Acum 2 ani pe vremea asta, tot în penultimul weekend din aprilie, CSM Slatina juca tot acasă în antepenultima etapă din play-out-ul Ligii 2, dar tocmai ca proaspăt retrogradată matematic în Liga 3 cu o săptămână înainte, cedând din nou şi Farului, cu 1-3, pe când Politehnica încă mai trăgea speranţe în play-off la prinderea barajului de promovare în Liga 1. Şi nici nu şi-ar fi imaginat atunci suflarea viola timişoreană că pe 22 aprilie 2023, cedând la limită chiar pe arena slătineană „1 Mai”, bănăţenii vor împărtăşi soarta din 2021 a oltenilor, alb-violeţi de astăzi matematic retrogradaţi înainte de termen din eşalonul în care au activat 7 ediţii: 1-0 (1-0) pentru gazdele cu Doman căpitan.
Cea mai longevivă grupare în eşalonul secund în serie unică şi-a luat „La revedere” pe malurile Oltului, la penultima apariţie în acest campionat, iar dacă anul trecut nu s-a salvat la baraj, pierdut tur-retur cu nou-promovaţii braşoveni, dar a fost salvată ulterior „la masa verde”, în schimb de astă dată i s-au risipit şi ultimele speranţe la prinderea aceluiaşi baraj, rămasă la 7 puncte în urma Metaloglobusului.
Paul Codrea şi elevii săi erau pe deplin conştienţi că fie chiar şi în cazul unui triumf astăzi la Slatina, unde au fost nevoiţi să se alinieze din nou fără Bocşan, accidentat în victoria de la Slobozia, ar fi retrogradat deja direct dacă şi bucureşteana Metaloglobus s-ar fi impus la rândul ei la Râmnicu Vâlcea, în faţa sibienilor Şelimbărului care le făceau violeţilor neagră Vinerea Mare pe „Ştiinţa”, iar nu doar că bănăţenii n-au marcat pentru al doilea meci la rând, pierzând tot cu 1-0, dar cei din capitală au învins tot pe Olt, însă în amonte, desprinşi la 0-2 deja în primele 36 de minute, după bare de fiecare parte în nici zece minute, Huiban înscriindu-i portarului debutant Roşca iar Răzvan Milea cu un şut deviat. Cât de simplu poate fi uneori fotbalul în Liga 2, acolo unde „începe marea performanţă”.
Şi nu mai trecea mult iar tot până la pauză, pe Olt în aval, în minutul 43, întâlnirea de la Slatina a luat un curs şi mai favorabil bucureştenilor de pe locul de baraj, 1-0 pentru nou-promovata localnică CSM, Alexandru Ciocâlteu intrând din dreapta în careu şi şutând în plasa porţii lui Murariu.
Ultim pas înapoi al alb-violeţilor spre Liga 3, pe fondul unei alunecări treptate, previzibilă pe undeva încă dinaintea începerii campionatului, atenuată pe alocuri cu scântei dătătoare de speranţe, stinse finalmente în Olt.
O retrogradare covârşitoare pe umerii unor tineri şi chiar juniori care nu meritau deloc o asemenea soartă în primii ani ai carierei divizionare, plumb în ghetele unor inocenţi a căror postură în care au fost expuşi „la înaintare” va dăinui pe conştiinţa acelor factori decizionali cu un rol nefast în hotărârile adoptate la Politehnica în ultimii circa 2 ani.
Ratarea accederii la barajul de promovare în Liga 1 a dus la izbirea panicată a butonului de alarmă în vara lui 2021, ducând la un rapid recul, ale cărui urmări au avut drept deznodământ final retrogradarea matematică directă de astăzi.
Aparenţele erau salvate în vara trecută, prin reinstalarea Politehnicii în Liga 2 în ciuda pierderii barajului de supravieţuire, dar „violeţii” au fost condamnaţi s-o ia de la capăt, ba chiar şi mai întineriţi, cu alţi juni nevoiţi a se sacrifica la culegerea cioburilor pe post de inducţie spre seniorat, în vreme ce prin birouri domnea aceeaşi degringoladă.
Care va să zică retrogradarea n-a survenit de fapt pe teren, şi nici nu s-a întrupat de ieri, de azi, peştele de la cap se împute.
Revenirea în play-out a fost doar eşafodul pe care să fie confirmată smulgerea scalpului polist, o chestiune de timp, alb-violeţii având şi neşansa de a concura în grupa mult mai dificilă din seria a II-a valorică, pentru a nu mai pomeni pe larg despre toate anomaliile acestui sistem competiţional măcar controversat.
Şi nu-i doar întâmplător că lider al Grupei A din play-out înaintea ultimelor două etape este tocmai singura formaţie care încă n-a învins în aceste ultime 5 runde, aşa cum nu-i chiar întâmplător că, deşi e unica neînvinsă în aceeaşi perioadă, nou-promovata din Baia Mare e tot mai înfundată pe primul loc de retrogradare directă, rămasă la 4 puncte în urma Metaloglobusului, bucureşteană nutrind încă oarece speranţe să scape cumva de locul de baraj, la 5 puncte în urma slătinenilor.
„Finala” e sâmbăta viitoare în Pantelimon, Metaloglobus – CSM Slatina, gazdele având doar varianta victoriei, iar încă una le-ar mai trebui şi pe „Ştiinţa” Timişoarei în runda finală, şi cu condiţia ca oltenii să nu treacă pe teren propriu de băimăreni.
Unii-şi mai pot face calcule, pe când alţii, odată ajunşi la 3 înfrângeri în 5 apariţii din play-out, caz al poliştilor – cu cele mai multe eşecuri în aceste runde în Grupa A, mai pot trage doar nădejde că deciziile luate prin birouri începând de luni, că tot au violeţii o etapă de pauză, vor fi mai înţelepte decât în ultimii 2 ani.
Dacă e să învârtim cuţitul în rana alb-violetului emblematic al Banatului, tristă e atunci constatarea că Politehnica Timişoara şi-a pecetluit retrogradarea directă şi matematică în Liga 3 pe terenul unei nou-promovate din Olt care anul trecut pe vremea asta juca pe arena „Alexandru Stan” din Coloneşti, cu gruparea locală ACS Vediţa Coloneşti M.S., de care trecea cu 2-0 în defilarea fruntaşei CSM Slatina în primele 5 etape din faza play-off a seriei sudice în Liga 3.
Copleşitoare stare de fapt pentru „violetul” fanion al Timişoarei fotbalistice, iar cel mai apăsător aspect ţine de faptul că poliştii au fost nevoiţi a-şi iniţia juniorii în ale spiritului divizionar nu într-o ambianţă plăcută, într-o croazieră fără emoţii pe palierul secund, ci pe un drum asemuit unei înmormântări cu destinaţia Liga 3. Neplăcut mod de „lansare la apă”.
Codrea n-a avut de ales, cu spatele la zid, apelând la o singură modificare la start faţă de meciul pierdut de Paşti acasă cu sibienii, şi anume Gîdea în locul lui Oanea, şi vorba aceea, la omul sărac, nici boii nu trag, tocmai Oanea accidentându-se la puţine minute după introducerea sa în joc, schimbat fiind la rândul său cu veteranul Ignea.
„A fost un meci nu jucat rău de echipa noastră. Din păcate pe o naivitate defensivă am pierdut. Liga 2 este un campionat dificil, în care se nu se joacă foarte mult fotbal, multe întreruperi. Echipa a jucat un fotbal bun, am dominat total repriza a doua. Din păcate am ratat câteva şanse, dacă reuşeam să înscriem probabil plecam de aici fără înfrângere. Din păcate situaţia era clară de mult timp. Am încercat să salvăm pe final, să facem imposibilul, nu am reuşit, dar măcar am salvat onoarea. Băieţii chiar, în ultima lună de când sunt eu aici, au jucat fotbal, am dominat aproape fiecare adversar cu care am jucat. Rezultatul a fost cel care a fost, şi cu Şelimbăr şi cu Slatina şi ne pare rău că am pierdut. Ne doream cel puţin un egal şi cu o victorie astăzi tot am fi retrogradat pentru că a câştigat Metaloglobus şi din păcate noi mai avem doar un meci, ei mai au două”, a spus Paul Codrea după retrogradare, a doua pe teren în ediţii succesive pentru Politehnica Timişoara, fără doar şi poate „în cărţi” după cea din 2022.
S-a ales praful şi a fost unica victorie a gazdelor în runda Grupei A, băimărenii remizând alb la Slobozia dar fiind şi ei tot mai aproape de retrogradare, în calitate de nou-promovaţi.
Iar tocmai o nou-promovată a dat aşadar poliştilor lovitura finală.
Rezultatele etapei a V-a, antepenultima în play-out, clasamentul la zi şi programul penultimei runde, în care „Poli” va sta, pe coloana datelor tehnice.
CSM Slatina: Pop – Gherghe, Leaţă, Traşcu, D. Toma, Doman – cpt., Mitran, Sălcianu, Pisăru, Ciocâlteu, Nițu.
Rezerve: Silveanu – Plokhotnyuk, Danciu, Anghelina, Manea, Cr. Dinu, C. Radu, Al. Dinu, Dav. Oprescu.
Antrenor: Daniel Oprescu.
Politehnica Timişoara: Murariu – D. Radu, Porumb, Vlaicu (Oanea; Ignea), Taub – Târşa, Marincu, Călin – Gîdea (Tiihonen), Gavra – cpt. (M. Oprea), Bîrnoi.
Rezerve: Moldovan – Ţurcaş, Mada.
Antrenor: Paul Codrea.
Metaloglobus, cu Eusebiu Tudor pe bancă şi unică viitoare adversară a poliştilor, peste două săptămâni, a învins pe Olt în sus în 11-le de start Gavrilaş – cpt. – Liş, Dima, Zukanovic, Honciu, Huiban, Sava, Gheorghe, Milea, Chatziterzoglu, Albert Olaru.
Arbitru: Sergiu Mavriche (Bacău). Asistenţi: Roman (Târgu Neamţ) şi Roxana Ivanov (Giurgiu); rezervă: Dănilă (Buzău). Observator de arbitri: Dumitru (Sfântu Gheorghe). Delegat de joc: Lumînare (Bucureşti).