Ripensia, amintiri plăcute din turul trecut de la Avrig cu ”Călăreții”, Stan și mai plăcute anul acesta cu ”verzii” contra lui Dan Alexa, Tavi Benga neplăcute cu maramureșenii în ultimul weekend din octombrie 2020, în pragul despărțirii de Politehnica

După ce săptămâna trecută au înregistrat întreg spectrul rezultatelor, și un succes la scor acasă – de fapt a doua cea mai categorică victorie a Ripensiei în Liga 2 în cei peste 5 ani de activitate în acest campionat, și o remiză albă în deplasare, smulsă de Politehnica la Slobozia, dar și un eșec cu 3-0, al nou-promovaților dumbrăvițeni în Harghita, înfrângere egală celui mai sever insucces al ”verzilor” în acest eșalon, secund-divizionarele bănățene se află înaintea ultimelor 5 etape din anul 2022, pregătindu-se pentru întâlnirile rundei a XII-a, de la sfârșitul săptămânii. Sâmbătă la matineu Ripensia la Râmnicu Vâlcea cu ”roșii” sibieni ai Șelimbărului, iar Politehnica pe ”Știința” cu nou-promovata din Baia Mare, duminică la matineu CSC Dumbrăvița sub Tâmpa cu Brașovul lui Dan Alexa. 

Tot ocupantă a unui loc de retrogradare în ciuda triumfului cu 4-0 acasă sâmbătă cu Unirea Constanța, al doilea consecutiv pe ”Electrica” dintr-o serie invincibilă de 4 apariții lângă Gara de Est, Ripensia va întâlni în Zăvoiul vâlcean o formație a Șelimbărului care n-a mai câștigat ”acasă” pe malurile Oltului de două luni și jumătate, din 13 august, 4-0 în etapa a II-a cu Politehnica Timișoara.

Ulterior, în Vâlcea, CS 1599 Comunal Șelimbăr s-a abonat remizelor 1-1, în ordine cu cei din Galați, Dej, București – CSA Steaua și, cel mai recent și ”cu cântec”, Slobozia.

La fel, sibienii sunt fără victorie în ultimele 4 runde din Liga 2, așadar atât la Râmnicu Vâlcea cât și în deplasări, serie ulterioară eliminării ”acasă” din Cupa României cu 0-4 cu Petrolul Ploiești, pierzând la zero ultimele două ieșiri. iar chiar mai drastic duminică, 3-0 pentru Minaur la Baia Mare.

Astfel, elevii lui Eugen Beza n-au mai câștigat de peste o lună, atunci cu 1-0 în deplasare pe 17 septembrie la Concordia Chiajna.

Dacă în actualul sezon Ripensia n-a învins pe teren advers în 6 încercări, marea majoritate chiar pierdute, în schimb în chiar prima deplasare din campionatul trecut se impunea la zero în județul Sibiu, pe 14 august 2021, cu 2-0 (1-0) la Avrig în etapa a III-a a Ligii 2, contra nou-promovatei din Șelimbăr, care rata un penalty pe final, apărat de Rus. Era chiar primul triumf al timișorenilor în ediția anterioară, grație ”dublei” lui Denis Golda în jumătatea secundă a fiecărei reprize, bănățenii cu Petruescu antrenor câștigând deși rămâneau în 10 jucători din minutul 64, victorioși în alcătuirea I. Rus – Sturzu, Țieranu, Lalic, Fridrich (minutul 72, Vidrăsan) – Coulibaly – cpt., V. Macrițchii (58, Morariu) – Piftor (87, Pădurariu), Taras (58, Stoi), Mitrov (72, Gladun) – Golda. Iar consemnarea pe marginea acelui succes poate fi lecturată aici.

Ripensia avea să încheie sezonul regulat pe locul 12, CSC Șelimbăr pe 14 cu două puncte mai puțin, sibienii reabilitându-se apoi în play-out, încheiat pe poziția secundă într-o serie și cu ”violeții”, imediat în urma fruntașei Csikszereda, devansându-le pe Metaloglobus și Politehnica Iași, iar pe Politehnica Timișoarei la chiar 9 puncte.

Acum, ”Călăreții” din vecinătatea Sibiului sunt pe locul 10, cu 7 trepte și 5 puncte.superiori Ripensiei, ardelenii numărându-se între cele 7 colective cu o medie subunitară a golurilor primite, numai 10: de fapt doar 7 încasate în  primele 10 etape.

Cea de-a XI-a le-a fost total defavorabilă, 3-0 la Baia Mare pentru maramureșenii cu ex-rapidistul Mihai Iosif la debut pe banca lor, sibienii înclinându-se în componența Mitrovic – Monea, Crișan, Dandea – cpt., Tătar – T. Man (minutul 46, A. Luca), Cărăruș (71, A. Cîrstean) – Oct. Ursu (71, Boboc), Curtean (60, Ciocâlteu), Mir. Manole (50, Raicea) – Gele, în vreme ce Silveanu – Arhirii, Riza și Natea au rămas pe bancă.

Din tabăra sibiană, antrenorul Beza a remarcat că ”Unirea Constanța, o echipă de copii, a bătut echipe importante, așa că nu e joc ușor cu Ripensia. Poate e mai ușor cu echipele din față, pentru că stai în gardă. Când joci cu echipele mai mici, atunci vrei să domini, să câștigi. Atunci, jocul devine foarte greu.”

Din lotul Ripensiei s-au referit la cea de-a șaptea deplasare în 12 etape fundașul Răzvan Morariu și marcatorul în vârstă de 18 ani al victoriei cu 4-0 de sâmbăta trecută Ianis Mihart, intrat pentru ultimul sfert de oră și autor al golului ce a stabilit rezultatul final, prim gol al său în Liga 2. ”E un pas înainte pentru mine și vreau cât mai multe, să am cât mai multe obiective bifate, să-mi ajut echipa. Despre meciul de la Vâlcea cu Șelimbăr, eu zic că ne putem atinge obiectivul, să aducem cele trei puncte și să facem un meci bun. Cred că avem nevoie. Ne-ar ajuta aceste puncte. Nu prea jucăm bine în deplasare. Avem nevoie de victorii, pentru moral și tot. Nu știu de ce, dar simt că jucăm mai bine acasă. E mai bun moralul, suntem mai motivați.” 

Peste munți, ripensiștii vor fi nevoiți să se descurce fără portarul Dobre, Ene, Piftor și Gavra, ultimii 2 fiind și marcatori în acest tur de campionat, însă, după cum a remarcat Morariu, moralul e bun în urma scorului record din weekend-ul trecut, iar ”cu un entuziasm mai mare când câștigi acasă, după, vrei să mergi în deplasare să câștigi, la fel. Dar trebuie să ne uităm la adversar și trebuie să tratăm meciul ca atare. Nu putem să luăm meciul de la Baia Mare în serios. Mergem la Vâlcea să luăm punct sau puncte. Au mai mulți seniori ca noi. Au jucători individuali buni, dar eu zic că putem să le punem probleme și chiar să facem un meci foarte bun cu acest adversar.

Tot în deplasare și tot cu o trupă ardeleană va juca la sfârșitul săptămânii și CSC Dumbrăvița, aflată înaintea unei noi premiere în Liga 2, cea a completării a două meciuri consecutive în deplasare în campionat, chiar trei la rând ”afară”, cu tot cu cel din Cupa României la Rapid.

Iar ”verzii” vor juca sub Tâmpa în fieful unor galben-negri în comparație cu care doar Progresul Spartac, Unirea Constanța, Politehnica Timișoara și codașa Metaloglobus dețin mai puține goluri marcate după 11 runde în noul campionat al Ligii 2, brașovenii având 10 înscrise.

Iar cu cele 11 primite de elevii lui Dan Alexa, este vorba despre gruparea implicată în întâlnirile cu aproape cele mai puține goluri, 21, doar în jocurile cu Metaloglobus protagonistă în primele 11 etape înregistrându-se și mai puține goluri marcate, 20. ”Închise” fiind și meciurile disputate de nou-promovata Progresul Spartac, tot cu un total de 21 de goluri marcate. 

Însă nu-i chiar de mirare că în întâlnirile în care e implicat FC Brașov nici nu se înscrie adesea, așa cum nu s-a punctat adesea nici în finala de baraj tur-retur pentru promovarea în Liga 2 dintre CSC Dumbrăvița și CSM Reșița, atunci cu Alexa pe bancă, la ora actuală tehnician al ”Stegarilor”, 0-0 în Timiș și 1-1 pe ”Mircea Chivu”.  

Egalități atunci, egalitate la puncte și acum, FC Brașov și CSC Dumbrăvița cu câte 13 fiecare, dar gazdele mulțumită mai multor remize, 4 în 11 runde, maximum al diviziei.

Localnici brașoveni care din 10 septembrie n-au mai învins sub Tâmpa, atunci cu 1-0 cu Metaloglobus, remizând ulterior 0-0 cu CSM Slatina și 1-1 cu Csikszereda.

Elevii lui Dan Alexa au câștigat o singură dată în ultimele 5 etape, acum 3 runde cu 3-2 la Târgu Jiu. bilanțul de dată recentă al brașovenilor în campionat fiind 5 1 2 2, în vreme ce ”verzii” Dumbrăviței s-au impus de 3 ori, cu 4-3 la Baia Mare, 1-0 pe teren propriu cu Ripensia și 2-1 tot acasă cu CSM Slatina, cedând în schimb ”afară” Metaloglobusului și la Miercurea Ciuc: 5 3 0 2 7-8 9 puncte.

Altfel, tot acasă, în primele etape ale sezonului, FC Brașov mai remiza 1-1 cu nou-promovata din Baia Mare și dispunea cu 1-0 de Ripensia. Jocul de la Brașov va avea loc duminică de la ora 11, runda începând deja astăzi, joi, cu partida Dinamo – CSM Slatina 0-0.

Iar tot sâmbătă la matineu un al treilea meci consecutiv acasă din tot atâtea cu Octavian Benga la cârmă în care alb-violeții Politehnicii Timișoara primesc vizita unei formații cu un nou antrenor, recent numit. Cu Concordia timișorenii au cedat cu 1-4, oaspeții din Chiajna avându-l pe Eugen Trică pe banca tehnică, iar în compania buzoienilor au remizat 1-1, Gloria fiind preluată de Adrian Mihalcea.

De astă dată, nou-promovata CS Minaur Baia Mare va juca primul meci în deplasare cu ex-rapidistul Mihai Iosif în spațiul tehnic, după ce maramureșenii învingeau acasă la debutul bucureșteanului pe ”Viorel Mateianu”, 3-0 cu CSC Șelimbăr. 

Interesant este că precedenta întâlnire a Politehnicii în Liga 2 cu un club maramureșean a coincis cu ultima deplasare a lui Octavian Benga la cârma ”violeților” în precedentul mandat, 3-3 după 3-2 la pauză pentru localnici la 31 octombrie 2020 la Recea, antepenultima cu doar 7 puncte înaintea acelei remize, bănățeniii abordând partida de pe locul 3, cu 18 puncte. Benga n-avea să mai prindă o altă deplasare înaintea înlocuirii sale cu Dan Alexa, reproșându-i-se tocmai prea numeroasele rezultate de egalitate, printre care și cel din Maramureș, o remiză pe Bega cu o viitoare nou-promovată, 0-0 cu FC U Craiova 1948, echivalând cu un capăt de drum.

Acum, poliștii sunt pe un loc de retrogradare, în rolul celor din Recea în ultimul weekend din octombrie 2020, în vreme ce maramureșenii pe un loc de baraj, cu 5 puncte în plus.

În tot cazul, Politehnica n-a mai câștigat încă din runda inaugurală, atunci cu 1-0 pe ”Știința” la 6 august cu Unirea Constanța, urmând nu mai puțin de 10 etape fără victorie.

Pe când băimărenii s-au relansat cu Iosif antrenor, Ciprian Stanciu deschizând scorul în minutul 17 al jocului acasă cu sibienii, iar Gneba și rezerva Chitaș majorându-l pe final, în minutele 84 și 88, 3-0 conturat duminică de CS Minaur Baia Mare în alcătuirea Costache – Alexe, R. Lazăr, Mondragon – cpt., I. Neacșu – Gneba, Donca (minutul 90, Bakare Ouato), Stănescu (61, Muacir), Ciocan (61, Chitaș) – Chinde (90, Rotar), C. Stanciu (85, Oiță), în vreme ce Băilă – Simion, Potcoavă și Gherman au rămas pe bancă.

CS Minaur a pierdut la zero cu Danciu pe bancă ultimele 3 deplasări, cu 3-0 la Miercurea Ciuc, 2-0 la Iași și 1-0 la Unirea Constanța, așa cum o pierdea de fapt și pe prima, 3-0 la Slobozia, unicul gol și punct ”afară” fiind adjudecat în 14 august, în etapa a II-a, 1-1 la Brașov.

Programul complet al etapei a XII-a și clasamentul la zi, pe coloana datelor tehnice. 

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


doi × = 18

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: