Răzbunarea lui Baeten, ineficacitatea ”violeților”

Marcatori ai unui singur gol în precedentele 4 deplasări din 2021, la codașa din Târgu Jiu, alb-violeții nu s-au arătat a fi incisivi nici astăzi după-amiază în a doua deplasare din play-off, pe ”Ion Oblemenco” din Craiova, unde nou-promovata din Bănie a efectuat o dublă schimbare la pauză pe benzile liniei mediane și a înviorat sterilul duel marcat de miza punctelor, mai întâi ratând o lovitură de la 11 metri defectuos executată în bară dar ulterior profitând de o gafă a lui Cioinac în minutul 70, când belgianul Baeten s-a răzbunat cu un șut de 3 puncte pentru cartonașul roșu pe nedrept încasat pe același gazon în meciul direct cu eliminare din Cupa României în noiembrie 2020: ”FC U” Craiova 1948 – ASU Politehnica Timișoara 1-0 (0-0).  

După o primă rundă din play-off-ul Ligii 2 disputată de joi până marți în care s-a înscris un singur gol, de către Rapid în deplasare, dar și după un prim meci din etapa a II-a în 1-6 încheiat astăzi tot fără goluri, CS Mioveni – FK Csikszereda 0-0, precum și după un duel direct ASU Politehnica – ”FC U” Craiova 1940 încheiat tot 0-0 în turul din toamnă pe Bega, era destul de previzibil că încă o încleștare secătuită de goluri se profila la orizont și pe ”Ion Oblemenco”, dominată în schimb de foamea de puncte.  

Ostoită de olteni, care au revenit după o absență de 4 zile în fruntea ierarhiei din play-off, printr-o rocadă cu ”vișiniii” pe locurile de promovare directă: 1. ”FC U” Craiova 1948… 39 puncte (golaveraj 1-0), 2. Rapid 36p (1-0) / 3-4. CS Mioveni 35p (0-0) și Dunărea Călărași 35p (0-0) / 5-6. Csikszereda 33p (0-1) și ASU Politehnica 33p (0-1).

Două apariții alb-violet pe drumurile din play-off și niciun gol marcat, dar nici alb-albaștrii Băniei nu sunt departe, două apariții pe teren propriu și un singur gol înscris, după o pătrundere frontală ca prin brânză și un frumos șut plasat sub transversală, din afara careului. William Baeten spulbera ineficiența nou-promovatei pe ”Ion Oblemenco”, în sfârșit învingătoare la a cincea încercare pe gazonul noii arene a Craiovei. 

Gol care a salvat aparențele unui duel scrâșnit, dominat de trac în special în prima sa parte, încorsetat de un registru tactic cu predilecție preventiv, cu tot cu precauția manifestată mai ales în repriza I mingea sărind însă deranjant de des precum din colțul mesei, semn și al unui bagaj tehnic insuficient pentru rigorile și așteptările unei curse spre promovarea în Liga 1.

Oponentele fără antrenorii principali în spațiul tehnic – Trică și Alexa fiind suspendați și undeva în tribună, în special s-au anihilat reciproc la mijlocul terenului, unde oaspeții l-au preferat pe Cioinac lui Coadă comparativ cu ieșirea la Călărași, în urma căreia a revenit și căpitanul Mera după suspendare. Bine organizați defensiv, ”violeții” n-au avut probleme în a stopa aproape din fașă tentativele nevralgice la construcție ale craiovenilor, însă nici nu i-au dat de furcă lui Enache, Axente fiind prea izolat pentru a spera cu adevărat la ceva.

Câteva faze fixe pe degetele unei mâini au mai crescut nițel pulsul primei părți, de exemplu la capul lui Răducanu pe lângă colțul lung la un corner de pe stânga în minutul 24, urmat peste nici 5 minute de lovitura de cap a lui Mera din 10 metri ușor lateral stânga, puțin peste transversală tot în urma unui corner, dar cadrul porții n-avea să fie prins până la intrarea la vestiare.

De unde ”albaștrii” au revenit împrospătați pe flancurile liniei mediane, Adrian Voicu etalându-se de pe stânga la originea primelor ”săgeți” care au deranjat cu adevărat apărarea vizitatorilor, mai întâi în minutul 54, când l-a angajat pe Baeten, centrarea acestuia spre centrul careului fiind reluată cu stângul puțin peste bară de celălalt nou intrat, Valentin Munteanu, iar apoi în minutul 58, când o altă centrare spre prima bară a fost deviată cu capul în umărul lui Mera, Chivulete văzând ”dublu”, un henț la timișoreanul în săritură cu brațul stâng lângă corp. Punctul cu var, o capcană însă pentru Munteanu, care a lovit mingea prea sus, execuție ratată, balonul ducându-se țopăit spre bară, din care a ricoșat în lateral, Hindrich fiind pe minge.

Unsprezece metri ratat. Balon de oxigen pentru ”violeți”, cărora le șuierase glonțul pe la urechi după ce făceau pasul înapoi după pauză, ”evadare” de moment care însă nu rezolva în totalitate problema, o primă soluție căutând Alexa prin a apela imediat la Plazonja, în locul lui Rus. La care a mutat puțin mai apoi și Trică, în avanposturi, Compagno lăsându-i locul lui Ciolacu. 

Craiovenii păreau a se fi rătăcit din nou în ofensiva fără orizont din prima repriză, dar și derutați în plus de șansa irosită de la punctul cu var, timișorenii părând mulțumiți cu ceva saci în căruță. Ba chiar ieșind ceva mai decis imediat după mijlocul reprizei a II-a, fază tocmai în urma căreia un balon ajuns în cele din urmă și la Cioinac, în zona centrală, puțin în terenul oaspeților, a fost facil interceptat din spate de William Baeten, belgianul avansând nepermis de nestingherit și potrivindu-și pașii pentru un stâng pe exterior din apropierea ”D”-ului careului mare, ușor stânga, gol cu transversala, ștearsă în dreapta lui Hindrich, care atingea mingea cu vârfurile degetelor, insuficient însă. Imparabil, 1-0 în minutul 70.   

Încă 7 minute îi luau lui Alexa să reacționeze după șablonul aplicat de Trică la pauză, Munteanu și Ivanovici lăsându-le locul lui Manea și Radunovic, mutări la care și gazdele au răspuns în flanc defensiv, iar timișorenii au mai apelat la o dublă modificare și peste alte 5 minute, rutinați schimbați cu alți rutinați, împingând treptat jocul în căutarea unor dorite faze fixe. Generând într-adevăr trepidații pe final, la capul lui Radunovic de la bara a doua, puțin peste vinclu, dar și la șutul lui Mera din 6 metri în prelungiri, după un corner de pe stânga, miraculos respins în lateral de portar cu piciorul, mai degrabă dintr-un reflex instinctiv. Mera reluase suficient de tare dar chiar pe portar, păzit de îngeri la cea mai mare ocazie a partidei.  

Și totuși, mult prea puțin în plan ofensiv pentru o aspirantă cu așteptări de elevare în Liga 1, și în special din faze fixe. La urma urmei, deși bine organizați și greu de învins, ”violeții” continuă să păcătuiască din plin în privința eficacității, eficienți fiind prin a-și adjudeca o mulțime de puncte fără a înscrie adesea, dar și ajunși din urmă de incapacitatea de a marca. În pofida căreia s-au strecurat în play-off fie și cu un 0-0 la Slobozia ori învinși cu 2-0 la Chiajna, dar care i-a durut la Călărași și astăzi în Bănie.  

Iar acum cu ochii pe micul ecran la duelul duminical de seară Rapid – Dunărea Călărași, de la ora 19, bucureștenii urmând a juca joi de la 16:30 la Timișoara, în etapa a III-a, prim meci acasă al poliștilor în play-off, ”violeți” cu 5 apariții pe teren propriu în cele 8 partide pe care le mai au în programul din 1-6. 

*

”FC U” Craiova 1948: Enache – Paramatti (minutul 77, Ispas), Gugu, Gîț, Huyghebaert – Cristea, Dr. Albu – cpt. – Stoenac (46, V. Munteanu), Baeten, R. Răducanu (46, A. Voicu) – Compagno (67, Ciolacu).

Rezerve: Mogoșanu – Negru, Bălan, Pop, Blidar.

Antrenor secund: Ovidiu Dănănae.

ASU Politehnica: Hindrich – Radu, Mera – cpt., Scutaru, S. Popovici – Codrea, Cioinac (minutul 82, Ignea) – A. Munteanu (77, Radunovic), R. Rus (61, Plazonja), Ivanovici (77, Manea) – Axente (82, Casado).

Rezerve: Păduraru – Jurj, Coadă, Bocșan.

Antrenor secund: Antonio Foale.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua + = 13

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: