De când cu înaintarea în toamnă, şi unele întâlniri din Liga a II-a programate altcândva decât sâmbăta de la 11, cu grosul etapei, sunt fixate de la ora 16 într-o zi lucrătoare de peste săptămână, precum în această după-amiază, când s-a înregistrat deja al patrulea asemenea caz în ultimele tot atâtea runde, ceea ce lasă senzaţia că FRF este mai puţin interesat de popularizarea fotbalului ca spectacol pe viu împărtăşit de protagoniştii din teren şi spectatorii din tribună, ci de mediatizarea sa la ora de audienţă din grila TV.
Întâia programare aruncată într-o după-amiază de luni de la ora 16 în noua ediţie 2024/5 a Ligii 2 s-a consemnat în cazul partidei Campionii FC Argeş – Concordia, câştigată de piteşteni la 16 septembrie cu 3-2 la Mioveni în cadrul etapei a 6-a.
Runda imediat următoare înregistrând două asemenea cazuri, Chindia – Ceahlăul 0-1 vineri 20 septembrie, respectiv CSM Slatina – ACS Muncitoresc Reşiţa 4-0 luni 23 septembrie, ambele de la ora 16, după care etapa care se încheie în această seară, a IX-a, a adus încă un meci în după-amiaza de luni de la ora 16, FC Bihor – FC U Craiova 1948 1-1 (1-1).
La prima vedere, absolut nimic deosebit în această privinţă, părând a fi devenit o obişnuinţă din moment ce în primele 5 etape nu mai puţin de 7 partide erau programate în zile lucrătoare de la orele 17, o dată vineri după-amiază – mai rezonabil cumva dat fiind intrarea în weekend, în alte 4 rânduri luni iar de două ori marţi.
Şaizeci de minute care contează, una fiind un meci cu primul fluier la ora 17, cât de cât mai de înţeles, şi cu totul altceva un joc programat de la ora 16 într-o zi lucrătoare.
Evident, odată cu descreşterea orelor din zi cu lumină naturală, se recurge la un start mai vremelnic, însă sâmburele problemei constă în faptul că respectivele jocuri sunt programate luni sau eventual marţi, uneori vineri, din raţiuni de televizare.
Grila de program TV a difuzorilor este aşadar la putere şi prioritară în faţa popularizării fenomenului ca spectacol sportiv în comuniunea protagonişti – spectatori la faţa locului, pe stadion, pe viu, cu consecinţele de rigoare, favorabile deţinătorilor drepturilor de transmisie, în căutare de audienţă, dar în detrimentul acelei legături jucător-chibiţ, iar exemplul celor doar circa peste o mie de spectatori prezenţi în această după-amiază pe arena „Iuliu Bodola” din Oradea la întâlnirea nou-promovaţilor cu retrogradata craioveană din SuperLiga e cât se poate de pilduitor.
Căci FC Bihor nu mai jucase de aproape 3 săptămâni acasă, de la un 0-1 joi 19 septembrie de la ora 17 la începerea etapei a 7-a în compania roş-albaştrilor din Ghencea, şi-n mod cert mult mai numeroşi orădeni ar fi luat în mod normal calea stadionului să-şi revadă favoriţii la primirea oltenilor dacă disputa ar fi fost programată de exemplu sâmbătă ori duminică, oricât de înşelaţi în ale lor aşteptări s-ar fi putut eventual simţi unii dintre ei ca urmare a startului de campionat nu tocmai cel mai convingător, iar în consecinţă decişi să rămână acasă.
Această remiză de luni după-amiază cu o mie şi ceva de suflete în tribunele unui stadion care a magnetizat net mai mulţi iubitori ai fotbalului la primele reprezentaţii ale celor din Crişana în Liga 2 este oglinda sacrificării fotbalului ca spectacol pe viu, împărtăşit de protagoniştii din teren şi spectatorii din tribună, în favoarea mediatizării pe cale vizuală a fenomenului, oricum excesivă, „la kilogram”.
Ori FRF, indiferent de cât de vitale competiţiei sunt sursele de venit dinspre difuzori, ar trebui să menţină un echilibru şi să apere interesele fotbalului şi ca sport practicat cu precădere pentru spectatorii săi din tribună, în tentativa de repopulare a stadioanelor.
Fotbalul românesc nepermiţându-şi luxul de a neglija acest aspect expediat postdecembrist la „şi altele”, ci forul federal fiind obligat a crea premizele popularizării organice a fenomenului, şi nu de o manieră artificial-hibridă, prin plusul rezervat mediatizării după canoane convenabile celor cu strategiile de dobândire de audienţă şi rating.
Iar într-o zi lucrătoare la început de săptămână e oarecum peste mână chiar şi a viziona un meci de la ora 16, darmite a fi prezent în tribună.
Sau poate că „prezenţa obligatorie” la locul de muncă nu mai este la fel de mult la modă iar programarea unui meci lunea de la ora 16 n-ar mai constitui un impediment pentru prezenţa pe stadion, în sensul că la fel de mulţi spectatori ar fi la o adică „liberi” şi luni după-amiază, precum sâmbăta la matineu sau în general în weekend.
Iar şi-acesta ar constitui un lux arogat cu nonşalanţă ca abordare generală în România, nu de alta dar Banca Naţională a României a comunicat oficial, nu Sporttim născoceşte. că în primele 7 luni ale anului 2024 datoria externă a ţării a crescut cu 10,247 miliarde de euro, astfel încât, conform aceloraşi date furnizate de BNR, această datorie externă totală a ajuns în vară la 180,33 miliarde de euro, comparativ cu 170,083 miliarde de euro la sfârşitul anului 2023, cea pe termen scurt, în cazul căreia dobânzile sunt mai substanţiale, balonându-se la 48,479 miliarde de euro, aproape 50 aşadar.
Pe de altă parte, venituri în plus la economia naţională s-ar contura mai degrabă, cel mai probabil, tocmai din difuzarea acestor jocuri lunea de la o oră imposibilă pentru fotbal şi nu din vânzarea de bilete de acces la aceleaşi partide, şi uite-aşa, un cerc vicios, însă cert e că „Marea performanţă începe aici!” aduce cu un biet slogan în încercarea FRF de a atrage atenţia în privinţa atractivităţii Ligii a II-a.
Nu astfel o face mai atractivă, prin încetăţenirea prostului obicei de a programa meciuri şi lunea după-amiaza, altceva fiind totuşi la orele serii, şi nici nu-i încurajator faptul că, deşi se constată absenţa unor mii bune de spectatori de la jocuri fixate la asemenea ore, cazul de la Oradea fiind limpede, se persistă în eroare.
Cât despre deznodământul în sine, un tânăr algerian la debut, mijlocaşul central Bounaas, a deschis scorul pentru craioveni deja în minutul 2, în urma unei lovituri libere, Moga stabilind scorul final deja în minutul 28: 1-1. Ceea ce i-a săltat pe bihoreni, la golaveraj, peste CSC Dumbrăviţa, ierarhia actualizată fiind prezentată pe coloana datelor tehnice a secţiunii Fotbal, cu tot cu rezultatul înregistrat seara de la ora 20 acasă de către liderul detaşat, din nou 1-0, acelaşi slovac Dolny aducând victoria lui Csikszereda în minutul 48, din afara careului, la primirea nou-promovatei focşănene cu antrenor nou, Colceag.
Altfel, toate cele 4 echipe care au jucat luni în Liga a II-a s-au întâlnit deja în primele 9 etape cu „verzii” Timişului, ultimele rezultate şi programul viitor, peste două săptămâni în etapa a X-a – adică la finele primei jumătăţi a sezonului regulat, fiind enumerate pe aceeaşi coloană.