Pe 1 iunie 2019, la capătul celeilalte ediţii a scenei secunde în serie unică în care au participat 3 cluburi timişene, ASU Politehnica încheia campionatul cu 38 de etape al Ligii 2 pe locul 10, concitadina Ripensia pe 13 iar ACS Poli Timişoara pe 18 – antepenultima, încheierea sezonului regulat în curs, 2022-23, găsind actualul trio timişean pe poziţii mai modeste, nou-promovata CSC Dumbrăviţa pe 13 iar duoul de pe Bega, Ripensia – Politehnica, pe trepte de retrogradare, 17 şi 19, penultima. Iar statistic vorbind, niciuna dintre cele 8 echipe care au abordat de pe locuri de retrogradare directă grupele fazei play-out în primele două campanii de la lansarea acestui sistem competiţional n-a evadat în cele 6 reprezentaţii avute la dispoziţie pentru a evita căderea în Liga 3, una singură la start pe o treaptă de baraj, şi anume Ripensia, forţând la mustaţă rocada cu Fotbal Comuna Recea. Golda, o da!, ce gol pe Electrica al salvării în prelungirile ultimei runde, cu Metaloglobus, nu mai e însă în tabere timişorene.
Dar s-a putut deja constata în fotbalul federal în care marea performanţă începe în Liga 2, conform sloganului FRF, că grupări retrogradate în primăvară din eşalonul secund pot fi reinstalate vara pe acelaşi palier, invitaţii „la număr” de care au beneficiat anul trecut Unirea Constanţa – retrogradată direct, şi Politehnica Timişoara – la baraj, aşa încât „portiţele” rămân întredeschise şi după cele 6 runde din play-out.
Căci dacă e posibil în fotbalul fără calificări vreme de 24 de ani la turneele finale mondiale să tot fie „clonate” fie chiar şi cu repetiţie grupări din centre de tradiţie, pecetluind alterarea definitivă a identităţii şi istoricului însăşi competiţiilor care le găzduiesc, atunci e loc şi pentru asemenea artificii „între divizii”.
Şi în acest climat al incertitudinii începe aşadar cea de-a treia ediţie a fazei play-out în Liga 2, patru fiind abonatele sezon de sezon la grupa a II-a valorică, şi anume cea din Târgu Jiu, Constanţa – o campanie Farul şi două „urmaşa” Unirea, Metaloglobus Bucureşti şi Ripensia Timişoara, în vreme ce 7 cluburi sunt la a doua apariţie, şi anume Unirea Slobozia, Concordia Chiajna, FC Braşov, Csikszereda, CSC Şelimbăr, CSM Slatina şi Politehnica Timişoara.
Cert este că s-a încheiat şi cea de-a şaptea ediţie a Ligii 2 în serie unică, una modestă spre slabă, şi tot mai străveziu e nivelul competiţional, iar în penuria sa valorică, amplificată de pierderea de la startul actualului sezon a două cluburi până vara trecută în Liga 1, din Mediaş şi Clinceni, campionatul în curs n-a avut prea mult ce oferi, totul sub apăsarea unei nivelări în jos, o apă şi-un pământ, bobul separat de neghină conturându-se sub forma unor CSA, Politehnica Iaşi, nou-promovata Oţelul, Unirea Dej, FC Buzău şi ex-prim-divizionara Dinamo, sextet calificat în play-off.
În play-out, statistic vorbind, istoricul precedentelor două campanii arată că formaţiile care l-au început de pe locuri de retrogradare nu au evitat-o în cele 6 apariţii, aspect valabil şi în cazul trupelor care l-au demarat de pe treptele de baraj, cu o excepţie.
Astfel, în 2021, CSM Reşiţa, Aerostar Bacău, CSM Slatina şi Pandurii Lignitul n-au evadat în play-out de pe locurile de retrogradare directă.
În ceea ce le priveşte pe cele de baraj, nici Unirea Slobozia n-a reuşit să evadeze, în schimb Ripensia da, la potou în dauna maramureşenilor din Recea, în urma cărora începeau faza play-out cu un deficit de un punct, transformat la final într-un avantaj de un punct, „rocadă” pentru care roş-galbenii de pe Bega au tras prin a fi neînvinşi în grupa a II-a valorică, reuşind victorii la limită acasă, două remize şi un succes „afară”.

Bucuria golului salvator
Însă, chiar şi aşa, tot parcursul invincibil n-ar fi fost suficient pentru evitarea barajului dacă Denis Golda n-ar fi marcat în prelungirile ultimei runde, 1-0 pe Electrica în faţa lui Metaloglobus, care în acele clipe era deja bine-mersi ferită de griji, ceea ce sugerează una, alta.
În sensul dificultăţii părăsirii poziţiilor igrasioase cu destinaţia Liga 3.
La fel în 2022, când Dunărea Călăraaşi, Dacia Unirea Brăila, Unirea Constanţa şi ex-campioana Astra n-au evadat după play-out de pe locurile de retrogradare de pe care îl abordau.
Şi nici cluburile care îl începeau de pe treptele de baraj, FC Braşov respectiv Politehnica Timişoara, cu 21 de puncte la startul tentativei în 6 paşi, faţă de cele 23 ale Şelimbărului. După 6 apariţii, timişorenii erau chiar mai afundaţi şi decuplaţi, la 8 puncte în urma omologilor din Iaşi, ultimii deasupra poziţiei de baraj. Dar nici „Poli” n-a mai repetat parcursul Ripensiei, alegându-se cu un succes, o remiză şi un eşec pe Bega, iar în deplasare, o victorie la Brăila şi două înfrângeri.
Statistică semnalată în lumina faptului că Ripensia dar mai ales Politehnica abordează faza play-out de pe locuri de retrogradare directă, roş-galbenii la un singur punct în urma unei nou-promovate, Progresul Spartac, aşa cum o nou-promovată era şi în 2021 trupa din Recea – atunci însă pe ultimul loc salvator, şi nu de baraj, alb-violeţii la nu mai puţin de 8 faţă de formaţia de pe treapta de baraj, Metaloglobus, chiar 11 faţă de cei de pe ultima poziţie salvatoare, sibieni ai Şelimbărului.
Nou-promovata CSC Dumbrăviţa, cea mai ferită din trioul bănăţean, pe 13, obţinând chiar la încheierea sezonului regulat primul punct acasă cu o formaţie de play-off, la a cincea încercare, încă un semn al creşterii treptate a „verzilor”, nevoiţi a se maturiza rapid pentru evitarea revenirii în Liga 3. Şi pare-se au făcut-o, izbutind a încheia neînvinşi în majoritatea etapelor, 10 din 19, invincibili în 2023, efect rapid şi al unei bine orientate campanii de achiziţii în iarnă, axată pe atragerea de jucători cu rutină şi experienţă competiţională, necesară în asemenea momente cheie ale sezonului.
În contrast, deşi încheiau toamna pe poziţii vecine, 14-15, la doar 3 puncte distanţă, alb-verzii urcând pe 13 după cele 3 runde din 2023, două grupări bănăţene se văd despărţite acum de 8 puncte, Ripensia coborând două trepte, pe una de retrogradare, după ce a pierdut toate cele 3 apariţii din noul an în sezonul regulat, cedate strict după pauză, 1-2 (1-1) cu Unirea Dej, 2-1 (0-1) pentru Concordia la Chiajna şi 0-2 (0-0) duminică, înfrângeri în urma unei ierni începute cu cedarea unui număr mare de componenţi chiar cheie ai roş-galbenilor.
Şi urmează faza play-out, în care sâmbătă se va pleca de la situaţia: 1. Concordia Chiajna 29 puncte, 2. FC Braşov 28p, pe 3 cei din Târgu Jiu cu 25 de puncte, CSC Dumbrăviţa 24 de puncte, Progresul Spartac cu 17 pe locul de baraj, iar Ripensia cu 16 şi Unirea Constanţa cu 12 pe cele de retrogradare. Toate în faţa câtor 3 meciuri acasă respectiv în deplasare, în datele de 18 martie, 1 aprilie, 8, 14, 22 şi 29 aprilie, respectiv 6 mai. Cu o pauză aşadar de două săptămâni după runda inaugurală.
Observându-se diferenţa evidentă de puncte între echipele de pe locurile salvatoare şi celelalte 3 – de pe poziţia de baraj şi cele de retrogradare, şi cu remarca legată de „Ripi” că a obţinut doar 4 puncte din cele 6 întâlniri în sezonul regulat cu viitoarele oponente din play-out.
În cealaltă serie din play-out, Politehnica Timişoara porneşte de pe ultimul loc, la 8 puncte în urma lui Metaloglobus, aflată pe treapta de baraj, respectiv 11 după CSC Şelimbăr, pe ultima poziţie salvatoare.
Doar 6 jocuri având poliştii la dispoziţie pentru evitarea ultimelor două poziţii de retrogradare directă, în condiţiile în care pornesc aşadar de pe ultima dintre acestea şi cu 8 puncte handicap în urma trupei de pe treapta de baraj, bucureşteană care o şi depăşea pe „Ştiinţa” în toamnă, şi în situaţia în care alb-violeţii s-au ales cu numai 6 puncte în sezonul regulat contra formaţiilor pe care le vor întâlni în play-out.
Politehnica propteşte Grupa A din zona 7-20, una în comparaţie mai strânsă în zona poziţiilor 2-5, cu ierarhia la start Unirea Slobozia 31 de puncte, CSM Slatina 27p, Csikszereda 26p, CSC Şelimbăr 24p / Metaloglobus 21p // Minaur Baia Mare 16p, „violeţii” 13 puncte, din 13 goluri marcate. Iar diferenţele între slătineni şi Metaloglobus pentru evitarea barajului nefiind foarte mari, de aşteptat şi ca toate echipele să lupte montate pentru fiecare punct în joc, misiune cu atât mai anevoioasă pentru bănăţeni.
Rezultatele complete ale etapei a 19-a şi clasamentul final al sezonului regulat 2022-2023 în Liga 2, pe coloana ierarhiilor la zi în secţiunea Fotbal.
În vederea tragerii la sorţi a meciurilor din cele 7 runde ale Grupei A în play-out, cluburilor le-au fost hărăzite următoarele numere, pentru întocmirea programului în baza Tabelei Berger cu 8 echipe: Unirea Slobozia 4, CSM Slatina 6, Csikszereda 3, CSC Şelimbăr 5, Metaloglobus 1, Minaur 2, Politehnica Timişoara 7.
Etapa I (sâmbătă 18 martie): Minaur Baia Mare – Politehnica Timişoara, Csikszereda – CSM Slatina, Unirea Slobozia – CSC Şelimbăr, Metaloglobus va sta.
Etapa a II-a (1 aprilie): CSM Slatina – Unirea Slobozia, Politehnica – Csikszereda, Metaloglobus – Minaur. CSC Şelimbăr stă.
Etapa a III-a (8 aprilie): Csikszereda – Metaloglobus, Unirea Slobozia – Politehnica, CSC Şelimbpr – CSM Slatina. Minaur stă.
Etapa a IV-a (14 aprilie): Politehnica – CSC Şelimbăr, Metaloglobus – Unirea Slobozia, Minaur – Csikszereda. CSM Slatina stă.
Etapa a V-a (22 aprilie): Unirea Slobozia – Minaur, CSC Şelimbăr – Metaloglobus, CSM Slatina – Politehnica. Csikszereda stă.
Etapa a VI-a (29 aprilie): Metaloglobus – CSM Slatina, Minaur – CSC Şelimbăr, Csikszereda – Unirea Slobozia. Politehnica stă în penultima rundă.
Etapa a VII-a (6 mai): CSC Şelimbăr – Csikszereda, CSM Slatina – Minaur, Politehnica – Metaloglobus. Unirea Slobozia stă.
În Grupa B din play-out, Concordiei Chiajna i-a fost repartizat numărul 5, lui FC Braşov 2, celor din Târgu Jiu 7, CSC Dumbrăviţa 6, Progresul 1944 Spartac Bucureşti – 1, Ripensia 4 şi Unirea Constanţa 3.
În etapa I: FC Braşov acasă cu cei din Târgu Jiu, Unirea Constanţa – CSC Dumbrăvita, Ripensia – Concordia Chiajna.
Etapa a II-a: CSC Dumbrăviţa – Ripensia, cei din Târgu Jiu cu Unirea Constanţa, Progresul Spartac – FC Braşov. Concordia stă.
Etapa a III-a: Unirea Constanţa – Progresul Spartac, Ripensia cu cei din Târgu Jiu, Concordia – CSC Dumbrăviţa. FC Braşov stă.
Etapa a IV-a: cei din Târgu Jiu cu Concordia, Progresul Spartac – Ripensia, FC Braşov – Unirea Constanţa. CSC Dumbrăviţa stă la mijlocul fazei play-out.
Etapa a V-a: Ripensia – FC Braşov, Concordia – Progresul Spartac, CSC Dumbrăviţa acasă cu cei din Târgu Jiu. Unirea Constanţa stă.
Etapa a VI-a: Progresul Spartac – CSC Dumbrăviţa, Unirea Constanţa – Ripensia, FC Braşov – Concordia. Cei din Târgu Jiu stau.
Etapa a VII-a: CSC Dumbrăviţa – FC Braşov, Concordia – Unirea Constanţa, cei din Târgu Jiu cu Progresul Spartac. Ripensia stă în runda finală.
*În play-off, CSA şi Politehnica Iaşi pornesc cu câte 40 de puncte, Oţelul cu 36, Unirea Dej cu 32 iar FC Buzău şi dinamoviştii cu câte 31 de puncte.
Iată programul turului în zona 1-6, urmat de returul „în oglindă”.
Etapa I (18 martie):
Oţelul Galaţi – Politehnica Iaşi
CSA – Unirea Dej
Dinamo – Gloria Buzău
Etapa a II-a
Politehnica Iași – Gloria Buzău
Unirea Dej – Dinamo
Oţelul Galaţi – CSA
Etapa a III-a
CSA – Politehnica Iaşi
Dinamo – Oţelul Galaţi
Gloria Buzău – Unirea Dej
Etapa a IV-a
Politehnica Iaşi – Unirea Dej
Oţelul Galaţi – Gloria Buzău
CSA – Dinamo
Etapa a V-a (22 aprilie):
Dinamo – Politehnica Iaşi
Gloria Buzău – CSA
Unirea Dej – Oţelul Galaţi.