Programe de criză. Vâlvătaie da, purificare ba. Sferturile Cupei României pe Timiș, etapa a XI-a în ”D” Timiș: arbitri + golgheteri

La finele unei săptămâni cu de toate pentru ”fotbalul mic” timișean, și spunem cu de toate pentru că nu doar s-a derulat faza optimilor Cupei României la nivel județean și s-a efectuat tragerea la sorți a sferturilor de finală, reunind 7 divizionare ”D” și un club din liga a V-a de ”Județ”, ci s-au ridicat și nori groși de fum peste vestul Timișoarei tocmai din curtea interioară amplasată posterior sediului Asociației Județene de Fotbal, ca urmare a unui puternic incendiu cu greu stins, așadar la sfârșitul unei săptămâni fierbinți va avea loc cea de-a XI-a rundă în eșalonul patru. Programul jocurilor, arbitrii și golgheterii din ”D”, mai jos…

”Centrul de comandă” al fotbalului județean, sediul AJF Timiş, a fost periclitat marți dimineață de incendiu, fumul înălțat spre ceruri fiind vizibil în toate cele 4 zări, fără însă a afecta semnificativ bunurile Asociației Județene de Fotbal, inclusiv arhiva, care a fost salvată. Intensă vâlvătaie matinală în curtea interioară cu mai multe anexe de lângă AJF Timiş, anexe printre care se afla și cea adăpostind arhiva Asociației Județene de Fotbal. Eforturile a nu mai puţin de 20 de pompieri intervenind cu 4 autospeciale au avut efect, stingând în cele din urmă flăcările din zona străzii Pop de Basești, înainte ca focul să fi mistuit arhiva. Pagubele în zona anexelor au fost însemnate dar vâlvătaia n-a făcut scrum urmele întortocheatelor cărări ale fotbalului județean, pompierii izbutind să stropească toată arhiva prin fereastra de termopan crăpată şi topită în incendiu.

Nu de flăcări are nevoie ”fotbalul mic” timișean, dar cu certitudine de o purificare interioară, regenerare însă imposibilă datorită încetățenirii unor mentalități osificate în timp pe drumul strâmb și greșit pe care a apucat de tare mult timp. Purificări care nu pot surveni din senin și pe fondul schemei de parcurs ”pleacă ai noștri, vin ai noștri”, tot ceea ce se întâmplă ținând de perpetuarea unui sistem gen stat în stat, extrem de întortocheate ajungând să fie ițele de pe urma sforilor trase peste ani la AJF Timiș.  

Repercusiunile unei mai mult decât discutabile administrări în timp sunt vizibile cu ochiul liber prin prisma spectrului competițional, întreceri mai modeste valoric și calitativ ca niciodată, asta deși unii închipuiți din fenomen chiar își imaginează că ar participa la nu știu ce campionate, împănate cu arbitraje pe măsură și grade de observare cu damf, de la caz la caz, punctând strict doar câteva dintre tarele izbitoare.  

Dar cum altfel decât depășind orice cote admisibile de impuritate poate fi oare un fotbal județean în care alegerea șefilor săi este punctual și repetitiv ticluită și înfăptuită pe linie politică, prin insinuarea în numele cluburilor proptite din bani publici ai dărilor contribuabililor de varii edili interesați și personaje aidoma!? Iar de la caragialești treceri pe la urne și mereu noi și meschine manevre de culise se răsfrânge absolut totul, infiltrându-se insidios până în ultimul por de la baza structurii fotbalistice în speță. Asta și sub acoperirea legitimității conferite din marasmul ”de la centru”, cine se-aseamănă, se-adună…   

Mlaștina duhnind a ”fotbalului mic” timișean este într-atât de adâncă și periculoasă, încât orice tentativă de purificare interioară, de revenire pe căi drepte, este ca și imposibilă. Prea mult s-a alterat și degradat de la vârf fibra jocului în Timiș, prea greu de înlăturat sunt vechi obiceiuri și reflexe, rod al unor mentalități întinând spiritul sportului.

Focul are căile sale nebănuite, dar de o resetare a mentalităților e nevoie, și nu de ștergeri ale anumitor urme. Proaspete noi începuturi nu mai pot apărea, nici eventuale momente zero, ale căror crâmpeie au fost înadins și cu bună știință spulberate, asfixiate, ci doar o continuitate din inerție, pe căi bătătorite și testate, pe placul celor interesați de menținerea unui convenabil status-quo. Este doar un curat murdar fotbal degradându-se treptat pe altarul unor meschine interese de nimic. 

Și care merge înainte pe pilot automat, fără orizont, bifând consecvent o alunecare în bloc pe palierele diverselor grade de slăbiciune. 

Pilot automat asigurând continuitatea, tragere la sorţi joi pentru etapa a patra din faza judeţeană a Cupei României, fază ce a fost programată după ultima rundă a turului din campionatul ligii a patra, mai precis pentru 30 noiembrie de la ora 11, numai în cazul în care timpul va fi favorabil. Iar programul, CS Timişul Şag – CSC Dudeştii Noi, CSU Universitatea de Vest din Timişoara – CS Avântul Periam, CS Comloşu Mare – ACS Carani şi CS Phoenix Buziaş – ACS Pobeda Star Bişnov. Se va juca într-o singură manşă, primele echipe fiind gazde.

Cât despre programul și arbitrii meciurilor din weekend în ”D”…

Această rundă va fi una foarte grea pentru primele trei clasate. Liderul Avântul Periam se va deplasa la Orţişoara şi va da piept cu Cocoşul din localitate, echipa lui Ghiţă Chimiuc  dorind cu orice preţ să obţină toate cele trei puncte, țintă valabilă și în cătarea colectivului lui Marius Stanache. ACS Carani merge la Tomnatic şi nu concepe să piardă, formația lui Petre Vlătănescu căutând să-şi spele ruşinea după înfrângerea din etapa trecută chiar pe propriul teren. Ultima grupare de pe podium, CS Timişul Şag, are o deplasare lungă la Dudeştii Vechi, după ce ambele oponente au ieşit învingătoare în Cupa României.

La polul opus, singura echipă fără victorie, AS Seceani, are un meci foarte dificil la CSC Dudeştii Noi, revelaţie a acestui început de campionat. Iar Vali Miculescu nu se gândeşte numai decât la victorie…

În altă ordine de idei, unicul jucător care a fost suspendat pentru cartonaşul roşu primit în etapa anterioară este Adrian Cobzariu (Rapid Săcălaz), pe tuşă două runde, nevoit fiind să scoată din buzunar 500 de lei.

Sâmbătă 12 octombrie, cinci meciuri de la ora 11…

CS Cocoşul Orţişoara – CS Avântul Periam.

Arbitri: Alexandru Manea – Nicolae Chițoiu şi Claudiu Boici. Observator de arbitri Zaharie Ciev iar delegat de joc Gheorghe Medişanu. Pronostic: 1, 2.

CS Phoenix Buziaş – ACS Voinţa Maşloc. 

Arbitri: Cătălin Botaş – Patrick Sandu şi Ioan Şerban. Observator de arbitri Gabriel Dan iar delegat de joc Romeo Malac. Pronostic: 1.

AS FC Rapid Săcălaz – CS Unirea Sânnicolau Mare.

Arbitri: Raul Ciev  – Andrei Martinovici şi Cătălin Avădanei. Observator de arbitri Daniel Ionescu iar delegat de joc Costică Candet. Pronostic: 1.

AS Peciu Nou – CS Millenium Giarmata.

Arbitri: Ioan Copaci – Alin Stănuţ şi Corado Roşu. Observator de arbitri Ioan Franţ iar delegat de joc Tiberiu Olteanu. Pronostic: 1.

CS Unirea Tomnatic – ACS Carani.

Arbitri: Daniel Neagoe – Raul Ghiciulescu şi Alexandru Gherman. Observator de arbitri  Iulian Spătaru iar delegat de joc Ionel Poclid. Pronostic: 1 2.

Tot pe 12 octombrie, de la ora 15, ultimele patru jocuri…

ACS Pobeda Star Bîşnov – CS Timişul Şag.

Arbitri: Claudiu Gaitin – Alin Botaş şi Alexandru Ghiurcan. Observator de arbitri Aurel Bobu iar delegat de joc Adrian Mihai Miron. Pronostic: 1.2.

CSC Dudeştii Noi – AS Seceani.

Arbitri: George Roman – Călin Cimponeriu şi Roxana Cismaş Malac. Observator de arbitri Cornel Făniţă iar delegat de joc Ionel Bolog. Pronostic: 1.

ASO Deta – CSM Lugoj.

Arbitri: Ionuţ Lefter –  David Şvaia şi Dragoş Ghinea. Observator de arbitri Ioan Popa iar delegat de joc Traian Dejeu. Pronostic: 1.

AS Progresul 1906 Ciacova – CS Universitatea de Vest din Timişoara.

Arbitri: Daniel Vărzan – Alexandru Filip şi Horaţiu Lotrean. Observator de arbitri Ioan Manole iar delegat de joc Alexandru Onaca. Pronostic: 2.

*

Principalii marcatori în primele zece etape ale campionatului ligii a patra timișene:

10 goluri… Bogdan Moroşan (ACS Carani).  

9 goluri… Şerban Crişan (Unirea Tomnatic), Gakou Aboubacar (CSM Lugoj).

8 goluri… Deian Pecarov (Cocoşul Orţişoara).

7 goluri… Ionuţ Vucea (Universitatea de Vest din Timişoara), Răzvan Trandu (Avântul Periam), Mahadi Kayondo (ACS Carani),

6 goluri… Aleksandar Radovan (Timişul Şag), Angelo Olteanu (Avântul Periam), Petru Măguleanu (Voinţa Maşloc), Daniel Galea (CS Unirea Sânnicolau Mare), Armin Schultz (CS Timişul Şag), Raul Costescu (Millenium Giarmata).

5 goluri… Cătălin Crișan (Voinţa Maşloc), George Beloescu (Rapid Săcălaz), Daniel Făndel (ASO Deta).

4 goluri… Stelian Argatu (Unirea Tomnatic), Fabian Novac (Pobeda Star Bişnov), Dorian Blaga (Unirea Sânnicolau Mare), Ionuţ Ologu (Avântul Periam), Florin Olariu (Universitatea de Vest din Timişoara), Ionuţ Ologu (Avântul Periam), Folarin Temitope (CSM Lugoj), Denis Bud (CSC Dudeştii Noi), Alexandru Nichiforel (Cocoşul Orţişoara), Remus Barburescu (ASO Deta), Alexandru Vlăduţi (CS Millenium Giarmata), Dan Roman (CSC Dudeştii Noi), Beniamin Dobra (Avântul Periam), Patrick Niţă (Universitatea de Vest din Timişoara).

3 goluri… Andrei Cărpinişan (Unirea Sânnicolau Mare), Daniel Nicolaescu (Timişul Şag), Cristian Gălan (CS Phoenix Buziaş), Dragan Paulevici (ASO Deta), Radu Pârvulescu (Millenium Giarmata), Samuel Costea (ACS Carani), Valentin Grigore (Pobeda Star Bişnov), Dan Valentin Raţiu (ASO Deta), Cosmin Mânecan (Avântul Periam), Denis Ciobanu (Universitatea de Vest din Timişoara), Ionuţ Pîrjol (Unirea Tomnatic), Adrian Dan (AS Seceani), Florin Natanticu (ASO Deta), Gabriel Gînju (AS Seceani), Rareş Mureşan (CSU Universitatea de Vest din Timişoara).

Clasamentul, pe coloana dreaptă.

 

.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Divizia D Timiş, Fotbal și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


doi × = 18

 


Ultimele articole din categoria Divizia D Timiş: