Recul „verde” după pauză în urma eforturilor din Harghita, 2-4 (0-0) cu mai bine clasata CSM Slatina într-o etapă în care 4 echipe gazdă au sfârşit şi mai şifonate. CSC Dumbrăviţa încasează din nou 4 în Liga 2 după un an şi 5 zile

CSC Dumbrăviţa conştientiza dificultatea misiunilor de săptămâna aceasta, prin prisma „abonării” la locurile 1-2 a adversarilor săi de marţi şi astăzi pe tronsonul etapelor 2-5, Csikszereda şi CSM Slatina, însă oricât a apelat la principiul rotaţiei de personal de la un meci la altul, eforturile din urmă cu 4 seri pe terenul liderului harghitean cu punctaj maxim s-au resimţit sâmbătă după pauză la matineu, ocupanţii olteni ai locului 4 desprinzându-se la mijlocul mitanului secund şi adăugând o reprezentaţie cu 4 goluri marcate „afară” celor victorioase cu 5 şi 3 reuşite în noul campionat al Ligii 2: 2-4 (0-0).

Jocul greşeala aşteaptă, iar concentrarea n-a mai fost la aceiaşi parametri în apărarea depăşită abia în minutul 73 pe gazonul liderului, de astă dată portarul Mikloş dându-i prilej lui Kayondo să desfacă lacătul în chiar primele minute după pauză, la fel fundaşul ex-ciucan Apro, un sfert de oră mai apoi. 

Oricât de necesară şi bine plănuită era strategia rotaţiei aplicate de Cosmin Stan în vederea întâlnirilor cu liderul şi a patra clasată, n-a dat roade, „careul fruntaş” dovedindu-se un… „pod prea îndepărtat” pentru timişeni în contextul circumstanţelor existente.

Astfel, în vreme ce CSM Slatina a jucat deja luni acasă cu reşiţenii, pe-atunci, tot luni, dumbrăviţenii călătoreau spre Harghita, de unde, cu „plumbul” unui unic gol încasat abia în minutul 73 al duelului cu fruntaşa Csikszereda, au revenit noaptea spre casă după meciul încheiat la Miercurea Ciuc marţi în jurul orelor 20:30.   

Prevăzători, bănăţenii au apelat astăzi la forţe proaspete, Sima şi Olaru nici nefiind convocaţi pentru deplasarea în Harghita – unde Stan apela la 5 noi titulari faţă de jocul câştigat acasă cu orădenii, iar Salhi şi Cibi, intraţi de la pauză la Miercurea Ciuc, au fost la rândul lor incluşi în „11”, plus Ekmekci, introdus din minutul 78 în fief-ul lui Csikszereda.

Planul funcţionând parţial, adică până la pauză, cât oaspeţii totuşi mai odihniţi şi „mai pe val” în urma spumosului triumf de luni de pe Olt, 4-0 cu „Muncitorescul” Reşiţei, n-au fost în schimb nici mai incisivi decât „verzii”, nici mai exacţi în foarte rarele oportunităţi ivite la finalizare.

Dar scurgerea timpului a dus la conturarea diferenţelor, ziua în plus de refacere şi recuperare a oltenilor, mai odihniţi şi care-au avut în program o singură călătorie în pregătirea partidei, dus spre Pădurea Verde, spre deosebire de traseul dus-întors oricum mai lung al bănăţenilor, de luni şi marţi noapte cu punctul de reper Miercurea Ciuc, cântărind în cele din urmă în raportul de forţe al disputei de la ora 11 din etapa a VIII-a a Ligii 2, dispută pe o vreme mult mai favorabilă fotbalului decât pe precipitaţiile din urmă cu două săptămâni, în consecinţă şi gazonul fiind mai bun. 

Dispută aducându-le însă verzi-albilor întâiul eşec pe teren propriu la două goluri diferenţă de la acel 0-2 (0-1) în play-out la 27 aprilie cu Metaloglobus Bucureşti, 0-2 conturat acum de slătineni la mijlocul reprizei a II-a, după ce „cursa de urmărire” în căutarea egalării, iniţiată de dumbrăviţeni odată în dezavantaj din chiar primele minute ale părţii secunde, ca urmare a unei greşeli de portar, Mikloş cadorisindu-l pe Kayondo, a avut efect de bumerang. 

„Municipalul” de pe Olt a adulmecat şi pândit prin vârful Kayondo scăpările la care puteau fi predispuşi „verzii” contrariaţi în plan psihologic după „desantul harghitean” cu al său eşec la limită, iar victorioşii de luni i-au lăsat în urmă pe învinşii de marţi.

„Ultimul Mohican” din Timiş în Liga 2 trezindu-se încasând chiar de două ori în nici 4 minute la mijlocul părţii a doua, când vârful Kayondo l-a taxat din nou pe Mikloş – prea avansat, iar închizătorul Traşcu l-a surprins şi el de la distanţă, dar de astă dată cu mult mai mare succes decât în minutul 35. 

Localnicii încercaseră redresarea prin a apela imediat, odată în dezavantaj cu 0-2, la Paulevici şi Sofran, dar la scurt timp urma şi-a treia „lovitură” din mai nimic. Chiar decisivă.

Demult nu se mai consemnase un 0-3 la „Pădurea Verde”, din urmă cu două ediţii de campionat, dar de astă dată reacţia timişenilor nu s-a lăsat aşteptată, îndârjita perseverenţă fiindu-le răsplătită la intrarea în ultimele 10 minute, când la rândul lor au înscris în succesiune, prin marcatori cu goluri deja în cont în noul campionat, ceea ce a relansat întâlnirea, pe când oaspeţii mai bine clasaţi se credeau deja vremelnic cu sacii-n căruţă.

Într-adevăr, Stan îl introdusese şi pe Pădurariu pentru ultimul sfert de oră, iar pentru ultimele 10 minute şi pe Vasluian şi Anişorac, mutările dând rapid rezultate, chiar abia intratul Anişorac trimiţând în careu mingea fructificată cu capul de Nicu Modan.

Însă, precum spre mijlocul reprizei a II-a, când bănăţenii au căutat anihiliarea minimului deficit, 0-1, şi-n acest caz caznele le-au fost zădărnicite, fără a izbuti egalarea, dimpotrivă, încasând din nou, şi-n prelungiri, când proaspătul Ţîră a trecut de Apro şi a stabilit rezultatul final, bară-gol: 2-4.

Slătineni pentru a doua oară marcatori a 4 goluri în această săptămână.

Din care dumbrăviţenii, nemaiapelând şi astăzi din start, precum marţi în Harghita, la apărătorii Scutaru şi Anişorac – înlocuiţi acolo la pauză, respectiv la mijlocaşii Luca Bodri, Adam şi Sofran, nu s-au ales cu nimic, bisând dubla eşecurilor din etapele 3-4 cu craiovenii şi „militarii” Armatei, ambele atunci la Pădurea Verde, conturate abia pe final, la limită. 

Însă, de la acel unic gol încasat relativ târziu marţi pe terenul liderului, CSC Dumbrăviţa s-a ales cu primirea a nu mai puţin de 4 la „Ştefan Dobay”, deşi în noul campionat n-a mai fost nici pe departe darnică, încasând în general şi în majoritatea primelor 7 etape doar câte un gol pe meci, acasă cu Metalul Buzău, apoi la Reşiţa, din nou acasă cu craiovenii, precum şi în secuime, unde elevii lui Stan se prezentau după două victorii cu 1-0.

Doar ex-prim-divizionara din Craiova înscriindu-le de două ori alb-verzilor, însă al doilea gol abia în prelungiri, trupa lui Mititelu fiind şi singura care condusese la pauză la „Ştefan Dobay”, în vreme ce cu buzoienii respectiv bucureştenii elevii lui Cosmin Stan erau la egalitate acasă la pauză.

Acest 0-0 înregistrat astăzi după 45 de minute nestârnind implicit alte simţăminte, ci „totul în grafic”, după o primă parte încheiată fără efect chiar şi-n cazul unor faze fixe, nefructificate de Ekmekci – aşadar titularizat în premieră, respectiv Călin Toma, căpitan timişorean al oltenilor, altădată în „verdele” bănăţenilor.

A venit însă minutul 50, puţin după „pauza sfetnic bun”, bun fără doar şi poate pentru vizitatori, iar dacă, după o contră cu Ekmekci la pupitru, Modan nu l-a învins pe Toroc fie şi cu-n şut în forţă din marginea careului – tânărul deturnând providenţial, „Municipalul” de pe Olt a profitat imediat din plin prin Mahadi Kayondo, plonjând din alunecare în blocaj în marginea careului mic, unde a fost lovit de mingea respinsă cu întârziere de goalkeeper şi ricoşată în plasă, cadoul cu care s-a ales din partea portarului Mikloş – lent în degajarea pasei înapoi „acasă” de la căpitan, schimbând radical configuraţia disputei: 0-1. 

Timişenii mai erau conduşi acasă doar de către craiovenii pe care-i egalau după o oră de joc prin Modan, dar egalarea n-a mai survenit şi de astă dată, lucrurile luând-o din rău în mai rău.

Apro pierzându-se cu firea aproape de tuşă şi cedându-i posesia aceluiaşi marcator Kayondo, care n-a stat în schimb pe gânduri, copiind expertiza de la distanţă a lui Paulevici, peste portarul surprins prea ieşit. Şi pus în succesiune şi pe picior greşit la devierea şutului tot „de la gară” al lui Traşcu.

Încât în minutul 69 era depăşit deja şi acel deficit de 0-2 înregistrat aici la 24 februarie în sezonul regulat trecut cu Unirea Slobozia – între timp promovată în SuperLiga, copiat fiind în schimb la indigo acel 3-0 pentru slătineni din ultima dispută directă pe axa Olt-Timiş, de la 11 noiembrie 2023, atunci în sudul ţării. 

Desprindere la care astăzi şi-a adus aportul şi un portar fost în campionatul trecut la „verzi”, tânărul Paul Toroc, arcuit la post când a fost nevoie, după o oră de joc, la şutul lui Ekmekci din afara careului, servit de Cibi după o recuperare în flanc şi o şarjă incisivă. Iar în loc de 1-1, în nici 10 minute 0-3. 

Amintiri mai neplăcute dintr-o pasă neagră a alb-verzilor în urmă cu două ediţii de campionat, de la mijlocul sezonului regulat, din 22 octombrie 2022, când cedau pe rând în etapele 11-14, iar o dată şi acasă tocmai cu 0-3, zero la trei la Pădurea Verde cu Politehnica Iaşi după un alt 3-0 încasat de la Csikszereda şi în seciume dar şi un 4-0 fără replică la Braşov, „ploaia” de goluri primite continuând ulterior şi la Dunăre, 4-1 la Giurgiu din partea dinamoviştilor.

Încât, prin prisma majorării deficitului cu slătinenii, antrenorul Stan ar putea cocheta cu ideea că ar fi avut de luat eventual în calcul, apropo de rotaţia jucătorilor, şi schimbările de personal între buturi, mânuşile de titular fiind păstrate în noul campionat de Miklos, cu puţine goluri primite, 6 în primele 7 runde, pe când Iliescu şi Trifon şi-au pasat între timp postura de rezervă. 

Speranţele renăşteau la intrarea în ultimele 10 minute pe fondul a nu mai puţin de 5 modificări, semn al capacităţii de reacţie a timişenilor, chit că mai jucaseră şi marţi în secuime, şi semn al bunei pregătiri fizice, cel care îi egala pe olteni dar şi la Ploieşti, Nicu Modan, înscriind cu capul din colţul careului mic, dublat fiind în minutul 84 de marocanul Ouadie Salhi, tot cu capul şi tot din aceeaşi zonă a careului, finalizând o centrare din flanc expediată de Apro: 2-3.

„Dublă” descumpănindu-i pe oaspeţii intuind pericolul şi schimbând în bloc imediat după primirea primului gol, chiar 3 jucători.

Meci relansat de dumbrăviţeni, reintraţi în joc. 

Şi totuşi sfârşind prin a încasa de 4 ori în aceeaşi partidă din Liga 2, precum ultima dată la Târgovişte, cu 4-0 (2-0) în 23 septembrie 2023 – acum un an, dar atunci şi cu „aportul neprecupeţit” al unor componenţi ai septetului ulterior înlăturat în necesara curăţenie hibernală, mult prea înclinaţi sub Turnul Chindiei în direcţia unor preocupări cifrate, neavând de-a face cu spiritul sportiv.

Un identic 2-4, dar de la 1-4 deja la pauză, consemnându-se acum 2 ani la Pădurea Verde în etapa a 6-a, cât timişenii erau la abia primii lor paşi în Liga 2, pe 10 septembrie 2022, când tot o trupă din sudul ţării, Unirea Slobozia, ajunsă aşadar între timp în elită, s-a detaşat tot pe seama unui străin din avanposturi, după un alt 0-3 (0-2) suferit de bănăţeni în precedentul meci acasă, cu „Armata”. 

Iată deci că unele amintiri neplăcute mai tind a-i bântui pe timişeni şi în al treilea lor sezon la rând în Liga 2, deja consolidaţi la acest nivel, dar având totuşi din nou oportunitatea de a intra în linişte într-o nouă pauză competiţională, precum după victoria din Vrancea, prilej ivindu-se de astă dată săptămâna viitoare în Ilfov, la Chiajna. 

Pe terenul unei alte trupe cu 10 puncte, Concordia, după pasul greşit în Banat, 3-1 (2-1) pentru „Muncitoresc” la Reşiţa, între rarele succese ale localnicilor în etapa a VIII-a, Dudea deschizând scorul dintr-o lovitură liberă iar Samake preluând din nou conducerea până la pauză, puţin după care, în minutul 47, un alt străin, Elton da Silva, „închidea tabela”.

Şi poate veni doar ca o palidă consolare constatarea triadei înfrângerilor cu 0-3 ale unor gazde sâmbătă la matineu, şi-anume CSM Focşani, CSM Câmpulung şi trupa lui Sarcină, cu 1-3 cedând acasă şi FC Voluntari.

Dar întotdeauna urmează şi-un alt meci pe teren propriu, după pauza internaţională, pentru dumbrăviţeni cu penalizata CS Mioveni, în runda a X-a, la finele primei jumătăţi a sezonului regulat. 

Astăzi nefiind atât un „capăt de ţară” cât un simţământ al contrarierii în colectivul „verzilor” în raport cu rătăcirea lucidităţii la revenirea de la vestiare, rezultând o parte secundă în deficit, de remarcat fiind şi aspectul că 2 dintre cei 5 marcatori sunt sportivi africani, înscriind jumătate din reuşitele partidei, 3 din 6. Iar chiar alţi 6 jucători străini au marcat astăzi tot atâtea goluri în Liga 2

Încât întrebarea ce-ţi vine automat în minte e „Unde-or fi tinerii marcatori români?” Iar răspunsul, „exact la nivelul valoric la care au fost instruiţi în neglijatul sector juvenil. Sau chiar pe unele liste ale trântitorilor de meciuri…”

Programul viitor, al etapei a noua, fiind prezentat pe coloana clasamentelor la zi şi a ultimelor rezultate, din secţiunea Fotbal în Sporttim.

De notat fiind într-adevăr din restul etapei în curs că s-a înregistrat şi o a şasea victorie în deplasare, semnată dintr-o lovitură liberă exact la mijlocul părţii secunde, 0-1 la Mioveni între piteşteni şi Corvinul în ascensiune pe fondul succeselor înseriate, cu Velisar marcator la debutul lui Bogdan Andone ca înlocuitor al lui Dică la cârma „violeţilor” argeşeni, ex-tehnician al poliştilor însă în stare de suspendare după despărţirea de FC Botoşani. 

Altfel, deşi a deschis scorul relativ rapid după un corner, ex-prim-divizionara FC Voluntari a clacat chiar pe „Anghel Iordănescu”, unde Unirea Ungheni a semnat un succes istoric, primul al mureşenilor în Liga 2, răsturnând scorul şi prin preluarea avantajului de către timişoreanul Cosmin Bîrnoi în minutul 70, în cele din urmă 1-3 (1-1) într-un meci avându-l drept delegat de joc din partea FRF pe nimeni altul decât Marian Lumânare, diriguitor al recent radiatei joi, printr-o sentinţă definitivă a tribunalului capitalei, Asociaţii de Fotbal a Municipiului Bucureşti, intrată în dizolvare cu repercusiuni directe pentru întreaga activitate a grupărilor capitalei de la eşalonul 4 în jos respectiv juvenile.

După un corner s-a deschis scorul şi într-un alt meci al etapei, tranşat în prelungiri dintr-o lovitură liberă de Patrick Petre, 3-2 (2-2) pentru Ceahlăul de la 1-0 dar şi 1-2 cu CSC Şelimbăr, de notat fiind şi aspectul că celelalte goluri au fost înscrise doar de străini, Wiktorski şi Davordzie pentru nemţeni, africanul sfârşind ulterior lat şi fără a mişca în repriza a II-a, prăbuşit din senin pe gazon şi necesitând minute bune de îngrijiri pe teren şi în Ambulanţă, respectiv Asibey şi Babic pentru sibieni.

Chiar şi golurile desprinderii Chindiei pe terenul de la Dunăre al „lanternei roşii”, trupa lui Sarcină, urmărită în Mehedinţi de numai 31 de spectatori, fiind marcate din faze fixe: 0-3 (0-2).

S-a mai câştigat în schimb şi-acasă, chiar la scor, nou-promovata Metalul desprinzându-se la Buzău strict din minutul 63 al primirii argeşenilor, 4-0 (0-0) cu CS Mioveni, lovită şi de penalizarea cu două puncte după sancţiunea rezultată din partea Comisiei de Disciplină şi Etică a FRF după litigiul cu Dandea. 

Scor la zero în schimb pentru una dintre fruntaşe, Metaloglobus, marcatoare din nou prin aceiaşi Zakir şi Visic, desprinzându-se pe „Muscelul” deja în prima jumătate de oră: 0-3 (0-2). Un alt 0-3 (0-2) înregistrându-se şi-ntr-un duel al nou-promovatelor pe axa Vrancea – Bihor.

Închizând paranteza, cele spuse de antrenorul principal al dumbrăviţenilor, Cosmin Stan, după cel mai sever eşec neaşteptat din acest an al „verzilor” prin prisma întorsăturii din partea a doua.

„Parcă acum ne trezim dintr-un vis urât. A fost un coşmar tot ce s-a întâmplat astăzi pe teren. Vorbesc, fireşte, de a doua repriză. În permanenţă am simţit că îi putem bate, că suntem peste ei în duelurile fizice, chiar mi s-a părut că suntem mai proaspeţi decât ei. Asta a fost senzaţia mea în prima repriză şi eram convins că vom câştiga după pauză. Dar au venit nişte greşeli groaznice, care ne-au dus în situaţia în care, la un moment dat, am fost groggy. Mare păcat… Cred că e un meci care nu ştiu dacă se mai poate repeta vreodată. Să faci asemenea greşeli incredibile. Pe final, am avut un elan, cam 5 minute, dar oricum am fost copleşiţi după acele greşeli mari de la începutul reprizei a doua, din care am luat primele două goluri. Am avut o tresărire de orgoliu, dar apoi am primit un al patrulea gol foarte uşor, în care aveam superioritate, iar oaspeţii au liniştit cu totul jocul. Şi Mikloş a fost copleşit, clar. E un portar de moral, care a făcut meciuri bune până în momentul de faţă. Nu putem acum da în el. Până acum a apărat bine, din 7 meciuri putem spune că doar la meciul cu Craiova a mai avut unele ezitări. Ceea ce e mai dureros e că pe Kayondo l-am antrenat şi am discutat înainte de joc, inclusiv cu Mikloş şi fundaşii centrali. Ştiam că e un atacant care insistă foarte mult pe mingi pierdute şi chiar i-am atenţionat să aibă foarte mare grijă la Kayondo. El chiar dacă e la distanţă mare, vine cu presiune şi insistă până la capăt. Primele goluri aşa le-am primit: unul la Mikloş şi unul la Apro. Nu m-am gândit să îl schimb pe Mikloş, doar în cazul în care nu mai putea continua, pentru că după primul gol a primit îngrijiri minute bune. Deci doar atunci. Eram conduşi, nu avea rost să fac schimbare de portar. Încă o dată, să nu aruncăm totul pe Mikloş, nu e el principalul vinovat. Şi apărarea şi-a făcut până acum treaba, deci nu trebuie să facem un capăt de ţară. A fost un meci de coşmar, care probabil nu se va mai repeta. La sfârşit, când pierzi, sunt supărări peste tot. Şi la spectatori, şi la antrenori, şi la jucători. Băieţii erau supăraţi pe arbitri, toată lumea e supărată când pierde. Până la urmă aşa e la fotbal, nu suntem la biserică. Eu, unul, nu vreau să mor, să ţin în mine. Mai bine refulez. E mai bine să strig, să mă descarc, decât să ţin în mine şi să mă îmbolnăvesc, cum păţesc alţi antrenori. În momentul când suferi o înfrângere, e normal să îţi pierzi controlul. Se întâmplă şi la antrenori foarte mari. Eu trăiesc fotbalul la intensitate foarte mare, iubesc fotbalul şi îmi doresc întotdeauna să câştig. Asta e mentalitatea mea, aşa sunt construit! Ca să glumesc, le ziceam şi jucătorilor că vreau să câştig oriunde: şi la meciuri oficiale, şi la amicale, şi când mă mai bag cu ei la miuţe, de fiecare dată vreau să câştig. Şi acasă, când joc cărţi cu fetele mele, fac totul să câştig. Nu le las să câştige. Aşa sunt construit eu. Nu cred că există un antrenor pe lumea asta care să nu aibă presiune. Un antrenor fără presiune, care nu-şi doreşte mai mult, nu e antrenor”.

*

CSC Dumbrăviţa: Mikloş – Morariu (minutul 80, Vasluian), Zurbagiu – cpt., Apro, Cibi (min. 80, Anişorac) – Burdeţ (66, Paulevici), Salhi – Sima, Olaru (66, Sofran), Ekmekci (75, Pădurariu) – Modan.

Rezerve: Iliescu – Adam, Ghinescu, Scutaru.

Antrenor: Cosmin Stan.

CSM Slatina: Paul Toroc – Mitran, Gherghe, Bărăitaru, Călin Toma – cpt. – Traşcu, Matei – Radu (minutul 81, Riza), Mihaiu (min. 88, Savu), Golofca (81, Dragu) – Kayondo (81, Ţîră).

Rezerve: Micu – D. Toma, Cristea, Năstăsie, Trică.

Antrenor: Daniel Oprescu.

Arbitru: Dan Ştefan Buzarnescu (Craiova); asistenţi: Ilinca (Craiova), Ciuraru (Sfântu Gheorghe). Rezervă: Herczeg (Băcia / jud. Hunedoara). Observator arbitri: Marcu (Oradea). Delegat joc: Bîtea (Oradea).

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


1 × noua =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: