Politehnica Timișoara câștigă primul meci jucat acasă în Liga 1 Feminin, 4-1 în duelul vestului cu Piroș Security Arad: FOTO + declarații Albon, Meluță, Cuedan

După aproape 3 luni de la anunțarea preluării locului consacratei Fortuna Becicherecu Mic în Liga 1 Feminin de către Politehnica Timișoara într-o manevră gen ”ACS Recaș nu e Poli” la recomandare federală, noua prim-divizionară de pe Bega a debutat și pe teren propriu în elită, cu prilejul etapei a II-a, tocmai într-un duel al vestului cu vecinele de la nord, aflate la chiar prima apariție în noul campionat. Iar ”violetele” au fructificat la scor avantajul terenului propriu, cu ”duble” pe reprize, diferență totuși minoră în comparație cu alte rezultate ale rundei duminicale, mai exact de două ori 9-0, un 6-0 dar și un 0-6, ceea ce spune destule despre nivelul valoric și calitativ al competiției. Lăudabilă această promovare, încurajare și popularizare a fotbalului feminin, și toată stima pentru sportive și staff-urile tehnice – n-au absolut nici cea mai mică vină, însă fotbalul feminin în general și cel românesc în particular au ceva forțat în esența lor, o artificialitate a formelor fără fond, oricât am putea fi suspectați de vreo urmă de misoginism altfel inexistent. Dar dacă astea sunt tendințele subtilei inginerii sociale a noii ordini, propagată pe filieră unională și implementată în teritorii, unde recomandările au aplicabilitate cu zelos avânt și pe pilot automat, atunci așa să fie, spre binele perpetuării speciei, și nu ne opunem nicidecum progresului, Doamne ferește. Însă discuțiile de acest gen își au rostul strict și numai ca apanaj al cunoscătorilor, care va să zică să nu mai plictisim publicul cititor ci să semnalăm lansarea ”violetelor” după sincopa teleormăneană: Politehnica Timişoara – Piroş Security Arad 4-1 (2-0).

Fetele pregătite de Mirel Albon debutau într-adevăr cu stângul în noua ediție a Ligii 1 Feminin, eșec cu 3-1 săptămâna trecută la Alexandria, în etapa I, însă astăzi de la ora 11 au câștigat primul lor meci oficial pe arena „Ştiinţa”, 4-1 cu Piroş Security Arad, care n-a jucat în schimb în runda inaugurală, cu „U” Olimpia Cluj, partidă amânată. Arădencele care încheiau ediţia trecută a campionatului pe locul 3 erau așadar la prima apariție în campania 2021/2.

Înaintea duelului cu echipa de pe Mureş, Politehnica Timişoara Femina a mai efectuat încă o achiziţie, Genoveva Roşie, cooptată tocmai de la echipa din Teleorman, în faţa căreia violetele au cedat în august. Iar Roşie, în vârstă de 20 de ani, este internaţională a României, evoluând la selecționatele ”tricolore” de junioare. ”Poli” își face echipă tare de fete. „Am ales să încep un nou capitol în viața mea alături de Politehnica Timișoara. Este o echipă de perspectivă, care își dorește performanță și unde simt că pot progresa ca jucătoare. Sunt fericită că am reușit acest transfer, mă simt foarte bine alături de grup și voi face tot ce pot pentru a ajuta echipa” a spus Genoveva Roșie.

Un transfer și o victorie la scor la sfârșit de săptămână, pe căldura matinală a primei duminici de septembrie, în fața fanilor viola. Spre bucuria cărora favoritele au deschis scorul pe „Ştiinţa” deja în minutul 14, prin Nicoleta Kurja, din lovitură de la 11 metri, acordată pentru fault asupra lui Ienovan, comis de Adelina Ion. În minutul 24 oaspeţii au solicitat o lovitură de la 11 metri la un presupus fault asupra lui Bozian, dar arbitrul a lăsat jocul să curgă.

Finalul reprizei le-a aparţinut timişorencelor iar în minutul 42 s-au ales cu un gol norocos, după centrarea lui Melisa Şodinca de pe flancul stâng. Mingea a sărit în fata porţii si a luat o traiectorie bizară spre colţul lung, păcălind portarul oaspeţilor. La pauză gazdele aveau un avantaj de două goluri…

La reluarea partidei, Politehnica s-a instalat în jumătatea adversă, chiar a și dominat jocul, iar noua sosită, Genoveva Roşie, a înscris direct din lovitură liberă de la 18 metri, în stânga, însă şi cu largul concurs al portarului, care a plonjat spre minge dar a intrat în… poartă. În minutul 50 se făcea 3-0. Meci jucat?

Da. Scorul lua proporţii în minutul 69, când Alexandra Pera a marcat cu un şut din voleu de la 10 metri: 4-0.

Oaspeţii au reuşit totuși golul de onoare în minutul 75, prin Adelina Ion, cu latul, din apropiere, la o bâlbâială a apărări alb-violet: 4-1. Unic meci al etapei în care ambele formații au marcat. În rest, cum aminteam deja, scoruri nedemne de primul eșalon al țării, gen 9-0 – și încă în două rânduri, dar și 6-0 sau 0-6. Banat Girls a încasat-o de fapt cu 6-0 în Bistrița-Năsăud. Și un singur scor cu adevărat în marjele normalității, 2-0. Rezultatele complete și programul viitor, pe coloana clasamentelor, cu mențiunea că și în runda inaugurală se consemna un 0-7…

Iar pentru alb-violete urmează primirea clujencelor, o întâlnire specială pentru Mirel Albon.

*

Politehnica Femina: Pavel – Jivan, Meluţă, Haţegan (cpt), Kurja – Roşie, Sucilă, Ancăş, Şodinca – Ienovan, Pera.

Antrenor principal: Mirel Albon.

Au mai intrat: Dobai, Dovincescu, Heisu, Roşu și Mateescu.

Piroş Security: Sheatha – Cauni, Şuveţi, Olariu (cpt), Tomescu – Csavar, Bozian, Jula – Kugler, Voinea – Adelina Ion.

Antrenor principal: Adrian Cuedan.

Au mai intrat: Jarnea și Prunar.

Au arbitrat: Adrian Pal – Ludovi Zifceac şi Alexandru Bogdănel (toţi trei din Oradea).

*

La cald:

Mirel Albon, antrenorul principal al lui Politehnica Femina, a spus: ”A fost o victorie muncită, ne doream să începem cu dreptul, sigur că ne doream şi săptămâna trecută la Alexandria. Au revenit câteva jucătoare şi acest lucru s-a văzut. Jocul a fost altfel, mai consistent, ne dorim un joc şi mai bun, fără greşelile pe care le-am făcut. Este un proces de durată, sunt convins că într-un timp, noi ne dorim cât mai scurt, dar nu putem să anticipăm acest lucru, să avem un joc cu care să ne luptăm pentru locurile fruntaşe. Atmosfera a fost superbă, galeria lui Poli e unul dintre motivele pentru care am venit aici, a fost din nou extraordinară, să sperăm că în meciul de sâmbătă, cu Olimpia Cluj, fetele vor fi la nivelul galeriei! Campionatul este lung şi se pot întâmpla multe, urmează play-off şi play out, sigur că fiecare punct contează, noi nu avem obiectiv titlul în acest an, dar nu ne vom da la o parte. Încă avem jucătoare accidentate, nu am reuşit să transferăm tot ce ne-am dorit. Sunt convins că şi în iarnă, jocul se va îmbunătăţi, şi vor veni cel puţin două jucătoare şi atunci echipa va arăta altfel…”

Cinciarul Teo Meluţă, de la Poli Femina, a remarcat că ”Sunt primele trei puncte, suntem foarte fericite! Bineînţeles, doream să începem campionatul cu o victorie, nu s-a întâmplat acest lucru, am învăţat din greşelile noastre, am pregătit jocul cu cei de la Arad şi, uitaţi, a venit victoria binemeritată. A fost o emoţie imensă, nu am mai trăit asemenea sentimente, e frumos să ai galeria la teren, să te susţină, şi îi aşteptăm în continuare şi pe cei din galerie şi pe ceilalţi spectatori la stadion.”

Dan Cuedan, antrenor principal al lui Piroş Security, a spus: ”O înfrângere la scor se poate spune, 4-1, un scor care până la urmă reflectă realitatea de pe teren, deşi am avut o primă repriză destul de bună, nu am putut să contăm decât pe nişte arme puţine – atac rapid şi contraatac. Asta este conformaţia lotului nostru în momentul de faţă. Am pornit pregătirea foarte târziu, am fost în imposibilitatea de a disputa prima etapă acasă, cu U Cluj şi a fost primul meci oficial. Cu lotul de 13 jucătoare pot spune că am avut lucruri în acest meci pe care putem să construim în viitor. Avem două rezerev, o să mai avem o jucătoare, Balaş Andreea şi o jucătoare din Moldova, Anastasia Svitolina, un fundaş central, care nu a putut să joace azi din motive care ţin de legitimare… Şi mai o jucătoare din naţionala Egiptului, jucătoare de atac, sper să se alăture cât mai repede… E un an greu pentru noi, în care vom suferi, vom încerca să scoatem maximum şi să ne îndeplinim obiectivu – salvarea de la retrogradare.”

Fotografii de Iosif Canea

 

 

Acest articol a fost publicat în Feminin, Fotbal și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− patru = 0

 


Ultimele articole din categoria Feminin: