Rezerva Golda, ce mai GOL! DA, de aur! Ripensia evită în prelungiri barajul de menținere în Liga 2 și scapă de Bărăgan: 1-0

Introdus pentru ultimele 10 minute, Denis Golda s-a dovedit din nou a fi omul potrivit la locul potrivit, înscriind în cel de-al doilea minut de prelungiri unicul gol al matinalului de pe ”Electrica” la finele fazei play-out în Liga 2, Ripensia – Metaloglobus Bucureşti 1-0 (0-0), în condițiile în care timișorenii chiar aveau absolută nevoie de victorie pentru a evita barajul de menținere în divizie, dat fiind că urmăritoarea de pe locul cu pricina, Comuna Recea, tocmai preluase din nou conducerea pe Cluj Arena, 2-3 din minutul 86 contra Universității. Rezerva Golda, ce mai GOL! DA, într-adevăr de aur! Englezescul ”gold” și afirmația ”da”, prețioasă contopire salvatoare de aur pentru roșu-galbeni, scutiți astfel sâmbetele viitoare de dubla tur-retur pentru evitarea Ligii 3 cu cei din Bărăgan…   

Doar o victorie a comunalilor maramureșeni pe impozanta Cluj Arena ar fi impus și Ripensiei condiția smulgerii unei victorii acasă în fața bucureștenilor pentru a nu aluneca pe locul de baraj ocupat de cei din Recea, dar iată că nordicii chiar s-au impus sub Feleac, unde au preluat conducerea din minutul 12 și au răsturnat scorul în minutele 67 și 86 de la 2-1 pentru ”Șepcile roșii”, puțin timp la timonă prin răsturnarea din minutele 53 și 57, așa încât bănățenii s-au văzut constrânși să câștige și cel de-al treilea meci la rând acasă în play-out pentru a evita o deplasare în Ialomița, la Slobozia. Unde CSM Reșița a retrogradat astăzi direct în Liga 3, 1-0 din minutul 47 în favoarea nou-promovaților din Bărăgan, viitori adversari ai Comunei Recea în ”dubla” din 15 și 22 mai pentru rămânerea în Liga 2.

Un sezon cât se poate de apăsător dar încheiat în cele din urmă cu bine de Ripensia, în extremis, indescriptibile fiind erupțiile bucuriei în cascadă a ”galbenilor” Timișoarei, la golul izbăvitor, imediat urmat de fluierul final al arbitrului oltean Flueran. O evadare la mustață și ca-n filme după o primejdioasă altă alunecare vreme de 6 minute pe locul de baraj, asta după ce bănățenii mai trăiseră cu Sabia lui Damocles deasupra capului pe butucul barajului și în cursul partidei, din minutul 12, când maramureșenii preluau conducerea la Cluj, până măcar în minutul 53, când Universitatea egala, scor convenabil elevilor lui Petruescu.  

Ripensia părea a fi transpirat suficient în play-out pentru a evita barajul, fiind unica formație neînvinsă în Grupa A din zona a II-a valorică, victorioasă pe linie pe ”Electrica” dar și la scor în deplasare, 0-3 acum două săptămâni la Târgu Jiu, în precedenta apariție, însă iată că a avut absolută nevoie de un gol în prelungirile reprezentației finale pentru a nu lăsa supraviețuirea în Liga 2 pe seama ”dublei” cu nou-promovata din Slobozia. A venit vacanța după un sezon cum galben-roșii n-ar dori nici adversarilor, cu mai puține meciuri acasă decât în deplasare în sezonul regular, inacceptabilă anomalie spunând mai totul – pe lângă multe altele – despre brambureala federală cu iz de diletantism în care a fost tăvălit fotbalul divizionar carpatin în colosala mascaradă a ”pLademiei”, și poate nici adjectivul colosal n-ar fi suficient.

Suficient a fost în cele din urmă golul din prelungiri al lui Denis Golda, nu doar la prima ispravă de acest tip cu reușite pe final, marcator din 6 metri lateral stânga, la colțul lung, cel mai lung sprint de pe bancă al coechipierilor descătușați în a-și îmbrățișa colegul intrat de nici un sfert de oră. Salvați de Bărăgan chiar la căderea cortinei, știind pe margine isprava Comunei Recea pe scena ”UNTOLD”, și nespus e într-adevăr tâlcul profund al sâmburelui culiselor festivalului.

Nespusă și justificată bucurie ripensistă de parcă ar fi promovat din nou, salvare la potou într-o situație limită cu care nu s-a confruntat în precedentele 3 sezoane în Liga 2, două pline, unul masacrat de ”pLandemie”. Ale cărei consecințe bântuie din plin în toate cele, și prin această struțo-cămilă federală cu două cocoașe, Grupa A și Grupa B în play-out, cu un număr impar de participante în serii, de unde și deranjul rundei pe rând pe tușă, lipsă de continuitate săptămâna trecută pentru timișoreni.    

Fotbal timișorean în doliu în Duminica Paștelui prin plecarea la ceruri a fostului jucător, antrenor şi observator Octavian Foale, la vârsta de 83 de ani, comemorat printr-un moment de reculegere și înaintea startului pe ”Electrica”. 

Decisiv joc abordat de roșu-galbeni în formula câștigătoare aici cu ”U” Cluj și pe Jiu și care nu se schimbă, intențiile manifestându-și-le din minutul 2, şut de la 17 metri al lui Piftor, razant cu transversala. După numai trei minute bucureștenii mereu învinși afară în play-out ripostau după o lovitură de colţ, bine executată de Chiriac, Dobre respingând cu ambele mâini în calea lui Ciocâlteu, care a prins un șut de la 16 metri puţin pe lângă bara din dreapta a porții bănățene.  

Cea mai controversată fază a meciului se petrecea în minutul 15, după o lovitură liberă de la 22 de metri lateral dreapta, executată de Ene aproape de marginea careului, mingea ajungând la Lalic, care a înscris cu capul de la 6 metri lateral stânga, la colţul opus, spre vinclu. Stupoare, gol anulat pe motiv de ofsaid. Eronat. Și bucurie a gazdelor de scurtă durată. Era lăsată pentru final, cu toate emoțiile dramei de rigoare…

Care s-a derulat și în minutul 36, la o nouă mare ocazie de gol pentru ”galbenii” lui Petruescu, la cel de-al treilea lor corner, executat tot de Ene, Rogac reluând cu capul din 10 metri puțin peste transversală. După 45 de minute, scor alb. Și 0-1 la Cluj, ”Ripi” retrăgându-se la vestiare pe locul de baraj. Neplăcut.

La reluare, neplăcerea primului cartonaş galben, lui Sokovic, pentru un fault de joc în minutul 49. Un alt cartonaş galben îl vedea Coman în minutul 55, pentru henţ. Iar în minutul 63 o altă mare ocazie ripensistă de a deschide scorul, Ene sărind peste minge iar Tudorache trimițând cu latul de la 10 metri, spre plasă, doar că omologul său cu același număr 24 de la bucureșteni, Ciubotariu, a scos de pe linia porţii un gol ca şi făcut. Iar Tudorache vedea în schimb cartonaşul galben un minut mai târziu.

Și veștile erau din nou rele dinspre Cluj, Comuna Recea egalând în minutul 67, după ce ”U” efectuase un blitz în 5 minute, de la 0-1 la 2-1. 

Moment al unei prime schimbări la timișoreni, atacantul Pădurariu în locul lui Tudorache, alte două urmând în minutul 80, Vasluian și Golda, cu beneficii. Un gol pentru trei puncte de aur, fără cheltuieli spre Bărăgan. 

Gol la capătul unui galop ofensiv al timișorenilor revărsați spre poarta lui Nedelcovici, Golda desfăcând lacătul Metaloglobusului: 1-0.

A fost prima campanie a Ripensiei de salvare de la retrogradare de la relansarea clubului în 2012, club altfel mai mereu implicat la promovare – cel puțin până la intrarea în Liga 2, final de campanie inevitabil apăsat de emoția așteptării deznodământului final, trepidații inducând reflexul de a-și găsi ceva de făcut, și ”Ripi” într-adevăr și-a dat solemn de lucru pe margine, de o corectitudine politică flatându-i și pe cei mai ardenți promotori globali ai urzelilor abil ambalate, ba spunând un nu răspicat ”bisericuțelor”, ba în dezumanizante clișee cu botniță dar și măști, plus nume de vârfuri celebre pe tricouri de club multiplu campion. Și uite-așa se scrie mereu istoria, ce-a fost într-adevăr cândva cu suflet și har, și ce-a ajuns ”corect politic” cu botniță dar și masca exercițiului de imagine al ”relațiilor publice”. Emoțiile, bată-le vina, duc la derapaje prin exersarea combaterii unor himere prefabricate, dar toată tulburarea de peste săptămână s-a risipit sâmbătă în prelungiri, acolo, pe gazon, la joc, fotbal și nu politica altora. Soarele încălzind ”galbenul” Ripensiei, Golda salvând situația cu un gol, da, de aur: Ripensia 36 de puncte, ACS Fotbal Comuna Recea 35. 

Ripensia și Unirea Slobozia, singurele echipe neînvinse în faza play-out din totalul celor 14 implicate, Unirea Slobozia și Fotbal Comuna Recea în ”dubla” supraviețuirii…

*             

Ripensia: Dobre – Andrei Macrițchii, Lalic, Rogac, Gladun (min. 80, Vasluian) – Tudor Călin (cpt.), Coulibaly – Piftor, Ene, Tudorache (min. 67, Pădurariu) – Sokovic (min. 80, Golda).

Antrenor principal: Cosmin Petruescu; secund, Iulian Muntean.

Rezerve: Miklos, Sturzu, Popovici, Neagu, Stoi, Valerii Macriţchii.

Metaloglobus: Nedelcovici – Coman, Cazan, Chiriac (min. 46, Ciubotaru), Puțaru (min. 76, Lung), Sota, Ciocâlteu (min. 65, Gavârliţă), Sava, Florescu (min. 46, Bolohan), Ovidiu Herea (cpt.), Claudiu Herea (min. 88, Aguinaldo).

Antrenor principal: Gabriel Manu; secund, Radu Crețulescu.

Rezerve: Gavrilaş, Caramalău, Botic, Covalciuc.

Au arbitrat: Flueran (Craiova) – Nistoran (Reşiţa) și Daniela Constantinescu (Craiova); arbitru de rezervă: Ionela Alina Peşu (Craiova). Observator de arbitri: Cristina Babadac (Alexandria), delegat de joc: Lolea (Reşiţa).

În celălalt joc al etapei a 7-a în Grupa A, Pandurii – Farul 1-2. Constănțenii au câștigat această serie din play-out cu 42 de puncte, urmați de ”U” Cluj și Metaloglobus cu câte 39, iar Ripensia cu 36 – toate salvate de emoții. 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 × patru =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: