Reculul și rătăcirea fotbalului intern, sugerate și de convocarea pentru România a unui naturalizat în 2020 la aproape 34 de ani

Oglindă a unei societăți postdecembriste tot mai vanitoasă spre vârful său în a se complace impasibilă inerției unei periculoase mulțumiri de sine, fotbalul românesc s-a culcat tot mai mult pe laurii participărilor în anii ’90 la trei ediții consecutive ale turneului final al Campionatului Mondial, participări drept rod al creșterii cu grijă în timpi predecembriști a câtorva generații răsărite de jucători, continuitate care însă n-a mai fost menținută ca bună practică, consecințele resimțindu-se în noul mileniu, atât în competițiile interne cât și ca reprezentare internațională. ”Pepinierele” juvenile erau încet și sigur subfinanțate în goana după rezultate divizionare imediate, goană în care s-a pierdut busola și prin reflexul achizițiilor cât mai costisitoare și sonore de aiurea, aproape pe bandă rulantă, în vreme ce benzile de producție de la copii și juniori căpătau colbul neglijenței. Cauză și efect, o problemă acută transformându-se într-una cronică, buletin constatator ce indică faptul la zi că România ar trebui să fie într-un alt fel mulțumită, odă criteriilor lejere ale UEFA de acces spre turneul final continental, și anume că a prins totuși cumva semifinala play-off Euro, baraj în Islanda abordat pe convocator și cu un sportiv naturalizat în 2020 și care luna viitoare va împlini 34 de ani, imagine fidelă a disperării FRF, imagine fidelă a reculului și rătăcirii sportului rege autohton.

Pentru cârcotași, aici nu-i vorba nici despre naționalism, nici despre patriotism – concepte oricum coborâte în derizoriu, și nici despre ”ești vreun Vadim”, nici despre anti-globalizare, precum nu-i nici problema celui convocat la debut în reprezentativa de seniori selecționată de Mirel Rădoi, și anume Camora, ci despre starea fotbalului intern prin reflexia apelării la un lusitan de loc abia naturalizat anul acesta, căpitan al lui CFR Cluj care în 10 noiembrie va împlini 34 de ani. 

Tot așa cum nici nu s-ar prea preta în cazul în speță a se utiliza dictonul ”cine n-are bătrâni să-și cumpere”, ba mai bine să-și crească ”pepinierele” cum trebuie, fiind mai degrabă o chestie legată de aspectul că lusitanul n-a fost înșfăcat pe repede înainte de Rădoi pentru că tocmai a fost naturalizat anul acesta, ci că s-a naturalizat la timp pentru a pune umărul la o dramă cauzală cu carul înaintea boilor. Aici s-a ajuns din aproape în aproape, schița derutei fiind stocată în cotloanele ilustrelor minți care au avut onoarea de a păstori cu dibăcie fotbalul românesc postdecembrist.

Să spui ”bogdaproste, UEFA!” că te-ai strecurat cumva spre baraj, în ciuda unor rezultate de targă cu contracandidatele în grupa preliminară, a se citi bilanțul 6 0 2 4 5-14 cu Spania, Suedia și Norvegia, și să mai ataci barajul cu un debutant pe convocatorul ”tricolor” la aproape 34 de ani, iată ilustrata corolar a rătăcirii de la momentul culminant, o pătrundere ratată spre semifinalele US World Cup la lovituri de departajare, la cel al negării și în continuare a faptului că România fotbalistică își fură singură căciula. Iar drumul este așadar scurt, doar 26 de ani…  

Încotro? Compromis de moment sau muguri ai unor noi tendințe?

Se poartă naturalizările, sunt la modă și în ”trend”, care va să zică bine a venit, nici cea mai mică problemă, fără a ne opune cumva ”progresului”, dar s-a deschis Cutia Pandorei, ademenitoare în a induce alte culcușuri pe lauri, de această dată lauri ai capacității de magnetizare a altor și altor importuri. Lauri cu spini care însă nu vor pansa durerea lăuntrică a fotbalului intern, ci vor salva și în continuare aparențele. Căci sănătatea sportului rege autohton se poate dobândi printr-o regenerare organică, ”de la firul ierbii”, și nu cu soluții de avarie.

Valul erodării identității este însă în creștere odată cu intrarea în deceniul al treilea al mileniului trei iar FRF dă bine pe liniile corectitudinii politice să navigheze pe creasta sa, tot mai puțini vor înțelege ceva din haosul indus și amplificat spre desăvârșirea căruia vom fi și uitat cine am fost de fapt, așa încât Camora se anunță a fi un deschizător de pârtie. 

E doar natural și firesc în actualele vremuri sub imperiul distorsiunilor de tot felul ca un june selecționer promovat de la reprezentativa de tineret să găsească un loc și pentru un proaspăt naturalizat la aproape 34 de primăveri, și iată cum se scrie istoria. S-au intersectat traiectoriile, cea a unui fotbal auto-indus peste ani în derută, cu cea a unui fotbalist devenit multiplu campion al României drept căpitan în Gruia după descinderea în 2011 sub Feleac de la pe-atunci proaspăt retrogradata Naval. Compatriotul lui Cristiano Ronaldo a crescut, produs al unei școli fotbalistice din care destui nu prind tricoul Portugaliei în ciuda abilităților dovedite, fotbalul păstorit de FRF a ajuns să scotocească după soluții interpretabile, în căutarea stopării declinului.

Recentul succes al seniorilor în Austria poate constitui un cap de pod dar indiciile nu mint, doar un sfert dintre selecționabilii lui Rădoi pentru ”tripla” de joi, duminică și miercuri provenind de la cluburi din Liga 1 și însumând numai 48 de selecții, dintre care jumătate în contul altui veteran, Deac, la 34 de ani împliniți.

FRF cade însă de-obicei în picioare, asta în pofida unor slăbiciuni evidente, iar cum sunt și niște vremuri racordate fluent noului principiu ”merge și-așa”, după chipul și asemănarea ”revoluțiilor culturale” din societate, ”merge și-așa” cu binecuvântare filtrată de la butoane superioare și care implică Bucureștiul nepregătit în bazaconia de turneu final amânat cu orașe gazdă în lungul și latul Europei, de unde că șansa poate surâde mai degrabă celor ”orientați”, iar astfel s-ar uita din nou totul, s-ar uita unde s-a ajuns de fapt în picaj liber. Și uite-așa se tot scrie istoria deșertăciunii, ai cărei destoinici compilatori suntem. 

Semifinala play-off-ului Euro se joacă joi, Islanda – România, de la ora 21:45, altă ”dublă” din Liga Națiunilor din 3 în 3 zile, Norvegia – România duminică 11 octombrie (ora 19) și 
România – Austria miercuri 14 octombrie de la 21:45, ambele în Grupa 1 din Liga B, alt ”bogdaproste, UEFA!”, la statutul incipient al ”tricolorilor” în Liga C.

Ultimele rezultate din Liga 1, Liga 2, Liga 3 și Liga I Feminin, pe coloana datelor tehnice a secțiunii Fotbal, cu programul viitor și clasamentele.

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 × noua =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: