Ripensia cedează în minutul 90 Unirii Dej pe noroiul „Electricii” şi îşi complică şi mai mult situaţia după al treilea eşec la rând în Liga 2

Ripensia Timişoara a început cu stângul sâmbătă la matineu meciurile oficiale din 2023, pierzând acasă în chiar ultimul minut de joc în faţa unei grupări, CS Unirea Dej, mult mai bine clasată în Liga 2. Bănăţenii păreau a rezista şi smulge un punct clujenilor, pe care îi egalau în ultimele minute ale primei reprize, însă ocupanţii locului 5 şi-au consolidat enorm poziţia în play-off cu două etape înaintea încheierii sezonului regulat, fiind aşadar pe punctul de a se califica în grupa I valorică, graţie unui şut pe jos al lui Maftei din careul noroios, după încă o centrare de pe stânga: 1-2 (1-1).  

La urma urmei o victorie meritată prin prisma atacurilor croite de nord-vestici în partea secundă, abordată cu o triplă modificare la pauză, faţă de una singură la localnici, ratate fiind însă ocaziile mai ales de către autorul deschiderii de scor, Angelo Cocian, şi de rezerva Fulga, dar insistenţa aspirantei la promovare a dat totuşi roade lângă Pădurea Verde, făcând binişor diferenţa în ultimul sfert de oră, când intrările de pe o bancă de rezerve mai valoroasă s-au făcut resimţite. 

Disputat pe un gazon deteriorat treptat la un stadiu deplorabil, dat fiind precipitaţiile în reprize din dimineaţa de sâmbătă, Ripensia – Unirea Dej s-a limitat la o dispută surdă şi fără veleităţi, echilibrată în prima sa parte şi tot mai favorabilă vizitatorilor odată cu scurgerea timpului, având un deznodământ cât se poate de fericit pentru ardeleni, marcatori ai golului victoriei chiar la începutul minutului 90, după încă un atac al alb-albaştrilor la poarta lui Ionuţ Rus, revenit sub formă de împrumut până în vară de la CFR Cluj la clubul la care a mai activat şi în ediţia trecută, unul dintre noii componenţi aliniaţi de roş-galbeni faţă de încheierea sezonului de toamnă.

„Ripi” a sperat la un nou început, abordat şi cu jucători cooptaţi în iarnă din eşaloane inferioare, precum Paul Nistor de la cei din Ocna Dej, Vlad Moraru de la SCM Zalău sau veteranul Caius Lungu, la o revenire după 3 ani în galben-roşu, trecut fiind şi pe la Pobeda,  cărora li s-a alăturat abia zilele trecute marcatorul contra Politehnicii, Mihai Ene, plecat în decembrie, însă handicapul de 10 locuri şi 11 puncte s-a făcut în cele din urmă resimţit la potou, timişorenii înregistrând astfel a treia înfrângere consecutivă în Liga 2 respectiv a doua succesivă pe „Electrica” în campionat, după 0-1 cu gălăţenii în 27 noiembrie 2022.  De fapt, din acea lună noiembrie datează şi ultimul succes pe teren propriu al bănăţenilor, 1-0 cu concitadinii de la Politehnica, triumf de la care duminica viitoare se vor împlini deja 4 luni. 

Roş-galbenii au dar drumul unor jucători de bază la începutul iernii, iar dacă împotriva poliştilor le-a mers, învingându-i la potou, de astă dată au cedat din nou unor vizitatori din zona play-off, fără ca şirul oaspeţilor Timişoarei aspiranţi la promovare să se fi încheiat, Clubul Sportiv al Armatei – lider după 17 etape, urmând a descinde peste două săptămâni pe „Electrica” la încheierea sezonului regulat, în jur de 11 martie.

Bucureştenii fiind virtual calificaţi în play-off, pe când Ripensia afundată în zona play-out, cu atât mai mult după eşecul de astăzi, în alunecare de pe un loc de baraj pe altul, dar şi egalată la puncte de o nou-promovată bucureşteană de pe prima treaptă ce duce în Liga 3. Poziţii de retrogradare pe care timişorenii chiar ar putea şi ajunge deja mâine, dacă partida de la Baia Mare, Minaur – Concordia, amânată cu o zi din cauza ploii, se va disputa într-adevăr duminică şi va fi adjudecată de maramureşeni.

Cu numai 3 puncte câştigate în ultimele 5 etape din 2022, încheiate cu remize, una şi la Slobozia, CS Unirea Dej a obţinut astăzi primul succes în Liga 2 după mai bine de 4 luni, din 22 octombrie, când dispunea acasă cu 2-1 de FC Braşov, aceasta fiind întâia victorie în deplasare din 15 octombrie a „albaştrilor” de pe Someş, susţinuţi pe Bega de o foarte mică şi zgribulită galerie la tribuna a II-a, şi-atunci tot cu 2-1, la Târgu Jiu.

Cea de astăzi a fost semnată „la clopoţel” pe o vreme potrivnică fotbalului şi un gazon care nu face deloc cinste arenei sportive a capitalei Banatului, echipa net mai omogenă şi închegată bifând al patrulea triumf „afară” în acest campionat, după un 2-1 în etapa a II-a tot în zona Timişoarei, la nou-promovata din Dumbrăviţa, un 3-2 în următoarea ieşire la Dinamo şi încă un 2-1 în Gorj.

Rezultat favorit pe terenuri adverse al elevilor lui Dragoş Militaru, într-o alcătuire similară celei cu care abordau prima lor deplasare după promovarea în Liga 2, atunci când şi obţineau primul lor punct în eşalonul secund, tocmai pe „Electrica”, mult mai însorită la vremea respectivă, 0-0 pe 7 august 2021 în etapa a II-a a campionatului trecut. 

Punctele unei victorii îi despărţeau pe dejeni şi ripensişti la capătul sezonului regulat trecut, ardelenii pe 9, bănăţenii pe 12, trei puncte devenite nu mai puţin de 12 la încheierea fazei play-out în care s-au reîntâlnit pe „Electrica”, 1-4 pentru „albaştrii” de pe Someş, însă în vreme ce clubul clujean, întărit inclusiv de la „Ripi” cu Burdeţ, şi-a consolidat poziţia în Liga 2, navigând în zona play-off, la care roş-galbenii au putut doar visa în aceşti ani, cel de pe Bega a regresat, efect al discontinuităţii şi instabilităţii, pe fondul unei viziuni inconsistente şi schimbătoare a decidenţilor grupării. 

Consecinţele răsfrângându-se pe teren, unde, în ciuda unei bătăioase replici date Unirii, egalată în minutul 40 în urma unei lovituri libere, la nici zece minute după ce „albii” Dejului deschideau scorul la capătul unui contraatac, Ripensia a capotat la potou, cât se poate de deznădăjduitor înaintea ultimei deplasări din sezonul regulat, sâmbăta viitoare la matineu la Chiajna, rezultând astfel unica înfrângere acasă în primele 7 întâlniri ale etapei a 17-a. 

Fotbalul practicat a fost vădit influenţat de starea suprafeţei de joc, ploaia putând fi invocată pe post de scuză convenabilă, iar cum arsenalul tehnico-tactic al secund-divizionarelor României este oricum sumar, starea terenului a coborât decisiv standardul calitativ al partidei, una animată, pe alocuri şi cu „scântei”, dar de un nivel valoric ce reflectă fidel situaţia unui sport rege în Carpaţi fără reprezentare europeană încă înaintea datei de 1 martie. 

Liga 2 este cu atât mai ponosită, ceea ce s-a văzut şi astăzi cu ochiul liber pe „Electrica”, un fotbal în viteze mici cu tare puţine reuşite, punctele cântărind mult mai greu decât nivelul calitativ redus, în limitele sale obişnuite. Era prea mult a te aştepta la altceva după pauza de iarnă de peste două luni, totul rezumându-se în cele din urmă la şutul dintr-o bucată din careu al lui David Maftei, din centru-dreapta, unde balonul se scurgea după o centrare de pe stânga a autorului deschiderii scorului, Cocian, în plin asalt final al dejenilor, mingea udă fiind deviată de tânărul goalkeeper în bară, de unde a deviat mai departe în plasă.

Mare bucurie pentru alb-albaştri şi un cartonaş galben autorului golului victoriei, câteva capete plecate în tabăra localnicilor, care au insistat dar n-au mai avut în prelungiri tot atâtea minute la dispoziţie precum în ultimele minute ale părţii întâi, când golgeterul Nicolae Sofran egala din marginea careului mic după un veritabil „biliard” în careul oaspeţilor, uşor din stânga, fructificând balonul ce nu era respins de vizitatori în urma loviturii libere executate de Zamfirescu de la 28 de metri central, într-o suprafaţă de pedeapsă suprapopulată, în care mingea a căpătat traiectorii ciudate, rod al hazardului. Un gol căzut atunci la ţanc, dar Unirea avea a mai prelua încă o dată conducerea şi în repriza a II-a, decisiv.

Echipă arţăgoasă şi greu de depăşit, primind doar 19 goluri în 17 etape, Ripensia nu şi-a putut însă depăşi limitările în plan ofensiv, reactivate în ultimele 3 apariţii acasă, în care a punctat doar de două ori, întrecută fiind de încă o trupă din cvintetul fruntaş.

Care deschidea scorul după o jumătate de oră de joc prin mijlocaşul Cocian, ca la antrenament pe lângă Rus, din careu, unde era găsit de Alexandru Pop la capătul unui contraatac. 

Ripensia avea puterea de a egala şi a se menţine o întreagă repriză secundă la egalitate cu Unirea, însă formaţia mult mai bine clasată a fructificat în cele din urmă plusul valoric general, evident în ultimul sfert de oră. Prin prisma numeroaselor remize înregistrate de oponente, patru Ripensia, chiar şase CS Unirea, un rezultat de egalitate n-ar fi mirat prea mult, însă finalul meciului a făcut diferenţa, iar roş-galbenii au mai cedat în ultima perioadă a jocului şi în unele verificări amicale din iarnă. 

O sâmbătă plouată pentru „Ripi” şi la propiu şi la figurat, o alunecare în zona „minată” în care a tot navigat prea periculos în acest cel mai modest sezon al ei de la promovarea în premieră în Liga 2 în 2017. Unde nu prea e cap în birourile diriguitorilor, vai de picioare pe terenul mocirlos al „Electricii”, o ilustrată a unui fotbal timişorean în rătăcire sub apăsarea inconsecvenţei. Admirabil este conceptul „mizei pe tineri”, propus de Ripensia, însă, realist vorbind, acest concept poate fi cu adevărat implementat doar în condiţiile în care secund-divizionara de seniori ar deţine un rutinat nucleu de jucători experimentaţi, de la care noile generaţii să aibă ce deprinde, în umbra căruia să se dezvolte. Iar cel mai greu e să tragi la evitarea retrogradării cu un efectiv neexperimentat în continuă schimbare.

Şi totuşi, la final, Iulian Muntean a găsit vorbele potrivite pe adresa elevilor săi, remarcând că s-ar „fi bucurat foarte mult pentru băieţi, pentru tinereţea lor, să câştige un punct. Ce pot să zic? Am luptat până în ultimul minut iar la final adevărul este că in ultimul sfert de oră am cam cedat şi nu am mai reuşit să jucăm de la egal la egal cu ei, deşi după o primă repriză care a fost complet echilibrată iar scorul a fost 1-1. În a doua repriză, pe măsură ce a trecut timpul, am cedat iniţiativa iar pe final am şi primit gol. Sunt mulţumit în mare parte. Aş fi vrut mai mult curaj pentru că s-a văzut presiunea unui joc oficial. În meciurile amicale s-au descurcat mult mai bine, adică au ţinut mai mult de minge, au reuşit să creeze situaţii de gol, pe când astăzi, de multe ori din cauza presiunii au ales să joace o minge lungă, iar în varianta în care joci minge lungă e mult mai greu să ajungi la poartă, mai ales în situaţia în care suntem noi. Dar, per total, nu pot să zic că a fost un joc rău.”

Rezultatele zilei în Liga 2 şi programul penultimei etape din sezonul regulat, pe coloana clasamentelor la zi a secţiunii Fotbal.

Ripensia: Rus – Zamfirescu, Nistor (minutul 46, Cracea), Gladun, Lungu, Stoi (cpt.), Vidrăsan, Morariu, Moraru, Sofran, D. Ciurel.

Rezerve: Flonta – Butnăraşu, Ţieranu, Andreaş, Ene, R. Ciurel, Bobocea, Ardeiu.

Preparator sportiv: Iulian Muntean. Antrenor: Roberto Ivan.

Unirea Dej: Railean – Maftei, Burdeţ, Buta, Gîţ – Ad. Pop (minutul 70, Bogdan), Cătinean (cpt. – 46, Chira, cpt.), Matiş (46, Al. Militaru; 59, And. Pop), Cocian – Al. Pop, Blaj (46, Fulga).

Rezerve: C. Chindriş, Checicheş – Călugăr, Frăsineanu.

Antrenor: Dragoş Militaru.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua − 2 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: