Politehnica leagă după 4 ani și două zile 3 victorii în Liga 2, reușită la aniversarea centenarului: 0-2 (0-0) la Astra Giurgiu. Al doilea triumf pe malul fluviului cu două goluri avans în acest sezon. Și 2 juniori viola de 2004, unul debutant

Aniversarea centenarului fotbalului studențesc tehnic timișorean a găsit-o pe Politehnica astăzi la 12 departe de capitala Banatului, în sudul țării, la Dunăre, implicată într-un duel din ultima treime ierarhică a Ligii 2, dar alb-violeții s-au impus și pentru a doua oară consecutiv în deplasare tot la zero, legând astfel pentru prima dată după mai bine de 2 ani o ”triplă” de succes în eșalonul secund, cum nu se poate mai bine într-un moment de sărbătoare a sportului cu mingea rotundă pe malurile Begăi. Mera&Co s-au echipat tot în alb-negrul în bolta peste un secol, #100POLI, și s-au desprins după pauză tocmai printr-o vremelnică reușită a veteranului fundaș căpitan, completată de achiziția din peninsulă, Gerbi. În 4 decembrie, la celebrarea centenarului polist, un succes de final de sezon de toamnă care lasă zâmbetul bucuriei pe chipurile ”viola” la cumpăna dintre ani: 0-2 (0-0) la AFC Astra Giurgiu.

Politehnica Timișoara a jucat astăzi departe de casă sub pecetea așteptărilor legate de obținerea unui rezultat pozitiv în ziua aniversării centenarului fotbalului studențesc tehnic pe Bega, coincizând cu ultima apariție din 2021, însă alb-violeții în alb-negrul istoric s-au ridicat la înălțimea momentului și au câştigat și pentru a patra oară în cele 9 deplasări din 16 etape în campionatul în curs al Ligii 2, încununând cum se cuvine momentul sărbătoresc, bifând oportun ultima partidă oficială a anului, dar și ameliorându-și implicit situația ierarhică.

Deoarece, învingând cu 0-2 (0-0) la Giurgiu, Politehnica a egalat la puncte formația din Târgu Jiu, recent preluată de fostul antrenor al violeților până toamna trecută, Octavian Benga, timișorenii apropiindu-se la numai 4 puncte de ocupanta locului 7, din Slobozia. 

Cele 3 victorii după pauza competițională, la Brașov, acasă cu CSA Steaua, 2-1 duminică, și cea de astăzi la Dunăre, a treia fără gol primit în deplasare, i-au adus pe poliști în apele mai liniștite ale plutonului de la mijlocul clasamentului, frigurile din subsolul ierarhiei părând a rămâne doar o tristă amintire. 

Într-adevăr, ”Poli” a legat pentru a doua oară în acest campionat victorii succesive în deplasările din Liga 2, în etapele a doua și a patra în sud-est, la Călărași și Techirghiol, ceva mai recent sub Tâmpa și la Dunăre, în fieful ex-prim-divizionarei Astra, care a mai luat astfel ceva apă la bord, plumbuită de cele 14 puncte de penalizare. Politehnica a avut un sezon de toamnă provocator, cu mai multe deplasări decât cele 7 meciuri acasă, dar a cules 12 puncte de pe terenuri adverse, mai multe decât cele asigurate în Timișoara, grație celor 4 succese în ordinea cronologică a rezultatelor de 0-3 – eșec la ”U” Cluj, 3-1 la Dunăre în Călărași, 2-0 pe litoral la Techirghiol, 1-4 la București cu Metaloglobus, 1-2 la Târgu Jiu, 0-1 la Slobozia, 0-2 la Dej, 1-0 la nou-promovata din Brașov. contra căreia tot Gerbi înscria, și 2-0 astăzi cu Astra. 

Nu s-a mai întâmplat de peste 4 ani ca Politehnica să lege mai mult de două succese în campionat, atunci cu 2-0 acasă cu Luceafărul Oradea pe 12 noiembrie 2017, prin golurile lui Sorescu și Plămadă, 0-2 în Ciarda Roșie la Ripensia pe 18.11.2017 grație lui Taub și Krausz, 3-0 acasă cu ASA mulțumită lui Ignea, Plămadă și Staicu, și 2-1 în 2 decembrie 2017 pe ”Știința” cu Dacia Unirea Brăila prin Bădăuță și Predescu, serie elevându-i pe alb-violeți pe locul 5 după 20 de etape, în urma celor din Afumați, înaintea celor din Clinceni.

Un crescendo și la aniversarea a 96 de ani de fotbal studențesc în Timișoara, un altul și la aniversarea centenarului, echipa de moral a ”studenților” dovedind că victoriile aduc victorii, mai încrezătoare și prinzând curaj, într-o schimbare a notei, după ce anul trecut, la aniversare, încheia nu cum și-ar fi dorit, 0-2 pe ”Știința” cu Rapid de Moș Nicolae.

Astăzi a fost tot 0-2 dar în favoarea poliștilor, în partida disputată la Giurgiu cu AFC Astra în etapa a XVI-a a Ligii 2, ultima din 2021 dar nu și din sezonul regular, cu borne dificile în 2022, acasă cu liderul Petrolul, la o altă fruntașă, Concordia, și acasă cu retrogradata Hermannstadt, și aceasta în zona play-off.

De care poliștii nu mai par astăzi chiar atât de departe, după golurile marcate de Ioan Mera şi Erik Gerbi în repriza a II-a. Nu ușor le-a fost oaspeților cu indisponibilități dar și cu 120 de minute jucate miercuri seară în Cupa României la Timișoara, însă au scos-o la capăt, nu fără emoții, Astra ratând o lovitură de la 11 metri, deturnată de portarul Păduraru pe lângă bară, la scorul de 0-1. 

Până atunci, jocul de la Giurgiu a debutat cu o ocazie uriaşă pentru Politehnica, în primul minut, când Gerbi i-a pasat lui Zaluschi, pătruns în careu, dar încercarea de scăriţă a trecut pe lângă stâlpul porţii din dreapta lui Moroz. Gazdele au replicat printr-o acţiune tăioasă a lui Dragoş Gheorghe, care a pătruns pe interior din banda dreaptă, însă și încercarea sa de şut plasat a fost imprecisă.

Pe fondul vulnerabilităților învingătoarei clujenilor marți în Ardeal, ”Poli” a etalat un joc de construcţie îmbunătăţit, iar același Zaluschi – împins în avanposturi în absența lui Bîrnoi și Ursu, a încercat tot fără succes poarta de la distanţă. Repriza se încheia cu recuperarea lui Gerbi din picioarele lui Giuroiu, pătrunzând uşor lateral dar trimițând peste în poziţie de singur cu Moroz, dar și cu intrarea întârziată a lui Brăila direct pe piciorul lui Radu, doar cartonaș galben.

Repriza secundă a debutat cu un şut bun al lui Brăila, deturnat peste transversală, minutul 52 aducând bucuria în tabăra alb-violetă, după cornerul excelent executat de Zaluschi și reluat de Bocşan, mingea rămânând în careu, de unde căpitanul Ioan Mera a şutat puternic, marcând cu toată opoziţia unui oponent poziționat în fața liniei porții… 0-1.

Putea fi chiar și 0-2 în minutul 58, dar reluarea lui Gerbi din unghi nu a fost suficient de puternică pe lângă portar, astfel că un apărător a îndepărtat pericolul. Stîngă a apelat la o dublă schimbare iar minutul 61 a adus în schimb un penalty pentru gazde, Bocşan agăţându-l pe Dragu în suprafața de pedeapsă, după o minge ajunsă cu şansă în careu, însă căpitanul Şerban n-a stricat sărbătoarea polistă, șutând în stânga lui Păduraru, care a respins și cu ajutorul barei. A fost și lovitura libeă a lui Gheorghe din minutul 64, periculoasă dar pe lângă buturile poliste, atunci fiind înlocuit și Radu.

Scăpați din chingi, poliștii s-au detașat în minutul 73, la o fază la indigo cu cea de mai devreme, Gerbi găsind de această dată culoarul, marcând cu un şut pe jos la colţul lung din pasa lui Ignea: 0-2.

Cireașă pe tort, pe final, antrenorul Nicolae Croitoru a introdus doi tineri din pepiniera viola, ambii născuţi în anul 2004, Daniel Olariu şi Ervin Bakoş, cel din urmă debutând cu această ocazie la seniori. A fost un lot cu noutăți, pe fondul absențelor, accidentați și suspendați. Dar chiar și așa putea fi și 0-3, când, în prelungiri, Lazăr a reluat pe poartă, dar Moroz s-a opus. 

N-a fost frumos, n-a fost spectaculos, în nota unui joc din ultima treime a Ligii 2, dar momentul aniversar a fost adresat cum se cuvine de fotbaliști, prin fapte, pe teren, în fața unor tribune goale, căci deh, așa-i în dictatura ”pLandemiei”. Încuviințată și acasă, în sală, sub forma absurdității lui 30% grad de ocupare a incintei. Oamenii ar fi în stare să înghită chiar orice până și în momente aniversare, iar astfel se conturează dictaturile, insidios și prin învăluire, prin pasivitatea societății civile – incapabilă a detecta la ceea ce se face părtașă.

Pe teren, salt pe locul 14, cu 20 de puncte, peste cei din Târgu Jiu, la golaveraj. Iar alb-violeţii reiau campionatul Ligii 2 anul viitor, la finele lui februarie, cu un meci acasă în compania Petrolului.

A fost și unica victorie în deplasare a zilei dar și a etapei a 16-a prin prisma primelor 8 rezultate, majoritatea – victorii acasă. Rezultatele și programul rundelor 16-17, din 2021 și 2022, pe coloana clasamentelor.

*

AFC Astra: Moroz – G. Buliga, Stoian, T. Giuroiu, Abdulfatai (minutul 81, Zaharia) – G. Şerban (76, Adeshina), Banu – Danciu (59, Dumiraşcu), Brăila (59, I. Ilie), Dr. Gheorghe (cpt.) – Dragu.

Pe bancă: Cotolan – Vasilescu, Al. Giuroiu, E. Umit.

Antrenor: Florin Stîngă.

Politehnica Timisoara: Păduraru – Sofran, Mera (cpt.), Bocşan, Pamfile – D. Radu (minutul 64, D. Andrei), Ignea, Lazăr, Oanea (86, Haţegan) – Zaluschi (90+2, D. Olariu), Gerbi (90+2, Bakoş).

Pe bancă: Murariu – Prodan, Huminic.

Antrenor, Nicolae Croitoru: „Sigur, ne-am dorit foarte mult, ne-a motivat sărbătoarea de astăzi şi ne bucurăm că am putut să obţinem şi să ne aducem şi noi contribuţia! Să încep cu jocul, astăzi chiar am făcut un joc bun, ne-am creat foarte multe situaţii de a înscrie. Am controlat jocul în marea majoritate a timpului, exceptând poate acea perioadă scurtă, după ce am înscris primul gol, în care adversarul a avut un penalty, pe care Păduraru l-a apărat. După care am revenit din nou în joc, am făcut 2-0 şi am câştigat fără probleme”

„Dacă discutăm de puncte. Sigur că întotdeauna este loc şi de mai bine. Mă bucur însă că evoluţia echipei a fost una ascendentă. Ca dovadă că n-am mai pierdut de patru etape în campionat, am reuşit trei victorii consecutive şi cred că lucrurile acestea reprezintă cel mai important argument în sprijinul afirmaţiei pe care am făcut-o. Mă bucur că n-am mai primit aşa de multe goluri. La Braşov am câştigat fără să primim gol, astăzi la fel, chiar şi în jocul cu FC Argeş, un joc disputat 120 de minute, cu o echipă foarte bună, nu am primit gol. Şi iarăşi cred că e un argument care demonstrează că suntem pe un drum ascendent”

Despre debutul lui Bakoş, antrenorul a spus: „Este un lucru foarte important. Eu am spus de la bun început că trebuie să acordăm atenţie academiei proprii. O să continuăm activitatea şi săptămâna viitoare, când o să avem chiar trei jocuri de pregătire, la care vor participa un număr destul de însemnat de juniori din academie, cu scopul de a-i vedea, de a le cunoaşte potenţialul şi eventual de a-i introduce în anturajul echipei de seniori. Seniorii vor mai rămâne săptămâna aceasta în activitate, nu zi de zi, după care, vineri, vor intra în vacanţă. Avem două jocuri de pregătire stabilite până acum, marţi cu Ghiroda şi joi cu Dumbrăviţa. Mai avem o dată stabilită sâmbătă. La aceste jocuri vor participa jucători din Academia Politehnica, jucători pe care-i avem împrumutaţi la cluburile de Liga 3 şi sigur, şi alţi jucători care vin din afară, şi vrem să-i vedem”.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


unu + 2 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: