Politehnica, nu departe de naufragiu la Dunăre, cu ”lanterna roșie”. ”Violeți” ajunși la baraj

Izolată pe locul de baraj cu un deficit de 6 puncte față de ieșeni, Politehnica Timișoara era obligată să învingă astăzi la matineu la Brăila, în antepenultima etapă a fazei play-out în Liga 2, iar ”violeții” s-au desprins abia în ultimul sfert de oră, prin golurile din minutele 80 și 83 – cel din urmă, din lovitură de la 11 metri, evitând naufragiul pe terenul codașei care i-a egalat din faze fixe în fiecare repriză: 2-4 (1-2). Puțin folos, dat fiind succesul acasă al Politehnicii ieșene, 2-0 (2-0) cu penultima clasată, Dunărea Călărași, suficient pentru a-i trimite pe bănățeni la baraj. 

Politehnica a luat prea multă apă la bord în Timișoara în noul an 2022, în februarie când cu defectarea instalației de nocturnă, în martie și aprilie cu vizitatoare sibiene victorioase pe ”Știința”, iar în Vinerea Mare i-a venit tare greu s-o înlăture de pe punte în Dunăre la Brăila, bănățenii chinuindu-se și gâfâind spre final, în ciuda faptului că au întâlnit codașa Dacia Unirea, nou-promovată a cărei primă victorie în campionatul Ligii 2 datează abia din această lună.

”Poli” n-a plutit nici măcar la Brăila, ci s-a străduit din răsputeri să nu naufragieze în fief-ul ”lanternei roșii”, demers cu atât mai delicat pentru o trupă de moral precum a bănățenilor în condițiile în care a fost taxată de fani și departe de casă. Naufragiul, evitat în ultimele 10 minute, însă datele problemei rămân aceleași, cu alb-violeții la 6 puncte în urma ieșenilor, în condițiile în care timișorenii vor mai primi vizita celor de la Metaloglobus și vor juca la gongul final tocmai în capitala Moldovei. 

Mai presus însă de toate calculele ori trăirile suporterilor care au uitat probabil deja că nu jucătorii pierdeau debutul acasă în 2022, 0-3 la ”masa verde”, sau orice altceva, aspectul esențial care oglindește fidel modul de gândire în societatea românească în general, mentalitatea imposibil de schimbat. Și anume că în fotbalul mioritic se poate pomeni în plin sezon despre evaporarea mizei barajului de supraviețuire ca urmare a eventualității ca o prim-divizionară retrogradată să nu se înscrie în viitoarea ediție a Ligii 2. Care va să zică o secund-divizionară ar putea scăpa de retrogradarea în Liga 3 pe seama colapsului unor trupe actualmente în Liga 1, eșantion al dezastrului în derulare sub egida FRF și LPF.

Un fotbal prim-divizionar care n-avea nevoie de 16 cluburi participante, destule fiind de umplutură, un fotbal secund-divizionar care n-avea nevoie de 20 de grupări în serie unică, și mai multe fiind de umplutură, printre care și cea din Brăila, cu un gazon pe măsură.

Chiar și așa, poliștii s-au căznit să se desprindă de dunăreni, care i-au egalat în urma unui corner la 7 minute după ce alb-violeții deschideau scorul în primul sfert de oră tot după un corner, și care i-au mai egalat o dată și după o oră de joc, dintr-o lovitură de la 11 metri.

Mai apoi, ”violeții” ratau un penalty înainte de a-l fructifica pe cel de-al doilea, izbăvitor: 2-4 în minutul 83. În tot cazul, duelul dintre gazda retrogradată și timișorenii de pe locul de baraj s-a jucat sub auspiciile vorbelor despre soarta viitoare a lui Gaz Metan Mediaș. Gogomănia barajului de supraviețuire, ieșită din calcule pe căi românești? 

Cert este că astăzi Nicolae Croitoru a efectuat mai multe modificări în 11-le de start după eșecul acasă cu cei din Șelimbăr, Murariu în poartă în locul ”cangurului” Devenish-Meares, iar în câmp Iamandache, Oanea și Bîrnoi, titularizat după o lungă perioadă, după ce sâmbăta trecută intra din minutul 77.

Învinși clar după pauză în ultima deplasare, în Harghita, poliștii au început mai bine astăzi, deschizând scorul după un corner, în minutul 12, când fundașul Bocșan a trimis cu capul din plonjon lângă bară, din preajma careului mic.

N-a mai fost însă și la Brăila precum la Giurgiu și Chiajna în decembrie 2021 și anul acesta, fără gol primit, codașa nou-promovată egalând deja în minutul 19, tot în urma unui corner, executat pe colțul lung, cu recentrare, Duțu șutând din întoarcere din careul mic la colțul scurt.

Nu trecea mult și Politehnica prelua din nou conducerea, tot pe calea aerului, 1-2 în minutul 27, prin Alexandru Iamandache, adus în iarnă și titularizat în premieră, cap lângă bară din zona centrală a careului.

Timișorenii au mai fost însă egalați de ”lanterna roșie” și în minutul 60, 2-2 din lovitură de la 11 metri, acordată pentru un henț și fructificată de Acolatse. Penalty și la cealaltă poartă puțin peste 10 minute, italianul Erik Gerbi, abia introdus în teren, șutând însă pe lângă bară, deși goalkeeper-ul codașei se aruncase pe colțul opus. Rămânea 2-2.

Și totuși, Ursu a înscris nu mult mai apoi sub bară, din careu, după ce mingea îi ricoșa în cale, 2-3 în minutul 80, iar Politehnica s-a desprins în cele din urmă la două goluri diferență de pe punctul cu var, peninsularul Gerbi obținând lovitura de pedeapsă iar Alin Ignea – și acesta intrat recent pe teren, preluând responsabilitatea, cu succes: 2-4 în minutul 83.

O victorie e o victorie, fie și ”mică”, fie trasă de păr, însă ecuația barajului rămâne aceeași. Timișorenii sunt sortiți să joace în mai cu brașovenii, întâlnire tur-retur a antepenultimelor clasate în grupele fazei play-out. Cât despre discuțiile din jurul criteriilor de departajare, barajului și dezastrelor din Liga 1 – fără însă a se pomeni subiectul tabu al torpilării contracandidatelor lui Dinamo, doar reflectă marasmul moral din fotbalul românesc, unul în stil diletant și după ureche, cu girul ”FRF 272-0”. 

Primirea lui Metaloglobus în penultima etapă din Grupa A, sâmbăta viitoare.

*

Dacia Unirea Brăila: Duţă – Leu (minutul 82, Vartolomei), Moroianu – cpt., Ziepop (90+2, Ene), Mocanu – Zoua (88, Boroşu), Acolatse – Sava, Petrache (88, Lascu), Robu – Duţu (88, Njopgang).

Rezerve: Butunoiu – Bădilaş, Gheorghiu, Ghiţă.

Antrenor: Laurenţiu Ivan.

Politehnica Timișoara: Murariu – Sofran, Mera – cpt., Bocşan, Pamfile – Andrei, Lazăr (minutul 72, Ignea), Iamandache, Oanea (65, Gerbi) – Bîrnoi (82, Radu), Ursu.

Rezerve: Devenish-Meares – Plumbuitu, Huminic, Scutaru, Bakoş, Rogosic. 

Antrenor: Nicolae Croitoru.

Arbitri: Baciu (Botoşani) – Antal (Bacău) și Turcu (Bucureşti); rezervă: Burloiu (Galaţi). Observatori: Seceanu (Galaţi) și Cîrjă (Constanţa).

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− doi = 7

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: