Politehnica Timișoara, eliminată în premieră din Cupa României de o echipă de eșalon inferior de la promovarea ”violeților” în 2015 în sistemul divizionar național: 2-0 (2-0) CSM Reșița. Patru din cei 6 noi titularizați, schimbați la pauză

Politehnica Timișoara a suferit în această după-amiază cea mai scăzută contraperformanță în Cupa României ca grupare divizionară în sistemul național, așadar de la promovarea ”violeților” în Liga 3 în 2015, fiind eliminată în premieră de un club dintr-un eșalon inferior, CSM Reșița, care s-a desprins la 2-0 până la pauza întâlnirii de la ora 15 din Valea Domanului. ”Studenții” de pe Bega mai ieșeau din cursă pe arena ”Mircea Chivu” și în 11 septembrie 2019, atunci cu 1-0. dar la vremea respectivă și cărășenii jucau tot în divizia secundă, cu acea ocazie roșu-negrii intrând în turul 5, de astă dată doar în faza a patra.

Surpriză și nu prea astăzi în capitala județului Caraș-Severin, Politehnica Timișoara îngroșând recordurile negative prin a pierde și pentru a patra oară consecutiv fără a înscrie nici măcar un gol, într-o serie de 6 apariții fără victorie dar și fără gol marcat, ultimul datând din 6 august, la debutul sezonului.

Alb-violeții nădăjduiau să dea uitării măcar pentru moment forma slabă din campionatul Ligii 2 cu un rezultat pozitiv la debutul în noua ediție a Cupei României, dar primul hop, într-un duel bănățean, a fost mult prea mare la ora actuală, gruparea reșițeană din Liga 3 calificându-se în faza următoare.

Conform tradiției ultimilor ani, Politehnica a trecut constant de turul 3 și a fost eliminată până acum, cu excepția consemnată tot la Reșița în 2019 în fața pe-atunci trupei cărășene din Liga 2, strict de formații din Liga 1, însă nici această tradiție n-a mai rămas în picioare, semn al intensificării impasului alb-violeților în această vară.

Marea majoritate a eliminărilor le-a suferit pe ”Dan Păltinișanu” în fața unor prim-divizionare, Pandurii Lignitul în octombrie 2016, învingătoare cu 0-3 la Timișoara în turul 5, concitadina ACS Poli în octombrie 2017 tot în turul 5, atunci cu 0-1, Sepsi în toamna lui 2018, și tot în turul 5 dar abia la lovituri de departajare, Astra în optimile ”primăverii Cupei” din februarie 2021, iar FC Argeș în sferturile ediției anterioare, abia la penaltyuri, pe 1 decembrie 2021. 

Pe de altă parte, privind întâlnirea CSM Reșița – Politehnica prin prisma faptului că ”violeții” au retrogradat pe teren în primăvara acestui an din Liga 2, la baraj, și că roșu-negrii din Caraș-Severin au câștigat detașat tot în 2022 o serie a Ligii 3 și apoi și faza play-off, încheind invincibili meciurile de campionat și baraj din eșalonul terț, cu 24 de victorii și 7 remize în 31 de apariții, ceea ce ar fi trebuit în mod normal să le asigure promovarea în Liga 2, deznodământul favorabil astăzi gazdelor n-ar trebui neapărat să mire în prea mare măsură. 

Realist vorbind, cu excepția pierderii loviturilor de departajare la Reșița în returul finalei barajului de intrare în Liga 2 cu CSC Dumbrăvița, ce-ar mai fi trebuit să facă roșu-negrii Carașului pentru a urca un eșalon, în condițiile în care n-au pierdut de fapt nici un meci de campionat, întregul sezon? Să întrebe eventual F.R.F. cât de strâmb poate croi sistemul competițional, și nu doar în acest caz, și până în ce punct poate împinge limitele absurdului. 

Dacă ar avea parte de un sistem sănătos, și nu captiv ”fotbalului lui 272-0”, poate că astăzi CSM Reșița ar fi jucat în Liga 2 iar Politehnica în Liga 3, iar din acest punct de vedere, rezultatul de 2-0 conturat deja până la pauză n-ar mai fi părut într-atât de surprinzător. 

De fapt, o singură dată au cedat reșițenii în toată campania anterioară, 2021-2022, și anume în turul 4 al Cupei României, pe același gazon propriu, eliminați fiind pe 8 septembrie 2021 cu 1-2 de Ripensia Timișoara. dar în rest, o ultimă înfrângere in campionat a roșu-negrilor datează din tot mai îndepărtatul 8 mai 2021, decisivă atunci, cu 1-0 la Slobozia, într-o înfruntare directă care pe care cu gazda Unirea, pentru evitarea retrogradării directe în Liga 3. Deși cu un golaveraj pozitiv în acea fază play-out a Ligii 2 și în pofida faptului că atât Concordia – învinsă, cât și FC Buzău nu plecau cu toate punctele de pe ”Mircea Chivu” în grupa a II-a valorică, doar Petrolul smulgând un 0-1, CSM retrograda unde se regăsește și astăzi. 

Când a prins un moment bun, tocmai împotriva ”violeților” poliști, pentru a-și mai linge rănile, și delicios a fost gustul victoriei în tabăra cărășeană. Încă un succes adăugat șirului perfect de la începerea sezonului, în Cupa României cu un 6-0 în turul precedent pe 31 august la Voința Lupac, în Seria 8 a Ligii 3 cu 3-1 la debut acasă cu nou-promovata din Buziaș, apoi 3-0 la Cermei și 2-0 sâmbătă pe ”Mircea Chivu” în duelul cu Șoimii Lipova al fruntașelor cu maximum de puncte după primele runde. 

Totul mergea șnur pentru reșițeni, deja cu 3 puncte avans în fruntea Seriei 8 și golaveraj 8-1 după primele 3 etape ale campionatului, și de ce n-ar fi mers la fel și în Cupa României? Mai ales că, în plan comparativ, cărășenii au un meci mai facil acasă sâmbătă după-amiază în campionat, cu Progresul Pecica, pe când poliștii o deplasare foarte dificilă sâmbătă la matineu la o ocupantă a podiumului Ligii 2, CS Unirea Dej, unde cedau cu 2-0 în toamna trecută. Și bine că după ieșirea în județul Cluj va urma pauza competițională de două săptămâni, necesară ca aerul pentru alb-violeți, înaintea reluării campionatului cu un meci acasă cu Concordia, căci altfel, cine știe!?

În tot cazul, Reșița s-a adăugat pe lista localităților în care ”Poli” a pierdut pe rând în ultimele luni, în ordine la Iași, Brașov, Râmnicu Vâlcea, Galați iar astăzi în Caraș-Severin, cinci înfrângeri consecutive pe drumuri, ultimele 4 fără a înscrie, și să tot fie aproape 5 luni de la ultima ieșire fără eșec, pe 22 aprilie, la Brăila, în play-out-ul Ligii 2.

Iar istoria din Vâlcea și de la Galați s-a repetat și în Banatul montan, Politehnica încasând deja în minutul 3 un gol tot din corner, de pe stânga, fructificat de fundașul Cornel Ardei, demarcat în zona centrală și, deși dezechilibrat, marcator de la marginea careului mic. 

Însă, dacă la Brașov, Galați și în ultimele două partide acasă ”violeții” au încheiat la limită pe scut, 0-1, astăzi durerea a fost și mai mare, surprinși fiind pe contraatac spre finele primei reprize, în minutul 38, când Nicușor Fota a avansat pe flancul stâng, a combinat cu Drăghiceanu și a reprimit de la Negru, șutând tare din fuleu din zona centrală, din afara careului, pe jos, la colțul scurt, al… portarului: 2-0.

După ce a efectuat 6 modificări în 11-le de start de la un joc la altul, față de cel pierdut sâmbătă pe ”Știința” cu gorjenii, de astă dată fiind titularizați portarul Isvoranu, Jurj, fiul antrenorului Andone, Ignea, Bryneus și Milea, Bogdan Andone a apelat și la nu mai puţin de patru schimbări la pauză, tocmai Jurj, Andone junior, Bryneus și Milea fiind înlocuiți după prima repriză.

Modificări care au mai stabilizat situația, poliștii devenind periculoși în atac și încercând poarta căpitanului Zimmermann, Bîrnoi cu un șut puţin pe lângă bara din dreapta, un minut mai apoi Ignea în transversală, iar peste alte doar şase minute, la finele primei ore de joc, Silviu Pană în bara din dreapta goalkeeper-ului, aproape de vinclu. Scorul însă același, 2-0, 0-2 doar la bare. Să fi egalat și eventual intrat în reprizele de prelungiri, o complicație în plus în perspectiva deplasării de campionat la Dej, peste 60 de ore, cu mențiunea că și clujenii au fost eliminați, la Bistrița, Gloria impunându-se în fața Unirii cu 3-2 la loviturile de departajare, după un scor alb la capătul a 120 de minute de joc.

Jocul eliminatoriu a curs însă implacabil spre calificarea gazdelor, care apelau la pauză la Chera iar în minutul 69 la o triplă înlocuire, amfitrioni obținând lovituri libere și conservând rezultatul. A mai venit soarele și la Reșița, după ediția de campionat cu bilanțul 31 24 7 0 87-14 dar fără promovare. FRF își tot face mari păcate, pe fondul unui nivel limitat și foarte limitat al conștiinței individuale și colective. Iar fotbalul are de suferit.

În tot cazul, singura întâlnire care a opus unei formații timișene o echipă din alt județ al țării în acest tur 3 al Cupei României a adus înfrângerea celor din ”ciocul vestic”, după calificările izbutite ieri de Ripensia și CSC Dumbrăvița în Timiș la colegele de eșalon ale reșițenilor din C8, din Ghiroda și Periam. ”Poli”, a doua secund divizionară eliminată, după nou-promovata Progresul Spartac, ieri. Gazdă sâmbătă la 11 a Dumbrăviței, nou-promovata CS Minaur Baia Mare s-a calificat astă-seară la Satu Mare, 1-2 la CSM.

Și dacă tot am punctat una-alta despre fotbalul cărășan, curios că reșițenii au fost despărțiți pentru noua ediție a Ligii 3 de colegele con-județene din Ezeriș și Lupac, jucând în Seria 7, una cu cluburi din 5 județe, până în Mehedinți și chiar Dolj, reunind trupe din Deva și până în Filiași, pe când CSM mai nou în Seria 8, arădean-timișeană. D-ale ”fotbalului lui 272-0”.  

*

CSM Reşiţa: Zimmermann – cpt. – Szijj (minutul 69, Bărboianu), Ardei, Rimovecz, Fota – I. Popescu, Breşneni – Curescu (46, Chera), Drăghiceanu (69, S. Velcotă), Negru – Gakou (69, Avramovici).

Pe bancă: Căpăţână – Bala, Erhard, Domil, R. Petre.

Antrenor Călin Cheregi.

Politehnica: Isvoranu – Jurj (minutul 46, Oanea), Germinio, Bocşan – cpt., Radu – M. Andone (46, Pană), Tsvetkov, Ignea (69, Ţangulea) – Bryneus (46, Boariu), Ţurcaş, Milea (46, Bîrnoi).

Pe bancă: Murariu – A. Mada, Pureca, Plantak.

La final, antrenorul Bogdan Andone a admis că „din păcate am pierdut meciul de Cupă, ne doream să ne calificăm, am plecat din nou de la 0-1 şi din nou după un corner. Când pregătim aceste faze, dăm marcajul om la om, tocmai pentru a avea o responsabilitate mai mare, e ceva incredibil din punctul meu de vedere. Din nou, primul corner, ca la Galaţi, din aceeaşi parte, acelaşi marcaj, acelaşi om pierdut. E absolut incredibil să începi, cred, al treilea meci, de la 0-1. Apoi am încercat să reintrăm în joc, să ne creăm situaţii. Din păcate repriza a doua am avut două bare, ratare cu poarta goală, trei-patru ocazii, şuturi Bîrnoi, respinse de portarul advers sau pe lângă poartă. Nu am avut şansa de a reintra în meci. Era minutul 54 la ratarea lui Alin, care era practic cu poarta goală, marcam atunci şi aveam şanse foarte bune să împingem jocul în prelungiri sau chiar să câştigăm, pentru că echipa gazdă uşor uşor a scăzut ritmul. Probabil din punct de vedere fizic. Apoi bara lui Silviu Pană din minutul 60, mai erau 30 de minute de joc în care puteam să egalăm. Nu a fost să fie, din nou şi neşansă şi indecizie în faţa porţii, în unele momente la anumiţi jucători. E clar că din punctul ăsta de vedere, în faţa porţii, vorba colegului meu, nici cu poarta goală nu reuşim să marcăm, înseamnă că niciodată. E prima echipă la care mi se întâmplă acest lucru (n.r. serie atât de lungă fără gol marcat). O serie de meciuri fără gol marcat, dar o serie de meciuri în care ratăm o grămadă de situaţii sau ghinion în unele meciuri, etapa trecută au fost două mingi scoase de pe linia porţii de adversar, dacă marcam cu siguranţă echipa se descătuşa… avea alt moral, altă încredere. Şi practic începem meciurile de la 0-1 sau la prima situaţie primim gol, e şi pentru mine o situaţie incredibilă. Stau şi mă gândesc zi şi noapte, stau să găsesc soluţii, am discutat şi cu jucătorii – căpitanii de echipă, ce sistem s-ar potrivi, să am un feedback şi din partea lor, din păcate nu găsim încă cheia de a marca”.

Despre discuţiile cu suporterii, Andone a explicat că „pur şi simplu, aceleaşi întrebări, cu lipsa golurilor, îşi doresc şi ei mai multe acţiuni, mai multe şuturi pe poartă. Din păcate şi cele pe care ni le creăm nu le finalizăm, asta e marea problemă. Le-am mulţumit că au făcut deplasarea, că au fost alături de echipă şi i-am rugat în continuare să fie alături de echipă, indiferent ce va fi, pentru că Poli reprezintă Timişoara, reprezintă Banatul, şi acum, când e un moment foarte foarte greu pentru echipă, poate e cel mai greu din ultimii ani, e nevoie de ei. Fără susţinerea lor şi fără să fie unitate, va fi foarte greu să ieşim din situaţia în care e echipa în momentul de faţă. Eu cred în continuare şi am încredere că împreună, suporteri, oamenii din conducere şi sponsorii care ar trebui să fie lângă echipă, se pot face lucrurile şi pot intra pe un făgaş normal şi echipa să intre într-un urcuş de care e nevoie. Şi primul pas e la Dej… Am pierdut încă un meci, dar încă o dată spun, am venit pentru un proiect, am fost chemat pentru ceva, am lăsat alte lucruri şi alte discuţii pentru a veni şi a încerca să fac treabă la Poli. Împreună să facem lucrurile bine. O să ajungem şi în situaţia în care lucrurile vor fi mai bune. Sunt convins de acest lucru şi chiar dacă traversăm o perioadă grea, am încredere în echipă că poate să joace ceea ce trebuie, să facă rezultatele pe care ni le dorim”.

Următorul joc, așadar în deplasare la FC Unirea Dej, sâmbătă de la ora 11, în etapa a VII-a a Ligii 2. Programul complet, ultimele rezultate și clasamentele la zi în Liga 2 și Seria 8 din Liga 3, pe coloana datelor tehnice a secțiunii Fotbal.

Arbitru central: Dragoș Nicolae Lunca (Cluj). Arbitri asistenți: Petrică Ionuț Cîmpeanu (Cluj) și Csaba Antal (Baciu / Cluj). Observator arbitri: Luis Moisescu (Drobeta Turnu Severin). Delegat joc: Florin Oglindoiu (Drobeta Turnu Severin).

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sapte × 6 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: