Final de sezon regulat în ligile a II-a şi-a III-a, început deja de play-off şi play-out în Superliga doar ca aperitiv înaintea startului vineri de la 21:45 acasă cu Bosnia şi Herţegovina a calificărilor „Mondialului”, aşa că destule de punctat.
Fără a mai privi încă o dată stăruitor înapoi la eliminarea joi seară cu 4-0 a campioanei României din optimile întrecerii numărul 2 europene, şi asta pentru că nivelul SuperLigii este într-adevăr cel care este, demascat în plus în unica ţară a Bătrânului continent care a jucat ultimele două finale de Campionat Mondial. Iar mai multe puteţi citi AICI.
Aşadar, LPF a fost mai iute în a porni faza grupelor valorice în SuperLiga – în meniu încă din 2015 şi deja în cel de-al zecelea sezon, iar vineri de la ora 17 a şi lansat play-out-ul cu un meci aparent accesibil Petrolului lui Adrian Mutu, de pe locul 9 acasă cu a 13-a clasată, FC Botoşani.
Dar n-a mai fost ca-n sezonul regulat la 27 ianuarie, 3-1 la Ploieşti pentru „găzari”, ci încă din minutul 3 Mitrov a pus piciorul în prag pentru moldavii foşti codaşi cu 8 străini în formula de start, un altul, abia intrat de nici zece minute, Caputa Ferreira, dublându-le avantajul la zero în minutul 73, 0-2.
Şi ce să-nţelegem dacă gazdele mai bine clasate ale ex-aşa-zisului „Briliant” aliniind doar 3 străini sunt taxate cu 0-2 de botoşănenii cu români titulari doar Iacob, Filip şi Chică-Roşă? Spune ceva? Doar că Leo Grozavu a anihilat şeptarul Grozav al unui fost şeptar? Sau mai multe?
De urmărit fiind şi cât de statornic se va dovedi Mutu la „Ilie Oană” într-o carieră deja pestriţă şi-n spaţiul tehnic, iniţial din 2016 ba ca asistent-jucător, manager general şi director sportiv, apoi făr-a prinde deloc cheag de la Voluntari la Craiova „cea autentică” şi de la Rapid la CFR Cluj via-Baku, cu tot cu rolul punctual de selecţioner al tineretului tricolor după „încălzirea” la Al Wahda U21.
Pelerinajul fiindu-i în sânge argeşeanului de 46 de ani urgent plasat cândva de Dinamo în peninsula cutreierată pe la 7 cluburi cu desantul insular „cu cântec” la Chelsea şi bisat în Corsica franceză de unde se repatria nu pentru multe meciuri în 2014 la Petrolul, repreluat din alt rol după zece ani. Cine să-i mai şi înţeleagă zig-zagul?
Mutu cu inconsecvenţa lui, gazdele mai bine clasate în play-out cu consecvenţa lor de a nu înscrie deloc la startul grupei a II-a valorice, şi Farul fiind ospitalier sâmbătă, 0-0 cu ieşenii. De văzut în restul grosului rundei inaugurale, continuând duminică, iar ierarhiile la zi şi programul pot fi consultate AICI pe coloana rezultatelor categoriei Fotbal în Sporttim.
Iar dacă numai străini au marcat momentan în 180 de minute de joc în play-out, strict o tripletă străină a înscris şi vineri seară la lansarea play-off-ului 1-6 în Bănie cu „colocviul universitar”, şi dacă un centru de tradiţie al creşterii tinerilor fotbalişti români, Craiova, îşi asigură un scor de forfeit, 3-0 (1-0) pe mâna unor jucători formaţi de şcoli de peste hotare, poate că asta în schimb spune ceva mai multe. Iar detalii adiţionale puteţi lectura AICI.
Cert e că primele două meciuri jucate în grupa I valorică 1-6 le-a avut vizitatoare tocmai pe noile calificate în acest sezon faţă de participantele la play-off din 2024, şi anume „U” Cluj şi Dinamo, iar ambele au încasat câte 3 goluri pe terenurile din Bănie şi Gruia a două dintre cele trei cluburi cel mai adesea prezente din 2015 în sextetul fruntaş, dacă spune şi-asta ceva, rămase fiind binişor în urmă măcar la 2-0.
În tot cazul, a abundat şi sâmbătă seară la Cluj de titulari străini în CFR – Dinamo 3-1 (2-0), şase-şapte cu tot cu căpitanul la „vişinii”, aşadar majoritari strict între jucătorii de câmp, fără a rămâne datori în minoritate nici la capitolul înscrierii golurilor, ambele fiind ale lor după pauză din avanposturi, al lui Perica şi Kamara cu replica pentru „ardeleni” în nici un sfert de oră.
Liga a II-a fiind în schimb sâmbătă abia la ora încheierii sezonului regulat, şchiop cu meciurile sale anulate şi decis în privinţa calificatelor în play-off deja înaintea ultimei etape aducând câte patru victorii acasă respectiv în deplasare şi o singură remiză drept unic rezultat inconvenabil dumbrăviţenilor soli solitari ai Timişului – punctul bihorenilor în Neamţ, orădeni pe care „Comunalul” de la Pădurea Verde îi va reîntâlni în play-out.
În premieră au avut alb-verzii lui Cosmin Stan de încheiat sezonul regulat în deplasare şi nu la „Ştefan Dobay”, unde în 2023 şi 2024 coborau mai comod cortina din toate punctele de vedere cu remize 1-1 cu Oţelul şi Csikszereda, rezultând acum un eşec semnat de străini la ocupanţii argeşeni ai locului 4.
În fief-ul circumstanţial din Mioveni al cărora Stan a semnalat că nu i-a împrumutat de la ghirozeni pe Butnăraşu şi Buţu doar pentru întărirea băncii, titularizându-i în premieră iar atacantul junior chiar forţându-l la 0-0 pe Garutti să încaseze un „galben” care s-ar fi cuvenit a fi „roşu”, nu însă şi-n percepţia eronată a centralului câmpinean Amorăriţei, după care-l şi lansa decisiv pe veteranul Alin Ignea pentru 1-1 în minutul 44.
Mai scutura plasa lui Straton tot pe final, dar al jocului, şi Modan – ca înlocuitor, însă şi-n acest caz prahoveanul avea alte păreri, încât timişenii apăsaţi ierarhic pot privi jumătatea plină a paharului prin „lansarea la apă” din primul minut a „sângelui proaspăt”.
Cu nădejdi că jucătorul mai cu rutină din lot având potenţialul de a păşi la un nivel superior, Morariu, va şi reintra cât de curând în sprijinul verzi-albilor, momentan fiind convocat în deplasare după perioada provocării de ordin medical.
Sunt aşadar şi raze de speranţă pentru „Ultimul mohican” al Timişului în Liga 2.
Dar realitatea ca jumătate goală a paharului e că purjările de personal, absolut necesare în ultimele două ierni la adresa unor jucători care aveau capul la altele, au supt mult din acumularea de potenţial a colectivului de la Pădurea Verde, zădărnicindu-i consolidarea în eşalon şi chiar periclitându-i acum continuitatea pe scena secundă.
O curăţenie de iarnă – pe seama unora care dovedeau astfel, axându-se pe semne şi cifre, că mai degrabă descinseseră la liziera pădurii după bani, precum la o slujbă ca oricare alta, decât să-şi hrănească spiritul vieţii sportive în sânul unui colectiv căruia Cosmin Stan îi insufla tocmai filonul îmbunătăţirii valorii fotbalistice – echivala oricum deja cu o provocare majoră pentru un club totuşi doar comunal, indiferent de cât de necesară era eliminarea „merelor stricate”.
Iar cea de-a doua, din ultimele luni, la fel de imperios necesară, a îngreunat cu-atât mai mult planurile de consolidare în regim de continuitate.
De unde şi acest recul inevitabil.
Din aproape-n aproape şi vizibil astfel, de la a încheia în martie 2023 primul sezon regulat în Liga a II-a pe locul 14 graţie a şapte victorii în 19 apariţii ca grupare nou-promovată. Cu câte 24 de goluri marcate şi puncte.
Pe-atunci, după pauza de iarnă, CSC Dumbrăviţa se alegea cu un succes şi două remize în restul sezonului regulat, încă pe valul entuziast al promovării în premieră.
Prima curăţenie hibernală aducând la începerea anului trecut eşecuri cuplate cu 2-0, brusc însă curmate sub forma unui final al sezonului regulat cu puncte înseriate graţie unui 2-0 victorios la Chiajna şi remizei acasă cu Csikszereda.
Ceea ce a dres busuiocul, CSC Dumbrăviţa alegându-se astfel doar cu un succes mai puţin, un punct în minus şi cu o singură treaptă mai jos înaintea fazei play-out din 2024 decât cu un an înainte.
Sesizându-se că golurile nu mai erau la fel de numeroase, 19 faţă de 24, însă apărarea în schimb mai ermetică, doar 22 fiind încasate faţă de cele 34 la primii paşi pe scena secundă.
Însă necesitatea curăţeniilor din mers şi neprevăzute a lăsat fără doar şi poate urme, iar acum verzi-albii s-au ales cu cele mai puţine puncte, 3, la reluarea după iarnă a sezonului regulat.
Încheind implicit înfriguraţi antepenultimii, doar cu nou-promovate în urma lor.
Însă mai ales cu şi mai puţine goluri marcate, doar 15 dar mai numeroase încasate, 25; indirect cu mai puţine victorii, doar cinci dintre care una a şi fost anulată – cea cu CS Mioveni, de unde şi punctajul mai subţire, 15 pe treapta a 18-a.
Care va să zică, în privinţa punctelor după sezoanele regulate, de la 24 la 23 şi-apoi doar 18, rămase 15 prin privarea de reuşita cu argeşenii. Iar pe relaţia cu clasările, de pe 14-15, pe 18.
Preocupant la o primă vedere, cu-atât mai mult cu cât, la mersul lucrurilor în fotbalul românesc, deşi totuşi a cincisprezecea în martie anul trecut, şi-aşadar nu a optsprezecea, precum actualmente, CSC Dumbrăviţa abia se salva acasă de la retrogradare în runda finală din play-out, semn al provocărilor „cu capcane” din grupa a II-a valorică.
Dar ceea ce n-ar fi recomandabil a o atrage într-o stare de panică, dimpotrivă, calmul ca furnizor al concentrării optime fiind de îmbrăţişat.
Problematic pentru verzi-albi e că, pe fondul rătăcirilor din sânul loturilor, actualul sezon regulat i-a lăsat cu reuşite strict numai împotriva unor nou-promovate clasate de la locul 13 în jos, majoritatea fiind smulse cu 1-0 iar cea inaugurală, cât era încă vară şi cald, un 3-1 pe elan şi cu cea mai bine poziţionată din careul învinselor, Metalul Buzău.
Altfel, dumbrăviţenii chiar nu s-au ales cu mai nimic din întâlnirea primelor 12 clasate, bilanţul fiind grăitor, 0 3 9 6-17, deşi jumătate dintre meciuri au fost jucate la „Ştefan Dobay”. Şi cu remarca de ordin general că în sezonul regulat încheiat sâmbătă timişenii au avut în premieră mai multe partide acasă decât prin deplasări.
Pe de-altă parte, la ceea ce-i preocupă pe moment, se vor mai reîntâlni în play-out doar cu trei dintre aceste grupări, iar apropo de sextetul viitorilor adversari din seria grupei a II-a valorice, bilanţul pozitiv pe care l-au înregistrat în toamnă în compania acestor formaţii, 6 3 1 2 6-4 10 puncte, e chiar încurajator.
Semn că s-ar putea. În sensul ameliorării reculului.
De urmărit fiind în termeni comparativi viitorul bilanţ în play-out, în raport cu cele din 2023 şi 2024, grăind astfel: 6 3 0 3 12-8 9 puncte în urmă cu doi ani, 6 1 1 4 3-9 în primăvara trecută.
Convenabil timişenilor ar fi şi aspectul că au de jucat în play-out cu patru nou-promovate, ori în sezonul regulat s-au ales cu un bilanţ pozitiv în compania acestui sextet, 6 4 0 2 6-3, încât premizele sunt favorabile.
Iar ce-ar mai fi de zis despre play-off şi play-out poate fi lecturat AICI, cât despre eşecul în Argeş al alb-verzilor, AICI.
S-a-ncheiat sâmbătă sezonul regulat şi-n Liga a III-a, iar un alt recul tot alb-verde s-a observat tot în fotbalul comunal timişean şi-n seria vestică a eşalonului terţ.
CSC Peciu Nou, lider autumnal majoritar şi campion de toamnă în C9, sfârşind cu înfrângeri înlănţuite în restul returului din 2025 în afara „careului fruntaş” cu destinaţia play-off.
Pas înapoi faţă de ediţia trecută, cea în premieră pentru „verzi” în Liga a III-a, când prindeau locul 3 atât după cele 18 runde ale sezonului regulat cât şi după grupa I valorică 1-4.
Dacă i-ar mai putea cumva consola ceva, ar fi eventual doar faptul că Progresul Pecica rata anul trecut calificarea chiar cu mai multe puncte la zestre, 31 faţă de cele 30 la ora actuală ale timişenilor.
Autori în sezonul regulat trecut a exact două victorii în plus faţă de actuala campanie, deşi cu un golaveraj niţel mai ponderat, 37-20 atunci, 40-20 la zi, balonat graţie acelui 10-0 acasă din toamnă cu codaşii.
Fix două victorii pe care Mera şi compania le-au cules atunci cu câte 4 goluri marcate la reluarea returului în martie 2024, de neatins luna aceasta de către alb-verzi, cu primele semne ale înăspririi parcursului la insuccesul din urmă cu două săptămâni de la Ghiroda, cu 2-0.
Semnal de alarmă prevestind vag pe undeva pericolul indus de primirea vizitei Timişului Şag, ceea ce a detonat de fapt şefia campioanei de toamnă, pierzătoare acasă cu 2-3 cu nou-promovata.
Eşecuri pe seama cărora a ratat de fapt CSC Peciu Nou calificarea din nou în play-off, căci deplasarea din Valea Jiului – la o privire încă din vara trecută a întregului calendar – se anunţa din capul locului ca fiind cu extrem grad de periculozitate, pe… „teren minat”.
Şi-n perspectiva cărei ieşiri verzi-albii ar fi trebuit de preferat a-şi fi asigurat deja biletele pentru play-off. Ceea ce n-au izbutit în propria bătătură cu nou-promovaţii din vecini, de la Şag.
Căci, ştiute fiind toate cele în privinţa campioanei din vale a Diviziei D Hunedoara – cea nepromovată de fapt anul trecut pe teren, acest decisiv meci direct care pe care de sâmbătă, chiar din bătătura trupei miniere, avea aerul unui… déjà vu.
Confirmat ca atare, deloc de mirare. Căci orice este posibil mai nou şi-n fotbalul internaţional, darmite în cel românesc. Ilustrative fiind cele puse la cale sâmbătă în vale, punctate AICI.
Un acelaşi arbitru delegat „cu dedicaţie”, târgovişteanul Motan, băgându-şi din nou coada împotriva unei terţ divizionare timişene.
Şi punând astfel capac regresului resimţit de „verzi” spre intrarea în iarnă, de unde şi despărţirile ca semne nu tocmai de bun augur, printre care atât de unul dintre componenţii băncii tehnice, Vlad Bura, cât şi de rutinatul metronom de la centrul terenului, Alin Ignea, despărţiri spunând fiecare în parte ceva.
Şi creând premizele unui recul care s-ar fi putut manifesta chiar şi astfel, în extrem ce-i drept, prin a nu intra în play-off deşi din fruntea podiumului în pauza de iarnă.
Podium hibernal calificat anul trecut „în bloc” în 1-4 cu tot cu CSC Peciu Nou în completarea sa, de astă dată sever zgâlţâit tocmai de ocupantele locurilor 4-5 după sezonul de toamnă, care au săltat în doar trei etape pe primele două trepte, SSU Politehnica preluând şefia în ultimele două runde.
Într-un martie al alb-violeţilor cu succese înseriate la zero, iniţial care mai de care, 4-0 în deplasare şi 5-0 cu ghirozenii acasă, iar sâmbătă sub forma unui test de caracter semnat cu brio pe ploaie şi vânt în absenţa căpitanului autor de hat-trick săptămâna trecută, suplinit la condica golurilor tocmai de înlocuitorul său, unică noutate în unsprezecele lui Gălan de la un meci la altul, David Ciurel, aducător a trei puncte la Şag, şi tot până la pauză. Iar în plus… de pe Timiş puteţi citi AICI.
Nefiind doar o lună martie a tinerei garnituri viola, ci o trecere în flux victorios continuu de la un an la altul, înşiruind şapte triumfuri.
Iar ca amintirile despre viitor să fie şi mai sugestive, „Poli” a stropit reuşita la Şag prin introducerea în premieră a unui mezin junior din generaţia 2009, atacantul Ionuţ Moş, care abia în ziua imediat următoare deplasării împlineşte frageda vârstă de 16 ani.
Un debut simbolic în prelungiri, încălzind suflete într-un fotbal timişorean atât de darnic în trecut celui românesc cu tinere talente locale.
Şi-a tot dat şi dat „leagănul vestic” de pe Bega fotbalului carpatin, ceea ce încă totuşi se vede chiar şi zilele acestea, nu degeaba nimeni altul decât selecţionerul Mircea Lucescu convocând şi o tripletă din valurile mai recente ale sportului rege timişorean între cei 15 „stranieri” din lotul de 26 al României pentru „dubla” de vineri şi luni de la startul preliminariilor pentru „Mondialele” de anul viitor.
Deian Sorescu, de la Gaziantep, Marius Marin, de la Pisa, şi Vlad Dragomir, de la Pafos, fiind vizaţi în pragul primirii bosniacilor şi a deplasării în San Marino, între alţi cinci legitimaţi la cluburi italiene şi un altul tot în Turcia, dar şi trei jucând în fotbalul arab respectiv câte unul în Spania, Scoţia şi Polonia.
Altfel, tot cinci şi de la campioana FCSB respectiv doi convocaţi de la craioveni şi câte unul de la alte protagoniste din play-off precum „U” Cluj, Rapid şi Dinamo, plus tocmai un veteran al Farului, Alibec, doi internaţionali de tineret de la CFR Cluj, fundaşul Matei Ilie şi Louis Munteanu fiind adiţional în „stand-by”.
În fine, pe post de încheiere şi la modul general vorbind despre eşalonul divizionar cu cea mai numeroasă prezenţă timişeană, Liga a III-a, majoritatea din cvintetul bănăţean n-a prins play-off-ul Seriei 9, doar CSC Ghiroda şi Giarmata Vii însoţindu-i cu a patra sa calificare succesivă în 1-4 pe alb-violeţi în grupa I valorică, în care se vor mai reîntâlni curând de alte trei ori.
Cu folos reciproc în cursa comprimată momentan pe trei puncte cu duoul arădean-hunedorean din Pecica şi din vale?
Mai multe sunt în schimb timişenele din play-out, un trio, pe când un trio din judeţ activa în primăvara trecută în play-off-ul seriei vestice, semn aşadar şi al unui recul de ordin mai amplu, nu doar al grupărilor comunale alb-verzi.
Căci, enumerând nou-promovatele actualului deceniu din Divizia D Timiş, două dintre cele cinci n-au rezistat în Liga a III-a, una îi este codaşă iar celelalte două îi sunt partenere de întrecere tot în play-out, vag semn pe undeva, în coroborare şi cu dificultăţile dumbrăviţenilor dar şi cu relansarea alb-violeţilor, că piramida răsturnată în ultimii câţiva ani tinde a fi treptat repoziţionată cu „studenţii” din capitala de judeţ în tentativa de a urca înapoi ceva trepte, şi cu fotbalul comunal pliindu-se unei mai fireşti ordini.
* Toate ierarhiile de start şi programele în play-off-ul şi play-out-ul eşaloanelor divizionare 1-3, pe coloana rezultatelor secţiunii Fotbal în Sporttim.