Politehnica se desparte de antrenorul la a cărui învestire prin imixtiune politică pe 22 iunie clubul spunea că ar ”corespunde din toate punctele de vedere profilului căutat.” Toma, bun la început de vară și rău la început de toamnă?

Conducerea Politehnicii Timișoara s-a făcut astăzi de râsul lumii fotbalului intern prin despărțirea după numai și numai 8 etape din Liga 2 de antrenorul pe care îl numea cu doar 98 de zile înainte, în 22 iunie, când anunța învestirea noului ”principal” cu mențiunea că Dorin Toma ”corespunde din toate punctele de vedere profilului căutat în acest moment al clubului.” Ori dacă separarea a survenit atât de rapid, după un parcurs cu două victorii și o remiză în condițiile a 5 meciuri în deplasare din 8 apariții în campionat, completat de o calificare în optimile Cupei României, înseamnă că diriguitorii alb-violeților au greșit inițial, prin opțiunea alegerii maramureșeanului în funcție. Cu spatele la zid încă din capul locului, dat fiind demararea cu întârziere a pregătirilor față de colegele de eșalon și reîncropirea cu și mai mare întârziere a noului efectiv grav afectat de plecările în masă ale unor componenți de bază. 

La ce ”minuni” s-ar fi putut realist aștepta dregătorii Politehnicii în prima jumătate a turului în condițiile situației în care i-au încredințat frâiele lui Toma, tehnician privat de majoritatea nucleului efectivului care a înălțat-o pe ASU în play-off, răsfirat peste vară inclusiv la partenere de întrecere din Liga 2!?

Și cât de corespunzător ”din toate punctele de vedere” ar fi putut fi Toma la ora învestirii sale prin imixtiune politică în 22 iunie, dacă în 28 septembrie, după doar 3 luni și ceva, a fost necesară această despărțire? Se exersează și în continuare în fotbalul timișorean reflexul numirii unor antrenori doar pentru a fi dați afară la a doua cotitură, de dragul numirilor!? 

Dar acestea sunt efectele inevitabile din lumea sportului când învestirile sunt unse pe filieră politică, Politehnica Timişoara fiind într-o evidentă nebuloasă în ceea ce privește strategia, lipsită de viziune, bâjbâind și bazându-se pe un know-how cel mult îndoielnic, altfel bine coafat. 

Se poartă însă ca alb-violeții să-și schimbe antrenorul principal încă din toamnă, deloc o întâmplare din moment ce și Octavian Benga era pașaportat în sezonul regular al ediției anterioare, în condițiile unor rezultate superioare, așa încât despărțirea de Toma se anunța ca fiind o chestiune de timp. 

Politehnica Timișoara a abordat fără profesionalism înlocuirea în vară a lui Dan Alexa – apărut inițial la club drept manager sportiv, iar alegerea la prima vedere ca nuca-n perete, dar având explicațiile sale emanate din culisele mocirlei politice, și-a dovedit ineficiența prin despărțirea după numai 8 etape de Dorin Toma. Plecat după 4 succese, o remiză și 5 înfrângeri.

Ce s-ar fi așteptat însă onor Șerban, Cociu și mai nou Rosenblum în condițiile în care Politehnica și-a remaniat vădit lotul peste vară, în special însă prin pierderea unor jucători cheie și în tentativa de întinerire a efectivului, ”îmbătrânit” nu demult tot ca urmare a opțiunilor decidenților de la ASU? Ce alte mari rezultate ar fi putut fi obținute?

Numirea lui Toma pesemne nu s-ar fi pretat din capul locului, și în condițiile în care pe lista antrenorilor doriți de decidenții ”violeți” se afla măcar un tehnician localnic, căutându-se probabil victima perfectă pentru a se putea da ulterior cât mai lesne vina pe parcurs. Căci reculul din sezonul în curs era inevitabil după forțarea ușii în play-off în primăvară, indiferent de învestirea efectuată, însă trebuia ambalat cumva…  

O conducere slabă și de paie, căreia fix Rosenblum i-ar mai fi trebuit, într-o Societate pe Acțiuni și ochi frumoși, cu Contra încadrat de complezență în cadru, S.A. al unui club derapat pentru simplul motiv că decidenții săi în primul rând nu știu exact ce vor, iar și dacă ar fi stăpâni pe situație, nu ar accesa un nivel de cunoaștere relativ la modul cum să întreprindă ceea ce și-au stabilit drept obiective. Un club la ora actuală deturnat în țara politicului care ”știe tot”. 

Conducerea ar trebui de fapt să se retragă, dar lipsa de onoare o împiedică să efectueze asemenea gesturi, întrebările legându-se și de atitudinea galeriei viola, căci despre un ”club al suporterilor” este vorba, în contextul acceptării atâtor și atâtor compromisuri. Clubul este însă din păcate utilizat drept vehicul de implementare a ”corectitudinii politice” atât de convenabile ”sistemului”.     

În fine, deloc de mirare că Ripensia și Politehnica au rămas fără antrenor deja la final de septembrie, ilustrată sugestivă a fotbalului timișorean, suferind cumplit la capitolul conducere profesionistă, competentă, responsabilă.  

Un fotbal timișorean care a dat arenei internaționale sportivi precum Contra, Codrea sau Timofte – protagoniști cu anii fenomenului profesionist al celor mai competitive campionate din Europa, dar care nu-i implică la nivelul și în măsura know-how-ului pe care aceștia l-au acumulat peste hotare, se autodemască astfel ca fiind într-atât de retrograd pe cât poate fi prin prisma incompetenței manageriale a dregătorilor săi, ale căror minusuri ar fi implicit evidente în plan comparativ în cazul activării celor mai sus menționați la adevărata lor capacitate. N-au însă cu cine.

De ochii lumii, Politehnica a anunțat cu tipicul limbaj de lemn preluat și de lumea arenelor că gruparea din Liga 2 ”a încheiat astăzi de comun acord colaborarea cu antrenorul Dorin Toma. Îi mulţumim pe această cale pentru profesionalismul şi efortul depus în perioada petrecută la clubul nostru şi îi dorim mult succes în continuare în carieră! <Am ajuns la o înţelegere cu conducerea clubului. Din păcate după ultimele rezultate negative, consemnate în ultimele minute, 90 şi 92, este normal să se producă un şoc la echipă. Este o înţelegere amiabilă şi este cel mai bine pentru Poli. Trebuie să mergem mai departe, trebuie ca acest moment psihologic să fie simţit şi de jucători pentru a depăşi acea problemă a ultimei faze sau a ultimului minut. Pentru că altfel eram într-o poziţie mult mai bună în clasament, cu punctele pe care le-am avut în mână. Este cel mai mic sacrificiu, cel al antrenorului, o decizie bună de ambele părţi. Important e binele echipei şi sperăm ca Politehnica să aibă rezultate pozitive de acum înainte> – Dorin Toma. La jocul de sâmbătă, cu Dacia Unirea Brăila, antrenor interimar va fi Antonio Foale, sprijinit de staff-ul compus din Petru Ţurcaş (antrenor cu portarii), Adrian Rus (fiziokinetoterapeut), Marius Inciulescu (kinetoterapeut) şi Remus Datcu. Cel din urmă va îndeplini rolul de preparator fizic şi activează totodată în cadrul Academiei Politehnica.”

Politehnica va juca sâmbătă de la ora 15 cu brăilenii, iar în etapa a X-a, după pauza competițională, la Slobozia. ”Violeții” mai sunt implicați și în optimile Cupei României, una dintre cele doar 4 grupări din Liga 2 încă în cursă. Ultimele rezultate din eșalonul secund, programul viitor și clasamentul la zi, pe coloana datelor tehnice a secțiunii Fotbal.   

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− cinci = 1

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: