Politehnica remizează alb în inferioritate numerică pe sinteticul Chiajnei

Politehnica Timișoara a trecut astăzi în Ilfov peste dezamăgirea meciului abandonat joia trecută acasă în beznă la stingerea nocturnei, prin a remiza alb pe terenul sintetic al unei aspirante la calificarea în play-off-ul Ligii 2, deși ”violeții” au jucat ultimele 35 de minute în inferioritate numerică dat fiind eliminarea noii achiziții Rogosic pentru cartonașe galbene: 0-0 la Concordia Chiajna

Deși mic și neconcludent prin prisma unei prestații modeste într-un joc în general lipsit de veleități, dar înțesat în schimb cu inexactități, un pas totuși înainte, din mai multe puncte de vedere. 

În primul rând în ceea ce privește necesara redresare în plan psihologic după mâhnirea pricinuită de rămânerea în beznă pe propriul gazon la debutul de săptămâna trecută în sezonul de primăvară, așadar un punct precum un balon de oxigen pentru moralul ”violeților”. 

Punct adjudecat în deplasarea finală din sezonul regular, undeva departe de Timișoara dar mai ales de grijile de acasă, apăsări legate de infrastructura sportivă tot mai precară a capitalei Banatului, griji care reapar și dau oarecum permanent târcoale la ivirea partidelor pe teren propriu, plan organizatoric de-acum ca o constantă angoasă pentru secund-divizionarii de pe Bega. 

Care vor încheia sâmbătă parcursul în sezonul regular tur al Ligii 2 înaintea debutului în faza play-out 7-20 prin a primi într-un alt meci televizat vizita unei alte formații de frunte a eșalonului, cea sibiană, trupă de pe Cibin trăgând cortina peste etapa în curs marți de la ora 19 la Mediaș, AFC Hermannstadt – AS FC Universitatea Cluj, un duel de podium. 

Pas așadar înainte pentru alb-violeți și pentru că n-au pierdut ultima apariție în deplasare din tur, ieșiri încheiate sub scut, aceasta fiind de fapt și prima remiză înregistrată de timișoreni în cele 10 reprezentații pe teren advers din actuala ediție a Ligii 2, așadar zece deplasări, față de cele numai 7 meciuri completate până la ora actuală în propriul fief, unul și același până joia trecută, ”Dan Păltinișanu”. Un bilanț echilibrat pe alte gazoane din țară, 10 4 1 5 10-13 13 puncte, fiind totodată și a treia apariție la rând în deplasare fără gol primit.

Poliștii nu începeau deloc bine campionatul, 3-0 pentru AS FC Universitatea la Cluj în august, dar izbuteau ulterior să lege serii a câte două victorii în deplasare, mai întâi cu 3-1 la Călărași și 2-0 la Techirghiol în etapele a doua respectiv a patra, urmate de înfrângeri consecutive, cu 4-1 la Metaloglobus București, 2-1 la Târgu Jiu, 1-0 la Slobozia și 2-0 la nou-promovata din Dej, mai recent cu 1-0 la Brașov și 2-0 la Giurgiu pe 4 decembrie, parcursul invincibil prin țară fiind prelungit la 3 apariții.

”Violeții” au pășit înainte și dintr-un alt punct de vedere, dat fiind reușita unui punct pe ”sinteticul” fostei ocupante a locului 4 deși în absența căpitanului Ioan Mera, înlocuit astăzi cu Cristian Bocșan, dar și a unui alt jucător cheie din angrenaj, Alin Ignea, înlocuit cu Zaluschi. de fapt și cele două modificări la care a apelat antrenorul Croitoru în unsprezecele de start față de întâlnirea abandonată joia trecută în repriza I cu liderul Petrolul.

Pas înainte și prin prisma aspectului că ASU Politehnica pierdea deplasările la Chiajna din martie 2020 și martie 2021, cele două efectuate pe suprafața artificială a Concordiei după ce galben-verzii rulaseră până acum nici 3 ani în Liga 1, 2-1 (1-0) pentru ilfoveni în meciul direct din urmă cu 2 ani, când Axente egala pentru o scurtă durată în minutul 63, 2-0 (1-0) în etapa finală a sezonului regular 2020-2021, anul trecut, când Biceanu a deschis scorul înaintea pauzei iar Llullaku l-a majorat în minutul 90, fără însă ca trupa lui Niculescu să pătrundă în play-off, fără ca bănățenii să rateze prezența în play-off.

Iar tocmai albanezul Llullaku s-a numărat astăzi între cei 5 noi titulari la care a apelat Ianis Zicu la debutul său pe banca ilfovenilor față de unsprezecele aliniat luni de la ora 20 de fostul antrenor al Concordiei pe Cluj Arena, Claudiu Niculescu, înfrângere la scor în fața universitarilor, cu 4-0, care a dus la schimbarea tehnicienilor, galben-verzii abordând partida de la ora 12:30 și cu alte modificări la start, și anume între buturi, respectiv și prin introducerea lui Manole, Barbu și Dușmanu. O garnitură a gazdelor incluzând și sportivi crescuți pe malurile Begăi, precum Taub sau Codrea, ori trecuți recent prin fotbalul timișorean, și anume Sokovic, cedat de Ripensia, în vreme ce pe banca lui Zicu au luat loc un Cherecheș, Casap sau Plazonja, croatul ex-polist.

Concordia încheia foarte bine toamna, cu numai două înfrângeri și doar 6 goluri primite – alcătuind a doua cea mai bună apărare din Liga 2, însă a început cu stângul anul 2022, nu prin a rămâne în beznă pe propriul gazon, cum pățeau poliștii pe ”Dan Păltinișanu”, însă prin a fi depășită la scor luni seară sub Feleac, cu două goluri încasate în primul sfert de oră, încă unul în primele minute din repriza secundă, și încă unul în minutul 69. Ceea ce-i arunca pe ilfoveni de pe locul 4, unde se situau la o victorie distanță de a doua clasată și cu 6 puncte avans față de ocupanta locului 7, taman în afara zonei play-off, exact pe acel loc 7. 

Era o întâlnire a reabilitării, a redresării de fiecare parte după pasul cu stângul la debutul în 2022. Redresarea nu s-a produs întrutotul, echipele n-au convins, însă poliștii au ieșit mai bine din această dispută, obținând deși în inferioritate numerică un punct în deplasare pe terenul unei formații mai bine clasate.

Care a încheiat neînvinsă meciurile acasă din sezonul regular, mai numeroase decât aparițiile în deplasare ale Concordiei, așadar cu 10 partide la Chiajna, bilanț 10 5 5 0 20 de puncte, în ordinea cronologică 2-0 cu Unirea Constanța, 2-1 cu Metaloglobus, 0-0 cu cei din Târgu Jiu, 1-1 cu Unirea Slobozia, 1-0 cu Unirea Dej, 2-1 atât cu cei din Brașov cât și cu Astra, respectiv 0-0 pe rând cu Dunărea Călărași, Hermannstadt și Politehnica.

De fapt, dacă poliștii ar fi reușit și ei pe teren propriu bilanțul avut la Chiajna de Concordia, atunci ar fi putut spera la mai mult în actuala campanie, dar așa, mai ales că au beneficiat de numai 7 meciuri completate pe ”Dan Păltinișanu” în campionat, plus încă două în Cupa României, clasarea pe locul 15 nu trebuie să mire prea mult. Un bilanț negativ al ”violeților” la Timișoara, 8 2 2 4 8-12 8 puncte, după 1-1 în 15 august cu buzoienii, 0-1 în nocturnă cu ieșenii, 1-2 cu Csikszereda – și iată cât de sus au urcat din nou harghitenii!, 2-0 cu codașa din Brăila la 2 octombrie, 1-3 cu Ripensia, 1-1 cu cei din Șelimbăr, 2-1 cu CSA Steaua și 0-3 la ”masa verde” cu Petrolul, după stingerea nocturnei. 

Se poate spune așadar că ”violeții” au păstrat flacăra vie departe de casă, trecând cu bine peste descumpănirea în beznă de joia trecută, 0-0 împărtășit și cu câțiva fani viola completați de mai mulți suporteri giuleșteni încurajându-i pe bănățeni în Ilfov.  

Fotbalul televizat de pe ”sinteticul” Chiajnei n-a rupt însă deloc gura târgului, fără șuturi pe spațiul porții în prima repriză, dar cu multe imprecizii și stângăcii, ba chiar cu o accidentare care a necesitat efectuarea unei prime schimbări deja în minutul 2. Când fundașul Manole, unul dintre cei proaspăt titularizați de Zicu, a călcat strâmb în propriul careu, înlocuit fiind de Voicu. 

Un duel început nu sub cele mai bune auspicii, continuat în aceeași notă ternă, fără sclipiri, printr-un joc anost cu gândul la puncte, apăsat de frica de rezultat. Nimic bun nu putea rezulta din așa ceva, animându-se în jurul unei faze mai controversate la mijlocul primei părți, în urma unei alte tentative imprecise a lui Dușmanu, balonul lovind mâna lui Rogosic, la care gazdele au solicitat acordarea loviturii de la 11 metri.

Urma primul cartonaș galben al meciului, în dreptul căpitanului gazdelor, Roșu, o primă încercare a alb-violeților, dintr-o lovitură liberă executată de Ursu, și aceasta imprecisă, peste bară, dar și faza accidentării polistului Pamfile în minutele dinaintea pauzei, după o reluare a lui Llullaku pe lângă bară. Mai apoi, nițel mai cursivi în ofensivă, bănățenii păreau a pune probleme prin Andrei respectiv Ursu, dar oaspeții n-au ales soluțiile potrivite, alegându-se în schimb cu un cartonaș galben în contul muntenegreanului Rogosic. Care avea să conteze după pauză…

Zicu l-a preferat pe Plazonja în locul lui Sokovic pentru partea a doua iar Pamfile n-a mai putut continua după primele câteva minute ale reprizei secunde, înlocuit fiind cu Vukoje, situația vizitatorilor complicându-se odată ce același Rogosic l-a faultat pe Dorin Codrea aproape de centrul terenului, lovindu-l cu brațul peste față, ”violeți” în 10 jucători din minutul 55. Paradoxal, puțin mai apoi s-au arătat a fi cei mai periculoși, pe larghețea amfitrionilor, Ursu urmărind în careu o minge lungă și trimițând-o pe poartă, balon cules de Aldescu.

Zicu reacționa imediat prin a-l introduce pe Pîrvulescu în avanposturi în locul albanezului, ceea ce impulsiona întrucâtva atacurile gazdelor, mutare și a lui Croitoru, care a apelat la Sântean în locul lui Ursu. Iar timișorenii îl încercau pe Aldescu la intrarea în ultimul sfert de oră, ”liberă” Zaluschi, apoi ”cap” Lazăr în urma unui corner. 

Cu un jucător în plus, Concordia a fost cu adevărat mai periculoasă abia în ultimele zece minute, mai întâi după centrarea lui Roșu, Păduraru îndepărtând pericolul printr-un plonjon cu picioarele înainte, în urma tentativelor lui Codrea, Batin și Taub, apoi după o lovitură de colț, același Păduraru deturnând tot în corner ”capul” lui Roșu sub transversală.

Gazdele din Chiajna au mai sperat la ceva în cele nu mai puțin de 6 minute de prelungiri, însă în zadar, pecete a unui meci fără forță și veleități ofensive: 0-0. Zero la zero remiza și Ripensia sâmbăta trecută la Târgu Jiu, roșu-galbenii învingând ieri acasă cu 1-0 în fața codașilor brăileni, care va să zică trei partide oficiale în 2022 cu implicarea echipelor timișorene și un total de un singur gol marcat de 5 formații diferite în 270 de minute de joc. 

Extrem de puțin, în spiritul acestui fotbal devalorizat al Ligii 2.

Pentru conformitate, în precedenta deplasare, efectuată la Giurgiu la 4 decembrie 2021 și câștigată cu 2-0 prin golurile lui Mera și Gerbi, Politehnica a apelat la Păduraru – Sofran, Mera – cpt., Bocşan, Pamfile – Radu (minutul 64, Andrei), Ignea, Lazăr, Oanea (86, Haţegan) – Zaluschi (90+2, D. Olariu), Gerbi (90+2, Bakoş), pe bancă rămânând Murariu – Prodan și Huminic. Săptămâna trecută, cu Petrolul, Croitoru apela la 4 noi titulari de la un meci la altul, și anume Scutaru, Sofran, Rogosic și Ursu, garnitura de start a partidei care nu avea să se încheie fiind Păduraru – Radu, Mera – cpt., Scutaru, Pamfile – Andrei, Ignea, Lazăr, Oanea – Rogosic, Ursu, cu rezervele Devenish-Meares – Bocșan, Plumbuitu, Zaluschi, Olariu, Vukoje, Gerbi, Sîntean și Iamandache – astăzi intrat la poliști în ultimele câteva minute.

Rezultatele penultimei etape din sezonul regular tip tur al Ligii 2 și programul rundei finale, a XIX-a, de săptămâna viitoare, pe coloana clasamentelor la zi a secțiunii Fotbal. Pe aceeași coloană, și rezultatele ultimei etape din sezonul regular tur-retur în Liga 1, respectiv ierarhia la zi. Runda finală ia sfârșit luni cu întâlnirile U Craiova – Farul și FC Botoșani – FC Argeș, cu începere de la ora 20:30.

*

Concordia Chiajna: Aldescu – Borţa, Palmeş, Manole (minutul 2, Voicu; minutul 77, Batin), Taub – Barbu, Codrea, Roşu – cpt. – Duşmanu (77, Mirică), Sokovic (46, Plazonja), Llullaku (59, Pîrvulescu).

Pe bancă: Moldovan – Cherecheş, Alexe, Casap.

Antrenor: Ianis Zicu.

Politehnica Timișoara: Păduraru – Radu, Bocşan, Scutaru – cpt., Pamfile (minutul 51, Vukoje) – Andrei (85, Sofran), Lazăr, Zaluschi (85, Iamandache), Oanea – Rogosic, Ursu (66, Sîntean).

Pe bancă: Devenish-Meares – Gerbi, Huminic, D. Olariu, Plumbuitu.

Antrenor: Nicolae Croitoru. Care a remarcat la final că „desigur, este un punct câştigat şi un punct câştigat în compania unui adversar care are obiectiv de promovare, aflată în partea superioară a clasamentului şi care avea şi o motivaţie specială. Se apropie finalul campionatului regular, mai este o etapă şi mai au nevoie de trei puncte pentru a-şi asigura prezenţa în play-off.”

Despre eliminarea lui Balsa Rogosic, Croitoru a spus: „Nu aş vrea să comentez acum, mie mi s-a părut destul de uşor, însă cred că ar trebui să văd mai întâi faza şi după aceea să mă pronunţ.” Dacă s-ar fi jucat 11 la 11 în continuare: „…E greu de spus dacă rezultatul ar fi fost altfel, forţa în atac a scăzut, chiar dacă şi în aceste condiţii noi am avut o situaţie, chiar două, de a înscrie.”

În ceea ce privește accidentarea lui Pamfile, „rămâne ca mâine să meargă să facă un control medical, şi el şi Doru Andrei, pentru că şi el are ceva probleme la genunchi şi vedem despre ce este vorba.” Cât despre prezenţa suporterilor în deplasare, antrenorul a remarcat: „Sigur a contat foarte mult. Am spus-o de fiecare dată că publicul, suporterii, au un aport extraordinar  pentru că ne motivează de fiecare dată şi trebuie să apreciem eforturile pe care le-au făcut, pentru că totuşi este o deplasare lungă.”

Cartonașe galbene: Roșu (minutul 24), – Rogosic (45, 55), Scutaru (72). Arbitri: Robert Avram (Piteşti) – Tudor (Craiova), Iftode (Târgu Bujor / Galaţi); arbitru de rezervă: Olaru (Râmnicu Vâlcea); observatori: Negoescu (Târgovişte) și Prodan (Alexandria).

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru + = 5

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: