Premieră în 2022, Politehnica a legat două apariții fără înfrângere, însă la atât s-ar rezuma veștile bune legate de situația ”violeților” după ultima repetiție acasă înaintea dublei barajului de supraviețuire cu FC Brașov. Căci în rest, timișorenii au ratat astăzi de la prânz două lovituri de la 11 metri în prima jumătate de oră a meciului cu Metaloglobus și au înscris abia odată ce bucureștenii au rămas în inferioritate numerică, fiind însă și egalați din lovitură liberă de o rezervă a celor din capitală – marcatori tot în inferioritate numerică, după care nici căpitanul poliștilor nu s-a lăsat mai prejos și a sfârșit prin a fi eliminat, 10 contra 10 și 1-1 (0-0).
Unică întâlnire din penultima etapă a Grupei A în faza play-out a Ligii 2 în care formația gazdă nu s-a impus, în rest înregistrându-se succese la zero, Csikszereda – ASCM ”Raw Pots” Politehnica Iași 3-0 și CSC Șelimbăr – Dacia Unirea Brăila 6-0, alb-violeții fiind la a doua apariție consecutivă pe teren propriu în care nu înving: Politehnica Timișoara – Metaloglobus București 1-1 (0-0).
Repetiție nereușită pe terenul ”Știința” la penultima apariție în play-out, ultima fiind programată săptămâna viitoare la Iași, după care ”dubla” barajului, la insuccesul de astăzi asistând doar circa 100 de spectatori, mai puțini ca niciodată la o reprezentație a ”violeților”, dintre care numai 60 de fani viola.
Bănățenii și-ar fi putut face jocul mai ușor dacă ar fi fructificat un prim penalty obținut deja în minutul 4, însă Ursu a fost intuit de portarul bucureștenilor, sau măcar cea de-a doua lovitură de la 11 metri, obținută spre finele primei jumătăți de oră, și aceasta ratată, Ignea trimițând în bară, la care unii s-ar putea întreba cum se vor descurca ”violeții” dacă după dubla manșă cu nou-promovații din Brașov se va înregistra cumva o egalitate perfectă, necesitând un alt tip de departajare. Mai ales în condițiile în care Politehnica a ratat un penalty și etapa trecută, la Brăila, unde avea în schimb să-l transforme pe cel de-al doilea, pe final, prin Ignea.
Cert este că astăzi poliștii nu l-au obținut și pe cel de-al treilea, care, conform vocii galeriei, haz de necaz în aplauzele celor prezenți, ar fi fost încredințat unui reprezentant al presei sportive.
O altă lovitură, cea de start a jocului, a fost dată de un reprezentant al ”violeților” de altădată, tunarul decar Ionel Bungău, aplaudat la scenă deschisă de toți cei prezenți, inclusiv de protagoniștii de pe gazonul ”Științei”. Teren pe care în urmă cu 49 de ani Ionel Bungău înscria contra celor de la Steagul Roșu Brașov și oferea două pase de gol, meci câștigat cu 3-0. O, Tempora!
Ce se-alege peste decenii de fotbalul nostru cel de toate zilele? Prin prisma zbaterilor de ordin general din faza play-out a Ligii 2, într-o primăvară sub spectrul indescriptibilului 272-0, s-ar alege aproape praful.
Ce se va alege de poliști luna viitoare?
Să sufle și-n iaurt după ce, deși au beneficiat de o lovitură de la 11 metri încă din minutul 4, acordată pentru un fault comis de Enache asupra lui Iamandache, au ratat pentru a doua partidă la rând de pe punctul cu var. Echipă de moral, Politehnica nu e deloc în apele ei, cu încrederea la cote scăzute, Ursu executând slab în dreapta portarului, care a ghicit colțul și a deturnat în corner. Și totuși, se putea marca imediat după lovitura de colț, expediată de Andrei în fața porții, unde căpitanul Ioan Mera a trimis de la 7 metri cu capul milimetric pe lângă bară.
În minutul 29, o nouă lovitură de la 11 metri pentru Politehnica, Ursu fiind faultat în careu de Enache iar arbitrul, aproape de fază, la nici trei metri, acordând corect și fără ezitare un al doilea penalty, fără ca vreun jucător al bucureștenilor să protesteze, precum au procedat la prima decizie.
Să nu fi fost încă în priza meciului în minutul 4? Insuficientă concentrare?
Cert este că deznodământul s-a repetat, Politehnica ratând din nou. Două penaltiuri irosite acasă în primele nici 30 de minute, ceea ce a stârnit reacția tribunei. Alin Ignea a trimis în dreapta portarului dar a nimerit bara laterală. Mica galerie viola n-a ezitat și și-a făcut auzită vocea, ”al treilea să-l execute Canea”, la care centralul sătmărean Omuț a zâmbit: ”Ai auzit ce vor cei de la galerie? Să-l execuți tu pe cel de-al treilea…”
E minunat să nu ne pierdem niciodată umorul.
Lui Nicolae Grigore nu-i ardea însă de glume, ținând ca Metaloglobus să rămână invincibilă în deplasările din 2022, iar după ce a efectuat o primă schimbare în minutul 32, a recurs și la o dublă înlocuire la pauză, forțe proaspete la a doua clasată în Grupa A.
Nici atât nu-i pria situația antrenorului alb-violeților, Nicolae Croitoru, care și-a strunit elevii să reia și după pauză atacurile spre poarta inspitarului Gavrilaș, dar a trebuit să apeleze la o primă modificare pentru a se întâmpla ceva. Bîrnoi în locul lui Iamandache, pentru ultima aproape jumătate de oră de joc.
Și a mai trebuit să se întâmple ceva, in minutul 63, pentru a-i face cumva pe poliști să se simtă mai în largul lor. La un contraatac timișorean, Claudiu Herea l-a faultat din spate pe Sofran ca pe maidan iar arbitrul Omuț a scos direct cartonașul roșu, 11 contra 10.
Cu un jucător în plus, trei minute mai târziu, elevii lui Croitoru au reușit în sfârșit să deschidă scorul, și nu oricum, ci din acțiune, tocmai prin noul intrat. Doru Andrei l-a văzut liber pe Cosmin Bîrnoi în careul mare iar timișoreanul, cu un șut de la 14 metri lateral dreapta, a trimis la colțul lung: 1-0.
Dar chiar și în inferioritate numerică, oaspeții au egalat totuși nu mult mai apoi, la puțină vreme după ce bănățenii au apelat la o triplă schimbare pentru ultimul sfert de oră, mai exact în minutul 78, când Potecea – și acesta nou intrat, în locul căpitanului, a reușit din lovitură liberă de la 18 metri, șut peste zid direct la vinclu, ceea ce nu izbuteau doi poliști în principiu la fel de praospeți în prima repriză, a fructifica de pe punctul cu var.
Când ratezi de două ori acasă de pe punctul de la 11 metri, te poți trezi egalat dintr-o lovitură liberă, 1-1, chiar dacă vizitatorii joacă în numai 10 componenți.
”Violeții” ar fi putut totuși prelua din nou conducerea dar același Ignea a ratat cu nonșalanță din apropiere, la o centrare a lui Andrei. Iar ca tacâmul să fie complet, cu șase minute înainte de final căpitanul Ioan Mera a văzut al doilea cartonaș galben, pentru faulturi repetate, și implicit a fost eliminat. Așa s-a încheiat un alt meci fără victorie pentru timișoreni, tare neinspirați astăzi. Ține de încrederea în sine iar poliștii trebuie să se regrupeze cumva înaintea repetiției finale de la Iași și mai ales a ”dublei” cu nou-promovata din Brașov.
*
Politehnica Timișoara: Murariu – Sofran, Mera – cpt., Bocșan, Oanea – Doru Andrei (minutul 75, Rogosic), Lazăr, Ignea, Ursu (min. 75, Vukoje) – Gerbi (min. 75, Denis Radu), Iamandache (min. 62, Bîrnoi).
Antrenor principal: Nicolae Croitoru; secunzi: Lucian Dobre și Antonio Foale.
Pe bancă: Păduraru – Plumbuitu, Scutaru, Bakoș, Huminic.
Metaloglobus: Gavrilaș – Grosu, Lung, Caramalău (min. 46, Cazan), Sava – Pandele (min. 32, Negoescu; 90+1, Sîrbu), Răuță, Borțoneanu – Claudiu Herea, Enache (min. 46, Mihai), Ovidiu Herea – cpt. (74, Potecea).
Antrenor principal: Nicolae Grigore; secund, Viorel Ferfelea.
Pe bancă: Nedelcovici – I. Roșu, R. Sîrbu, Covalciuc.
Au arbitrat: Omuţ (Satu Mare) – Bălan (Cluj) și Nistoran (Reşiţa); rezervă Salomir (Cluj). Observator: Moisescu (Drobeta Turnu Severin); delegat de joc, Constantinescu (Slatina)
La cald + FOTOGRAFII
Nicolae Croitoru, (antrenorul principal al Politehnicii): „Din păcate nu a fost victorie, acesta este lucrul care contează, şi poate chiar meritam victoria astăzi, dacă ar fi să ne raportăm doar la ocaziile de gol. Din păcate nu am reuşit să înscriem, avem o problemă, nu am reuşit să înscriem nici din penalty. Este al treilea executant, al treilea penalty ratat… Sigur că există o anumită presiune, situaţia nu e una care să ne dea linişte. Am avut nişte săptămâni destul de dificile, încercăm să ieşim. Eu cred că în mare parte din joc am demonstrat că facem eforturi să ieşim din starea asta în care suntem. Tocmai în ideea asta aveam nevoie de un rezultat pozitiv, care să ne dea încredere.”
„Rezultatele nu au fost cele care trebuiau să fie şi atunci trebuie să fim de acord şi cu reacţia pe care galeria o are. Nici jocul nu a fost foarte bun în ultima perioadă şi atunci sunt lucruri normale la fotbal până la urmă”, a precizat Croitoru cu referire la faptul că galeria nu a încurajat azi echipa.
Întrebat despre soluţiile de îmbunătăţire a jocului înainte de baraj, tehnicianul alb-violeţilor a zis: „Trebuie să găsim… Eu cred că dacă astăzi am fi reuşit să (mai) înscriem, faptul că am avut atâtea ocazii înseamnă că am făcut un pas înainte. Au fost două penalty-uri, au fost în prima repriză iarăşi două-trei situaţii şi în repriza a doua au fost situaţii – şi situaţii foarte clare… Cred că aici e o problemă şi consecinţele de apoi, deci trebuie să găsim resurse şi să găsim mijloacele cele mai potrivite…”
Nicolae Grigore (antrenor Metaloglobus): „Pentru noi consider că este mulţumitor acest punct, în condiţiile date. Ca să caracterizez puţin evoluţia şi partida, am avut o primă repriză, din punctul meu de vedere, execrabilă. Le-am spus şi la pauză jucătorilor. În care Poli ar fi putut să-şi ia un avans considerabil, au ratat şi două penalty-uri, dar revenind, cred că a doua repriză a fost mai bună pentru noi. Am schimbat sistemul la pauză, am schimbat şi jucători, doi la pauză plus unul pe parcursul primei reprize şi cred că am reuşit să reglăm lucrurile. A venit acea eliminare a lui Claudiu Herea, fiind precedată imediat de gol. Ce mă bucură mult, reacţia jucătorilor, că au avut tăria de a reveni şi egala în zece oameni. Eu am încercat toată săptămâna să-i capacitez. Să le spun că fotblalul e pentru ei în primul rând o plăcere şi trebuie să se bucure de fiecare moment pe care-l petrec pe teren, fie că mai au sau nu obiectiv. Am încercat să le insuflu acest lucru. Poate că la începutul primei reprize sau nu au intrat în prima repriză tocmai bine. Poate a contat şi faptul că am venit cu autocarul, o deplasare lungă şi dificilă şi au intrat mai greu în meci. Dar apoi îi felicit pentru modul în care au revenit în repriza secundă.”