Politehnica onorează momentul. ”Violeții” intră în prelungiri cu piteștenii de pe locul 7 în Liga 1, continuă în 10 dar sunt eliminați din Cupă la lovituri de departajare: 4-5 cu FC Argeș. Declarații Croitoru, Prepeliță + FOTO

Politehnica Timișoara și-a încheiat târziu în seară parcursul în actuala ediție a Cupei României, pe ”Dan Păltinișanu”, de Ziua Națională a României, eliminată fiind doar la lovituri de departajare de o prim-divizionară din prima jumătate a clasamentului, căreia i-a rezistat la egalitate deși în inferioritate numerică în reprizele de prelungiri, bănățenii adunând astfel 210 minute fără gol primit acasă în optimi și sferturi de la cluburi din eșalonul I. Bănățenii au părăsit onorabil scena întrecerii K.O. la ultima lor apariție acasă din 2021, reprezentația lor finală din acest an fiind sâmbătă la Dunăre, pe puncte în campionat, la Astra, la aniversarea centenarului sportului studențesc tehnic pe Bega, 4 decembrie. În 1 decembrie va rămâne înscris în istorie Politehnica – Campionii FC Argeș 4-5 la penaltiuri, după 0-0 în joc.   

Cu scalpul Rapidului în palmares din urmă cu 5 săptămâni, Politehnica Timișoara n-avea ce pierde în această seară de la ora 18:30 la al doilea meci consecutiv acasă în Cupa României cu o echipă din Liga 1, iar și de această dată n-a primit gol, nici de la FC Argeș, insuficient însă pentru a se și califica în semifinalele competiției, ceea ce au mai izbutit în precedentele 3 sezoane secund-divizionare din Oltenia, U Craiova 1948 în 2019 iar urmașa lui ACS Șirineasa anul acesta, în ediția anterioară.

Deși rămasă în 10 jucători în reprizele de prelungiri, ”Poli” le-a început mai însuflețită, cu tentative ale lui Zaluschi și Bîrnoi, însă tot la punctul cu var s-a ajuns, suficientă fiind ratarea celei de-a doua lovituri a timișorenilor, prin Claudiu Pamfile, care a șutat în transversală, pentru conturarea deznodământului.

Orice se poate întâmpla la loviturile de departajare, așadar Politehnica a fost la numai… un șut distanță de careul semifinalistelor, alături de Sepsi și FC Voluntari, trecute prin finală, covăsnenii anul trecut, ilfovenii triumfători în 2017, însă în cele din urmă bucuria n-a fost de partea sa.

Ce frumos ar fi fost în săptămâna centenară, a aniversării clubului studențesc, dar și la ultimul meci acasă din acest an, de Ziua Națională, ca exuberanța calificării să fi fost împărtășită de ”violeții” Timișoarei, într-un echipament aniversar de la începuturile fotbalului studențesc pe Bega, alb-negru #100POLI, bucurie însă în alb-violetul celor din Trivale.  

Favoriți prin prisma statutului de prim-divizionari și dominanți după mijlocul unei prime reprize modeste, dar nu neapărat convingători, calculându-și parcă pașii, inclusiv cu 3 schimbări la pauză, și în perspectiva altor 4 meciuri de campionat în luna decembrie, suficiente…

FC Argeș transpirase chiar și mai mult în compania unor partenere din Liga 1 pentru a intra în sferturile Cupei, acasă cu FC Botoșani, 4-2, dar și în București, unde a răsturnat scorul pe final la Dinamo, așa încât n-ar fi ratat o foarte rară oportunitate pentru clubul piteștean de a reveni după mulți ani în ”careul” întrecerii K.O., completând cu succes periplul vestic, după ce sâmbătă cucerea 3 puncte la Arad, formația din Trivale devenind a cincea ca număr de victorii obținute în actualul campionat al Ligii 1, opt.

O echipă care putea fi eliminată dar pe de altă parte și destul de redutabilă, nucă tare în deplasare, cu 3 victorii și câte o remiză respectiv o înfrângere în ieșirile din octombrie și noiembrie. Și implicată în general în întâlniri strânse și cu goluri puține în Liga 1, doar Chindia, UTA și U Craiova 1948 fiind protagoniste ale unor partide în care s-au înscris mai puține goluri în primele 17 etape ale elitei.

În consecință, era de așteptat un meci ”închis”, în așteptarea erorii adversarului, cu puține goluri, și care ar putea eventual curge spre prelungiri, ceea ce s-a și întâmplat, și în condițiile unui gazon greu în seara de decembrie. Sub privirile a puțini spectatori, circa o mie de suflete, nițel, nițel mai mulți decât duminică pe soare și vânt în triumful contra departamentalei ”militare”, cu paranteza că ar fi fost cu certitudine și mai mulți, și din majoritatea nevaccinată a timișorenilor, dacă sportul și fotbalul în particular n-ar fi încorsetate nejustificat în dictatura ”pLandemiei”, partide folosite de ”sistem” pe post de pretext pentru șantajarea  [email protected]ților spre ac fie și în absența consimțământului informat, refuz de participare întâmpinat de executanții în teritoriu ai urzelilor prin interzicerea iubitorilor sănătoși ai sportului la jocuri, jocuri strict pentru înțepați și cei trecuți prin așa-zisa ”boală”. De noaptea minții, noapte a minții în care societatea a luat-o deja încetișor, încetișor la vale, pas cu pas, încă unul și în această seară de 1 decembrie pe ”Dan Păltinișanu”.

Galeria viola a cântat și scandat dar n-a fost râsul ei, fără alți fani din componență la fața locului dat fiind impunerile tiranice, fotbal răpit iubitorilor săi, li s-a luat mingea, doar așa, căci oribilii bullies planetari nu-s satisfăcuți că oamenii vii în simțiri nu se joacă cu mingea lor. Dar cum s-ar și juca, la ce cal troian ascunde, un măr otrăvit!?

Da, s-a intrat în semifinalele Cupei României cu circa o mie de spectatori în asistență, fotbal în regim dictatorial a cărui față odioasă l-ar fi făcut invidios și pe alde Hitler, și se merge la vale, ”normalitatea” tot mai departe, până nu s-o mai vedea absolut deloc.

FC Argeș în semifinale cu colegele de eșalon Sepsi și FC Voluntari, și acestea calificate în deplasare, covăsnenii la Chindia cu 1-2, ilfovenii la FC Buzău cu 0-1, mai multe minute având de jucat FC Argeș, deloc de dorit înaintea primirii lui Gaz Metan în întâlnirea din campionat, fapt valabil și pentru poliștii lui Croitoru, deja sâmbătă la 12, la ceas aniversar pentru clubul ”violet”, pe puncte în Liga 2 pe ”Marin Anastasovici” din Giurgiu în etapa a XVI-a, ultima din 2021, cu Astra, triumfătoare ieri ca o surpriză la ”U” Cluj, cu 1-2.

Ar fi fost de evitat reprizele adiționale în registrul lui Nicolae Croitoru, care a operat mici schimbări ici colea în 11-le de start față de jocul de duminică împotriva bucureștenilor, apelând de exemplu la Oanea, însă n-a fost chip ca poliștii să înscrie, ceea ce reușeau sub bagheta sa cu Rapid.

Dar nici ocupanta locului 7 în Liga 1, FC Argeș, loc pe care încheia și cele 30 de etape ale campionatului trecut în elită, n-a fost cu mult mai brează în plan ofensiv, explicabil prin prisma celor 17 goluri înscrise în tot atâtea etape, în medie unul pe meci, în schimb numai CFR Cluj, UTA și Farul primind mai puține decât cele 12 ale ”violeților” din Regat.

Dificilă misiune pentru poliști, care, cu situația ameliorată în Liga 2 după primele victorii legate, la Brașov și cu CSA Steaua, au dat ce-au putut în pragul centenarului clubului, dar acestea sunt limitele actuale: Politehnica Timișoara – ACS Campionii Fotbal Club Argeş 0-0.

”Poli” eliminată în ultima sa săptămână a sezonului de toamnă, piteștenii în fața unui calendar încărcat în decembrie, acasă cu Gaz Metan, la Sepsi, acasă și cu Rapid respectiv la CFR Cluj, iar deja în ianuarie pe teren propriu cu Dinamo și la U Craiova 1948.

Dar până la urmă echipa mai completă, și cu un timișorean în alcătuire, Iasmin Latovlevici, și-a croit drum: 4-5 la lovituri de departajare de la 11 metri…

Inițial, nu multe au fost de consemnat, poate în minutul 22 șutul lui Oanea de la 14 metri lateral, respins de Flavius Croitoru, portar al vizitatorilor. Apoi, în replică, în minutul 24, și șutul lui Latovlevici, din afara careului, respins de Păduraru in corner. Și o centrare a sa de pe stânga în minutul 29, Said Ahmed reluând cu capul din careul mare, dar același Păduraru scoatea in extremis un gol ca si făcut.

Care să fi fost cursul partidei eliminatorii?

După un minut, Ursu scăpa pe contraatac, solitar pe dreapta, întrând în careu dar şutând slab, iar portarul prindea. La pauză, scor alb. Și 3 înlocuiri efectuate de Prepeliță.

În minutul 48, Lazăr primea primul cartonaș galben, pentru un fault asupra lui Işfan, și multe aveau să se strângă avertismentele. Iar în minutul 50 Diogo se demarca pe flancul stâng și şuta de la 14 metri la colţul scurt, însă în plasa laterală.

Neplăcut pentru poliști, Scutaru se accidenta în propriul careu în minutul 52, înlocuit fiind cu Bocsan, solicitat astfel mai vremelnic decât în campionat… Iar timișorenii mai schimbau în prima oră de joc.

Minutul 65 aducea un prim moment cu repercusiuni ulterioare, Ursu fiind faultat în lateral stânga, pe tușă, fără a se acorda fault, primind în schimb cartonașul galben pentru proteste. Ceea ce avea să-l coste, pe el dar și pe poliștii nu peste mult timp doar în 10. Și cu un meci sâmbătă în deplasare.

După mijlocul mitanului, în minutul 69, Diogo a executat o lovitură liberă de la 22 de metri, din stânga, şutând sub bară dar Păduraru respingând în doi timpi, după ce a scăpat mingea. Said Ahmed o trimitea în plasă dar se fluierase fault în atac. Și s-a întețit seria cartonaşelor, si pentru oaspeţi… Viana, Isfan.

Se intra în prelungiri, iar în minutul 91 Ursu era eliminat, gratuit, primind un nou cartonaș galben, pentru un fault inexistent. 0-0, reprize de prelungiri dar 10 contra 11 în ”intermediara” sferturilor Cupei. Avea Poli să reziste acasă?

Ba chiar a fost nu departe de gol în primele minute ale reprizei I de prelungiri, prin Zaluschi, proaspăt intrat, după un dribling, şut de la 17 metri sub transversală, portarul respingând în corner… Și îl mai testa și Bîrnoi, dar apoi nu se mai întampla nimic. ”Poli” împingea sfertul de finală spre punctul cu var, deși în 10 jucători, oaspeții nu găseau soluții prin desișul defensiv al timișorenilor.

Iar la loviturile de departajare bănățenii au deschis cu bine ”balul”, prin Zaluschi, egalați de timișoreanul Latovlevici pentru FC Argeș, 1-1, însă Pamfile a sutat în transversală și acolo avea să se facă diferența.

Işfan i-a trecut pe piteșteni în avantaj, 1-2, Lazăr a egalat cu a treia lovitură a poliștilor, 2-2, dar Arias a punctat pentru regățeni, 2-3. Bocşan a egalat și el, 3-3, Diogo a înscris, 3-4, Bîrnoi și el, 4-4, însă Fatai a asigurat calificarea vizitatorilor, şut cu bara din stânga. Cu oarecare șansă, prim-divizionara a scos-o la capăt.

Două cluburi din Liga 1 dintre sfertfinalistele ediției anterioare, prezente și în actuala campanie a ”sferturilor”, Chindia însă din nou eliminată, acum de Sepsi cu 1-2, în stagiunea trecută de Universitatea Craiova, cu 0-1 în 2 martie, alb-albaștrii din Bănie fiind favoriți în ultimul meci al sferturilor, de joi 2 decembrie, la Filiași, cu ACSO, doljeană din Liga 3. 

Ultimele rezultate din Liga 1 și Liga 2, programul viitor și clasamentele la zi, în secțiunea Fotbal.

*

Politehnica Timișoara: Păduraru – Sofran, Mera – cpt., Scutaru (minutul 53, Bocşan), Pamfile – Andrei (59, Bîrnoi), Ignea (106, Radu), Lazăr, Oanea (87, Oanea) – Ursu, Gerbi.

Pe bancă: Murariu – Haţegan, Olariu.

Antrenor: Nicolae Croitoru.

Campionii FC Argeş: F. Croitoru – Telcean (min. 46, Tofan), Piţian (90+4, Joao Miguel), Boldor, Latovlevici – Viana, Mezza Colli – cpt. – Raynov, Teles (46, Arias), Palic (46, Işfan) – Ahmed (75, Fatai).

Pe bancă: Greab – Muşat, I. Şerban, Honciu.

Antrenor: Andrei Prepeliţă.

Nicolae Croitoru a spus la final că „Nu a fost să fie, noi ne-am fi dorit să mergem mai departe. Mai ales că este şi această sărbătoare a clubului, una deosebită – 100 de ani de la înfiinţare – şi cred că dacă am fi reuşit o calificare în semifinale ar fi fost o contribuţie  deosebită din partea noastră.”

Iar despre eliminarea lui Ursu: ”Sigur că a contat în economia jocului. A trebuit să depunem un efort mai mare. Nu am mai avut forţă de atac. Sigur, consumul a fost unul destul de mare. Mai ales că peste trei zile ne aşteaptă un joc foarte dificil la Astra. Faptul că nu am primit gol 120 de minute, mai ales că mai mult de 30 de minute am jucat cu un om în minus, cred că demonstrează că din punct de vedere defensiv jocul a fost destul de bine gândit. Cred că, şi sper să nu mă înşel, dacă ne gândim la raportul ocaziilor de gol, şi acolo am stat destul de bine, pentru că am avut în prima repriză trei situaţii bune de a înscrie şi cred că am mai avut încă una în repriza a doua. Din păcate am pierdut la penalty-uri…”

Andrei Prepeliță: „Când controlezi jocul de asemenea manieră nu cred că a fost un chin. A fost pentru Poli să se apere atâta timp şi să alerge după minge. Nu am avut norocul de a marca mai repede, dar la final s-a făcut dreptate… Cupa României e altă competiţie, s-au produs anumite surprize şi poate şi presiunea unei semifinale a apăsat pe umerii jucătorilor. Dar şanse de gol şi ocazii am avut destule, doar că nu am fost suficient de lucizi în faţa porţii. Cu Botoşani presiunea nu a fost aşa de mare, acum jucam pentru a ajuns în semifinale după atâta timp. Probabil ne-a făcut să nu fim destul de clari. De 20 de ani suntem obişnuiţi să jucăm în toate zilele de sărbătoare… suntem profesionişti. Nu sărbătorim, mergem pe drum, ne aşteaptă un meci greu în campionat… Vrei nu vrei, când ajungi în semifinale, gândul te duce la o finală şi acolo se poate întâmpla orice.”

Au arbitrat: Dima (Bucureşti) – Dumitru (Gherghiţa / Prahova) şi Marchidanu (Brăila); rezervă: Dumitrache (Bucureşti). Observator de arbitri: Szekely (Baia Mare); delegat de joc: Andrieş (Bucureşti).

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 − = trei

 


Alte articole legate de acest subiect: