Ripensia domină dar e lăsată în zece și egalată: 1-1 (1-0) cu Daco-Getica. FOTO + declarații Pelici, Baciu

Ripensia a conturat astăzi cea mai lungă serie fără victorie în mandatul lui Alexandru Pelici, cu atât mai neplăcută cu cât despărțirea de proprii suporteri s-a făcut printr-o remiză la ultima apariție acasă cu o formație clasată pe o poziție inferioară, așadar fără ca timișorenii să se reabiliteze după cele 3 înfrângeri pe linie. Au dominat, pe alocuri și net, conducând la pauză, dar au fost reduși la zece jucători iar apoi egalați de ex-prim-divizionara din capitală, așa încât roș-galbenii vor aborda ieșirea pe litoral din runda finală cu numai două puncte avans față de formațiile de pe ultimele două locuri salvatoare, printre care și egala lor din partida de la ora 11: Ripensia Timişoara – ASC Daco-Getica Bucureşti 1-1 (1-0).

După înfrângerile din Argeș, ultima, cu 4-1 la Mioveni, galben-verzi care s-au impus cu 1-4 și astăzi în Timișoara, pe ”Electrica”, dar și după eșecul de pe ”Dan Păltinișanu”, 0-2 cu Petrolul, Ripensia a ținut mult să lase o ultimă bună impresie în apariția finală acasă din ediția 2018-2019, în penultima etapă, însă planurile i-au fost zădărnicite în ultima jumătate de oră a partidei cu ex-prim-divizionara bucureșteană, odată ce bănățenii au rămas în inferioritate numerică.

Avantajul lor fiind minim, și implicit fragil în ciuda dominării exercitate până atunci, timișorenii au fost egalați după mijlocul reprizei a II-a și au încheiat partidele pe teren propriu din acest campionat cu buza umflată. Remizând în premieră acasă în 2019, bilanțul jocurilor găzduite în sezonul de primăvară a rămas negativ: 8 3 1 4 6-9 10 puncte. Iar cel total, pe muchie în ansamblul reprezentațiilor în propriul fief din campania pe care o vor încheia la Constanța: 19 7 5 7 19-21 26 puncte.

Astăzi nu s-a mai pus problema emoțiilor retrogradării, poate cel mult în tabăra oaspeților, dar și acelea fără un grad vădit de disconfort, iar în cele din urmă diferența de puncte între ultimele formații salvate, printre care și Daco-Getica, și prima grupare sub linia de demarcație, Energeticianul, a crescut la cinci, însă nereușita unei victorii acasă la ultima strigare a lăsat gustul unei neîmpliniri în întregul sezonului. 

Senzație amplificată prin prisma glasului sec al cifrelor, grăitor și în contrast cu spiritul declarat ofensiv al Ripensiei, cele numai 6 goluri înscrise acasă în 2019 conferind o medie subunitară a reușitelor din meciurile jucate pe teren propriu în sezonul de primăvară, iar și totalul la același capitol este nesatisfăcător, golul și meciul. Astăzi așadar a rămas în grafic dar cel de-al doilea gol s-a lăsat așteptat, ceea ce în cele din urmă a costat.

Pe de altă parte, numărul punctelor a fost superior, semn al unei necesare eficiențe, iar un rezultat pozitiv la malul mării, coroborat cu jocul rezultatelor, ar putea-o scoate pe Ripensia la liman măcar pe locul 11, ocupat și la finele ediției trecute, prima după promovare. Atunci, cu 48 de puncte, față de cele 46 din actuala zestre, precum Farul, dar și cu aproape 30 de goluri mai mult marcate în campania precedentă…

Întorşi ”acasă” pentru acest ultim joc pe terenul din Ciarda Roşie, roș-galbenii păreau a obţine un prim succes după cel la limită și la potou cu Aerostar, favoriți fiind în ciuda faptului că bucureștenii s-au dovedit greu de învins în ultimele deplasări, pierzători la limită la Bacău și Luceafărul Oradea, ba chiar surprinzători prin victoria de la Ploiești, însă chiar dacă au dominat prima repriză, n-au conservat rezultatul.

Alexandru Pelici a apelat la tot atâtea schimbări de la meci la meci în unsprezecele de start, nu mai puțin de șase, reintrând portarul Moldovan, Toma, Stoi, Zaluschi și Dumiter, iar în plus Țieranu, iar Ripensia s-a arătat a marșa spre victorie. 

A reuşit un gol superb în minutul 29, în urma unei acţiuni pe flancul drept, purtată de Dumiter, care a driblat trei adversari și a intrat în careu, de unde l-a servit excelent înapoi pe Călin Toma, la marginea careului, perpendicular pe poartă, şut de la 17 metri la colţul lung, catapultând balonul aproape de vinclu. Iar în minutul 36 putea fi chiar 2-0, însă şutul lui Stoi de la 16 metri pe jos lângă bara din stânga a fost miraculos scos de Gavrilaş în corner.

Însă, partea proastă, chiar dacă dominarea a fost netă în favoarea băieţilor lui Pelici, scorul a rămas numai 1-0. Periculos…

Iar cum la reluare și-a intrat în rol și atribuții și arbitrul sătmărean Omuț, acordând uşor cartonaşe galbene… ”galbenilor” de la Ripensia, pe când pe oaspeți i-a iertat, orice era posibil. De exemplu, în minutul 58, Dumiter nu a scăpat, văzând galbenul, primit la o presupusă simulare în careu. Iar trei minute mai târziu Stoica îl vedea pe cel de-al doilea, pentru un fault la centrul terenului, după ce pe primul îl primea complet gratuit în minutul 40.

Omul cu împărțirea dreptății pe teren, Omuț, dezechilibra numeric jocul înaintea ultimei jumătăți de oră… Zece contra 11. Pelici a apelat în nici un sfert de oră la trei proaspete forțe ofensive, dar tot în zadar.

Căci, chiar dacă ripensiştii au dominat, contrar cursului jocului, bucureștenii au egalat la unu în minutul 70, la o centrare de pe dreapta a lui Tudorică, înaltă, în careu, de unde micuţul Cristian Bustea, intrat din minutul 54, a trimis cu capul în dreapta portarului Moldovan. Balonul a lovit bara şi a intrat în plasă… 1-1.

Cu șase minute înainte de final, Mansour Gueye a fost aproape de gol dar lovitura de cap din 10 metri a expediat balonul puţin pe lângă vinclul porţii, la o centrare venită din colţul careului de 16 metri, un corner scurt de la Zaluschi. Nici cele 4 minute de prelungiri nu aduceau nimic iar timișorenii nu se despărțeau cu zâmbetul pe buze de puținii spectatori din tribune, Daco-Getica având în schimb satisfacția de a nu fi pierdut nici în cea de-a treia ieșire pe Bega: tot ”x”…

*

Ripensia: Moldovan – Străuţ, Tînc, Ţieranu, Călin Toma – cpt. (min. 79, Drăghici) – Stoi, Anghelina (min. 65, Popovici) – Stoica, Zaluschi, Dumiter (min. 75, Chera) – Gueye.

Antrenori: Alexandru Pelici, Călin Mada şi Iulian Muntean.

Pe bancă: Dobre – Adrian Popa, Burdeţ, Hecsko.

ASC Daco-Getica București: Gavrilaş (cpt.) – Cotigă, I. Prodan, Motroc, Muşat – Cârjan, Stănescu (min. 54, Bustea), Tudorică – Grecu (min. 79, Răzvan Prodan), Nsiah, Călinţaru.

Antrenor: Marius Baciu şi Marcel Abăluţă.

Pe bancă: Isvoranu – Epure, Plumbitu, Georgescu, Ţăranu.

Au arbitrat: Marius Omuţ (Satu Mare) – Casian Băla (Arad) şi Ovidiu Timar (Marghita – Bihor). Arbitru de rezervă Mircea Ardelean (Arad). Observator de arbitri Florin Hincu (Braşov), iar delegat de joc Cristian Petrean (Hunedoara).

*

La cald…

Alexandru Pelici: ”Un joc pe care, cred eu, puteam să-l câştigăm. După 1-0 am mai avut situaţii de a face 2-0 şi atunci jocul ar fi fost încheiat. Din păcate pentru noi, pe o neatenţie sau exces de zel al arbitrului, am luat cartonaş roşu, am rămas în 10 oameni. Și apoi, pe o neatenţie, am luat golul, lipsă de marcaj în mijlocul careului pe o centrare venită în diagonală. Chiar şi aşa, după 1-1, pe final de joc am preferat să schimbăm, să jucăm în trei, să mai introducem un atacant, să forţăm victoria, pentru că ne-am dorit foarte mult să câştigăm acest ultim meci în faţa propriilor suporteri. Îmi felicit jucătorii pentru tot ce-au făcut în aceste luni de când lucrăm împreună. Am avut şansă mare să facem 2-1 la capul lui Mansour, şi ei au mai au avut situaţii bune, şi Drăghici vreo două… Din păcate nu am mai reuşit să înscriem”.

”Una peste alta, se încheie un an greu, un an în care ne-am îndeplinit obiectivul din punctul de vedere impus de conducere. Din punctul nostru de vedere, ceea ce am vorbit noi şi băieţii, ne doream să ne clasăm în primele 10 locuri. Mai avem un meci, mergem să ne jucăm şansele şi la Constanţa, am înţeles că şi Constanţa a câştigat la Brăila. Sper să facem un joc deschis şi cel mai bun să câştige! Dacă vom reuşi să prindem primele 10 poziţii atunci ar fi un obiectiv realizat şi din punctul nostru de vedere, nu doar al conducerii. Vreau să mulţumesc tuturor celor care au fost alături de noi, în primul rând jucătorilor, care au dus greul în acest răstimp, în care au înţeles uneori mai bine sau mai puţin bine ce-mi doream de la ei. Vreau să le mulţumesc şi să-i felicit pentru că au reuşit să păstreze Ripensia în liga a doua şi în anul următor, după un an care a fost foarte, foarte greu. Urmează un an care se anunţă şi mai dificil decât ăsta, nici nu ştiu echipele care vor fi la retrogradare, că la promovare se ştiu… Vreau să mulţumesc conducerii pentru încredere, pentru că în momentul când am venit aici, se anunţa foarte greu de împlinit acest obiectiv. Vreau să vă mulţumesc dumneavoastră că aţi fost alături de noi, ne-aţi tras de ureche când am meritat, ne-aţi lăudat când meritam acest lucru. Vreau să mulţumesc colaboratorilor mei Călin Mada, Iulian Muntean şi Gheorge Stoianov, domnului doctor şi lui Bogdan – maseurul, lui Adi Onica şi nea Ilie, cel care stă lângă noi zilnic şi ne ajută în toată treaba, şi lui Bogdan Stănescu pentru tot ajutorul. Și nu în ultimul rând domnului Mihu, cu care am luat legătura, de a veni la Ripensia. Vreau să mulţumesc şi oamenilor care nu se văd şi care sunt în spatele acestui club, să dea Dumnezeu să aibe potenţa necesară pentru ca anul viitor Ripensia să-şi dorească mai mult, mai onorant, nu să se bată la evitarea retrogradării”.

Întrebat dacă va pleca din vară, Pelici a răspuns: ”Nu ştiu nimic, eu îmi doresc mai mult decât să evităm retrogradarea, căci dacă urmăreşti să eviţi retrogradarea, atunci poţi retrograda sigur. Sfatul pe care îl dau eu este mai mult, nu fac presiune, dar vreau să facem mai mult și cred că Timişoara poate să facă mai mult, indiferent că îmi place sau nu, asta este treaba noastră şi asta ne dorim. Întotdeauna sunt omul care am spus direct ceea ce am avut de spus.”

Întrebat despre arbitraj… ”Eu unul nu am criticat niciodată arbitrajul, astăzi vă las pe dumneavoastră să trageţi concluzia. După părerea mea nu trebuia să strice echilibrul! La modul în care Stoica a luat primul galben, putea să-l atenţioneze la cel de-al doilea, atenţie că la următorul te dau afară. Nu să se grăbească. Alerga cu roşul în mână parcă nu ştiu ce … După aceea i-a dat lui Dumiter un galben pentru simulare, iar la Călinţaru, fază identică, nu a cântărit egal, chiar nici nu a oprit jocul…”

”Nu în ultimul rând aş vrea să-l felicit pe Marius Baciu pentru ce a făcut la Daco-Getica, să-i doresc mult succes, este un antrenor bun și a avut şi el un an greu. Este foarte serios şi îi doresc mult succes!”

Marius Baciu: ”E o remiză ca o victorie pentru noi, pentru că am reuşit să ne atingem obiectivul. Mă bucur enorm, mă bucur şi pentru colegul meu, Pelici, care şi el a reuşit să treacă un an bun, urmează un sezon foarte greu. Cu echipe de tradiţie, cu echipe cu bani foarte mulţi. Chiar asta i-am şi spus: îi urez multă baftă pentru că o să avem un an extrem de greu. Mă bucur pentru că la un moment dat mi-era frică, am început destul de greu acest campionat, dar felicit toţi jucătorii, toată lumea care a fost alături de noi şi cred că am meritat fără doar şi poate. Am avut o lună mai fantastică, în care am reuşit trei victorii consecutive cu echipe extraordinar de bune!”

Fotografii realizate de Iosif Canea…

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sapte + = 15

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: