Readucere cu picioarele pe pămînt: România pe locul 3, 3, 3, 3

Criza cronică în care s-a afundat un fotbal românesc devenit contraperformant sub deficitara gestiune a unei clici inamovibile se reflectă şi pe mai departe, ca o consecinţă firească, la vîrful piramidei acestui sport în ţara noastră, reprezentativa de seniori căzînd aseară ca un bolovan pe poziţia a treia în preliminariile C.M. 2014, necalificantă săptămînile trecute nici pentru selecţionatele sub 21, 19 respectiv sub 17 ani ale „tricolorilor”.

După o seară de preliminarii în care doar Insulele Faroe a fost învinsă cu un acelaşi 1-4 pe teren propriu, sugestivă ar fi parcurgerea listelor selecţionatelor deja calificate în faza următoare a competiţiilor continentale sub 21, 19 respectiv 17 ani, ca o dovadă în plus că seniorii României doar s-au realiniat şi ei, cel puţin peste toamnă, omologilor din reprezentativele juvenile, şi ca un semn că foarte greu se mai poate ieşi momentan din conul de umbră generat de deficienţele sistemice, de la toate nivelele sale, ale fotbalului românesc.

Anglia, Germania, Italia, Olanda, Spania, Norvegia şi Rusia s-au calificat la turneul final al C.E. sub 21 de ani, ce va avea loc în Israel, în vreme ce Franţa şi Slovacia, care i-au devansat pe „tricolori” în Grupa 9, au fost învinse în play-off, de Norvegia respectiv Olanda.

Anglia şi Ucraina, Rusia şi Suedia, Scoţia şi Elveţia, Bosnia-Herţegovina şi Norvegia, dar dintr-o aceeaşi grupă, cel puţin pînă la ora actuală, şi Slovacia, Franţa şi Portugalia, Germania şi Irlanda, Cehia şi Grecia precum şi Olanda şi Polonia au trecut deja de primul hop, turneul de calificare, spre faza finală a Campionatului European sub 19 ani, care va avea loc în 2013 în Lituania. Alte 4 grupe urmează a-şi desemna ierarhiile dar România a ratat deja orice şansă de calificare la Turneul de Elită, anticameră a turneului final al competiţiei, marcînd un unic gol şi obţinînd un singur punct în faţa Scoţiei şi Elveţiei.

Serbia şi Belgia, Germania şi Finlanda, Slovenia şi Franţa, Elveţia şi Austria, Norvegia şi Portugalia, Irlanda şi Suedia precum şi Cehia şi Rusia s-au calificat deja la Turneul de Elită al categoriei sub 17 ani, la fel, penultimă treaptă înaintea turneului final de 8 echipe din Slovacia, în vara viitoare, România pierzînd însă orice şansă încă înaintea disputării celorlalte 6 grupe de calificare, după ce n-a obţinut nici un punct în faţa suedezilor şi irlandezilor.

Laolaltă, cele două selecţionate, sub 19 respectiv sub 17 ani, au obţinut un unic succes în 6 jocuri disputate la turneele de calificare, prima fază dintre cele două preliminare, şi anume un 1-0 cu Armenia, succes conturat în minutul 82.

Rezultatele vorbesc de la sine iar comparaţiile cu alte selecţionate europene nu sunt deloc măgulitoare pentru fotbalul prost gestionat de Mircea Sandu şi camarila sa, indiferent dacă este vorba despre selecţionata de seniori sau cele de juniori. Locul 3, pe linie…

Oricît de subiectivă pare a fi, ierarhia FIFA conferă totuşi nişte indicii punctuale despre poziţionarea de moment a reprezentativelor naţionale, ca un barometru valoric al cremei fotbalistice a fiecărei federaţii, iar locul 46 ocupat de români, după Panama dar, mai important, în urma Olandei şi Turciei, sugerează cît se poate de clar că o simplă surpriză nu poate oferi nici certitudini, nici continuitate.

1-4 cu Olanda readuce România firesc şi normal cu picioarele pe pămînt, ca o bună lecţie de a ne reaminti cu adevărat unde îi este locul pe dreptunghiul verde, şi anume la etapele cu cîte 4 cluburi dintr-o aceeaşi serie stînd şi în general cu un fotbal mutat în studiouri, în sterile comentarii despre Steaua, poziţii de ofsaid, Dinamo, sume şi bani, Rapid şi dese ieşiri în scenă cu iz de stînă.

Ar mai fi 6 jocuri pentru „tricolorii” lui Victor Piţurcă, deznodămîntul fiind la mai puţin de un an depărtare, pe 15 octombrie, acasă cu Estonia, dar cu partidele decisive comprimate în perechi, pe 22 şi 26 martie, în Ungaria şi Olanda, respectiv pe 6 şi 10 septembrie, acasă cu Ungaria şi Turcia, concluzia după o seară alimentată cu oarece speranţe şi înecată în deziluzie rămînînd, pe tot parcursul iernii, că iluziile deşarte nu se pot transforma în plăcute surprize decît cu o cu totul altă manieră de abordare a unui sport în care se marşează mai mereu pe ciupeală şi fentă, din birourile federale şi pînă într-un înfundat colţ de teren din ligi inferioare. Rio este încă departe şi a descinde peste Atlantic ar constitui o reuşită cu mult peste condiţia în care a fost tîrît fotbalul nostru de nenumăraţii impostori cu rol de decizie.

Iar capac la toate, dintr-un punct timişean de vedere, acest fotbal de locul 3 în preliminarii din 2012 nici nu prea are reprezentanţi la vîrf din fotbalul bănăţean, acele răzleţe excepţii care confirmă regula figurează oricum la rubrica „plecări” sau, pentru păstrarea prostului obicei, „în curs de plecare”.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Readucere cu picioarele pe pămînt: România pe locul 3, 3, 3, 3

  1. un nimeni spune:

    Nu e de mirare ca avem asa rezultate la nivel juvenil.
    Cea mai mare problema in fotbalul romanesc este lipsa de antrenori valorosi la nivel de copii si juniori,ca sa nu mai vorbim de infrastructura.
    Selectiile la loturile de juniori se fac cum se fac,HAGI isi impune la toate loturile jucatorii ,antrenorii sunt pusi pe relatii ca de valoare nu poate fi vorba.
    Pe unde a antrenat Vasii,Augustin,Ungureanu ,Bumbescu si mai nou Raducioiu si ce rezultate ii recomanda ?
    Ar fi mai multe de analizat dar cine sa o faca daca cei care sunt in masura sa o faca, nu le pasa de viitorul acestor jucatori .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru × 6 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: