Portugalia și Italia victorioase în dauna scandinavilor în ziua inaugurală a turneului final Euro U19

Portugalia, vicecampioană europeană la categoria de vârstă sub 19 ani, a ridicat cu succes cortina ediției din acest an a turneului final UEFA Euro U19, în Finlanda, unde a câștigat luni cu 3-1 (2-0) partida inaugurală a Grupei A cu selecționata similară a Norvegiei, italienii impunându-se în continuarea cuplajului printr-un unic gol marcat puțin înaintea pauzei duelului cu gazdele scandinave, autoare ale mai multor ratări la debutul absolut la acest nivel.

Francisco Trincão, alături de Joao Filipe și nouarul Jose Gomes în compartimentul ofensiv al lusitanilor îndrumați de Helio Sousa, a deschis scorul în minutul 24 și tot jucătorul de la Sporting Braga a finalizat un contraatac în cel de-al treilea minut de prelungiri, în cursul cărora norvegienii au ochit bara, rotunjind scorul final la 3-1 după ce Miguel Luis înscria în minutul 41 dintr-o centrare deviată iar scandinavii replicau în minutul 82 prin Eman Markovic.

Portugalia a pierdut trei finale continentale la această categorie de vârstă de când n-a mai câștigat trofeul, ultima dată în 1999 tot în peninsula scandinavă, în Suedia, printr-un 1-0 cu Italia, înclinându-se în ultimul act din 2003 italienilor, în 2014 nemților în turneul din Ungaria, iar anul trecut în Georgia, cu 2-1, Angliei.

Tot luni s-a mai impus și vicecampioana continentală din 2016 a grupei de vârstă sub 19 ani, Italia, pierzătoare în respectiva finală cu 4-0 în fața Franței strălucitoare prin Mbappe, Nicolo Zaniolo punctând în minutul 43 pentru ”albaștrii” antrenați de Paolo Nicolato în dauna gazdei Finlanda.

Joi seară, tot la Vaasa, în cea de-a doua rundă a Grupei A, se vor întâlni tocmai Portugalia și Italia, ultima oară câștigătoare a trofeului în urmă cu 15 ani, într-o finală adjudecată cu 2-0 chiar împotriva lusitanilor.

Până atunci, astăzi demarează la turneul final scandinav și Grupa B, prin meciurile Turcia – Anglia și Franța – Ucraina, în arenă intrând așadar și ultimele două campioane europene la U19, rivale de peste Canalul Mânecii care urmează să dispute jocul direct în etapa a III-a a seriei, luni 23 iulie, după care semifinalele sunt programate pe 26 iulie. Franța este a doua cea mai activă câștigătoare de trofee la acest nivel de la reconfigurarea competiției odată cu anul 2002 drept UEFA European Under-19 Championship, succesoare a întrecerii celor sub 18 ani, cu trei succese finale, în umbra Spaniei, cu șapte izbânzi.

Semifinalistele precum și câștigătoarea la mijlocul săptămânii viitoare a unui meci de play-off între ocupantele locurilor 3 în cele două grupe își asigură calificarea la turneul final al Campionatului Mondial sub 20 de ani din Polonia, din 2019. Românii au ratat accederea la turneul final finlandez în prelungirile jocului final al Turului de Elită găzduit în primăvară, pierzând cu 1-2 în fața Ucrainei.

De amintit că turneul final UEFA Euro U17, în premieră cu 16 participante la start, a fost câștigat în luna mai la Rotherham de juniorii Olandei, la lovituri de departajare, 4-1 după 2-2 cu italienii care intrau în ultimul act printr-cu 2-1 cu belgienii, batavii dispunând tot la lovituri de departajare și de gazdele din Anglia, în semifinale, 6-5 după 0-0, dar la fel și de Republica Irlanda în sferturile de finală, cu 5-4 după 1-1, pe când în aceeași fază a competiției mai ieșeau din cursă Spania, Suedia și Norvegia. România nu obținea calificarea nici la turneul final continental al juniorilor B, încheind fără nici un punct Turul de Elită din martie, în Ungaria, după Slovenia, Israel și gazde.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Internațional și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sapte × 1 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: