Ripensia, din 0-0 în 0-0 acasă. N-a mai marcat în ultimele 5 jocuri la rând pe teren propriu, de 482 de minute și 71 de zile

După pauza competițională marcată de ratarea de către România a calificării la barajul pentru turneul final al ”Mondialului” de anul viitor, campionatul Ligii 2 s-a reluat cu etapa a 14-a, însă lucrurile nu s-au schimbat cu nimic prin părțile lor esențiale, întrerupere nu pe post de sfetnic bun, întâlnirea de pe ”Electrica” din Timișoara între Ripensia și retrogradata ACSM Politehnica Iași fiind elocventă în acest sens, cu puțin fotbal, fără veleități, fără goluri și cu execuții imprecise inclusiv la finalizare. O remiză seacă, în ton cu sâmbăta plumburie de toamnă și anonimatul matineului. Căci și dacă s-ar fi înscris măcar un gol, aproape că n-ar fi avut cine să-l vadă și savureze din tribună, sport fără spectatori, astfel lăsându-se lumea arenelor călcată în picioare într-o țară în care incendiile se țin lanț în spitale dar suflarea din fenomen încă mai are chiar și așa naivitatea de a asculta și aplica sârguincios impunerile nelegale și fără bază științifico-medicală dictate de un ”sistem” lipsit de orice fărâmă de credibilitate. Situație în care societatea civilă, inclusiv lumea sportului, își merită de fapt din plin soarta.   

Remiza albă acasă a României cu Islanda, unicul punct al multiplei campioane a Ligii 1 în cele 4 apariții din faza grupelor celei mai modeste întreceri europene intercluburi, Conference League, sunt ultimele dovezi grăitoare vizavi de nivelul valoric tot mai modest al sportului rege din Carpați, recul prin prisma căruia cu atât mai mult poate fi identificat în raport comparativ cadrul necompetitiv al eșaloanelor inferioare din bătătura mioritică. Asta pentru detectarea cu realism a nivelului slab la care se activează și în Liga 2. O apă și-un pământ.

Iar ilustrata de lângă Gara de Est a Timișoarei este mostră fidelă a fotbalului de duzină practicat în întrecerile păstorite fără har de FRF, într-un cadru auster, pe ”verdele” așa cum e al terenurilor țării, gazon înconjurat de tribune pustii, cu un mănunchi de privitori. Nici dictatorialul socialism ceaușist n-a dat asemenea lovituri suflării fotbalistice, dar nici lumea sportului nu s-ar fi lăsat într-atât de mult condiționată fie chiar și în acele vremuri de tristă amintire, precum este la ora actuală călcată în picioare, capabilă să înghită orice. Un fenomen complăcându-se imun în propria decădere, trăgându-și zilele printre ruinele unei ramuri fără calificări la ”Mondiale” de aproape 24 de ani.

Ripensia – ACSM Politehnica Iași a trecut așa cum s-a profilat la orizont, nimic la nimic, 0-0, încă un meci bifat pe pilot automat în anonimat pe calea rătăcită spre pierzanie a caravanei sportive, a societății în general. 

Din punctul de vedere al gazdelor, încă o reprezentație fără gol marcat pe teren propriu de roșu-galbeni, deja cea de-a cincea la rând în succesiunea 0-1, 0-1, 0-3, 0-0, 0-0, astfel încât Ripensia n-a mai înscris într-un meci acasă de nu mai puțin de 482 de minute și 71 de zile. Se întâmpla ultima oară pe 11 septembrie, în urmă cu 8 etape, în runda a VI-a, Mihai Ene punctând atunci în minutul 58 al partidei de pe ”Electrica” în compania retrogradatei Astra, 2-1 de la 0-1 pentru giurgiuveni, triumf savurat cu antrenorul Cosmin Petruescu încă pe banca tehnică a bănățenilor. 

Dar clubul timișorean s-a obișnuit demult cu prostul obicei de a schimba antrenorii ca pe șosete în plin sezon, și iată că Ripensia a ajuns să nu mai înscrie deloc pe teren propriu în întâlnirile de campionat fără fostul său ”principal”, 0-1 cu Concordia, 0-3 cu universitarii Clujului, 0-0 mai recent cu FC Buzău și 0-0 și astăzi cu moldavii. Coincidență sau nu, asta-i realitatea, roșu-galbenii fiind blocați la semnal când vine vorba despre scuturarea plasei porții oaspeților.  

Ripensiștii nici nu-și pot crea multe ocazii clare, iar oportunitățile avute le demască imprecizia la finalizare, meciurile Ligii 2 fiind în general presărate cu o sumedenie de inexactități, cu atât mai evidente în fața porții. 

Într-adevăr, fiind vorba despre un duel la mijlocul clasamentului, nici nu putea anunța mare lucru, o dispută între formații cu câte 16 goluri primite în primele 13 etape, despărțite de două locuri și un singur punct, în favoarea vizitatorilor din capitala Moldovei. La rândul lor apăsați de mari căutări, căci așa se întâmplă când imixtiunea politicului în sport depășește orice limite, cu titlu experimental, nimic de-a face cu fotbalul profesionist, retrogradarea alb-albaștrilor în Liga 2 venind ca o consecință firească.

Și nici pe acest palier ”Politehnica” nu rupe gura târgului, de căruță în tentativa de a prinde cumva faza play-off a eșalonului secund, cu încă 5 încercări la dispoziție în restul sezonului regular, asta în condițiile în care de exemplu liderul Petrolul și-a asigurat deja prezența în zona 1-6.

Un draw alb care implicit nu ajută pe nimeni, dar suficient prin prisma faptului că ambele formații n-au convins.

Cea gazdă, cu 3 noutăți în ”11”-le de start față de formula aliniată acum două săptămâni în cea mai lungă deplasare a Ripensiei în sezonul regular, victorioasă cu 0-2 la Techirghiol, Lalic în centrul defensivei în locul lui Rogac, Stoi din nou căpitan respectiv Piftor, în vreme ce Valerii Macrițchii și Coulibaly n-au mai început și astăzi de la ora 11.

Cea vizitatoare, revitalizată după două victorii consecutive și în orice caz fără înfrângere în deplasare de peste o lună de zile, 3-1 pe 14 octombrie la Miercurea Ciuc, de fapt unicul eșec al ”Politehnicii” în precedentele 5 meciuri ”afară” în Liga 2, dintre care 4 câștigate, toate după insuccesul din 12 august de la Mediaș.

O nucă destul de tare pentru roșu-galbenii preluați de Florin Fabian, pe care amfitrionii n-au reușit s-o spargă în ciuda tuturor strădaniilor, multă dorință dar puțină putință, astfel încât alb-albaștrii din nord-estul țării au înregistrat prima lor remiză în actualul campionat, închiend și a doua deplasare în ”ciocul vestic” fără a scoate mingea din propria plasă, după ce se impuneau pe 26 august cu 0-1 pe ”Dan Păltinișanu” în prelungiri contra omologilor ”violeți”.

Ce-i drept, ieșenii au tremurat deja la puține minute după startul întârziat al partidei, când sârbul Lalic a trimis în bară în urma unei lovituri libere executate de Mitrov de pe stânga, iar apoi și spre mijlocul primei părți, când Mitrov a trimis peste bară din careul mic, la centrarea lui Sturzu.

În schimb oaspeții le-au dat cele mai mari emoții timișorenilor cu un șut deviat în corner, expediat de Stoenac din preajma careului, însă mult prea puțin într-o repriză de fotbal de Liga 2. 

Nici pauza n-a fost sfetnic bun, chit că ambii antrenori au efectuat modificări, Nemanja Sokovic în atac în locul lui Ernest, respectiv o triplă schimbare la ieșeni, în fiecare compartiment.

Iar începutul părții secunde a fost punctat de o altă tentativă a lui Lalic, lovitură de cap pe lângă poartă, și moldavii expediind un alt șut deviat în corner, al lui Pușcaș. Fabian a mai apelat la o schimbare, Coulibaly în locul lui Vidrăsan după o oră de joc, dar chiar dacă Ripensia a devenit mai insistentă în plan ofensiv, finalizarea a lăsat de dorit, cu reluări fie accesibile portarului, fie imprecise.

Cincisprezece goluri în 14 etape, dintre care 9 apariții în Timișoara, un bilanț spunând multe despre incisivitatea și eficacitatea Ripensiei. Se curgea spre un 0-0 implacabil, în ciuda altor încercări ale antrenorilor în căutarea loviturii decisive, Costel Enache efectuând a patra modificare în minutul 80 iar puțin mai apoi Golda lăsându-i locul lui Ion.

Adesea marcatoare în prelungiri, ”Ripi” n-a fost departe de țintă dintr-o lovitură liberă, dar și această a opta apariție acasă în ediția în curs a Ligii 2 a confirmat ceea ce este cât se poate de evident, și anume că roșu-galbenilor nu le este deloc ușor să marcheze pe teren propriu, fără gol înscris acasă în majoritatea dăților, în 5 cazuri: 3-3, 0-0, 1-1, 2-1, 0-1, 0-3, 0-0, 0-0.

Dacă ar fi pe de altă parte privită jumătatea plină a paharului, Ripensia n-a mai primit gol în ultimele 3 meciuri de campionat, invincibilă fiind în ultimele patru jocuri din Liga 2, toate înaintea aparițiilor finale din 2021, la București cu Metaloglobus și pe teren propriu cu AFK Csikszereda, mai apoi cu o singură partidă acasă în restul sezonului regular din 2022, cu cei din Brăila, între ieșirile la Târgu Jiu și Slobozia.

Iar cum ripensiștii par a fi mai în largul lor în deplasare, cu 3 victorii și o remiză în cele 6 meciuri ”afară” în acest campionat, în succesiunea 0-2, 2-0, 2-0, 2-2, 1-3, 0-2, nu este exclus a-și îmbunătăți bilanțul tocmai pe terenuri adverse. Aspect valabil și pentru ieșeni, mai strângători în deplasare, cu 4 succese, o remiză și 3 eșecuri, decât sub Dealul Copoului, unde au pierdut de 4 ori în 6 reprezentații. 

De fapt, după ce a cedat cu 2-0 la Petrolul și 2-1 sibienilor în primele deplasări din Liga 2, ACSM Politehnica s-a reabilitat tocmai pe ”Dan Păltinișanu” iar ulterior în deplasări mai abordabile, victorioasă cu 6-0 la Techirghiol, cu 3-2 la Călărași și 2-0 în 30 octombrie la Brăila, eliminată fiind pe de altă parte din Cupa României, în septembrie, la Baia Mare, cu 3-1.

Dar totul pălește în semnificație în raport cu ”măturarea” spectatorilor din tribunele și așa goale ale fotbalului intern, iar faptul că protagonistele întrecerilor dezonorate de FRF nu-și asumă atitudinea imperios necesară de a lua poziție față de această incalificabilă injustețe nelegitimă și lipsită de bază medical-sanitară, le demască în adevărata lumină și la adevărata valoare. Unu la înmulțire în marea schemă a lucrurilor, fără impact atunci când situația ar impune-o.

Rezultatele etapei în curs și programul rundelor 14-15 în Liga 2, pe coloana clasamentelor la zi a secțiunii Fotbal.

*

Ripensia Timișoara: Rus – Sturzu, Țieranu, Lalic, Gladun – Vidrăsan (min. 59, Coulibaly), Stoi – cpt. – Piftor, Golda (min. 82, Ene), Mitrov – Ernest (min. 46, Sokovic).

Rezerve: Mosoarcă – Morariu, Rogac, Stoica, Ion, Pădurariu.

Antrenor: Florin Fabian.

ASCM Politehnica Iași: Brînză – Cană, Chatziterzoglou (min. 46, Francisc Cristea), Plămadă – cpt., Serediuc – Pușcaș – Aftanache (79, Mărieș), Stoenac, Asăvoaei (46, Stan), Pelivan – Zaharia (46, Târșa).

Rezerve: Axinte – Mihalache, Chiorean, Deretti, Defta.

Antrenor: Costel Enache.

Arbitri: Mazilu (Satu Mare) – Danşa (Satu Mare) și Lucaciu (Cluj); rezervă: Jurcă (Arad). Observatori: Duma (Sibiu) și Lolea (Reşiţa).

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


cinci − = 3

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: