Politehnica nu înscrie nici în al 5-lea joc la rând, al 3-lea consecutiv acasă fără gol marcat. Tot al treilea 0-1 succesiv, pe când oltenii la primele puncte în deplasare

Politehnica Timișoara și-a adâncit criza astăzi la matineu, pierzând cu 0-1 a doua apariție la rând pe ”Știința”, și chiar în compania unei formații gorjene din a doua jumătate a clasamentului Ligii 2 și fără vreun punct smuls în precedentele deplasări, ”violeții” extinzând astfel acolada recordurilor nedorite. 

După eșecurile la zero în fața unor nou-promovate, 0-1 tot pe ”Știința” acum două etape cu AFC Progresul 1944 Spartac București și 1-0 pentru Oțelul în întâlnirea matinală de sâmbăta trecută de la Dunăre, ”Poli” avea mare nevoie de un rezultat bun la a patra apariție acasă în primele 6 etape, însă n-a înscris nici în cea de-a cincea partidă consecutivă, rămânând cu un singur gol marcat în 540 de minute de fotbal, de fapt de peste 530 de minute, de la acea deja memorabilă reușită solitară a căpitanului Bîrnoi în chiar primele faze ale rundei inaugurale, pe Bega cu Unirea Constanța. 

Seceta se înăsprește pentru alb-violeți, contabilizând deja a treia înfrângere succesivă, de astă dată în fața unor olteni de pe Jiu care pierdeau în precedentele ieșiri, cu 2-0 la Iași și cu 2-1 la Clinceni în favoarea Unirii Constanța, de fapt și singurele puncte ale trupei ”de Ilfov de pe litoral”. Iar dacă n-ar fi insuccesele Unirii Constanța și ale ”lanternei roșii” Metaloglobus, Politehnica ar avea o soartă chiar mai ingrată în ierarhia Ligii 2.  

Pe de altă parte, bănățenii erau avertizați de a doua victorie consecutivă acasă a celor din Târgu Jiu, prin care chiar au detronat liderul săptămâna trecută, 1-0 pe ”Municipal” cu CSC 1599 Șelimbăr, elevii lui Florin Stângă alternând pe tronsonul etapelor 2-5 succesele pe teren propriu cu eșecurile ”afară”. 

A venit însă și primul triumf în deplasare al gorjenilor, Politehnica devenind clientă a formațiilor vizitatoare pe ”Știința”, teren fertil pentru puncte adjudecate departe de casă. Pe rând, FC Brașov, egală la zero aici timișorenilor, nou-promovata din București și trupa de play-out din Gorj nu s-au mai înclinat pe Baza I – UPT, precum o făcea cu neșansă Unirea Constanța luna trecută.

Bogdan Andone a efectuat două schimbări în 11-le de start față de eșecul de la Galați, conturat atunci încă din minutul 3, reintrând Taub iar atacantul de 18 ani Țurcaș fiind titularizat în Liga 2, locurile fiind cedate de Pureca și Milea, iar Politehnica a sperat la mai bine, având ocazia să sară în clasament peste oaspeții din Târgu Jiu, cu condiția depășirii acestora pe ”Știința”.

Însă, chiar dacă poliștii au devenit treptat mai periculoși în a doua jumătate a reprizei I, având câteva oportunități de a deschide scorul dar trădându-i totuși lipsa calității la finalizare, o demascare a valorii modeste, s-au văzut conduși din primul sfert de oră al reprizei secunde, fără a mai avea nici de această dată forța de a reveni. Ceea ce nu mai izbuteau nici la Râmnicu Vâlcea, nici aici cu bucureștenii Progresului Spartac, nici săptămâna trecută la Galați.  

Jocul greșeala așteaptă iar gafele alb-violeților nu dispar din repertoriu, un balon trimis cu capul înapoi de Oanea, însă către gorjeanul Dulca, fiind fructificat prompt cu o pasă scurtă lui Dodoi, lansându-l în dreapta pe culoar pe Vlad Toma, care a trimis din careu cu latul piciorului drept sub transversală, 0-1 în minutul 57.

La care antrenorul Andone a apelat la o triplă modificare în minutul 62, inclusiv Oanea fiind înlocuit, de Dan Pureca, dar și Plantak respectiv Raul Țurcaș, cu Milea și Țangulea. Însă tot careul gazdelor avea să fie mai periclitat la mijlocul părții secunde, Dodoi încercând un călcâi în urma unei centrări de pe dreapta dar fiind blocat de Kucich.

Fără orizont și incisivitate, timișorenii n-au găsit ținta, noul intrat Pureca trimițând peste bară din afara careului, Dulca șutând în schimb pe cadrul porții un minut mai apoi, din marginea careului, din zona centrală, șut reținut de Kucich. 

La care Andone a încercat și cu Mudrazija în locul căpitanului Bîrnoi, pentru ultimul sfert de oră, însă egalarea s-a lăsat așteptată, ultima șansă risipindu-se în prelungiri, când portarul gorjenilor, Opric, a boxat și balonul a fost apoi respins de oaspeți, în urma ”liberei” executate de Pană din preajma careului.

Mult prea puțin și oricum prea târziu. Patru puncte din 18 posibile și un singur gol marcat în 9 ore de fotbal, un tablou sumbru al debutului de campionat pentru Politehnica, fără a uita că timișorenii retrogradau de fapt la baraj în primăvară în Liga 3, naufragiu prin prisma căruia așteptările erau limitate în noua ediție de campionat.

În care, cel puțin din perspectiva prestațiilor din primele 6 etape, se confirmă deznodământul raportat criteriului sportiv la încheierea sezonului trecut, în sensul că ”Poli” în versiunea anului 2022 este sub standardul Ligii 2. Și în orice caz pe un loc de retrogradare înaintea ultimei dispute premergătoare pauzei competiționale de două săptămâni, deplasare din runda a VII-a la FC Unirea Dej, unde pierdea cu 2-0 în sezonul regulat trecut. Până atunci, și ieșirea miercuri la Reșița în turul 3 al Cupei României, încă o potențială ”coajă de banană” în calea nesigurilor alb-violeți.

Iar rezultatele totuși nu neapărat mint într-un joc de fotbal păcălit nevoie mare de ”fotbalul lui 272-0”, unul emanând prin toți porii slăbiciune și minciună, o minciună ca modus vivendi în general în societatea mioritică. În care se minte și când se sforăie. Se minte și când degeaba se instituie o dublă manșă de baraj, cu semnificația târâtă în derizoriu ca efect al mașinațiunile de pe scena Ligii 1. Un întreg lanț al slăbiciunilor, din nefericire definitoriu, restul fiind banale amănunte. 

Realitatea e că, într-un fotbal competitiv și performant, ca atare ancorat în realitatea factuală a rezultatelor ca oglindă a valorii sportive, Politehnica n-ar mai fi avut ce să caute din primăvară în Liga 2, cât despre gruparea vizitatoare diin Târgu Jiu, retrograda și aceasta pe teren din eșalonul secund în deceniul trecut, dar, la fel, era reinstalată pe tot soiul de vicii de regulament. Și nici nu-i clar a cărei urmașă a învins astăzi pe Bega. A lui ACS Șirineasa de Vâlcea ori ACS Energeticianul?

Cameleonică sau nu, trupa din Gorj era să exploateze încă din primele zece minute o eroare a defensivei poliste, permițându-i lui Dodoi să rămână singur în careu cu Kucich, uşor în lateral dreapta, italianul opunându-se însă la şutul în diagonală. Salva de avertisment era lansată. Încă un meci chinuitor pentru fanii viola. Dodoi mai șuta și spre mijlocul primei reprize, puțin din afara careului, alături. Replica venea rapid din partea juniorului Raul Ţurcaş, cu efect de la distanţă, dar tot imprecis, peste bară. 

Poli a avut cea mai bună șansă de a deschide scorul în minutul 26, după o lovitură liberă, Opric opunându-se cu braţul la reluarea lui Bocșan și reuşind să devieze şi pe lângă Ţurcaş, aflat cu colţul lung liber în faţă. Ceea ce le-a mai dat oarecare având alb-violeților. Tsvetkov încercând poarta din afara careului, la fel și Bîrnoi în minutul 38, la semiînălțime, de pe dreapta, Opric deturnând în corner. Într-un moment ideal, tocmai în minutul 45, după un corner de pe stânga, mingea a ajuns la Germinio, în dreapta careului mare, fundașul reluând pe spate,dar Opric fiind ajutat de un coechipier, de pe linia porții, cu o respingere salvatoare.

Extraordinar ar fi fost un gol chiar înaintea pauzei pentru moralul ”violeților”. Avea să se înscrie la aceeași poartă, la reluare, dar în contul oaspeților. 

În vreme ce Poli a fost mai puţin periculoasă în partea secundă, în ciuda posesiei superioare a balonului, fără eficiență însă. Rămânând astfel pe locul 18, cu doar patru puncte, de departe cel mai modest start de campionat al timișorenilor în Liga 2. Și parcă era scris astăzi în stele, căci dacă Toma a deschis scorul pentru Unirea Slobozia la Dumbrăvița împotriva ”verzilor” timișeni, 0-1 din penalty în minutul 6 prin căpitanul ialomițenilor, Constantin Toma, iar Toma a înscris chiar de două ori la Slatina în dauna timișorenilor Ripensiei, Dorin Toma marcator în minutele 41 și 62, atunci trebuia să fie și un Vlad Toma marcator pentru gorjeni pe ”Știința”.

Rezultatele etapei a 6-a în Liga 2 și programul rundei a 7-a, pe coloana clasamentelor la zi a secțiunii Fotbal.

„Concluzii – la jocul de astăzi chiar am făcut două greşeli majore. Una în prima repriză prin poziţionarea tactică a fundaşilor laterali, pe minge pierdută, când au avut o ocazie singur cu portarul, şi a doua repriză la golul primit. Au fost două greşeli tactice din partea fundaşilor laterali, care nu au făcut ce trebuiau să facă, nu au făcut ceea ce am discutat, sunt mişcări normale şi logice, din păcate nu le-au făcut. Şi practic ne-a costat. Şi acea indecizie a lui Oanea la mijlocul terenului, care a fost puţin nehotărât, a intrat 50/50, din păcate a pierdut acel duel şi de acolo s-a dezvoltat faza golului. Şi în prima repriză au încercat şi au făcut lucruri bune, am avut câteva situaţii foarte bune în faţa porţii. Ne lipseşte acea calitate la finalizare sau pasul final, pentru că ajungem în nişte situaţii bune… ultimul pas sau decizia nu e cea care trebuie. Şi Cosmin Bîrnoi face câteva lucruri extraordinar de bine, apoi pasul final – sau vine prea târziu sau timing-ul… acestea sunt din păcate. Trebuie să le corectăm, să le facem mai bine. Mă bucur pentru Ţurcaş, care a debutat azi, chiar a făcut un meci bun azi din punctul meu de vedere, s-a bătut şi mă bucur mult pentru el că a avut şansa asta! Nu pot să spun că mă simt descurajat, dar nu sunt nici fericit sau foarte încrezător, chiar aveam încredere, pentru că s-au pregătit săptămâna asta bine, s-au antrenat bine, şi chiar aveam încredere că vom face şi un meci bun şi un rezultat pozitiv. Din păcate i-am văzut pe ei şi i-am simţit în timpul jocului destul de neîncrezători, chiar la discuţie după, în vestiar, au spus că au fost puţin aşa şi lipsă de încredere. E clar că pe seama rezultatelor din ultimele jocuri, dar până la urmă e un joc. Ei, ca jucători, trebuie să scoată echipa şi să meargă înainte. Să se antreneze bine, că alţi jucători nu vor fi. Tot ei vor fi şi cei ce trebuie să facă lucrurile mai bine, să se antreneze mai mult, să fie mai responsabili şi să scoată echipa din situaţia în care e. Şi sunt convins că pot să o facă”.

Despre unele scandări de la final, care i-au solicitat demisia, antrenorul Politehnicii a recunoscut că „e normal să se strige, lumea vine la stadion şi vrea să vadă echipa jucând sau câştigând meciurile sau marcând goluri mai multe şi e clar că îşi doresc mai mult. Şi noi ne dorim mai mult, îi înţeleg şi pe oamenii care vin la teren. Nu iau în calcul, pentru că am discutat când am venit aici, că vrem să facem un proiect pe termen mediu, hai să nu spun lung, pentru că în România şi mediu e foarte mult, aşa că nu ar fi corect nici din partea mea, nici faţă de jucătorii care au venit sau care au rămas la echipă. Pentru că a fost decizia mea şi vizavi de ei. Şi nu ar fi corect faţă de club, pentru că asta a fost dorinţa lor la momentul acela, să facem un contract pe doi ani, ca să avem continuitate”.

Florin Stângă, antrenor al oaspeților din Târgu Jiu, a spus:„A fost un meci de luptă, în care jucătorii mei au avut o determinare dusă la extrem. Am avut ambiţie, am avut concentrare, ne-am sacrificat pentru fiecare minge, chiar dacă în unele momente am mai şi greşit. Important e că am reuşit să obţinem o victorie de moral, o victorie care ne aduce puţină linişte după o perioadă mai grea.
Chiar avem condiţii, dosarul de insolvenţă e altceva, avem un patron care-şi doreşte să facă performanţă, care atunci când câştigăm ne dă tot ce ne dorim şi în momentul când pierdem, e normal, e supărat. Nu s-a întâmplat cât am fost eu antrenor (n.n.: să-i lase fără autocar), au fost lucruri care au fost în trecut, sper acum într-un viitor mai bun, într-un viitor în care lucrurile trebuie să fie aşa cum trebuie la fotbal şi la un club profesionist, aşa cum suntem noi. Ne dorim să terminăm cât mai sus. Personal, obiectivul fixat de mine şi de jucători, e să încercăm să prindem play-off-ul.
Au fost alte adversare mai slabe cu care din păcate am pierdut, Poli chiar e o echipă bună, o echipă care are în spate tradiţie, care are jucător care e normal, după ce nu ai reuşite, să fie cu moralul la pământ, dar sunt convins că după prima victorie îşi vor reveni. Chiar îmi doresc ca echipele acestea, care au suporteri, să fie în Liga I şi să ducă spectacolul din tribune cât mai departe”.

*

Politehnica Timișoara: Kucich – Radu, Bocşan, Germinio, Taub – Tsvetkov, Plantak (minutul 62, Milea) – Bîrnoi (cpt.; 74, Mudrazija), Pană, Oanea (62, Pureca) – Ţurcaş (62, Ţangulea).

Pe bancă: Isvoranu – Jurj, M. Andone, Ignea şi Bryneus.

Antrenor: Bogdan Andone.

Echipa oaspete din Târgu Jiu: Opric – Dănescu, Core, Rogac, Pîrcălabu – V. Toma (minutul 87, Micle), Răsdan, Ţegle (73, Stoian), M. Dulca (87, Banu) – Dodoi (67, Mitrică), Dragu – cpt.

Pe bancă: Krupenschi – Chelariu, Baican şi Gîrbiţă.

Antrenor: Florin Stîngă.

Central: Cristian Moldoveanu (Sfântu Gheorghe). Arbitri asistenți: Radu Despa (Baia Mare) și Casian Băla (Arad). Arbitru de rezervă: Norbert Kemenes (Baia Mare). Observator arbitri: Octavian Șovre (Satu Mare). Delegat joc: Radu Bitea (Oradea).

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 6 = zero

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: