FOTO. Revedere cu Srdjan, „serenadă” a lui Romeo

Nici n-a început bine sâmbătă la matineu noua ediţie 2023-2024 a Diviziei D Timiş, cât încă echipele erau la încălzire pe terenurile ligii a patra judeţene, şi însuşi preşedintele AJF Timiş a pus la Şag placa „nu aveţi acreditare, mergeţi în tribună”, nu tu „Bună ziua!”, nimic altceva, decât acelaşi ordin de evacuare din incinta suprafeţei de joc, în condiţiile în care absolut nicăieri pe site-ul oficial frf-ajf.ro nu este menţionată vreo comunicare din partea Asociaţiei Judeţene de Fotbal în sensul că mass-media ar fi obligată să solicite eliberarea unor asemenea „acreditări”, ştiut fiind aspectul de ordin general că organismele care emit acreditările sunt cele care vin în întâmpinarea presei prin a lansa anunţuri în această speţă, şi în niciun caz invers. 

Nici pomeneală însă de vreun demers prealabil al AJF Timiş în acest sens, demers care, prin anunţarea emiterii de acreditări, s-ar încadra în nota firească şi normală a desfăşurării activităţii unui asemenea organism, dar care organism, în totala sa opacitate lipsită de comunicare, procedează pe dos, prin a presupune că aşa ar fi ordinea lucrurilor, ca presa să solicite aceste acreditări, forul judeţean rezervându-şi astfel un util pretext pentru a avea ulterior ocazia să dicteze şi ordone evacuări din scurt.

„Ne bucurăm că avem musafiri din prima etapă!”, a fost întâmpinarea din poartă a nimeni altuia decât Srdjan Luchin, antrenor al Timişului Şag cu braţele deschise, îmbrăţişare şi tradiţionalele pupături pe obraji, făcând şi în continuare onorurile de gazdă pe drumul spre biroul în care se aflau de exemplu viceprimarul Şagului, totodată şi Adrian Bungău, fostul fundaş internaţional făcând introducerile în scenă cu exclamaţia „Vedeţi ce musafir avem!”

Am fotografiat, apoi de două ori şi înapoi în aer liber, pe suprafaţa de joc, grupul sportivilor Timişului Şag în pline exerciţii tipice antrenamentului dinaintea meciului, dar atât i-a fost Sporttim, tocmai Romeo Malac apropiindu-se pe teren, în jumătatea sa în care se pregăteau fotbaliştii clubului localnic, şi ca de fiecare dată în ultima vreme, fără vreun „Bună ziua!” ori alte formule de adresare din normele convenţionale sociale ce ţin de bună purtare, educaţie, civilizaţie, bun simţ şi omenie, la urma urmelor de firesc, normalitate şi naturaleţe, a ţâşnit direct negaţia „nu aveţi acreditare şi mergeţi în tribună”.  

De la revederea de suflet cu Srdjan la „serenada” lui Romeo, cu expedierea în „balconul” tribunei arenei din Şag – şi trebuie că tare mult „iubeşte” AJFT publicaţia locală încât îi tot „cântă” ordine de eliberare a spaţiului, n-a fost deloc mult, 10:41 pe ceas la expedierea din incintă.

„Nu aţi anunţat pe site despre aşa ceva…”

„Nu vă priveşte. Mergeţi în tribună!”, preşedintele AJF Timiş preluând rolul de însoţitor până la poarta de acces în tribună. Ori există oare vreo hotărâre a Comitetului Executiv al AJF Timiş sau a Adunării Generale a AJFT vizavi de accesul sau limitarea acestuia pe adresa presei la jocurile organizate de forul judeţean?

„Fotbalul lui 272-0” este necompetitiv şi ştirbit de performanţă sportivă, dovedit şi demascat fiind astfel pe scena internaţională – doar acolo unde este luat cu-adevărat „la bani mărunţi”, de un nivel valoric şi calitativ cu-atât mai slab în fotbalul său „mic”, în care, pe fondul lipsei credibilităţii şi a bunei sale administrări din partea trecătorilor săi gestionari, se desfăşoară de fapt în anonimat, în absenţa unui număr cât de cât însemnat de iubitori ai săi în tribunele sportului în 11, dar îşi arogă totuşi luxul de-a căuta înadins nod în papură tocmai presei ce mai popularizează fenomenul, în condiţiile în care, raportat la situaţia de faţă, AJF Timiş ar trebui să fie cea care, conform uzanţelor, să comunice sub forma anunţării emiterii de acreditări ce pot fi eliberate, şi nu invers, ca mass-media să le solicite.

Dar răspunsul pe adresa acelora din fenomen care cred – şi chiar sunt unii care au asemenea percepţii şi închipuiri ale imaginaţiei bogate – că presa ar fi cea care ar avea nevoie de fotbal, fără de care, vezi Doamne!, ar fi „moartă” şi n-ar mai exista, este că de când lumea şi pământul astfel au fost orânduite lucrurile, ca mass-media să popularizeze fenomenul, cu sublinierea apăsată că domeniul jurnalistic a fost conceput şi lansat faptic ca sferă de activitate în viaţa socială cu mult, mult înaintea inventării jocului de fotbal, la a cărui dezvoltare presa a avut un rol determinant şi chiar decisiv.

Asta pentru o mai limpede imagine de ansamblu a raportului administratori ai fotbalului „mic” – presă sportivă, şi cu menţiunea cheie că pe când cei din interiorul fenomenului încasează şi sunt remuneraţi pentru activitatea prestată, chiar dacă prestaţiile pot fi de o natură fie şi îndoielnică, în schimb Sporttim investeşte pentru popularizarea sportului. 

Gestionari pe adresa cărora remarca „Nu mor caii când vor câinii!” este absolut necesară, la câtă „grijă” drăgăstos iubăreaţă poartă AJF Timiş unei publicaţii care popularizează de fapt fenomenul, iar Sporttim s-ar putea lesne lipsi de anumite abuzuri şi mojicii din gama „serenadelor” legate de exemplu şi de invocatele aşa-zise „acreditări”, prin a nu mai informa bruma celor realmente interesaţi de activitatea lumii arenelor, dar prăfuitul şi necompetitivul fotbal „al lui 272-0”, de parcă n-ar fi oricum îndeajuns de devalorizat pe fondul defectuoasei sale administrări postdecembriste la nivel macrostructural şi „micro” – în teritoriile „fotbalului mic”, va fi cu-atât mai decăzut în anonimat fără atenţia din partea presei. 

AJF Timiş ar trebui să se îngrijească de stoparea declinului fenomenului fotbalistic – declin hemoragic în plan numeric, valoric şi calitativ al sportivilor, declin şi ca interes general în jurul său. Căci anonimatul şi mediocritatea sunt la ele acasă, iar credibilitatea sportului în 11 în Carpaţi – iremediabil ştirbită datorită relelor practici exersate peste ani în interiorul „lumii arenelor”, fotbalul intern suferind profund ca imagine în percepţia opiniei publice pe fondul tarelor sale, imagine asociată în ochii publicului şi unui anumit grad de lipsă de educaţie, civilizaţie şi cultură sportivă, manifestată de exemplu şi sub forma inexistenţei omenescului „Bună ziua!”

Asemenea preocupări ar trebui de fapt să însufleţească AJF Timiş, în sensul stopării decăderii valorice a fotbalului mic intern şi a asanării fenomenului, şi nu să insiste în a pune nejustificat şi constant beţe-n roate presei care investeşte pentru a-l populariza.

Ruşine abuzurilor nefireşti ale unor trecători administratori care-ar face bine să realizeze că mor cu zile, „la datorie”, slujbaşi de decenii şi de neînlocuit ai „fotbalului mic” judeţean, an 2023 marcat de plecarea la îngeri a lui Alexandru Dumitraşcu, tristă stare de fapt pe fondul căreia cei care fac pe intransigenţii în situaţii de căutare a nodului în papură, ar trebui de fapt să fie catalizatori ai „strângerii rândurilor” în fenomen, ai îmbunătăţirii climatului din fotbalul mic, în sensul bunei înţelegeri şi naturaleţii unei comunicări fireşti, omeneşti.

Să zicem şi fără Sporttim în cadru – într-atât de deranjant pentru unii şi care pare-a fi un ghimpe în coasta forului judeţean, fotbalul „mic” şi în general cel timişean nu se va ridica mai mult prin propriile forţe, împuţinate tocmai datorită deteriorării calităţii umane şi a limitelor de competenţă ale celor implicaţi, ci va avea strict doar de pierdut. Opţiunea sa. 

Cât despre gestionarii săi – crezându-se nişte oarece mici Dumnezei, când de fapt sunt strict nişte vremelnici „gospodari” ai fenomenului în cursul trecătoarei existenţe pământeşti – onoare şi privilegiu al administrării unui domeniu de activitate pe care nu le conştientizează la adevărata valoare şi prin prisma absenţei omenescului „Bună ziua!”, să procedeze exact şi întocmai aşa cum le dictează conştiinţa.

Vai şi-amar la ce nivel a fost târât fotbalul timişean, cu maximum o reprezentantă în Liga 2 şi cu o sumedenie de alte majore deficienţe, şi pe mâna cui a încăput, încât să fie comise în numele frumosului joc asemenea abuzuri repetate pe seama unei publicaţii care-i popularizează activitatea. 

Realitate factuală obiectivă pe post de adevăr inconvenabil pentru cei care, pe fondul evidentelor limitări ale nivelului conştiinţei spirituale, se comportă aidoma unor nedemni păstori ai fenomenului.

Caravana Diviziei D Timiş pornind la drum sâmbătă 12 august la ora 11 şi la Şag, la fluierul lui Eugen Gheorgheoiu, asistat de Ionel Humiţa şi Alin Botaş, meci de liga a patra câştigat detaşat de CS Timişul, cu 7-0 (4-0), localnicii având până la pauză şi o bară, în minutul 42, prin acelaşi Bogdan Moroşan care a marcat două goluri, precum Octavian Drăghici, completaţi de Dacian Bărză, Petre Ivanovici şi Cristian Podină, fără replică din partea vizitatorilor.

Scor record conturat de gazde între cele 4 succese ale localnicilor în etapa I, iar cronica rundei poate fi accesată la această legătură, mai jos fiind enumerate echipele şi alte câteva informaţii, iar adiţional, unele fotografii totuşi realizate pe stadionul Şagului. 

Timişul impunându-se în alcătuirea Bota – M. Semeniuc, O. Semeniuc – cpt., Pascu (65, Podină), Gologan (65, Briciu), Munteanu, Muscă, Lungu (61, Banu), Moroşan (61, Grigoriu), Drăghici (68, Bârză), Ivanovici, cu rezervele neutilizate Iovicin – Gălan, Foris şi Palade. 

De partea cealaltă, Cocoşul, cu Puiu – Ordog, Ciontu, Dănilă, Volosciuc, Moricz, I. David – cpt, Fuhtingher (57, A. Balaci), Ştefoni, Periat (74, Panta), D. Balaci (57, Horvath), rezervă neutilizată de antrenorul Adrian Bungău fiind portarul Urdeş, cu numărul 1. 

Într-un alt meci al rundei inaugurale, Dan Silaghi a marcat în minutul 18 unicul gol, CS Comloşu Mare – CS Sânandrei-Carani 0-1 (0-1). Antrenorul învingătorilor, Narcis Petre, a declarat: „Cel mai slab meci de când sunt la această echipă. Contează cele 3 puncte. Un joc slab o echipă mare reuşeşte să-l câştige.”

Culda – Buzdugan, Pecarov (minutul 70, Stancu; 81, Sabău), Szalkai, Silaghi – cpt, Toma, Ungureanu (64, Radu), Hodiş, Centea, Artimon, Croitoru sunt cei pe care a contat Petre, rezerve ale învingătorilor fiind Ureche – Vidican şi Sofran. A arbitrat Ionuţ Lefter.

Localnicii din Comloşu Mare au jucat cu Popeţ – Matei, Oneţ, Dumitru, Diac – cpt., Bota, Coman, Pau, Cioată, Tripunescu şi Costea, iar Brădău şi Marcu au luat loc pe banca de rezerve.

Vom reveni şi cu alte amănunte pe marginea etapei de debut, celelalte rezultate, programul viitor şi ierarhiile la zi, de exemplu din SuperLiga sau Liga 2, fiind accesibile pe aceeaşi rubrică a datelor tehnice şi clasamentelor din secţiunea Fotbal.  

Spicuind dintre alte jocuri amicale, Şoimii Pesac – Viitorul Igriş 2-3, Tricoul 1 Iunie – Meget Remetea Mare 9-1 (5-0: Schneider 3 goluri, Ovidiu Preda 2, Vlăduţ 2, Gheorghevici şi Răzvan Dan, respectiv Alex Horaţiu), Dacia Cărpiniş – Viitorul Igriş 4-5 (3-2), Şoimii Pesac – Voinţa Saravale 3-2, Juventus Pişchia – CSC Ghiroda şi Giarmata Vii U19 4-1 (Stelian Argatu, Flavius Glişa, Emy Ardelean şi Mircea Matiş pentru gazde) sau CSO Făget – Margina 5-0 (1-0) prin golurile lui Alex Stănilă – 2, Raul Dobozi, Fabian Sîrbu şi Florin Tomoioagă. De la nivel juvenil, „dublă” Politehnica – UTA, 1-0 la tineret prin Luca Chiş, 2-2 la U17, cu Sebastian Avrămescu şi Eric Adam marcatori pentru timişoreni.

FOTOGRAFII de la Şag

 

 

 

 

    

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Divizia D Timiş, Fotbal și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 3 = trei

 


Ultimele articole din categoria Divizia D Timiş: