Post-audit: Iancu doreşte dezbatere publică

Portalul oficial www.politimisoara.com a publicat un nou comunicat al lui Marian Iancu, sub titlul „Precizări cu privire la extrasele „din mult-trîmbiţatul raport de audit” care au apărut în ultimele zile în presa timişoreană”, prin care Marian Iancu propune o dezbatere publică pe seama unor „aspecte pe care le reţine auditorul”, susţinînd totodată că licenţierea n-ar fi periclitată de datorii mai mari de 2,7 milioane euro, pe transferuri şi salarii neplătite. Aşadar mult doritul şi aşteptatul audit, cum era de anticipat, încurcă şi mai mult iţele, potrivnic unor rezolvări rapide. Şi-ar mai fi doar 39 de zile, surplus cu anul bisect. Cît despre „presa timişoreană” pomenită de Iancu, iar pe sport suntem partea sa substanţială, nu plasăm aparate de înregistrare sub gura conducătorilor de club şi de oraş şi judeţ, pentru verzi şi uscate despre audit, cînd de fapt toţi respectivii ar trebui să tacă atunci cînd vine vorba de sportul veritabil, ci suntem mai degrabă preocupaţi a consemna, ca şi de la lansarea noastră, despre copii şi juniori localnici. Ti-mi-şo-reni.

Comunicatul începe prin a cita din rândurile unui organism de presă local, „Auditorii au estimat datoriile clubului de fotbal Politehnica Timisoara la nivelul lunii ianuarie 2012 in jurul valorii de 10.2 milioane de euro, jumatate din acestea fiind debite care pot avea impact asupra procesului de licentiere”, şi continuă prin răspunsul conducătorului polist: „Totalul datoriilor la care se face referire este unul incorect. Spre exemplu, a fost retinuta o suma de 1,2 milioane  euro pe care clubul o datoreaza actionarului VGB INVEST. Aceasta suma este in curs de capitalizare si nu va influenta situatia datoriilor.

Sumele care pot avea impact in procesul de licentiere nu pot fi mai mari de  aproximativ    2.7 milioane de euro, acestea fiind următoarele:
a.    Benfica Lisabona – 1.3 milioane  euro (negociere in curs pentru reesalonare);
b.    Slovan Liberec – 0.7 milioane euro;
c.    Banik Ostrava – 0.3 milioane euro (esalonata)- rest 0.5 milioane euro;
d.    Obligatii salariale – cca. 0.4 milioane euro.

Referitor la faptul ca actionarul BKP Management si UTON S.A. si-au asigurat creditul de aprox. 4.5 milioane de euro prin garantii real mobiliare asupra drepturilor federative ale unor jucatori precum Pantilimon, Nikolic, Axente, Scutaru, Florin Ilie facem urmatoarele precizări:

– Operatiunea de garantare este non-agresiva, creeaza posibilitatea clubului de a-si continua functionarea, urmand ca stingerea obligatiilor de plata sa se faca prin capitalizare sau in functie de disponibilitati, prin rambursare. Exemplu: în luna ianuarie 2012 s-a incasat pentru transferul jucatorului Costel Pantilimon suma de aproximativ 2 milioane de euro. Aceasta suma era consemnata ca garantie real mobiliara in favoarea actionarului BKP S.A. Desi suma era acoperitoare pentru intreaga datorie a clubului catre acest actionar, BKP S.A. si-a dat acordul cu privire la folosirea acesteia in interesul clubului, schimband termenul rambursarii cu inca un an de zile. Din suma incasata din acest transfer, clubul a achitat taxe si impozite, salarii, obligatii catre diversi creditori etc.

–  La data prezenta, BKP S.A.  a transferat intreaga creanta catre BKP Management, cei doi mari  creditori ramanand UTON cu aproximativ 2 miioane de euro si BKP Management cu aproximativ 2.4 milioane de euro. Anticipand pozitia posibililor noi actionari cu privire la cele doua debite si a garantiilor in vigoare, exista posibilitatea reala ca la solicitarea acestora BKP Management, actionar fiind, sa-si capitalizeze creanta, dar nu si UTON S.A. Acesta poate tolera incasarea datoriei in urmatorii doi-trei ani, in functie de posibilitatile clubului.

– Referitor la afirmatiile cu privire la valoarea lotului de jucatori, actual si trecut, cu extindere la cei „16 jucatori” care au plecat, facem urmatoarele precizari: sumele incasate de club sunt de 4 milioane de  euro + TVA si nu 2 milioane de euro, urmand ca Nikolic sa se intoarca la club sau sa incasam pe el inca 750.000 de euro.

– Nu exista riscul sa pierdem jucatori în acest moment, dar poate exista în viitorul apropiat.

– Cu privire la valoarea de piata a echipei in ianuarie 2012, de aproximativ 9.7 milioane de euro, daca scadem cele 2 milioane de euro pe care clubul le are de returnat în urmatorii ani catre UTON S.A., ramane o suma acoperitoare pentru toata participarea noilor actionari.

– Cu privire la „suspiciunea” plecarii intempestive in vara anului 2011 a unor jucatori, liberi de contract, prin vointa ambelor parti, raspunsul nostru este urmatorul: Pedro Taborda, Marian Cisovsky, Ianis Zicu, Ghionea Sorin, Ovidiu Burca, Dan Alexa, Jiri Krejci, Gueye Mansour, Lukas Magera… Cunoscatorii nu au nevoie de alte detalii legate de varsta, stare de sanatate, contracte, termene, notorietate  –  raportate la participarea lor in Liga II.

– Cu privire la afirmatiile:
„In ceea ce priveste modul de divizare a Politehnicii Timisoara, motiv pentru care echipa de fotbal banateana a si fost retrogradata in liga secunda, „auditorii” sustin ca, la acest capitol exista o serie de suspiciuni, „fapt ce ar putea duce la obligatii fiscal suplimentare, cum ar fi aplicarea TVA pe transferul de active de la Poli SA catre BKP & FABER , spete complicate, care necesita o analiza detaliata, inainte de concluzionarea asupra potentialelor riscuri”. In același context al riscurilor, au fost identificate tranzactii suspecte cu firme din grup sau afiliate la Politehnica Timisoara, recte facturi de consultanta si storno, din care va rezulta un TVA suplimentar de 1.5 milioane euro.”, specificam:

Divizarea este o operatiune care nu intra in sfera de aplicare a TVA. Auditorii au intrepretat ca ar exista riscul unei recalificari a acestei operatiuni in una comerciala, care ar putea fi inclusa in sfera de aplicare a TVA, desi exista o hotarare a unei instante ramasa definitiva. Ei au considerat ca evaluarea activelor transferate prin divizare ar putea fi interpretabila si ar putea conduce la aceasta recalificare.
Referitor la tranzactiile acute cu societatile afiliate, acestea nu sunt deloc suspecte, s-au efectuat in baza unor contracte de consultanta sau a unor antecontracte de vanzare-cumparare. Datoriile ce au aparut ca urmare a acestor tranzactii nu reprezinta niciun risc pentru societate deoarece acestea fie sunt in curs de capitalizare, fie s-au stornat in luna ianuarie/februarie 2012. Singurul risc care ramane este obligatia de plata a TVA aferent facturilor stornate care este de 1.3 milioane lei si NU 1.5 milioane de euro.

Referitor la afirmatiile: „Si unde mai pui ca, actionarii lui Poli Timisoara au cumparat, pe aceeasi societate pe care figureaza si jucatorii de fotbal, mai multe benzinarii in Bucuresti si o suprafata mare de teren, pe raza comunei Mosnita, in speranta ca vor dezvolta o afacere imobiliara”, autorul auditului este intr-o mare confuzie:

1.    Politehnica Timisoara nu mai detine niciun teren la Mosnita Noua, el fiind transferat prin divizare la BKP & FABER si nicio benzinarie din Timișsoara care de asemenea a fost cedata în urma divizarii.
2.    Probabil se face referire la alte doua antecontracte de vanzare-cumpaărare care au fost reziliate si pentru care facturile de avans au fost stornate.

In concluzie facem urmatoarele mentiuni:

–  Dorim o dezbatere publica, la vedere, cu privire la unele aspecte pe care le retine auditorul, iar consilierii doresc clarificari;
–  Speram din tot sufletul sa ne eliberam de impunerea unei confidentialitati sterile care consideram ca nu ajuta pe nimeni, ba mai mult, avem suspiciunea ca in spatele ei apar false probleme cu menirea de a aduce grave prejudicii clubului de fotbal Politehnica Timisoara. O dezbatere la vedere ne obliga sa raspundem si sa nu intentam proces de intentie auditorului;
–  Falsa ipoteza a unor documente sau activitati ascunse, care in viitor pot pune in pericol desfasurarea activitatii, este imposibila in perspectiva consolidarii actionariatului prin interventia unui grup majoritar (CLT, CJT, Universitatea Politehnica Timisoara). Prin hotararea acestora noul consiliu de administratie, prin presedintele nou investit, preia toata arhiva societatii si procedeaza tehnic prin audit in detaliu, economico-financiar si juridic la descarcarea de gestiune a fostei administratii. Nu-l obliga nimeni sa nu procedeze amanuntit si eventual sa atraga raspunderea celor vinovati in cazul in care descopera activitati neconsemnate sau ilegale. Cu atat mai mult poate informa adunarea generala cu privire la aspecte periculoase pentru functionarea pe mai departe a societatii. Noii actionari au un an de zile la dispozitie sa facaă acest lucru. Acestia pot face doar un prim plasament (posibil-garantat) care sa asigure licentierea, urmand a-si face propriile analize cu privire la realitatea situatiilor prezentate public de catre actuala conducere a clubului de fotbal.

Vom continua sa urmarim atent dezbaterea pe acest subiect. Vom fi prezenti ori de cate ori vom fi apelati pentru a da lamuriri. Dorim o transparenta totala a posibilei tranzactii in vederea consolidarii actionariatului”, fiind semnat de Preşedinte  C.A.,Iancu Alexandru Marian

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Post-audit: Iancu doreşte dezbatere publică

  1. Aqvilla-Violla spune:

    Eu stiu ca, atunci cand se face un inventar, este obligatoriu prin lege, ca gestionarul sa fie de fata. Altfel totul este nul!Nu inteleg cum s-a facut totul fara Iancu si se evita si comunicarea rezultatelor si MAI ALES prezenta lui Iancu!!Pai la orice inventar la final , gestionarului i se cere o declaratie, ce spune ca ii lipsesc 5 prune,6 mere, si nu stiu cate corcoduse?Dar aici, nici nu se spune exact cate prune,mere, sau pere lipsesc, dar se evita, MAI ALES explicatiile lui Iancu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


cinci + = 12

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: