Dacă jucătorii din fotbalul timișean n-au parte să găzduiască meciuri pe un nou stadion modern în Banat, atunci nu ratează pare-se ocazia de a-și etala meritele când prind prilejul să evolueze pe o arenă aducând a… navă spațială pentru întreaga suflare din ”ciocul vestic”, ba mai mult, chiar să triumfe deși în calitatea lor de oaspeți la debutul absolut al Dumbrăviței comunale în Liga 2. Un deznodământ probabil surprinzător pentru cei mai mulți, dar în niciun caz întâmplător, ci aproape deloc de mirare pentru aceia care detectează tâlcul mai profund al curatei și efervescentei ascensiuni a alb-verzilor, ofrandă în slujba spiritului pur al jocului, răsplătindu-i pe cei devotați și dedicați. În frunte cu artizanul elevării celor de la Pădurea Verde, Cosmin Stan, unul dintre cei mai bine pregătiți tineri antrenori din fotbalul românesc, în favoarea căruia rezultatele încep să vorbească de la sine: nou-promovații, victorioși astăzi cu 0-1 (0-1) pe ”Municipalul” din Târgu Jiu.
Triumful inimoasei nou-promovate comunale în deplasare tocmai pe un gen de arenă râvnită în Timiș și chiar în fief-ul unui club de-a dreptul cameleonic, în condițiile în care ”buturuga mică” era la ora debutului absolut în ”B” , este expresia frumuseții autentice a fotbalului, dar și raza de speranță a primenirii fenomenului, având nevoie de asemenea modele. Aceasta-i calea, pură și curată, antiteza fiind oferită de toate ocolișurile cu putință de care a uzitat în ani precedenți gruparea gazdă a întâlnirii de astăzi de pe ”Municipal”, unde puțini aderenți are.
Toți fotbaliștii din arena timișeană pot momentan doar visa la un stadion și în Banat precum măcar cel din capitala Gorjului, printre cele mai noi, moderne și ”măricele” din întreaga țară, însă dacă nu-l au ”acasă”, în ”ciocul vestic”, pot pe de altă parte exulta că au lăsat țintuită în blocstarturi o trupă gazdă deja cu 4 sezoane de Liga 2 la activ, și care debuta la acest nivel pe 4 august 2018 printr-un en fanfare 4-0 la Petroșani cu vizitatoarea Luceafărul Oradea, nou-promovata de-atunci ACS Energeticianul devenind astfel primul lider al campionatului, rămas apoi în fotoliu și după etapa a II-a.
De fapt, și denumirea acelei proaspete divizionare ”B” era nou-nouță, ACS Energeticianul – emanată peste vară, căci trupa care promova din Liga 3 era cunoscută drept ACS Șirineasa, Șirineasa de Vâlcea, iar astfel ajungem în cazul de față la contrastul izbitor între pe de-o parte abordările unora care driblează cu fentă în stiluri încetățenite și permisive în fotbalul mioritic, iar pe de altă parte strădaniile oneste ale altora, din puțin conturate și izvorâte aproape de nicăieri, exemplu oferit cu abnegație de CSC Dumbrăvița în sezonul trecut al Ligii 3.
Coincidență sau nu, pe când ACS Șirineasa defila în 2018 prin grupa vestică a eșalonului terț spre Liga 2, cu promovare directă, CSC Dumbrăvița promova în paralel la rândul ei prin câștigarea Diviziei D Timiș și la baraj spre aceeași serie de ”C”, serie până atunci pe post de culoar alocat de FRF ascensiunii strămutatei din Vâlcea în bazinul Jiului, la Petroșani. ”Verzii” semnau un 2-1 la Gătaia și încheiau ”D”-ul cu un colosal avans de peste 25 de puncte față de Timișul Șag, iar apoi mai ”făceau Harlem” și la barajul pentru ”C”, 5-0 și 6-0 cu mehedințenii Șimianului.
Iar dând timpul și mai mult înapoi, în ediția 2015-2016, din nou, coincidență sau nu, pe când ACS Șirineasa trăgea la câștigarea Diviziei D Vâlcea, cu vedere spre Liga 3, actualul antrenor al dumbrăvițenilor, timișoreanul Cosmin Stan, suferea în iarnă amarul absolut nemeritat de a fi pus pe făraș de nimeni alta decât Ripensia Timișoara, deși cu toate obiectivele la zi pe banca bănățenilor.
Iată însă cum se întoarce roata fotbalului! Nu a norocului.
Și este foarte interesant a parcurge firul istoriei trupei gazdă de astăzi de pe ”Municipalul” din Târgu Jiu, pentru a detecta un eșantion sugestiv al deșertăciunii fotbalului din Carpați.
Nu de alta, dar odată menținută în Liga 3 după primul sezon la acest nivel, 2016-2017, a 13-a și antepenultima în ierarhia grupei sale geografice de apartenență în cazul echipelor din Vâlcea, Seria 3, cu fruntașa SCM Pitești în cadru și ”sateliți” precum ai celor de la FCSB, Craiova, Voluntari, Mioveni și Chiajna. așadar a 13-a la 7 puncte după a 12-a clasată, din Aninoasa, iar în urma sa doar cu formațiile din Titu și Podariul doljean, iată că Șirineasa părăsea ”Comunalul” local odată cu un 1-1 în mai 2017 cu cei din Moreni, FRF ”deschizându-i pârtia” prin trecerea în vara aceluiași an din Seria 3 în Seria 4, accesibilă în proxima ediție pentru gruparea strămutată din Vâlcea la Petroșani. Și să nu mute oare FRF munții pentru alegătoarele fidele din bazinul electoral al Ligii 3, cluburi cuplate primăriilor orășelelor provinciale!?! Dar cum să nu? Așa se crează ”fotbalul lui 272-0”, asta-i crescătoria ideală iar momeala federală e cât se poate de apetisantă.
Și cine-o mai putea oare opri pe Șirineasa de Vâlcea în preajma aerului tare al Parângului? Încă o promovare bifată înainte de termen, din Liga 3 în Liga 2, deja din 8 mai 2018 și tocmai în ”ciocul vestic” timișean, 5-0 pe Arpad Thierjung din Jimbolia cu Fortuna Becicherecu Mic. Apoi, pe când își completa aparițiile acasă pe ”Petre Libardi” din Petroșani, 6-0 pe 26 mai 2018 cu cei din Cermei, ACS Șirineasa juca deja cu biletele Ligii 2 în buzunar.
Promova umăr la umăr cu mult mai cunoscutele Farul, Petrolul și ”U” Cluj, din acel eșalon 3 încă oarecum cât de cât normal, cu 5 serii.
Și ce-a urmat, ca eșantion al deșertăciunii din fotbalul intern, ca un altfel de explicație a haosului din sportul rege mioritic!?
Ei bine, nou-promovata ACS Șirineasa, cea metamorfozată peste vară în ACS Energeticianul, a încheiat pe locul 16 prima participare în Liga 2, poziție de retrogradare, la 5 puncte în urma lui CS Pandurii Târgu Jiu, însă n-a luat calea Ligii 3, ci a fost reinstalată bine mersi în cadru. Iar a doua modificare a denumirii survenea pentru a doua vară la rând. Deși încheia Liga 2 pe locul 8, Luceafărul Oradea era cea sacrificată și dispărută în neant din peisaj, o pierdere a fotbalului eșalonului secund, care avea nevoie și în viitorul sezon de ocupanta treptei a opta, mai puțin de ocupanta treptei a 16-a. Dar ce mai conta oare criteriul sportiv!? O pierduse deja Liga 2 în 2017 și pe FC Brașov, deși clasată pe locul 7 la final, ba chiar avea a o mai pierde și pe CS Afumați, deși chiar a cincea.
Retrogradata ACS Energeticianul se metamorfoza peste acea vară a lui 2019 în actuala Viitorul Pandurii și își pierdea urma, rămasă pe fentă în Liga 2, în detrimentul ocupantei locului 8 și al fotbalului în general. Care va să zică doar 3 veri au trecut de la acel al câtelea oare hocus-pocus, așa încât n-ar fi deloc necesară memoria de elefant.
Și mai derutant, debutul sub actualul nume al gazdei de astăzi a ”verzilor” Dumbrăviței s-a efectuat la… Drobeta Turnu Severin, 2-1 pe 3 august 2019 cu Sportul Snagov, anul 2019 fiind încheiat cu un 1-1 în decembrie la Târgu Jiu cu ”U” Cluj. pe ”Municipal”, unde se lansa în 9 noiembrie 2019, 1-3 cu Dunărea Călărași. Iar tot coincidență sau nu, ultimul, ultimul meci ”acasă” înaintea ”închiderii în case” era un 4-0 pe 29 februarie 2020 cu băștinașa de tradiție pe Jiu, CS Pandurii.
De ce-am fi rememorat oare toate acestea într-un moment de grație al nou-promovatei Dumbrăvița? Tocmai pentru a scoate cu atât mai mult în evidență pe de-o parte căile cât se poate de întortocheate și destul de neprincipiale din fotbalul mioritic, ba pe alocuri murdare de-a binelea, iar pe de altă parte contrastul între asemenea mașinațiuni și permutări, și performanța atât de entuziasmantă și vie a alb-verzilor timișeni, în spiritul unei competiții autentice, o frumoasă pagină de actualitate în fotbalul din Banat. Un exemplu de urmat, fiind vorba despre esența și spiritul ideii de sport.
Așadar și ”Bine-ai venit CSC Dumbrăvița!” pe acest palier cu aer mai tare al mereu uluitorului fotbal mioritic, cu participanți la întrecere într-atât de ”descurcăreți”. Este un paradox și culmea ironiei a promova prin două runde de baraj din Liga 3 umăr la umăr de exemplu cu o fostă campioană a României în 2011, Oțelul, dintr-unul din cele doar 14 orașe având laureate naționale în fotbalul carpatin – Galați, promovare pe care alb-verzii Dumbrăviței au conturat-o fără înfrângere în deplasările din play-off și la barajele de la Simeria și Reșița, iar odată ajunși în luminile Ligii 2 să aibă parte de un debut și în deplasare, și la un ”cameleon”.
Dar poate că le-a venit ca o mânușă. Căci așa cum Cosmin Stan a dat peste cap cu ”mânjii” lui în primăvara lui 2022 toate calculele și socotelile altor destinatare ale croielilor federale la mărire, tot așa le-a mai dat peste cap planurile și altora astăzi la matineu, pe căldura lui august, în ”nava spațială” a unei ”trupe cu cortul” care în primăvara lui 2021 trăgea la play-off-ul Ligii 2 până în ultimul minut, fiind chiar a doua clasată înaintea rundei finale a sezonului regular, când ceda la potou Dunării la Călărași și plonja în afara grupei I valorice.
Am mai fi avut însă oare astăzi această conjunctură, dacă ierarhiile ar fi fost respectate după primul sezon al ”Energeticianului” în Liga 2, pe 16 în 2019, și ar fi luat calea retrogradării în Liga 3, înapoi de unde răsărea ACS Șirineasa prin schimbarea macazului dinspre FRF, din Seria 3 în Seria 4, prin strămutarea vâlcenilor la Petroșani?
Să răspundă poate cei care târăsc tot mai mult în derizoriu criteriul performanței sportive, care nu pare a mai avea prioritate absolută. Să răspundă de exemplu unul dintre membrii Comisiei de Fair-Play din organigrama federală, unul și același cu președintele Comisiei de Statistică din ”schema” FRF, se știe dumnealui care. Căci oare cât poate fi de ”fair-play” această sinuoasă traiectorie din aproape în aproape a grupării gazdă de astăzi a bănățenilor nou-promovați!? Și-atunci să ne mai mirăm oare că România fotbalistică abia a scăpat din cea mai plumburie lună iulie din istoria sa modernă, lună iulie în care se știa deja că SuperLiga celor de la LPF nu va mai avea nicio reprezentantă în noua ediție din Europa League, nici atât în Champions League!? Eliminate deja din iulie!
Acestea sunt din păcate circumstanțele de ordin general ale fotbalului românesc și ale Ligii 2 în particular, alb-verzii neavând însă nimic altceva de făcut decât să demonstreze prin puterea exemplului că fenomenul are nevoie tocmai de asemenea frumoase ”buturugi mici” pentru a se regenera organic. Semn că potențial tineresc există, acesta trebuind însă valorificat și încurajat, dar și sprijinit, iar la acest capitol ilustrata ”Municipalului” gorjean este sugestivă – ditamai noul stadion pentru o trupă cu trecut discutabil, nici o arenă de Doamne Ajută în tot Banatul.
Fără a desconsidera deloc micuța ”Ștefan Dobay”, impresionantă și respectabilă prin denumirea sa, bună gazdă săptămâna viitoare la debutul acasă al ”verzilor” în Liga 2, cu Unirea Dej.
Până atunci, prilej de savurare a unui triumf conturat după o rețetă probată și în deplasările la baraj, CSC Dumbrăvița deschizând și de această dată scorul, avantaj la adăpostul căruia și-a păstrat invincibilitatea pe teren advers. Datând din 16 octombrie 2021, 2-0 la Dudeștii Vechi pentru Pobeda, în sezonul regular al Ligii 3.
Astăzi, pe căldură și în fața unei asistențe ”mărunte” – nefericită ambianță a fotbalului intern, n-a trecut nici o jumătate de oră din debutul Dumbrăviței în Liga 2 și ”verzii” și-au pus deja semnătura pe deschiderea scorului, Luca Bodri fiind faultat în careu de Brânzan iar Răzvan Ghinescu înscriind de pe punctul de la 11 metri: 0-1 în minutul 26. Așa avea să și rămână.
Dacă nou-promovatele care au jucat joi și vineri au pierdut la zero, în schimb ”verzii” le-au dat șah cu negrele ”albilor” Gorjului pe gazonul arenei aidoma ”navei spațiale” pentru încercatul fotbal timișean. Și în șah i-au ținut până la final, încă un mat aplicat de Cosmin Stan, mat pe care alde Ștefan Nanu sau Dan Alexa cert nu-l vor uita.
Deschiderea de scor n-a venit însă ca o surpriză, căci bănățenii au periclitat poarta lui Opric încă din primele 10 minute, în urma cornerului cu același Ghinescu la pupitru, ”cap” Simon sub transversală, de unde goalkeeper-ul a deturnat spectaculos în corner.
Debutul de meci era suficient de antrenant, cu acțiuni la ambele porți, Dodoi șutând pe lângă poartă în minutul 5 după o respingere a lui Trifon, dar și încercând o reluare de la marginea careului în minutul 14. Dezinvolți, ”verzii” au căutat cadrul porții și prin Grancea, care l-a arcuit în minutul 23 pe Opric de la 18 metri. Puțin mai trecea și CSC Dumbrăvița pășea decisiv spre cele 3 puncte.
Conservate în repriza secundă, în ciuda modificărilor efectuate la pauză în 11-le gazdelor, dominant în joc, instalat fiind cu aproape întreg efectivul pe poziții ofensive, însă fără zvâcniri, orizont și concretețe, ci pe fondul unui ritm convenabil bănățenilor. Care au schimbat la rândul lor, apelând treptat la fiecare nici 10 minute după mijlocul părții a doua la noi achiziții.
Finish cu o ploaie în plină vară de lovituri libere din preajma careului lui Trifon, cea mai periculoasă fiind cea din minutul 89, când Dragu a trimis de la 20 de metri puțin peste poartă, însă era ziua Dumbrăviței. Fotbalul surâde celor care-l practică cu tot sufletul și din toată inima, după vechile sale legi nescrise, în spirit onest pe calea cea dreaptă.
”Verzii” tot dau lecții de fotbal în ultimele luni unor oponenți noi, fie din Deva, Reșița ori Târgu Jiu, și ideal ar fi pentru fotbalul nostru în căutarea regenerării ca tâlcul mai profund al acestor lecții chiar de viață să fie și însușit. Aviz amatorilor.
La final, Cosmin Stan a mărturisit că „e normal să fie bucurie în vestiar. Am debutat cu dreptul în Liga a II-a, am obținut o victorie și chiar aveam mare nevoie de acest succes pentru moral. Suntem o echipă tânără, cu foarte mulți jucători debutanți în acest eșalon. O să creștem foarte mult în joc în viitorul apropiat și, dacă vom avea și moral, cred că vom fi o echipă greu de bătut. Astăzi și-a pus și căldura amprenta pe jocul celor două echipe. Poate mai mult i-a afectat pe jucătorii gazdelor, pentru că noi am stat mult în jumătatea noastră de teren, în încercarea de a-i surprinde pe contraatac, iar ei au trebuit să construiască, să alerge mult și nu au avut vitalitate. Cred că aici a fost cheia, lipsa de vitalitate a adversarilor noștri. Dacă aveau această vitalitate, probabil ne puneau mult mai multe probleme. Așa, a fost un joc lent, previzibil din partea lor, iar pentru noi a fost destul de ușor să închidem culoarele către poarta noastră”.
De la gazde, Florin Stângă crede ”că am făcut una sau două greșeli pe fază defensivă, am încasat un gol foarte simplu după care nu am avut puterea să înscriem. Suferim pe faza de atac, am știut de la început acest lucru, dar trebuie să muncim și să reglăm și aceste aspecte. E greu să alergi 90 de minute pe o asemenea căldură, sunt convins însă că dacă am fi fost în avantaj altfel s-ar fi desfășurat jocul. Din păcate, astăzi rezultatul a fost nedrept dar așa e în fotbal. Îmi pare foarte rău că am început atât de prost, aveam nevoie de victorie pentru a ne da moral în acest campionat foarte greu. Așa e în sport, trebuie să ținem capul sus, să muncim mai mult și să scoatem ceva din următorul meci. Ce n-a mers? N-am dat gol… În repriza a doua, nu știu dacă adversarul a ajuns la poartă. Dar când nu dai gol iar timpul trece, pierzi din încredere, apare și frustrarea. Știam că Dumbrăvița se va apăra pe două linii, chiar am pregătit meciul ținând seama de acest aspect. Din păcate noi, antrenorii, doar le spunem de pe margine ce să facă. În teren, totul ține de jucători. Sunt convins că pe viitor lucrurile se vor schimba”.
Rezultatele etapei I în Liga 2 și programul etapei a II-a, pe coloana clasamentelor secțiunii Fotbal în Sporttim, incluzând și rezultate, programul viitor și ierarhia la zi a Superligii, respectiv programul rundei I în Divizia D Timiș.
*
Gazda din Târgu Jiu (antrenor Florin Stângă): Opric – Stoian, L. Caba, Core, Băican (minutul 83, Banu) – Țegle, Brînzan (46, Răsdan), Mitrică (64, Vespe), Gîrbiță (46, Dulca) – Dodoi – cpt. (83, Rogac), Dragu.
CSC Dumbrăvița (antrenor Cosmin Stan): Trifon – Bura-Koț, Zurbagiu – cpt., C. Toma – Toma Bodri, Olaru, Tănase, Grancea (minutul 69, Curea), Ghinescu (76, S. Sabău) – Simon (81, Ungureanu), Luca Bodri.
Arbitri: Valentin Porumbel (Olteniţa) – Zamfir (Slatina) și Neagu (Călăraşi); rezervă: Ionela Alina Peşu (Craiova). Observator arbitri: Șovre (Satu Mare); delegat de joc: Stănescu (Craiova).