Politehnica mai ia un croat, din Albania

Seara și comunicatul dinspre clubul alb-violet despre achiziții de pe piețe reactivate de transfer pe radarul grupării de pe Bega, în consens cu sloganul verii în bătătura Politehnicii, ”Un nou început!” Absolut necesar după retrogradarea din Liga 2 și pe fondul beneficierii de privilegiul de a continua totuși în același eșalon al ”fotbalului lui 272-0” – un fotbal într-atât de activ la ”masa verde” și care implicit își fură singur căciula, aspecte care obligă. Iar dacă n-ai găsit calea spre așa-zisul succes, atunci te inspiri de la cei mai buni ca tine, trupa bănățeană implementând noua-i orientare prin a-și completa din nou efectivul tot din fotbalul vicecampion mondial la zi, calificat totodată la „Mondialul” din Qatar. Toate foarte bune și chiar frumoase, un croat în avanposturi dacă tot nu mai e un peninsular în atac, așadar „Dobrodošao, Marin!”, dar cum rămâne totuși cu încurajarea tinerelor talente locale din ”pepiniera” centrului juvenil, pompos denumită ”Academie”!? 

Comunicatele dinspre Politehnica nu omit aproape deloc împănarea ”Academie”, de fapt un centru de copii și juniori, însă una zic cei din fotbalul românesc, cum că este imperios necesară stimularea și promovarea talentelor autohtone, și alta înfăptuiesc, căutând să-și astupe găurile de cașcaval din loturi cu jucători de duzină de peste hotare, asta chiar și la cluburi secund divizionare. 

Care va să zică la ce bună convocarea în stagiul centralizat sloven a atâtor tineri ”viola”, din moment ce lotului cantonat în țara alpină i s-au alipit în pline pregătiri, din mers, trei străini racolați ba de la nivelul eșalonului secund din spațiul ex-iugoslav, ba de la o retrogradată ilfoveană spre nicăieri, ba din fotbalul albanez, iar asta cu tot respectul, Albania – România 1-0 pe teren neutru!?!

Mai ușor de dedus filiera cooptării unor sportivi din zona Bucureștiului, dinspre Tunari, fiind de presupus că noul antrenor Andone a asistat la meciuri de campionat ale divizionarei ”C” la care a jucat și fiul său, dar mai greu de detectat parametrii și criteriile opțiunilor dinspre Adriatica. Nu s-a promovat anul trecut cu croatul Plazonja vârf de lance, marea cu sarea și Adriatica te ține la suprafață prin a racola din același areal. Sunt 220 de posturi de titular într-o etapă de Liga 2 din România și destule poziții sunt oferite unor sportivi străini care nu-și găsesc locul în alte întreceri, mai competitive. 

Acestea fiind zise, Politehnica Timişoara are un nou atacant în persoana croatului Marin Mudražija, care a semnat un contract pe un an de zile, cu opţiune de prelungire pentru încă un sezon, așadar pe perioade de timp aidoma celor convenite și cu bulgarul Tsvetkov respectiv celălalt croat, Plantak, compatriotul său Mudražija venind în schimb dinspre Albania. Iar conform comunicatului polist, ”în prima parte a sezonului trecut a evoluat în Albania la KS Kastrioti, pentru care a marcat două goluri în 14 apariţii la nivelul primei ligi, respectiv un gol în patru meciuri din Cupa Albaniei”. Comunicatul ”violeților” nu menționează ceva în cazul său și despre a doua parte a sezonului trecut.

Mudražija,născut pe 30 iunie 1995 la Zagreb, a crescut la NK Trnje, NK Zagreb şi Dinamo Zagreb, iar în ţara natală a mai fost jucătorul celor de la NK Maksimir, NK Vrapce, NK Nur Zagreb, HASK Zagreb, NK Dubrava şi NK Jarun. Anunțul mai precizează că postul său de bază e cel de vârf şi poate evolua de asemenea în extremele compartimentului ofensiv.

Cum rămâne așadar cu stimularea tinerelor talente locale? Sau trebuie a fi mai întâi încurajate de alții, de exemplu de către cei care le-au preluat cu împrumut, pregătite fiind, titularizate și rodate în regim constant, înainte de a fi reconvocate!? Caz al lui Tudor Moțiu. Politehnica l-a recooptat bine pregătit și titularizat constant ca fundaș la 18 ani, o raritate în ”fotbalul lui 272-0”, ba și nou-promovat în liga din care clubul alb-violet retrograda. Dacă ar fi petrecut sezonul cu gruparea ”viola”, n-ar fi fost jucat dar s-ar fi ales în CV cu o retrogradare.   

Cum rămâne așadar cu stimularea tinerelor talente locale din fotbalul intern? Iar întrebarea n-are deloc de-a face cu emanațiile de ministru guvernamental din alt film, emanații ca parte a imixtiunii politicului în sport. 

Politehnica va juca din nou joi în Slovenia, cu o secund-divizionară din țara alpină.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 + sapte =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: