Politehnica Timișoara, primul succes în Liga 2 cu Croitoru antrenor: 0-1 (0-0) la Brașov cu nou-promovata

Politehnica Timișoara a învins în sfârșit și în campionat, la a cincea încercare cu noul antrenor Nicolae Croitoru pe banca tehnică, obținând astăzi după prânz a doua victorie în ultimele 10 etape din Liga 2, grație unicei reușite a vârfului italian Gerbi în primul sfert de oră după pauza întâlnirii televizate de pe ”Tineretului” din Brașov, în dauna unei nou-promovate aflată la cel de-al șaptelea eșec consecutiv în eșalonul secund, dintre care 4 acasă, 0-1 cu departamentala CS al Armatei, 0-4 cu Petrolul, 1-2 cu sibienii și 0-1 (0-0) de la 12:30 cu bănățenii.

Două echipe în criză de idei și în foame de puncte au jucat astăzi sub Tâmpa în etapa a 14-a din sezonul regular în Liga 2, la reluarea campionatului după pauza competițională marcată de ratarea de către România a calificării la barajul pentru turneul final ”Mondial” de la finele anului viitor, iar poziția lor șubredă în clasament, vecine pe locurile 15-16 cu câte 8 eșecuri în 13 apariții dar și medii cel mult unitare ale golurilor marcate, 10 de către ardeleni, 13 înscrise de alb-violeți, s-a regăsit în calitatea prestației, una în nota slabă a unei întreceri lipsită de competitivitate.

Diferența a fost făcută de unica reușită a peninsularului Erik Gerbi, în minutul 55, 0-1 după o degajare lungă de portar, atacantul italian profitând dintr-o bucată cu stângul de indecizia și lentoarea lui Gherghe și șutând de la 8 metri lateral stânga printre picioarele lui Lungu. Suficient pentru a pune capăt insucceselor în campionat cu Nicolae Croitoru antrenor, acasă fără victorie dar cu goluri încasate, 1-3 cu Ripensia și 1-1 cu nou-promovații din Șelimbăr, în deplasare cu înfrângeri la zero, 1-0 la Slobozia și 2-0 la nou-promovata din Dej.

Nu foarte multe concluzii ar putea fi trase după o asemenea victorie ”scurtă”, neconcludentă, dar situația în clasament a poliștilor devenise într-atât de delicată, timișorenii deținând numai două puncte avans față de gazdele lor la începerea meciului de pe ”Tineretului”, încât miza punctelor eclipsa orice alte considerente, iar despre jocul practicat nu se poate spune altceva decât că a fost tern și slab calitativ, în nota valorică a Ligii 2.

Pe de altă parte, poliștii au reușit să fructifice oportunitatea avută, de a profita de forma slabă a brașovenilor, care sperau să se relanseze la debutul lui Călin Moldovan pe banca tehnică. Stricat de ”violeți” într-un duel televizat care a dovedit, și în acest caz, că Liga 2 are nevoie de consistență în regim de continuitate, și nu de pauze competiționale precum cea de săptămâna trecută, total nejustificată, cu toate argumentele federale, străvezii, în legătură cu convocarea unor sportivi din eșalonul secund la loturi juvenile ale României.

Iar apropo de reprezentarea fotbalului românesc pe scena internațională, recentul 0-0 acasă al ”tricolorilor” cu Islanda și unicul punct smuls de multipla campioană la zi CFR Cluj în grupele celei de-a treia și cea mai modestă întrecere europeană intercluburi, Conference League, pot sugera la ce nivel scăzut se derulează de fapt activitatea Ligii 2, într-un campionat pustiit de spectatori și însuflețit doar de foamea de puncte. Primând în aceeași măsură în care de exemplu în societate se pune atât preț pe bani, cu toate consecințele nefaste ale acestei abordări, scop în sine pervertind natura lucrurilor.

A plăcut ochiului ceea ce s-a văzut pe micul ecran? Departe de cerințele unui fotbal competitiv în toamna lui 2021 într-o țară cu aere și aspirații de participare la un turneu final mondial. Același joc dominat de frica de rezultat, sub pecetea precauției în defavoarea spiritului ofensiv, o prestație la ciupeală, așteptând greșeala adversarului, și pe o eroare defensivă s-a decis de fapt și destinația punctelor.

Un singur gol le aducea poliștilor un punct la precedenta reprezentație din urmă cu două săptămâni, 1-1 acasă cu cei din Șelimbăr, tot un gol asigurându-le astăzi toate cele 3 puncte, o premieră în acest sezon ca Politehnica să învingă doar la limită în Liga 2. Legând în schimb apariții fără înfrângere, pentru prima oară după seria din etapele 2-4, când câștiga în deplasări și remiza acasă. 

Cu indisponibilități, ”violeții” au aliniat alți 2 titulari față de precedentul meci cu sibienii, și anume Zaluschi – intrat atunci în ultima jumătate de oră, și Bîrnoi, în locul lui Lazăr și Ursu, iar deznodământul le-a fost favorabil pentru a treia oară pe teren advers, după 1-3 la Călărași și 0-2 la Techirghiol, izbutind un crescendo în ceea ce privește rezultatele înregistrate recent în fața nou-promovatelor: de la eșecul cu 2-0 la Dej, la remiza acasă cu CSC 1599 Șelimbăr și succesul de sub Tâmpa.

Binevenit cu exact două săptămâni înaintea aniversării centenarului sportului studențesc tehnic timișorean. Urmând meciul acasă cu departamentala nou-promovată duminica viitoare de la ora 12 și deplasarea în ziua aniversară la AFC Astra, pe 4 decembrie la ora 11, intercalând întâlnirea eliminatorie din sferturile Cupei României, pe teren propriu cu FC Argeș. Iar după Anul Nou, în continuarea sezonului regular, primirea Petrolului și a lui AFC Hermannstadt, intercalând ieșirea la Chiajna.

Cea bifată sub Tâmpa a fost dominată evident de trac în primul sfert de oră, fragmentat și lipsit de atractivitate, goalkeeper-ul polist fiind fie scutit de emoții la imprecizia lui Constantin dintr-o lovitură liberă, fie la post în urma unui șut la întâmplare. Replica alb-violeților, sumară, abia spre mijlocul reprizei I, pe o contră finalizată de Radu de la 12 metri, din dreapta, șut prins de Lungu.

Politehnica a intrat mai bine în joc după prima jumătate de oră, inițiind două atacuri mai periculoase, unul fiind respins de portar la șutul tare pe jos al lui Andrei Doru, infiltrat în minutul 37 pe stânga într-o bună poziție de a marca, iar celălalt deviat în corner la șutul lui Bîrnoi din dreapta, nu mult mai apoi. 

Ceea ce i-a trezit cumva pe brașoveni, reveniți în ofensivă, ceva mai aproape de gol înaintea pauzei, dintr-un corner din dreapta, balonul respins în față din careul mic fiind preluat pe piept de El Azouzzi, șut din întoarcere cu dreptul, pe lângă bară.

Partea secundă a început totuși ceva mai animat iar poliștii ”violeți” au înscris ca urmare a indeciziei lui Gherghe, taxată de italianul Gerbi, în replică imediată același El Azzouzi șutând tare din apropierea careului, din stânga, nu mult peste transversală.

Jocul s-a mai deschis iar peninsularul a avut ocazia dublării avantajului după o oră de joc, când Bîrnoi a centrat din stânga careului, Gerbi deviind cu capul din zona centrală, din preajma careului mic, dar peste poartă.

O reluare cu capul și din partea unui jucător gazdă trecut prin fotbalul timișorean, Vlad Mihalcea, în urma unei centrări, însă pe lângă bară, puțin mai apoi fiind și înlocuit cu Iulian Roșu, după care, peste alte 5 minute, Moldovan apela la o dublă modificare, ieșind Boția și Zakaria El Azzouzi, schimbați cu Horia Popa și Fustar. 

La care Nicolae Croitoru ”a mutat” prin a oferi în minutul 80 debutul unui junior în Liga 2, Daniel Olariu în locul lui Cosmin Bîrnoi, care acuzase o accidentare, mijlocașul în vârstă de 17 ani primind primele minute în eșalonul secund și fiind nu departe de înscrierea unui gol…

Spre final, șutul lui Radu din marginea careului a fost respins în corner de Lungu, Mera reluând nemarcat cu capul de la 6 metri pe lângă bara din dreapta, în urma executării loviturii de colț. Pe spațiile largi lăsate de gazde, același Andrei Doru a avansat pe flanc și a șutat din afara careului, Lungu deturnând peste poartă.

La adăpostul fragilului rezultat, Croitoru l-a înlocuit pe Andrei Doru cu Costea, apoi și pe Gerbi cu fundașul Bocșan, oaspeții suflând și-n iaurt după experiențe nefaste pe final de meci în acest campionat. 

O victorie mică pe terenul unei nou-promovate fără veleități, într-un fotbal românesc de Liga 2 parcă tot mai slab, și cu atât mai lipsit de sare și piper în absența iubitorilor jocului din tribune. Trebuie să-și manifeste ”sistemul” mărinimia prin a arăta clemență și a ”cadorisi” fotbalului ceea ce i-a furat nelegal și nejustificat, dreptul legitim al spectatorilor de a intra pe stadioane, căci altfel lumea arenelor n-ar fi mișcat un deget pentru a-și proteja interesele. Mămăliga românească. Niște muieri care, atunci când vor fi fost întrebate peste ani de urmași ”dar ce-ați făcut atunci când ăștia ne luau încet, încet toate drepturile și libertățile?”, vor fi nevoite să înghită în sec: ”Păi am fost preocupați să-i judecăm și înfierăm din fotoliu pe toți acei sceptici care voiau să ne avertizeze și deschidă ochii…” Dacă vor avea cumva curajul muierile de astăzi să poată admite cândva așa ceva, căci nu le stă în caracter.

Rezultatele etapei a XIV-a în Liga 2 și programul rundelor 14-15, pe coloana clasamentelor la zi.

*

FC Braşov: Lungu – Drăgoi, Gherghe, Sabău, Dumbravă – Leonte, Constantin – Iorga, V. Mihalcea (minutul 74, Roşu), Boţia (78, H. Popa) – El Azzouzi (78, Fustar).

Pe bancă: Gârniţă – Sburlea, Panait, Mitroi.

Antrenor: Călin Moldovan.

Politehnica Timișoara: Păduraru – Sofran, Mera – cpt., Scutaru, Pamfile – Radu, Ignea, Zaluschi, Andrei (minutul 88, Costea) – Bîrnoi (80, Olariu), Gerbi (90+1, Bocşan).

Pe bancă: Murariu – Moţiu, Prodan, Haţegan.

Antrenorul Nicolae Croitoru a semnalat după victorie că „a fost un joc dificil, aşa cum ne aşteptam. O primă repriză în care am fost preocupaţi să nu dăm prea multe şanse adversarului, pentru a încerca să surprindem pe contraaac. Cel puţin această parte de atac-contraatac nu ne-a ieşit foarte bine. Însă repriza a doua a fost mult mai bună. În care am înscris, ne-am creat şi alte ocazii de gol. Şi în mare parte am avut controlul jocului. E o victorie importantă pentru noi, pentru că aveam mare nevoie de cele trei puncte, pe de o parte, iar pe de altă parte pentru faptul că ne dă şi încredere şi linişte pentru săptămâna următoare, ca să pregătim finalul de an”
 
Despre debutul juniorului Daniel Olariu, în vârstă de 17 ani, Croitoru a spus: „Cu puţină şansă un debut cu gol. Şi el a avut un şut bun, o situaţie bună de a înscrie. Ne bucurăm pentru el şi cred că trebuie remarcat că la un moment dat aveam patru juniori în teren plus un jucător sub 21 de ani”
 
„Sperăm ca şi săptămâna viitoare să facem un joc bun… Mai ales că există posibilitatea, din ce am citit în presă, să se dea drumul la jocurile cu spectatori şi mi-aş dori prin rezultatele acestea pozitive să le facem şi lor o bucurie.”

Arbitri: Baciu (Botoşani) – Noroc (Botoşani) și Tănase (Piteşti); rezervă: Iftode (Fălticeni). Observatori: Jiga (Bistriţa) și Petropulos (Alba Iulia).

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru × = 12

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: