Ripensia încheie pentru al doilea sezon la rând deasupra locului de baraj. Asigurat grație punctelor strânse în deplasare

Ripensia Timișoara a încheiat și această ediție a Ligii 2 tot pe ultimul loc salvator deasupra celui de baraj pentru evitarea retrogradării în Liga 3, precum în primăvara trecută, mare fiind însă diferența între ultimele rezultate înregistrate de bănățeni la finele sezonului anterior și cele din 2022. Astfel, roșu-galbenii n-au pierdut în ultimele 8 apariții din campania 2020-2021, reușind atunci 5 victorii și 3 remize, pe când anul acesta s-au ales cu 3 succese, un rezultat de egalitate și 5 înfrângeri. Unul dintre triumfuri, chiar astăzi la matineu, la Târgu Jiu, îndulcit fiind nițel amarul, iar cum ultima impresie contează, am putea spune într-un joc de cuvinte că timișorenii au îndeplinit ultima lor sarcină: 0-2 (0-1). 

Insuficient însă pentru a face rocada cu învinșii lor din Gorj, la final pe locul 3 în Grupa B din play-out, cu 34 de puncte și un bilanț pozitiv în cele 6 apariții din grupa a II-a valorică, față de cele 31 ale Ripensiei, cu un bilanț negativ în play-out, dar totuși cu 5 puncte avans în fața brașovenilor, condamnați la barajul de supraviețuire.

De fapt, cu excepția codașei retrogradate Astra – învinsă pe linie în etapele grupei a II-a valorice, Ripensia a obținut cele mai puține puncte în play-out dintre participantele la Grupa B, cu bilanțul 6 2 0 4 7-11. Iar numai și numai Dunărea Călărași și Dacia Unirea Brăila, retrogradate din Grupa A în play-out, au obținut mai puține puncte decât roș-galbenii în cealaltă serie cu 7 echipe din zona 7-20.  

Pe de altă parte însă, Ripensia a stopat totuși la final o serie de 3 înfrângeri consecutive în play-out, într-o reeditare a duelului direct cu oltenii de pe același ”Municipal” din Târgu Jiu în turul sezonului regular, 0-0 la 26 februarie în chiar prima rundă din 2022, care va să zică trupa din Gorj nu a marcat în două partide acasă cu roșu-galbenii în noul an 2022. 

Oportunitate a Ripensiei de a întâlni garnitura unui club cu un picior în groapa financiară, iar sugestiv în privința decăderii urmașei lui ACS Șirineasa și ACS Energeticianul ar fi aspectul că întâlnirea directă din sezonul de primăvară al anului trecut se încheia cu un 0-2 favorabil la Timișoara celor de pe Jiu pe 13 martie 2021, în sezonul regular. Într-un an și ceva, deznodământ ”în oglindă”, fiind vorba așadar despre un recul major al ”copiei false” de pe Jiu, în condițiile în care și Ripensia are în ultima vreme marile-i probleme binecunoscute.   

Actuala garnitură a menținut roșu-galbenul în Liga 2, prin rezultate, pe teren, așa precum roșu-galbenul promova în Liga 2 în 2017 prin punctele adjudecate pe teren în Liga 3 de garnituri anterioare ale Ripensiei, iar și cei de prin birourile conducerii și-au revenit totuși în simțiri, abandonând nefasta idee de a renunța la un loc secund-divizionar cu trudă câștigat pe gazon acum 5 primăveri. 

Și puțin mai contează că Ripensia a salvat aparențele la final mai degrabă grație slăbiciunilor ”falsei” de pe Jiu, identificată de sezoane bune în datele tehnice publicate de Sporttim drept sarcina, urmașă strămutată în Gorj din Mehedinți a fostei ACS Șirineasa din Vâlcea, mai apoi ACS Energeticianul din Hunedoara. Ăsta-i fotbalul românesc al mileniului 3, un fotbal itinerant, itinerant cu autobuzul și la alegeri, 272-0. În care viitorul este de fapt un trecut reînviat.

Puțin contează așadar că Ripensia a profitat de vulnerabilitatea în regim de sarcină a urmașei de pe Jiu, mai important fiind faptul că timișorenii și-au salvat cât de cât pielea pe seama rezultatelor din deplasare, mai bune decât cele de ”acasă”.

De fapt, bănățenii care au marcat mai multe goluri în sezonul regular doar decât nou-promovatele din Dej și Brașov, decât retrogradatele din Călărași și Brăila, respectiv decât învinșii lor de astăzi de pe Jiu, au încheiat sezonul 2021-2022 cu un bilanț pozitiv în deplasările din campionatul Ligii 2, semnând a șasea victorie.

Bilanț echilibrat astăzi în ieșirile din 2022, în succesiunea 0-0 pe Jiu, 1-0 pentru Unirea la Slobozia, victorie cu 1-3 la Giurgiu, 2-1 pentru constănțeni la Buftea și victorie cu 2-0 la revenirea astăzi la Târgu Jiu, așadar 5 2 1 2 6-4 în deplasările Ripensiei în noul an.

În toamna trecută, roșu-galbenii legau chiar 4 deplasări fără eșec, 2-2 la AFC Hermannstadt, 3-1 la concitadina Politehnica, 2-0 la Techirghiol cu Unirea Constanța și 1-0 la Metaloglobus, victorii prefațate de un alt succes la zero la chiar prima ieșire din ediția 2021/2 a campionatului Ligii 2, cu 2-0 și la cei din Șelimbăr. Rare înfrângeri afară, în etapele a V-a și a VII-a, cu 2-0 la nou-promovata MApN și Petrolul, trupe de play-off.

Așadar, fără doar și poate, Ripensia a ajuns la liman grație punctelor strânse în deplasare, confirmând această tendință și la Târgu Jiu, unde s-a aliniat cu sacii în căruță, sigură de locul sub soarele scenei secunde. 

Conlucrare a fundașilor centrali ai timișorenilor în careul advers la deschiderea de scor izbutită după un corner, cu Vidrăsan executant și Rogac deviind în prelungire cu capul pentru sârbul Nenad Lalic, marcator în minutul 25: 0-1. 

Ripensia scăpa mai apoi cu fața curată, la fel și la începutul reprizei a II-a, la bara lui Dulca din minutul 52, după care, în ultima nici jumătate de oră, a împrospătat efectivul iar unul dintre cei intrați, Cristian Gavra, a înscris la nici un sfert de oră, 0-2 în minutul 77.

S-a încheiat chinul și supliciul roșu-galbenilor exilați de nevoie pe ”Electrica”, ilustrată victorioasă de pe Jiu sugerând că Ripensia e mai în largul ei în deplasare, cu atât mai în largul ei împotriva unei gazde ”false” și ”cu cortul” pe ruta fără viitor Vâlcea – Hunedoara – Mehedinți – Gorj.  

Un campionat în general de dat uitării, slab spre foarte slab și ca urmare a sistemului competițional improvizat, dar și în particular în cazul Ripensiei, care ar trebui pe de altă parte să tragă învățămintele de rigoare, înainte de a-l șterge cu buretele din memorie. Iar mai totul pleacă de la discontinuitatea pe banca tehnică.

În tot cazul, ”marea performanță” nici pe departe nu pleacă de la nivelul Ligii 2, cum generic titrează FRF întru promovarea competiției. Praf în ochi, insultare a inteligenței tot mai puținilor iubitori ai fenomenului, minciună împinsă până în pânzele albe. Este de fapt un cadru detrimental dezvoltării fotbalului românesc, dar pe cine ar interesa asta cu adevărat!? Iar din moment ce se votează în halul ăsta, 272-0, opțiuni plasate cu mâna lor inclusiv de Ripensia sau ”falsa” de pe Jiu, concluzia ar fi că sportul rege intern își merită soarta și își sapă singur groapa. Craca de sub picioare și-a tăiat-o demult. 

Altfel, rezultate și mai clare în celelalte jocuri ale ultimei etape în Grupa B din play-out, Unirea Dej – FC Buzău 3-0 și FC Brașov – Astra 6-1, buzoienii câștigând seria cu un punct avans în fața clujenilor nou-promovați. 

*

Ripensia: Dobre – Sturzu, Rogac, Lalic, Fridrich – Stoi, Vidrăsan (74, Călin), V. Macrițchii (86, Micșa) – Ene (64, Mitrov), Golda (64, Gavra), Piftor (86, Baeram). 

Rezerve: Lupu – Morariu, Țieranu, Mihart. 

 

 

 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 − unu =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: