PSG, 1-0 acasă dintr-un gol de portar al debutantei Girona în minutul 90, într-o seară de Champions League în care majoritatea echipelor… nu înscriu: 0-0 în reeditarea finalei din 2023, City – Inter

După „festivalul de goluri” de la debutul marţi seară al fazei grupelor noii ediţii a Ligii Campionilor, cu rezultate care mai de care, de la minimum 2-0 la 3-1 chiar de două ori dar şi un 1-3 respectiv 0-3, şi până la recordul absolut în acest sens al competiţiei, 9-2 în Bavaria, seara de miercuri a fost de-a dreptul săracă în reuşite, 7 dintre cele 12 protagoniste neînscriind deloc, iar una, PSG, abia în minutul 90 al primirii la Paris a unei debutante în Champions League, a treia clasată ăn elita Spaniei în sezonul trecut, Girona, trădată de propriul portar, Gazzaniga.

Care Paulo Gazzaniga i-a cadorisit pe parizieni pe Parc des Princes cu un 1-0 decis de şutul pe jos din unghi al lui Nuno Mendes, mingea scurgându-i-se printre mâini, deşi era un balon de rutină. 

La al 26-lea şut al elevilor lui Luis Enrique, inclusiv o transversală a lui Ousmane Dembele, care într-o altă fază nici nu mai ajungea a şuta la tackling-ul providenţial din partea lui Ladislav Krejci, cu un ultim efort, pe când jucătorul parizienilor era scăpat spre poartă, totul rezumându-se la un constant efort în zadar al francezilor de a deschide lacătul catalanilor, eficient cantonaţi defensiv. 

Şi debutanţii la acest nivel păreau a fi scos-o la capăt, deşi n-au fost deloc periculoşi ci s-au rezumat a stăvili atacurile gazdelor, până când o eroare mai rară ca magnitudine pentru un portar pe scena Champions League a adus unicul gol. Iar acum debutul şi acasă al Gironei în Liga Campionilor, cu Feyenoord, la o seară după ce PSG va fi jucat la 1 octombrie la Arsenal.

O altă debutantă absolută în UEFA Champions League, Bologna – a 5-a în primăvară în Serie A, neînscriind nici aceasta dar acasă, în faţa unui stadion plin, după ce în minutul 4 era salvată de portarul Skorupski la penalty-ul executat pe jos spre stânga de Sudakov, lovitura de la 11 metri fiind dictată în urma faultului comis în careu de fundaşul italienilor, Posch, împotriva lui Eguinaldo.

Însă nici campioana vecinilor de la nord ai României, Shakhtar Donetsk, n-a marcat, rămânând 0-0, ceea ce a extins la 28 de apariţii consecutive şirul imbatabil al Bolognei în meciurile din eurocupe pe teren propriu, pe de altă parte nici fără victorie după ce o singură dată mai evoluase în Cupa Campionilor Europeni, mai exact în preliminariile ediţiei acesteia din 1964-65, adică în urmă cu… 60 de ani, când nu mergea mai departe.

Un alt 0-0 implicând însăşi campioana din Serie A, Internazionale, impresionantă ca organizare şi periculoasă în atac la Manchester, unde City a înregistrat întâiul rezultat fără gol marcat într-un meci din Liga Campionilor din octombrie 2022, indiferent ca fost jucat acasă sau „afară”.

Reeditarea finalei din 2023 de la Istanbul, adjudecată atunci de City cu 1-0, s-a încheiat „alb” pe fondul lipsei fluenţei campionilor Angliei, de la pauză fără De Bruyne, ieşit accidentat şi înlocuit de Foden, în vreme ce Haaland, în căutarea golului cu numărul 100 pentru „azurii”, a fost anihilat de interiştii lui Simone Inzaghi, un „car de nervi” la ratarea lui Mikhitaryan din apropiere, peste bară, şi nu era doar prima oportunitate irosită de generoşii lombarzi. 

Merituoşi câştigători ai punctului dar mai degrabă nedreptăţiţi de deznodământ, deşi, odată cu scurgerea timpului, şi trupa lui Pep Guardiola a intensificat presiunea la poarta lui Sommer.

Nici Club Brugge n-a marcat acasă, deşi şi-a creat destule ocazii iar Vetlesen a şi lovit transversala din apropiere într-un meci în ritm susţinut, tranşat în ultimul sfert de oră de vicecampioana Europei, Borussia Dortmund, care a deschis scorul în minutul 76 prin internaţionalul de tineret englez Jamie Gittens, cu un şut de la marginea careului, deviat din 2 componenţi ai belgienilor.

Gittens dublând avantajul în minutul 86, după două fente în careu, iar Serhou Guirassy transformând cu un lob pe mijloc în cel de-al cincilea minut adiţional penalty-ul pe care tot el îl obţinea, faultat fiind în careu de către Mechele: 0-3 pentru galben-negrii din Bundesliga.

Un rezultat „în oglindă” în schimb la Praga, unde Sparta a stropit revenirea după aproape 19 ani în grupele Champions League, din care era eliminată de pe ultimul lor în decembrie 2005 al unui patrulater cu Arsenal, Ajax şi FC Thun, prin a dispune cu 3-0 (2-0) de „vecinii” austrieci de la Red Bull Salzburg, prim triumf al cehilor în acest cadru după cel conturat în decembrie 2003 în dauna lui SS Lazio, cu 1-0.

Scor atins miercuri încă deja după 107 secunde prin Kaan Kairinen pe o minge respinsă, punct de plecare „dublat” din voleu de Victor Olatunji în minutul 41. Şi nu trecea ora de joc înainte ca Qazim Laci să facă 3-0, spunând îsnă câte ceva despre „subţirimea” lui… Red Bull. 

Şi mai „subţire” dovedindu-se a fi campioana „vecinei” Slovacia, Slovan Bratislava, „despachetată” la Glasgow, în Scoţia, unde nici Celtic n-ar fi fost într-atât de… „zmeu”, altfel de regulă cu problemele sale în eurocupe, şi fără prea mare succes, dacă n-ar fi avut în faţă o trupă dunăreană care a ripostat doar în minutul 60, prin stângul lui Kevin Wimmer, ce-i drept frumos, dar abia la 3-0.

Rareori drept favorită într-un joc din Champions League, Celtic a început pentru prima oară cu o victorie un sezon al acestei competiţii, Scales uşurându-i cu capul misiunea deja în minutul 17, în urma unui corner executat de Arne Engels, iar Kyogo Furuhashi cât nici nu trecuseră două minute din repriza a II-a, 2-0, la care acelaşi Engels a transformat un penalty nu mult mai apoi, dictat în urma faultului comis de Ihnatenko.

Campioana Scoţiei profitând şi spre final, în minutele 70 şi 86, prin Maeda şi rezerva Idah, însă acest 5-1 (1-0) nu e şi convingător, deşi „scor al serii” în Europa, dat fiind slăbiciunile celor de la Slovan.

Semn că până şi faza grupelor UEFA Champions League e de fapt ceva prea supradimensionată, având implicit „umpluturile” ei. De unde şi aceste rezultate de 3-0 şi 5-1 conturate acasă de Sparta respectiv Celtic, altfel puţin probabile.

 

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Internațional, Liga 1 și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 − = cinci

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: