Politehnica Timișoara n-a câștigat nici un meci găzduit în etapa inaugurală a Ligii 2 în sezon unic, de la promovarea sa în 2016, ba din contră, majoritatea fiind pierdute, fără ca în ultimele 4 ediții măcar să înscrie în prima rundă, dar un sfârșit e un început, iar cum luna mai a adus retrogradarea în Liga 3 însă și redeschiderea portiței spre Liga 2, profitând de oportunitate, alb-violeții speră să schimbe macazul. Gazonul impecabil al ”Științei” îmbie la joc, în preajmă e și o mini-tribună pentru fani vizitatori, iar la organizare nouă, sub forma Societății pe Acțiuni, și un nou căpitan. Toate înaintea debutului de sâmbătă seară cu o altă naufragiată căreia i s-a aruncat colacul de salvare pentru menținerea pe puntea Ligii 2.
Într-adevăr, poliștii n-au câștigat nici un meci jucat acasă în etapa I a Ligii 2, de la relansarea campionatului în serie unică, în 2016, coincizând cu promovarea ”violeților”, pierzând la debut în august în urmă cu 6 ani cu 3-4 pe ”Dan Păltinișanu” în fața Chindiei, apoi și cu 0-1 pe același gazon în runda inaugurală din 2018 tot în fața târgoviștenilor, după care n-au trecut nici de vecinii lor argeșeni de la CS Mioveni la startul din 2019 și 2020, 0-1 pe ”Dan Păltinișanu” în urmă cu 3 veri respectiv 0-0 pe ”Știința” la 29 august 2020, însă ar putea schimba placa sâmbătă de la ora 18, tot pe gazonul din incinta Bazei I – UPT.
Anul trecut, debutul a fost în deplasare, pe scut, 3-0 deja la pauză pentru CS Universitatea Cluj pe malul sudic al Someșului, așa încât unica victorie a poliștilor în runda I datează din 5 august 2017, în urmă cu exact 5 ani, când alți elevi ai vechiului și noului antrenor al bănățenilor, Bogdan Andone, se impuneau pe malul Dunării, la Brăila, cu 2-3 (1-3).
Politehnica Timişoara și Unirea Constanţa încheie mâine seria celor 7 jocuri de sâmbătă în runda de debut a Ligii 2, fiind vorba despre formații care au retrogradat din Liga 2 la finele sezonului trecut, ”violeții” la baraj iar dobrogenii încă din timpul fazei play-out, în urma brașovenilor, dar care au beneficiat de imposibilitatea Academicii Clinceni și a celor din Mediaș de a-și apăra locul în eșalonul secund, în care ar fi trebuit să participe în mod normal după retrogradarea din elită.
Unirea Constanța, a 17-a la finele sezonului regular trecut, abordat inițial cu Ianis Zicu pe banca tehnică, ex-internațional ”tricolor” care arunca însă rapid prosopul, edificat în privința deficiențelor grupării de pe litoral, este o formaţie care a trecut, de asemenea, precum Politehnica, printr-un proces de transformare în această vară.
Cine va avea câștig de cauză? Răspunsul, la ultimul fluier al arădeanului Mircea Ardelean, asistat pe ”Știința” de vâlceanul Păunescu și sătmăreanul Corb, rezervă fiind un alt sătmărean, Omuț. Iar înainte de startul efectiv al partidei, un moment de reculegere pentru regretatul mare suporter polist Dragoslav „Draghi” Cercel.
Dacă și prestația echipelor se va ridica măcar cât de cât la nivelul calitativ al suprafeței de joc de pe ”Știința”, rămâne de văzut, cert fiind că intrarea în ritm are cel mai adesea de suferit în primul meci oficial al sezonului, cu atât mai mult cu cât Unirea n-a mai jucat de exemplu o partidă oficială încă din 30 aprilie, când ceda cu 4-1 la Buzău, poliștii jucând de încă 3 ori în luna mai, pierzători cu 3-1 la Iași, apoi și cu brașovenii, cu 1-2 pe ”Știința” pe 14 ale lunii respectiv cu 1-0 sub Tâmpa în 21 mai.
Altele ar fi acum datele problemei, la antrenor nou, Bogdan Andone, şi căpitan nou, decarul Cosmin Bîrnoi – trecut prin fotbalul de pe litoral, care astăzi și-au împărtășit gândurile înaintea partidei din prima etapă a noii stagiuni.
Stagiune inaugurată aseară la Clinceni de jocul găzduit de nou-promovata Progresul 1944 Spartac București cu retrogradata din Liga 1 din Șoseaua Ștefan cel Mare, câștigătoare cu 0-1 (0-1) după erori în lanț ale ex-divizionarilor ”C” la faza golului din minutul 27, inaugurare nu însă fără derapaje indisciplinare, taxate prin câte un cartonaș roșu de fiecare parte, oaspeților în minutul 76, învinșilor – în prelungiri.
Se joacă și vineri la Slobozia, Unirea – CS Minaur Baia Mare, iar etapa se va încheia abia marți de la ora 20 în Ghencea, cu un alt duel bucureștean, CSA Steaua – Metaloglobus. Apoi, în runda a II-a, poliștii la Râmnicu Vâlcea cu CSC 1599 Șelimbăr, după care în etapa a 3-a și a 4-a acasă cu învingătorii lor brașoveni și nou-promovații bucureșteni.
Mai întâi și mai-nainte, „Ştim foarte bine, primul meci din sezon e dificil tot timpul, indiferent de adversar. Tocmai de aceea trebuie să ne pregătim mental pentru acest joc foarte bine. Să ajungem mâine la ora jocului pregătiţi bine din toate punctele de vedere, pentru că e obligatoriu să debutăm cu o victorie”, după cum a declarat Bogdan Andone, antrenor principal al Politehnicii Timişoara, în conferința de presă de la prânz.
Însă ”violeții” nu sunt feriți încă din debutul sezonului de probleme medicale. Astfel, Huminic, Bocşan – aşteptat să reia de luni pregătirea, Moţiu, Benzar, cu microruptură fibrilară, și care va absenta două-trei săptămâni, respectiv Zaluschi sunt indisponibili din cauza diverselor accidentări. Cel din urmă „are o contractură, nu s-a antrenat în ultimele zile, vom vedea azi dacă se va putea reface, doctorul a spus că are nevoie de patru-cinci zile, a resimţit ceva de la meciul de sâmbătă, o lovitură, care s-a transformat în altceva”.
Întrebat dacă există temeri legate de omogenitatea propriei echipe, Andone a răspuns: „Eu sper să nu fie, tocmai de aceea am încercat şi în antrenamente şi în cantonamentul din Slovenia, să stăm cât mai mult timp împreună, şi în timpul antrenamentelor, ca structuri de joc, ca echipe formate, ca absolut tot ce înseamnă. Şi în timpul liber am ieşit de câteva ori cu băieţii – la o masă, la o plimbare, numai pentru a sta mai mult timp împreună şi a discuta între ei. Şi sper ca experienţa jucătorilor să fie un plus pentru noi şi să ne ajute, această omogenizare să fie mult mai rapidă pentru echipă, pentru grup”.
„Am dat un exemplu, venirea lui Mircea Lucescu la Rapid în 1997, când practic s-a schimbat o întreagă generaţie la Rapid în acea perioadă şi s-a schimbat practic o întreagă echipă. Au rămas doar 3-4 jucători din vechiul lot, jucătorii tineri, gen Pancu, Iencsi, eu, Bogdan Lobonţ dacă nu venise în acea vară, Nae Stanciu, toţi jucătorii care au venit, au venit noi, Dulca, Nanu, Şumi, L. Marinescu, Rednic, Sabău, Lupu, practic a fost aceeaşi situaţie. A fost o perioadă de tranziţie la începutul sezonului, apoi am pierdut campionatul în ultima etapă. Practic s-a terminat un ciclu de cinci ani de zile, pentru club, pentru unii dintre jucători, şi o parte din jucători i-am adus eu acum cinci ani de zile şi tocmai de aceea un ciclu de cinci ani e destul de mult, e o limită, de aceea am rămas cu jucătorii mai tineri din vechiul lot şi am încercat să aducem jucători cu experienţă, jucători din academia noastră, jucători tineri, care se antrenează cu noi, să venim cu un suflu nou, cu o altă mentalitate, cu o mentalitate de învingători, o mentalitate de luptători. Şi cu un obiectiv bine stabilit, ştim exact unde suntem, ştim exact unde vrem să ajungem peste doi ani de zile, dacă nu vom reuşi chiar în acest prim an”, a mai semnalat Bogdan Andone.
Despre posibilitatea de a mai efectua transferuri, acesta a concluzionat că „în mare parte, lotul, 95% este format. Îmi doresc ca jucătorii accidentaţi să revină cât mai repede, aici incluzându-l şi pe Huminic, să revină cât mai repede alături de noi şi de grup. Iar ca transferuri vom vedea dacă vom mai face sau nu sau vom rămâne cu acest lot până în iarnă”.
Tehnicianul consideră că acest restart cu el pe banca alb-violeţilor e similar cu începutul primei sale perioade la Politehnica. „E cam aceeaşi situaţie din punct de vedere sportiv, al clubului, cu toate că s-au schimbat la nivel administrativ anumite lucruri, dar, ca echipă, şi în acea perioadă au fost schimbări de jucători – mulţi jucători noi veniţi. A fost cam aceeaşi situaţie, cu trialuri la început, ca să găsim jucători, să încercăm să ne încadrăm într-un anumit buget. O situaţie similară e şi în momentul de faţă, cu destul de mulţi jucători noi veniţi. Tocmai de aceea şi eu aştept cu nerăbdare acest început de sezon, să văd exact la ce nivel suntem, ca echipă şi ca joc, dar, încă o dată, aşteptările mele sunt mari, cred că şi ale suporterilor. Tocmai de aceea e foarte important să repetăm startul bun din sezonul de acum cinci ani, cu o victorie adică”, a subliniat Andone.
Politehnica a anunţat ieri transferurile lui Matteo Kucich şi Oliver Brynéus, dar deocamdată nu e sigur că ultimii veniţi vor fi eligibili pentru partida de mâine. „E greu de crezut, încă nu ştim care e situaţia cu cartea verde, dacă a sosit sau nu a sosit. A fost destul de târzie mutarea, aşa că aşteptăm astăzi să vedem dacă vom reuşi sau nu să-i avem pentru meciul de mâine”, a precizat „principalul” alb-violeţilor.
Cât despre oaspeții dobrogeni, „E o echipă cu jucători de calitate. O echipă în mare parte bazată pe jucătorii tineri, din academia FCSB-ului, dar şi cu câţiva jucători, de exemplu Horşia, cu peste 50 de meciuri în Liga I. Jucători cu calitate foarte bună, cred că patru sau cinci dintre ei au participat la Campionatul European Under 19, unde a fost şi Denis Radu, deci o echipă de calitate, care vrea să joace fotbal, să crească în valoarea individuală probabil, pentru ca apoi să facă pasul la echipa mare a FCSB-ului.”
În premieră într-un joc oficial, Cosmin Bîrnoi va purta mâine banderola de căpitan. „A fost căpitan în jocurile amicale. Va fi unul dintre căpitanii echipei. Vom stabili trei căpitani de echipă şi în funcţie de cine va juca în meciul respectiv, voi decide cine va fi căpitanul. În momentul de faţă şi pentru meciul de mâine el va fi căpitanul echipei. S-a pregătit foarte bine, a avut o atitudine foarte bună, a muncit pentru echipă şi pe plan defensiv. Un lucru de apreciat pentru un jucător cu calităţi ofensive şi tocmai de aceea am decis să fie unul dintre căpitanii echipei”, a conchis Bogdan Andone.
Cosmin Bîrnoi: „Sper să ajungem cât mai sus”
„Din orice se învaţă, sper să nu mai repetăm greşeala de anul trecut şi să fim mult mai concentraţi, cred că asta ne-a lipsit anul trecut, pentru că şi anul trecut am avut o echipă bună, jucători cu calitate, cu multă experienţă, cred însă că nu am fost destul de mult o familie şi nu am fost concentraţi. Şi jucătorii care au venit sunt jucători foarte buni, cu calitate, caracter şi asta au demonstrat în zilele acestea de când sunt aici. Încercăm să facem un grup cât mai unit pentru a face un campionat bun”, a spus Cosmin Bîrnoi.
„Este o situaţie complicată cu Unirea Constanţa, cu tot ce au făcut ei acolo. Ştiu doar că au o echipă foarte bună, cu jucători foarte foarte tineri, care au calitate şi care vor să joace fotbal. Dar eu am încredere în mine şi în echipa mea, în toţi jucătorii care au venit noi şi sunt convins că mâine vom da 100% şi vom câştiga. Este o onoare mare pentru mine şi îi sunt foarte recunoscător lui Mister pentru că m-a ales să fiu unul dintre căpitanii echipei şi sper să nu dezamăgesc şi să fie un an foarte bun, atât pentru mine, cât şi pentru echipă”, a mai spus Cosmin Bîrnoi, căpitanul Politehnicii pentru jocul cu Unirea.
Bîrnoi speră ca echipa să răsplătească suporterii pentru susţinere în noul sezon: „Normal, încercăm să intrăm în fiecare meci 100%, să jucăm pentru noi, dar şi pentru suporterii care au fost mereu alături de noi. Au venit în toate deplasările posibile, Brăila, Braşov, peste tot anul trecut, şi sunt convins că şi anul acesta vor face la fel. Şi sperăm ca anul acesta să le arătăm că asta e faţa nouă a noastră, nu ce s-a întâmplat anul trecut, când ne-am bătut la retrogradare, şi sper să ajungem cât mai sus!”.
Partida Politehnica Timişoara – Unirea Constanţa se dispută mâine, sâmbătă, 6 august, de la ora 18, pe stadionul „Ştiinţa”, în prima etapă a Ligii 2, ediţia 2022-23. În sezonul trecut, în singura întâlnire directă, alb-violeţii s-au impus cu 2-0 la Techirghiol (locaţia de atunci a adversarului pentru jocurile de pe teren propriu), în etapa a IV-a, deja după plecarea lui Zicu de la dobrogeni, afklați atunci la cel de-al patrulea eșec la zero.
Biletele pentru acest joc costă 20 de lei (acces general) şi pot fi achiziţionate online AICI. Intrarea e gratuită pentru copiii sub 14 ani şi juniorii de la Academia Politehnica. De asemenea, tichetele vor fi disponibile în ziua meciului la stadion începând cu o oră înaintea orei de start. Meciul nu e televizat, dar va fi transmis în direct pe pagina de YouTube a clubului.
Programul etapei I în Liga 2, pe coloana clasamentelor secțiunii Fotbal, enumerând totodată și ultimele rezultate din Superliga, țintarul rundei viitoare în elită și clasamentul primei divizii, precum și programul etapei I în Divizia D Timiș.