N-a fost o după-amiază de Sfântul Nicolae ca-n povești, ci precum într-o țară subminată fățiș de ”sistemul” corupt prin prăduire ca-n codru, și pe deasupra cobai la zi al farsei ”pLandemiei”, cu gazonul celei mai mari arene a capitalei Banatului la cheremul ploii necontenite din ultimele peste 24 de ore, ilustrată de la cel de-al 38-lea meci jucat pe ”Dan Păltinișanu” după acea mult trâmbițată ”ultimă partidă pe Dan Păltinișanu” înaintea demolării sale, o minciună din nimicuri electorale.
Astfel a căzut cortina peste 2021 în fotbalul timișorean, cu 25 de suporteri în tribuna ”măturată” de nelegalul ”certificat verde” care i-ar fi făcut invidioși până și pe naziști, cu un stadion gol, cu un gazon mustind de apă și pe alocuri noroit, și cu o formație bănățeană constatând că a fost învinsă acasă dintr-un gol marcat de fostul ei fundaș până nu demult și dintr-un gol al cărui coautor este un fiu al Freidorfului. Ripensia, 1-2 (1-1) cu AFK Csikszereda Miercurea Ciuc.
Fanii Ripensiei n-au primit în dar de Moș Nicolae un final victorios al sezonului de toamnă, ci o confirmare a faptului că galben-roșii nu sunt în largul lor în meciurile de campionat jucate în calitate de echipă gazdă, bilanțul reginei remizelor în Liga 2 fiind nefavorabil în partidele pe teren propriu, 9 1 5 3 7-11 8 puncte. Cu alte cuvinte, deși un avantaj la prima vedere prin prisma calculelor hârtiei, acela de a beneficia de 9 meciuri acasă față de cele doar 7 în deplasare, caz al Ripensiei în cele 16 runde din ediția în curs, acesta a constituit de fapt un dezavantaj, dat fiind că bănățenii nu prea sunt în apele lor când evoluează acasă.
Astăzi s-au întors cu mari speranțe pe ”Dan Păltinișanu” pentru reprezentația finală din 2021 și penultimul lor meci acasă din întreg sezonul regular, dar au sfârșit precum în 23 septembrie și 15 octombrie, când au mai jucat pe același gazon o partidă pe teren propriu dar de fiecare dată au pierdut la zero, atât în Cupa României, cu Dinamo, cât și în Liga 2, 0-3 cu ”U” Cluj. Paradoxal, ”Ripi” s-a impus pe ”Dan Păltinișanu” în calitate de vizitatoare a concitadinei Politehnica, 3-1 în 23 octombrie.
Palidă consolare, Ripensia măcar în sfârșit a marcat cu ocazia întâlnirii de la ora 15:30, fiind vorba despre întâiul gol înscris de roșu-galben-albaștri într-un meci jucat acasă după 528 de minute și 87 zile, la a șasea partidă după asemenea secetă. Palidă însă această consolare, dat fiind înfrângerea.
Aplicată de un fost fundaș și chiar căpitan al Ripensiei, Claudiu Apro, marcator din penalty pentru oaspeții Timișoarei la finele primului sfert de oră al jocului pe ploaie, dar și prin contribuția la golul 2 al ciucanilor a unui timișorean al Freidorfului, Ivanovici, lansând spre mijlocul reprizei a II-a un zmeu pentru un străin latin, 1-2, după ce ”Ripi” egala în prelungirile primei părți.
Moment favorabil al înscrierii unui gol înaintea pauzei nefructificat însă la reluare de bănățeni, tot Csikszereda având ultimul cuvânt pe ”Dan Păltinișanu” precum la precedenta sa vizită în Timișoara în acest campionat, tot de la 1-1 la pauză și cu Politehnica, pe care o egala rapid, tot 1-2 și în defavoarea ”violeților”.
Pe hârtie, Ripensia ar fi săltat în clasament peste Csikszereda în cazul unei victorii, și s-ar fi apropiat la numai 4 puncte de departamentala CS al Armatei – a șasea clasată, dar în realitate harghitenii sunt cei care s-au apropiat la doar două puncte de ”militarii” capitalei și ai țării, ciucani urcați pe 7, în imediata apropiere a zonei play-off pentru care se calificau în ediția trecută.
Deși porniți cu 5 înfrângeri la rând în noul sezon ca urmare a travaliului cu 10 apariții în faza play-off a campaniei anterioare, recul până și-au regăsit cadența, roșu-negrii din Miercurea Ciuc n-au mai pierdut deloc pe drumuri odată ce s-au impus pe ”Dan Păltinișanu” cu 1-2 de la 1-0 pentru Politehnica în 18 septembrie, victoriile curgând în cascadă, întrerupte de o remiză dar completate fiind pe post de cireașă pe tort de Moș Nicolae cu încă un 1-2 pe același teren.
Astăzi praf și pulbere, o rușine pentru Timișoara, nu doar pentru Timișoara sportivă sau în particular fotbalistică. Este o imagine a Timișoarei, nefardată, necosmetizată. Un stadion învechit și demolat din vorbe goale, apă de ploaie, un gazon lăsat să nu facă față și o asistență nici de matineu la o reuniune sătească.
Putea face Ripensia mai mult? Poate că da, să nu fi indicat tabela de marcaj a bătrânei arene că timișorenii joacă astăzi cu Brăila, o dezinformare cu iz de afront la adresa harghitenilor, abia după ceva vreme survenind corectura, Ripensia cu Miercurea Ciuc. Și vezi foto…
Pas fals dinaintea primei atingeri, pas greoi în a schimba ceva în planul eficacității. Cu un gol nu vine primăvara la intrarea în iarnă, doar 6 echipe înscriind mai rar decât Ripensia în cele 16 etape ale Ligii 2, șase formații din totalul celor 19 partenere de întrecere.
Iar cu tot cu golul marcat astăzi, un total de 17 în 16 runde, medie infim supraunitară, pe teren propriu fiind chiar subunitară, 7 goluri în 9 partide. Și să nu fi fost cele câte 3 reușite pe ”Electrica” în runda de debut cu Dunărea Călărași respectiv pe ”Dan Păltinișanu” la Politehnica, ”Ripi” ar fi numărat prea multe întâlniri fără a fi scuturat plasa: 5 pe teren propriu, două în deplasare. Șapte din 16…
Invincibilitatea recentă i-a fost retezată de ciucanii la rândul lor neînvinși din 25 septembrie, 2-3 acasă cu cei din Buzău, într-o săptămână în care erau eliminați tot acasă și din Cupa României, 0-1 cu Chindia: Ripensia – AFK Csiksereda 1-2 (1-1) după 0-1.
Echipa câștigătoare nu se modifică iar astfel a procedat Florin Fabian astăzi, dar triumful în Pantelimon la Metaloglobus a rămas amintire iar Csikszereda a adus-o pe Ripensia cu picioarele pe pământ, lăsând-o pe locul 13 peste iarnă, treaptă cu frisoane, vecină de clasament cu un punct avans față de concitadina Politehnica.
Iar Ripensia chiar poate regreta incapacitatea sa de a se impune acasă, de unde i se trag frisoanele pe 13, șir de insuccese întrerupt de acel 2-1 cu Astra, în succesiunea 3-3, 0-0, 1-1, 2-1, 0-1, 0-3, 0-0, 0-0 și 1-2 la spartul târgului, pe ploaie și în fața câtorva stoici.
Partea bună? Va mai avea un singur meci acasă în sezonul regular, iar Brăila chiar vine pe Bega în 2022. Partea și mai bună? Va mai avea două deplasări înaintea intrării în faza play-out, la Târgu Jiu contra trupei lui Tavi Benga și la Slobozia.
Partea proastă? 1-2 de Moș Nicolae. Deși meciul a început bine pentru bănățeni şi putea fi 1-0 din minutul 8, dacă mingea lovită cu capul din 7 metri de Golda n-ar fi şters transversala, după o centrare de pe flancul drept a lui Piftor. N-a fost gol, ci iluzie optică unanimă.
În schimb, la prima actiune a oaspeţilor, Rogac a avut o intervenţie cu cotul la minge, aflându-se în marginea careului de 16 metri dar în interiorul suprafeței de pedeapsă, iar arbitrul, foarte aproape, a dictat lovitură de la 11 metri, cu toate protestele gazdelor, poate, poate…
Penalty transformat așadar de nimeni altul decât fostul jucător al Ripensiei, Claudiu Apro, căci așa-i în fotbal. Șut pe jos şi 0-1 în minutul 16, fără a se bucura la marcarea golului, atitudine etalându-i bunul simț.
Putea fi și 1-1 ceva mai apoi, când portarul harghitenilor a scăpat balonul la şutul lui Mitrov de la 15 metri pe jos, iar mingea s-a prelins încet, încet pe lângă bara din dreapta şi a ieşit în corner. Și totuși, până la urmă, egalarea a venit în prelungirile primei reprize (minutul 45+1), când Golda a pătruns în careu şi a trimis din alunecare prin noroi în lateral stânga, fără ca portarul să atingă mingea, iar din spate a venit Raul Vidrăsan, reluând nestingherit în plasă. Și 1-1 la pauză.
Când Valentin Suciu, un Suciu prețuit de ciucani, căci și Ripensia a avut un Suciu al ei, a efectuat o dublă modificare, înlocuit fiind inclusiv unul dintre cei 3 jucători trecuți prin fotbalul timișorean din ”11”-le harghitean, Schieb, iar cel care intra avea să și dea golul victoriei. Apro și Ivanovici continuau…
Pe un teren aducând a arătură, plin de noroi şi mustind de apă, greu de jucat pe ”arătură”, dar suntem însă în Timișoara, pol al impresiilor, aerelor, complexelor de superioritate, închipuirilor și infatuării.
Schimbările își făceau totuși efectul, cu atât mai mult în asemenea împrejurări, iar golul pica în favoarea oaspeţilor, în minutul 64, la o minge lungă lansată de nimeni altul decât ex-polistul Petre Ivanovici de pe stânga, balon ratat de Lalic, care a sărit pe lângă minge, spaniolul Rodri Hernando preluând din fața lui fără probleme şi învingându-l pe Rus cu un şut pe jos din careu: 1-2.
Atacurile Ripensiei continuau apoi până la final, dar ineficacitatea e piatră de moară. Fără a se mai salva pe final, precum în alte cazuri, de astă dată scuturând plasa dar reușita nefiind validată. În minutul 90+3, la o lovitură liberă de la 18 metri lateral stânga, executată înalt de Mihai Ene, cu toată echipa în careul advers, inclusiv portarul Rus, fază la care Golda şi Sokovic au sărit la minge iar ultimul a trimis în poartă, mare bucurie, dar retezată. Gol anulat pentru ofsaid la ambii jucători, de către arbitrul asistent Nistoran .
A doua victorie în deplasare a etapei a XVI-a, pe lângă cea a Politehnicii Timișoara sâmbătă. Rezultatele complete, pe coloana clasamentelor la zi, runda încheindu-se marți cu Petrolul – ”U” Cluj, de la ora 17.
Liga 2, o durere de cap nu de la ”CoVID”, la asemenea gazon, asemenea ”măturare” a tribunelor, asemenea fotbal românesc. Salvați-i…
*
Ripensia: Rus – Sturzu, Rogac, Lalic, Gladun – Stoi (cpt.), Vidrăsan (min. 86, V. Macrițchii) – Piftor (min. 68, Ene), Golda, Mitrov – Sokovic.
Pe bancă: Mosoarcă – Ion, Morariu, Fridrich, Coulibaly, Țieranu, Stoica.
Antrenorprincipal: Florin Fabian. Antrenori secunzi: Iulian Muntean şi Călin Mada.
AFK Csiksereda: Gyenge – Takacs, Gergely, Apro, Ivanovici (min. 90+2, Bor) – Kovacs, Szondi (min. 46, Jebari), Csuros (cpt.) – Andrezly (min. 78, Kelemen), Jelena (min. 88, Meszaros), Schieb (min. 46, Rodri Hernando).
Antrenor principal: Valentin Suciu; secund, Bajko Barna.
Pe bancă: Albert – Rotar, Bărăbaș, Casiadi.
Au arbitrat: Marius Omuţ (Satu Mare) – Ovidiu Timar (Oradea) și Răzvan Constantin Nistoran (Reşiţa); Arbitru de rezervă: Tudor Florin Jurca (Arad). Observator de arbitri: Dan Jiga (Bistrița); delegat de joc, Cristian Petropulos (Alba Iulia).