Ripensia conduce în premieră în deplasare dar Dragu o taxează rapid după pauză iar timișorenii încheie sezonul de toamnă precum îl începeau, cu eșecuri legate: 3-1 (0-1) la Târgu Jiu

Ripensia n-a mai pățit-o din primele două etape, și anume să piardă în runde consecutive ale Ligii 2, atunci cu 1-0 la Buzău și 1-2 cu Unirea Slobozia pe ”Electrica”, dar tocmai așa a încheiat aparițiile în 2022, eșecului acasă de duminică, 0-1 cu nou-promovata Oțelul, adăugându-i-se altul astăzi la matineu pe ”Municipalul” din Târgu Jiu, unde, deși a condus încă din primele minute – în premieră în avantaj în deplasare în acest campionat, a fost taxată de vecina ierarhică din Gorj prin ”dubla” lui Dragu din minutele 52 și 66, după ce oltenii apelau la pauză la o dublă modificare. Chiar triplă în unsprezecele bănățean pentru ultima jumătate de oră, odată ce Lalic a fost înlocuit, suferind o entorsă la gleznă, iar capac la toate localnicii au mai înscris și-n prelungiri: 3-1 (0-1).    

Invincibila serie ripensistă dinaintea pauzei competiționale de luna trecută, cu două victorii acasă și două înfrângeri în deplasare, s-a metamorfozat după întreruperea campionatului, la sfârșitul stagiunii de toamnă, într-un dublu insucces la spartul târgului, galben-roșii suferind astăzi primul eșec ”afară” după exact 7 săptămâni de la acel 1-0 la Giurgiu pentru Dinamo.

Iar astfel, Ripensia a revenit pe un loc de baraj, pe care va ierna, la 3 puncte în urma ocupantei ultimei trepte fără implicații la retrogradare, ba chiar la 5 puncte în urma învingătoarei sale de astăzi, din Târgu Jiu.

Pe care ar fi putut-o devansa ierarhic în cazul unei victorii în Gorj, într-o rocadă pe locurile 13-14, poziție a 13-a pe care timișorenii încheiau de fapt sezonul de toamnă din 2021, cu bilanțul 16 5 6 5 17-18, conturat din mai multe apariții acasă, de astă dată mai numeroase în deplasare, bilanțul general în campionatul în curs fiind mai inconsistent: 16 4 4 8 14-17 16 puncte din 48 posibile.

Iar dacă la Baia Mare și chiar în deplasarea precedentă la Buftea, din 12 noiembrie – ieșiri în care a mai marcat și n-a pierdut, Ripensia a egalat înaintea pauzei respectiv spre final, astăzi în Oltenia bănățenii au deschis scorul printr-un șut de la semidistanță încă din primele minute ale întâlnirii, însă tot în primele minute, dar ale părții secunde, au și fost egalați în urma centrării unuia dintre jucătorii introduși la pauză de Stîngă, început al sfârșitului pentru timișoreni.

Același Dragu înscriind apoi din nou după nici un sfert de oră, răsturnare de scor căreia vizitatorii nu i-au venit de hac, în ciuda modificărilor efectuate și a situațiilor create.  

Iar apropo de schimbări, antrenorii Ripensiei au apelat la 5 înlocuiri în 11-le de start de la un meci la altul, titularizați fiind Zamfirescu, Vidrăsan, Piftor, Mogoș și Mihart. cu efectul scontat în prima repriză a deplasării din etapa a XVI-a, nu însă și după pauză, odată ce localnicii au efectuat și ei modificări.

Tocmai Claudiu Zamfirescu fiind cel care a deschis scorul pentru Ripensia încă din minutul 7, cu un șut de la semidistanță, expediat de la circa 30 de metri sub transversală, surprinzându-l pe portarul Krupenschi. Cum s-ar spune, gazdele ”începeau meciul de la 0-1”, și nici nu mai aveau să-și revină într-o primă repriză cu foarte puține faze notabile, chit că la mijlocul mitanului scuturau plasa, asistentul Catană semnalizând o poziție de ofsaid la Dragu după șutul lui Dodoi din minutul 22.

Din contră, tot Ripensia a fost mai aproape de desprinderea pe tabela de marcaj, Cristian Gavra ratând însă din mijlocul careului în minutul 27, atunci când a trimis balonul peste bară.

Însă dacă pauza competițională a fost de rău augur pentru galben-roșii, în schimb pauza meciului a fost sfetnic bun pentru alb-albaștrii de pe Jiu, care, cu forțe proaspete, și anume Dulca și Gîrbiță, au răsturnat scorul în doar 20 de minute, Claudiu Dragu înscriind în minutele 52 și 66 – mai întâi din centrarea lui Gîrbiță, căpitanul Răsdan punând cireașa pe tortul amfitrionilor în cel de-al șaselea minut de prelungiri.

O cireașă pe torul ocupanților locului 13, o bomboană pe coliva bănățenilor, accidentarea fundașului Lalic, care a suferit o entorsă la glezna dreaptă în minutul 61, fiind înlocuit ca parte a unui triple schimbări. 

Iar astfel, o deplasare promițătoare și cu atât mai promițătoare după primele sale câteva minute, s-a transformat într-una dezamăgitoare pentru suflarea galben-roșie.

În contrast, gorjenii au încheiat toamna cu victorii, 2-1 la Baia Mare și 3-1 astăzi pe ”Municipal”, legând succese doar pentru a doua oară în acest campionat, după o serie de 3 triumfuri cu 1-0 în etapele 5-7, șir căruia îi urmau înfrângerile consecutive din rundele 8-11, înfrângeri înregistrate și în ultimele două apariții ale oltenilor în Liga 2 înaintea întreruperii din noiembrie. 

Pauză pentru unii mumă, pentru alții ciumă.

Alb-albaștrii de pe Jiu reușind și a cincea victorie acasă în 9 meciuri de campionat pe ”Municipal”, celelalte fiind pierdute, succese și eșecuri în succesiunea cronologică 0-1 cu CSC Dumbrăvița, 2-0 cu Dinamo, 1-0 cu CSC Șelimbăr, 1-0 cu Progresul Spartac, 2-3 cu FC Brașov, 1-2 cu Unirea Dej, 4-3 cu CSA Steaua și, cel mai recent, 0-4 cu Unirea Slobozia.

Gorjenii lăsând astfel o ultimă bună impresie, pe care ”Ripi” n-a putut s-o împărtășească nici pe ”Electrica”, nici astăzi peste munți. 

Drept urmare, fără victorie în deplasare în acest sezon regulat, și o singură încercare mai are la dispoziție, în Ilfov în martie 2023, bilanțul ”afară” fiind negativ, 9 0 3 6 3-12 3 puncte din 27 posibile, conform cronologiei 1-0 la Buzău pentru Gloria, 1-1 la Baia Mare, 1-0 pentru FC Brașov, 3-0 pentru CSM Slatina, 1-0 pentru CSC Dumbrăvița și Dinamo, 0-0 la Râmnicu Vâlcea cu cei din Șelimbăr și 1-1 la Buftea cu Progresul 1944 Spartac.

Iar dacă pe nou-promovații bucureșteni i-au egalat spre final în Ilfov după un ”biliard” în careu, pe olteni nu i-au mai egalat odată ce aceștia au răsturnat scorul.

Egalând în minutul 52, atunci când Gîrbită, abia intrat, a centrat de pe stânga iar Claudiu Dragu a trimis cu capul de la 6 metri în stânga portarului. Având șansa ”dublei” deja în minutul 57, când. după o altă centrare de pe stângă, a lui Dodoi, balonul care l-a depășit pe Dobre și a șters transversala a ajuns la același Dragu, lângă bara laterală, unde, suprins, s-a pierdut cu firea și n-a exploatat oportunitatea. 

Avea să fructifice însă în minutul 66 o altă centrare din partea stângă, a căpitanului Răsdan, Dragu înscriind din alunecare: 2-1. Iar după ce marcatorul avea a fi retras spre final în aplauzele localnicilor, co-autorul Florin Răsdan avea a ieși la rampă în prelungiri, dintr-o fază fixă. Executând plasat pe jos o lovitură liberă de la 20 de metri, în dreapta lui Dobre: 3-1. Fază pe marginea căreia antrenorul ripensiștilor, Iulian Muntean, s-a referit după meci, declarația sa fiind ceva mai jos, în sensul că ”pe final, în loc să se dicteze o lovitură liberă pentru noi, s-a indicat invers, încasând astfel golul de 3-1…”

Final cu bănățenii în căutarea egalării, apelând pentru ultimele 10 minute și la Stoica iar pentru prelungiri la Zimța, fără succes însă, deși Țieranu trimitea balonul cu capul de la 7 metri la mică distanță de bară după un corner în minutul 81, iar Krupenschi deturna cu greu în corner șutul lui Morariu de la semidistanță în minutul 87, cu prețul unei accidentări, lovindu-se de bară.

Reviriment întârziat al timișorenilor, care începeau ideal deplasarea, încheiată însă pe scut. Punct final unui sezon de toamnă cu a sa ultimă victorie în urmă cu 3 etape tocmai împotriva concitadinei Politehnica, succes de la care luni se va împlini o lună de zile, ”vârf” în urma căruia galben-roșii au început deja să se gândească nițel și la vacanța de iarnă.

Rezultatele etapei a 16-a în Liga 2 și programul celei de-a 17-a, în care ”Ripi” va primi vizita dejenilor, apoi și pe cea a ”militarilor”, după ieșirea la Chiajna, pe coloana clasamentelor la zi. 

*

Echipa gazdă din Târgu Jiu: Krupenschi – Chelariu, A. Stoian (minutul 46, Dulca), Rogac, Băican, Răsdan – cpt., Țegle, P. Mitrică (46, Gîrbiță; 90+2, Pîrcălabu), Godja, Dodoi, Cl. Dragu (82, And. Istrate).

Rezerve: Opric – A. Sîrbu, Banu, Caba, Geană.

Antrenor: Florin Stîngă.

Ripensia Timișoara: Dobre – Zamfirescu, Lalic (minutul 61, Țieranu), Fridrich, Macrițchii (90, Zimța) – Stoi, Vidrăsan (61, Morariu) – Mogoș (81, Stoica), Mihart, Piftor (61, Sofran) – Gavra.

Rezerve: Brașoveanu – Călin, Dincă, Gladun.

Preparator sportiv: Iulian Muntean. Antrenor principal: Roberto Ivan.

La final, antrenorul Iulian Muntean a declarat pentru site-ul oficial al Ripensiei: ”A fost o primă repriză bună pentru noi. Și după gol, am mai avut câteva ocazii de a puncta, Gavra ratând o șansă mare. Din păcate, nu am reușit să facem 2-0, iar după pauză situația noastră s-a complicat. În a doua repriză, Viitorul a dominat complet primele 20 de minute, punctând de două ori în urma unor nesincronizări din apărarea noastră. Apoi, după 1-2, am presat, am dominat, am avut situații de a înscrie, dar parcă mingea nu a vrut să între în poartă. Iar pe final, în loc să se dicteze o lovitură liberă pentru noi, s-a indicat invers, încasând astfel golul de 3-1… Per total, consider că egalul ar fi fost echitabil. Totuși, trebuie să tragem un semnal de alarmă privind modul în care unii jucători s-au pregătit în ultimele trei săptămâni. Iar modul în care aceștia au intrat în ultimele două meciuri este unul dintre principalele motive pentru care am pierdut.”

Arbitru: Mihai Motan (Târgovişte); asistenți: Catană (Târgovişte) și Dobre (Şotânga / Dâmboviţa); rezervă: Breoi (Ploieşti). Observator de arbitri: Moise (Bucureşti). Delegat de joc: Petrean (Hunedoara).

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 × unu =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: