Primul an fără Pele printre noi, prima retrogradare în 111 ani a alb-negrilor al căror decar a fost, Santos

N-a trecut niciun an de la plecarea la cele veşnice a legendarului Pele, înălţat la îngeri în 29 decembrie 2022, şi echipa al cărei decar a fost a retrogradat săptămâna aceasta în premieră de pe prima scenă a fotbalului brazilian, fapt fără precedent în istoria de 111 ani a clubului Santos.

În 2023 fără legendarul triplu campion al lumii printre brazilieni, gruparea pe care Pele a făcut-o faimoasă a ajuns în trista situaţie de a retrograda pentru prima dată în istorie din elita Brasileiro Series A, consemnată pe propriul stadion, sub ochii inimoşilor săi suporteri, înlăcrimaţi.

Nevenindu-le să-şi creadă ochilor la deznodământul conturat, deşi alb-negrii aveau cele mai mari şanse de evitare a retrogradării înaintea rundei finale a campionatului elitei, chiar şi cu o înfrângere acasă. Care a venit sub forma unui gol marcat după pauză de Lucero din preajma centrului terenului, magnetizând toate punctele pentru vizitatorii din Fortaleza, ceea ce nu constituia neapărat un capăt de ţară, în condiţiile în care, din trioul ameninţatelor, incluzându-le şi pe Vasco da Gama respectiv Bahia, aceasta din urmă avea nevoie nu doar de victorie, dar şi de jocul rezultatelor.

Joc al rezultatelor ce nu i-a surâs în schimb absolut deloc lui Santos, eşecul său şi victoriile contracandidatelor condamnând-o la nedorita premieră, „îngropată” fiind de o formaţie ce nu mai trăgea la un anumit obiectiv. 

Nici 12 luni n-au trecut aşadar de la înălţarea la îngeri a marcatorului a peste o mie de goluri, iar clubul la care se lansa tocmai a adăugat cea mai neagră filă a sa în istoria de peste 110 ani a grupării.

Bântuit tot mai mult de probleme administrative, inflamate de cele de ordin financiar, clubul din Sao Paulo a resimţit în cele din urmă cele mai neplăcute consecinţe şi pe teren, care se pot doar amplifica odată ajuns în eşalonul secund, dat fiind marea diferenţă între veniturile de pe prima scenă şi cea de pe palierul al doilea, în condiţiile în care grupările din ţara cafelei se bazează mult şi foarte mult pe încasările din drepturi de televizare. Drept urmare, dificultăţile financiare doar se pot complica pentru alb-negri, apropiatele alegeri de la conducerea clubului anunţându-se a fi de-a dreptul furtunoase.

Nori ameninţători pentru un club legendar, al cărui Pele nu mai este din acest an printre brazilieni, parcă ironia soartei făcând ca alb-negrii din Sao Paulo să retrogradeze pentru prima oară în peste un secol tocmai în prima ediţie de campionat a elitei puternicei ţări fotbalistice sud-americane disputată fără legendarul fost decar încă în viaţă.

La polul opus, cu un 1-1 împotriva lui Cruzeiro, Palmeiras şi-a păstrat trofeul prin a deveni pentru a 12-a oară campioană a Braziliei cu ocazia celei de-a 67-a ediţii a întrecerii eşalonului de elită, urmată pe podium de Gremio Porto Alegre şi Atletico Porto Mineiro, trio ce va fi însoţit în Copa Libertadores de trioul ocupantelor poziţiilor 4-6 în ierarhia finală, Flamengo, Botafogo şi Red Bull Bragantino. Opt vor fi însă cluburile prim-divizionare din Brazilia în viitoarea ediţie a Cupei Libertadores, Fluminense asigurându-şi biletul tocmai datorită parcursului său în întrecerea internaţională, iar Sao Paulo calificându-se via-Cupei Braziliei. În Copa Sudamericana şi-au luat biletele Athletico Paranaense, Internacional, Fortaleza, Cuiaba, Corinthians şi Cruzeiro, în vreme ce ultimele 4 clasate din totalul celor 20 de prim-divizionare, şi anume aşadar Santos dar şi Goias, Coritiba şi America Mineiro au luat calea eşalonului Serie B.

Cel puţin un an 2024 de restrişte pe scena secundă pentru legendarul Santos al legendarului Pele.   

Stadionul lui Santos din Vila Belmiro (foto: Ricardo Moreira/Getty Images)
 
   
Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Internațional, Liga 1 și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua − 6 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: