Ripensia egalează din ricoșeu spre final și smulge a doua remiză succesivă peste munți, a treia în 8 deplasări: 1-1 la Buftea cu nou-promovata Progresul Spartac

Sub privirile propriilor susținători care i-au însoțit în prima deplasare efectuată în acest sezon în zona capitalei, pe un teren sintetic ros la Buftea, Ripensia a egalat în ultimul sfert de oră al întâlnirii matinale de astăzi cu nou-promovata bucureșteană AFC Progresul 1944 Spartac, marcatoare încă din primele 10 minute, insuficient însă pentru a sări peste timișoreni în clasamentul Ligii 2, galben-roșii menținându-se astfel pentru a doua etapă la rând deasupra locurilor de baraj: 1-1 (1-0)

”Progresul” bucureștean a alternat în acest campionat aparițiile ”acasă” între terenul ”gazdă” din Clinceni, de 3 ori fără victorie, și sinteticul din Buftea, unde juca de 4 ori în Liga 2, dispunând de brașoveni și remizând prin a marca tot două goluri cu cei din Dej, dar și pierzând ultima reprezentație cu 1-4 cu Unirea Slobozia, iar astăzi a organizat a cincea întâlnire pe suprafața artificială a ”centrului” federal cu ocazia primirii Ripensiei, disputa din a doua jumătate a clasamentului încheindu-se la egalitate, după ce ”albaștrii” din capitală au condus în marea majoritate a timpului. 

Vremea a fost frumoasă, însorită, căci în rest, gazonul a lăsat binișor de dorit, la fel și jocul celor două echipe, tipic Ligii 2, cele câte doar 12 goluri marcate de bucureșteni și timișoreni în primele 13 runde, despărțiți fiind de două puncte și 3 locuri în favoarea bănățenilor, deconspirând limitările protagonistelor.

De-o parte, o nou-promovată situaă pe al doilea loc de baraj, după ce n-a mai câștigat încă din etapa a V-a, de cealaltă parte timișorenii care o întreceau săptămâna trecută în clasament grație depășirii Politehnicii pe ”Electrica”, galben-roșii obișnuiți deja cu meciurile în deplasare pe terenul nou-promovatelor, nu însă și prea în largul lor cu asemenea ocazii. două partide fiind pierdute la zero, la Slatina și Dumbrăvița, iar una remizată cu șansă la Baia Mare, unde un șut de la semidistanță al lui Călin era deviat cu boltă de căpitanul columbian al maramureșenilor peste propriul portar, chiar înaintea pauzei: 1-1. 

Iar tot 1-1 s-a încheiat și astăzi în Ilfov, și tot după ce localnicii au înscris repede și ripensiștii au egalat cu șansă, smulgând astfel al treilea lor punct pe teren advers în cele 8 deplasări din ediția 2022/3 în Liga 2, unul la Baia Mare în august în etapa a treia și încă unul la Râmnicu Vâlcea la sfârșit de octombrie, 0-0 cu cei din Șelimbăr.

Care va să zică numai și numai al doilea gol înscris de Ripensia ”afară” în sezonul regulat, dar cât se poate de binevenit în ultimul sfert de oră al deplasării la Buftea. Timișorenii au rămas în meci și în cele din urmă au cules ceva roade.  

Abordând meciul cu o singură noutate în 11-le de start față de meciul de sâmbăta trecută, Andrei Macrițchii luându-i locul lui Gladun, Ripensia a avut prima oportunitate prin Cristian Gavra, a cărui reluare din mijlocul careului a fost telefonată portarului, dar s-a văzut condusă încă din primele zece minute, Florică lansând primul avertisment cu un șut alături din careu, după care Stefan Visic a fructificat cu capul din centrul careului centrarea lui Șandru din stânga: 1-0. Același Visic care înscria și Politehnicii Timișoara pe ”Știința” tot cu o lovitură de cap și tot în prima parte, 0-1 după un corner, atunci și rezultat final.

Era deja cea de-a doua victorie consecutivă în deplasare în august a nou-promovatei în primele tot atâtea ieșiri, ceea ce o sălta pe locul 9, poziție încă neatinsă de Ripensia în acest campionat. 

În contrast, bucureștenii începeau campionatul cu înfrângeri acasă, 0-1 cu Dinamo și 1-2 cu CSC Șelimbăr, unicul triumf la Buftea, 2-1 cu FC Brașov, survenind la 3 septembrie, după care 0-0 cu Oțelul, 2-2 cu cei din Dej, 0-3 cu CSA Steaua și 1-4 cu Unirea Slobozia, conturând un bilanț negativ al numeroaselor partide organizate, 7 1 2 4 6-13 5 puncte, dres cât de cât în ultimele două deplasări, 0-0 la Buzău și 2-2 la Baia Mare. 

Nu treceau decât zece minute iar după ce Andrei Macrițchii era imprecis cu lovitura sa de cap, bucureștenii contrau la fel de prompt precum în primele faze, Florică fiind și mai aproape de țintă, scuturând bara porții lui Toroc. 

Macrițchii și-a făcut datoria în fața propriei porți, respingând într-o fază delicată, după care Mogoș l-a forțat pe Mărgărit să deturneze în corner un șut din afara careului. Rămânea 1-0.

Iar timișorenii efectuau o dublă schimbare pentru partea secundă, Călin și Piftor în locul lui Morariu și Zimța, însă același Visic era să înscrie și în primele minute ale reprizei a II-a, Toroc fiind la post la șutul sârbului din unghi, din marginea careului mic. 

Scăpată din nou cu fața curată, ”Ripi” a început să lege mai mult jocul iar același Andrei Macrițchii a fost și mai aproape de gol după o oră, atunci când reluarea sa cu capul de la marginea careului mic a fost respinsă de Matei de pe linia porții. 

Simțind momentul prielnic, bănățenii au apelat și la ”arma secretă” din meciul cu poliștii, Mihai Ene, de la mijlocul părții secunde, iar peste nici zece minute au reușit egalarea, după o fază rapidă inițiată prin debarasarea de pressingul avansat al bucureștenilor.

Într-adevăr, Zamfirescu a pivotat cât se poate de bine și a scos din joc 2 ”albaștri” care îl încolțiseră în propriul flanc drept, pe care galben-roșii au avansat, au trecut rapid mijlocul terenului, căutat fiind în diagonală Gavra, în zona centrală, de unde a deviat din prima pentru Piftor, cel intrat de la pauză, care a recentrat tare și pe jos de pe dreapta, din marginea careului, spre zona porții, unde localnicii s-au încurcat și invitat reciproc. 

O comedie a erorilor bucureștene în lanț, dovadă a lipsei de experiență, în defensivă centrarea fiind preluată prea larg, iar mingea protejată defectuos pentru degajarea portarului, a cărui imprecizie i-a constat pe amfitrioni, balonul ricoșând în poarta goală din Alexandru Piftor, în presing în careul mic, în lateral dreapta. 

La care cei din capitală au efectuat o dublă schimbare, apelând la Ohaci și Tudorache, însă tot ripensiștii s-au dovedit a fi mai periculoși după o fază pe un traseu similar celui de la marcarea golului, acum cu Mogoș la finalizare, șut tare dar pe portar în minutul 82, deturnând în corner.

Intrarea lui Tudorache s-a făcut totuși resimțită, Toroc prinzându-i șutul din minutul 85 de la marginea careului, apoi respingând o altă tentativă a rezervei localnicilor. 

Nimic mai mult, oaspeții efectuând și o schimbare de nevoie, după ce căpitanul Stoi îi lăsa locul lui Vidrăsan, Țieranu intrând pentru Lalic, dat fiind o lovitură recepționată de fundașul sârb.

Una peste alta, un punct prețios după un joc slab de liga a II-a, ripensiștii legând totuși deplasări fără înfrângere, într-o serie de 4 apariții fără eșec, tot mai aproape de liman în 2022, înaintea ultimei reprezentații acasă, cu nou-promovata Oțelul, iar apoi la Târgu Jiu. Mai întâi însă pauza competițională, dat fiind partida României de vineri de la Cluj cu Slovenia.

Rezultatele etapei a 14-a și programul viitor în Liga 2, pe coloana clasamentelor la zi.

*

AFC Progresul 1944 Spartac București: Mărgărit – Lixandru – cpt., Petcu, Florică, Leahu, Costea, Silvian Matei, M. Șandru, Purice, Boiangiu, Visic.

Rezerve la start: Ciontoș – M. Dumitru, V. Alexandrescu, O. Nedelcu, Andrei Matei, Ohaci, I. Tudorache, Petculescu, A. Dițu.

Antrenor: Andrei Erimia.

Ripensia: Toroc – Zamfirescu, Lalic (minutul 87, Țieranu), Fridrich, A. Macrițchii – Stoi – cpt. (84, Vidrăsan), Morariu (46, Călin) – Sofran (69, Ene), Zimța (46, Piftor), Mogoș – Gavra.

Rezerve: Flonta – Stoica, Mihart.

Preparator sportiv: Iulian Muntean. Antrenor principal: Roberto Ivan.

Arbitru: Ionela Alina Peşu (Craiova); asistenți: Ionescu (Bradu / Argeş) și Bianca Florea (Ploieşti); rezervă: Burloiu (Galaţi). Observator de arbitri: Tamaş (Odorheiu Secuiesc). Delegat de joc: Prunariu (Târgu Jiu).

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× opt = 56

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: