit la o distanţă foarte mică de jocul cu Rapid, în care consumul de energie a fost foarte mare. Am început bine jocul, am avut o ocazie imensă, la 0-0, la o acţiune a lui Ursu şi o ratare a lui Gerbi, din poziţie foarte foarte bună. Apoi, am primit două goluri. Unul dintr-o lovitură liberă care, din punctul meu de vedere nu a existat. O minge deviată şi după aceea şi o poziţie suspectă de ofsaid. Nu aş vrea să mă pronunţ, aş vrea să văd faza, dar clar din punctul meu de vedere nu a fost fault la acea lovitură liberă. Şi la scurt timp… un penalty. Am încercat să revenim în joc în repriza a doua. Din păcate chiar dacă în majoritatea timpului am stat în jumătatea adversă, nu am reuşit să ne creăm ocazii clare de gol. Am avut o bară, la lovitura de cap a lui Mera, dar şi la aceea s-a dictat fault în atac, un fault care din punctul meu de vedere nici n-a existat”, a spus Nicolae Croitoru, antrenorul principal al Politehnicii Timişoara.

Sporttim vă invită pe pagina de pe rețeaua social media MeWe

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sapte × = 7

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: