Ripensia cu tot sufletul, Harald Fridrich cu capul: 2-1 de la 0-1 cu ”U” Cluj prin ”tranșeele” Electricii

În urmă cu aproape 9 ani, când se relansa plină de entuziasm și speranțe în arena fotbalistică, pe aceeași ”Electrica”, într-o după-amiază însorită de Campionat Municipal timișorean, Ripensia putea intui dar n-avea gândul la clipele mai delicate ce aveau inevitabil s-o pună la încercare în eșaloane superioare. Iar un asemenea moment anevoios s-a conturat și duminică, spre finele celui de-al patrulea sezon consecutiv al roșu-galbenilor în Liga 2, test de caracter pe care bănățenii l-au absolvit cu tot sufletul grație a două lovituri de cap ”marca” Harald Fridrich, așadar ale tânărului fundaș, în urma unor cornere: Ripensia Timişoara – Universitatea Cluj 2-1 (1-1).

Delicat moment dat fiind că timișorenii abordau matineul televizat de pe locul de baraj în play-out pentru menținerea în Liga 2, la penultima lor apariție acasă în Seria A și în compania unor clujeni căutând neîndoielnic să-și apere blazonul. De-ar fi fost doar atât, obligativitatea victoriei… Însă situația căpătase brusc o trăsătură dramatică, odată ce antrenorul principal Cosmin Petruescu a demisionat în preziua meciului, după ultimul antrenament de sâmbătă, zguduitură complicând dificila săptămână a roșu-galbenilor, în care remizau miercuri în ”intermediara” departe de casă, 0-0 la Slatina.

Fără antrenor dar condamnați să se desfacă în căutarea victoriei pe un gazon ca de întrecere sătească, plin de noroi nu doar în fața porților, destul de plin de bălți care îngreunau transmiterea balonului, o veritabilă provocare în fotbalul secund divizionar televizat al României anului 2021. ”Electrica” era încercată și vineri după-amiază de un joc timișean în Liga 3 iar vremea n-a ținut deloc cu sportul rege, ca de toamnă în plină primăvară, o suprafață de joc ilustrată fidelă a condițiilor ca și deplorabile în care capitala Banatului își lasă cu ignoranță fotbalul să sufere la nesfârșit.

Stoic, și-a mai deschis umbrelele și astăzi, prin ultimii mohicani pe baricadele rezistenței la lumânarea ca și stinsă, obișnuiți a răbda în asemenea condiții, aclimatizați ca o a doua natură, familiarizați cu ambianța ca ”de Rovine” din zilele mai ploioase lângă Gara de Est devenind în ultima vreme și vizitatorii de prin țară, formații oaspete, dar și telespectatorii partidelor televizate de pe ”Electrica”. Suflarea Ligii 2 a putut vedea și astăzi din lungul și latul țării hal de gazon pe ploaie în capitala culturală europeană amânată de pe 2021 pe 2023, iar tricourile alb-negre ale clujenilor au cam sfârșit negre… Bine în schimb că trona cu majuscule de-o șchioapă, spânzurată pe gardul împrejmuitor din spatele uneia dintre porți, denumirea completă a ”Regiei” administrative a bazei, cea de transport local, reclamă la… noroi în tranșee pe micul ecran al pitorescului fotbal mioritic, culmea ironiei constând în faptul că ”Electrica” e un colac de salvare pentru încercatul fotbal divizionar local, sau mai bine zis ce-a mai rămas din el…

Loc de baraj în subsol da, antrenor ba, teren ba, vreme urâcioasă da. Iar capac la toate, o nouă deschidere de scor în contul adversarilor, pentru a șasea oară în zece apariții din 2021, oaspeți și cu timișoreni în componență, căpitanul Luchin și Taub.         

Dar tot ca de fiecare dată Ripensia a găsit resursele să revină, în ciuda tuturor adversităților, ba chiar să obțină victoria, prelungind la șase seria invincibilității: 6 3 3 0 6-3 12 puncte. Un succes mare pe „Electrica”, după ce a fost condusă pentru scurt timp în ultimul sfert de oră al reprizei I, izbutind pentru a doua oară în 8 zile să învingă acasă în play-out cu același 2-1, din două încercări, echivalent cu părăsirea locului de baraj și chiar apropierea la numai 3 puncte de clujeni…

Din nou au reuşit galben-roșii să răstoarne rezultatul, prin dubla providențialului Harald Fridrich, fundaş cu bune lovituri din cap după cornere, cea a egalării fiind chiar remarcabilă, dintr-o poziție incomodă, însă grație unei precise execuții, spre colțul lung, în plasa laterală. N-ai fi zis că înscria un tânăr, ci un rutinat fundaș central.

Până atunci, oaspeţii şi-au arătat inițial colţii iar în primele minute au avut două cornere, primul şut peste transversală aparţinându-i lui Golan, din lovitură liberă de la 23 metri, în minutul 24. Iar în minutul 33 același Golan i-a pasat excelent de pe stânga pătrarului, la primul şut pe spaţiul porţii vizitatorii deschizând scorul prin Ioan Filip, de la 12 metri pe jos în stânga lui Dobre… 0-1.

În minutul 37 putea fi chiar 0-2, la o centrare de pe flancul drept a lui Golan, Ogbu reluând cu capul de la 12 metri dar Dobre fiind pe fază: a prins balonul.

Ripensia însă n-a cedat iar cu trei minute înainte de pauză a egalat la momentul oportun, după ce Ene a centrat din corner de pe dreapta, iar Fridrich a reluat cu capul de la 7 metri, învingându-l pe portarul clujean… 1-1.

Fridrich, titular al unei linii defensive neschimbate după remiza albă de pe Olt, unde Ripensia păstra formula câștigătoare din săptămâna precedentă cu Recea, unele modificări survenind pe de altă parte astăzi în primul 11, prin introducerea lui Piftor, Tudorache și Pădurariu – cu toții intrați de la pauză la Slatina, în locul lui Valeri Macrițchii, Golda și Sokovic. 

Sârb intrat din minutul 56 la schimb cu Pădurariu, după ce ”U” îl înlocuise încă din prima parte pe timișoreanul Taub, după deschiderea scorului. Iar puțin avea să mai treacă și, după un sfert de oră, tot din corner, executat de acelaşi Ene, Harald Fridrich avea să biseze împotriva tânărului Gorcea, 2-1 tot cu capul, reuşind prima dublă în acest eşalon şi o victorie cu adevărat muncită. Dedicată la final de către marcator antrenorului demisionar, Petruescu, în numele întregii echipe, dedicația specială venind și din partea secundului locțiitor Iulian Muntean.  

Ploaia nu a contenit şi terenul a devenit tot mai greu şi îmbibat cu apă, ”tranșee” în Banat, Din minutul 86, oaspeţii au rămas în 10 jucători, Răuţă fiind eliminat pentru un fault mai tare, după ce mai primea un cartonaş galben în prima repriză.

Urmau pentru bună măsură și 4 minute de prelungiri, perpelire a stoicilor, cărora chiar li s-a făcut inima cât un purice în minutul 90+4, când alb-negrii puteau egala prin Golan, dar șutul acestuia a trecut puţin pe lângă colțul lung. Ce s-ar fi întâmplat dacă ”U” reuşea egalarea, întrucât la faza precedentă Fridrich era împins de Ogbu cu ambele braţe în careul mare, arbitrul lăsând jocul să curgă!?

Greu de zis, dar dăruirea totală și sufletul mare al ripensiștilor a scos corabia roșu-galbenă la liman, din trapele băltite ale ”Electricii”. O treaptă în sus cât o salvare, amintiri cu un alt 2-1 cu ”U” Cluj, din deceniul trecut, pe când Ripensia era încă ”buturugă mică” iar ”Șepcile roșii” din Liga 1 erau eliminate pe ”Dan Păltinișanu” din Cupa României.

Punând lucrurile și într-o asemenea perspectivă, înfățișează cât de mult a putut urca Ripensia palierele divizionare, acum la 3 puncte de învinsa ”U”. O tentă rozalie dată unei duminici ploioase a disperării supraviețuitorului. Dar până când tot așa, din suflet și cu elan? 

Timișoara e datoare vândută unui fotbal local care se zbate cum poate, meritând mai mult. Urmează ieșirea la codașa retrogradată CS Pandurii Lignitul, iar peste alte două săptămâni, primirea lui Metaloglobus, după Paște. Când Ripensia vizează a pune punct întregului sezon, fără complicația barajului tur-retur…    

*

Ripensia Timișoara: Dobre – Andrei Macrițchii, Rogac, Fridrich, Gladun – Coulibaly, Călin (cpt.) – Piftor, Ene (min. 90+3, Golda), Tudorache (min. 69, Valerii Macrițchii) – Pădurariu (min. 56, Sokovic).

Antrenor secund: Iulian Muntean.

Rezerve: Miklos, Sturzu, Lalic, Neagu, Vasluian, Stoi.

AS FC ”U” Cluj: Gorcea – Luchin (cpt.), Dican (min, 65, Gavra), Răuță – Pîrvulescu (min. 65, Pop), Filip, Atska (min, 78, Negrean), Taub (min. 37, Berci) – Meșter (min. 65, Ilieș), Golan, Ogbu.

Antrenor: Costel Enache.

Rezerve: Anca, Telcean, Chacana, Ştefănescu.

Au arbitrat: Marius Omuţ (Satu Mare) – Răzvan Nistoran (Reşiţa) şi Răzvan Tudor (Craiova). Arbitru de rezervă: Florin Jurcă (Arad). Observator de arbitri Marian Deaconu  (Ploieşti), delegat de joc: Radu Bîtea (Oradea).

 

 

 

.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


unu × 6 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: