Ripensia, într-un moment delicat în locurile legendarului marcator interbelic Ștefan Dobay, pentru a da ochi cu un fost antrenor al ei, Cosmin Stan, promovat cu CSC Dumbrăvița

Tocmai în cel mai delicat moment al ei de la relansarea în fotbal în septembrie 2012, mereu pe locuri de baraj sau retrogradare în primele 7 runde din Liga 2 dar și fără a marca în ultimele două etape, în plus, proaspăt eliminată și din nou la scor pe teren propriu din faze de început ale Cupei României, Ripensia Timișoara se vede nevoită sâmbătă să descindă în bătătura natală a legendarului său marcator interbelic Ștefan Dobay, matineu cu ocazia căruia, capac la toate, are de dat ochi cu unul dintre numeroșii antrenori pe care cu nonșalanță și din ignoranță și nepricepere i-a schimbat ca pe ciorapi într-un cerc vicios iscat în 2015 și nedomolit nici măcar anul acesta, Cosmin Stan, promovat ”de la zero” cu iluștrii anonimi ”verzi” cu net mai mici pretenții ai Dumbrăviței. E primul joc direct timișean din triada actualei ediții a sezonului regulat în divizia secundă.  

Găsindu-i pe dumbrăvițenii de pe ”Ștefan Dobay” pe locul 15 în Liga 2, cu al treilea cel mai mare număr de goluri marcate al seriei unice și 7 puncte după 3 apariții acasă – toate pierdute și 4 în deplasare, proaspăt calificați ca unici soli ai Banatului în faza grupelor Cupei României după reprezentații fără gol încasat la Periam și pe teren propriu marți cu ieșenii în 120 de minute de fotbal, dar și învingători la ultima reprezentație din campionat, cu 4-3 la Baia Mare, ceea ce i-a menținut pe sportivii antrenați de Cosmin Stan pe prima poziție între cluburile timișene din eșalonul secund.

Căci ripensiștii dârdâie pe 17, cu numai 5 puncte dintre care 4 adjudecate pe ”Electrica” în cele 3 apariții acasă din primele 7 runde, numai și numai un triumf pe ”Ștefan Dobay” având darul de a le ameliora situația și de a-i plasa în premieră în noul sezon atât deasupra treptelor barajului și retrogradării cât și în prim-plan între bănățenele ligii secunde.

Deținut în toate etapele de până acum de nou-promovata CSC Dumbrăvița, al cărei antrenor, Cosmin Stan – preluând-o vara trecută și înălțând-o pe culmi nebănuite de mai nimeni cu excepția sa și a cuiva anume de la Sporttim, se număra la sfârșitul anului 2015 printre primele victime ale incompetenței manageriale din sfera decidenților clubului Ripensia, pus mai neprincipial pe făraș – deși cu toate obiectivele la zi la încheierea acelui sezon de toamnă – decât o pățeau în primăvara aceluiași an Ovidiu Olariu și Radu Suciu, mult prea complex și sofisticat în filosofia sa despre fotbal pentru nivelul limitat și împănat cu clișee și prejudecăți al dregătorilor roșu-galbenilor, ulterior constantă pelerină de vreme rea în rol interimar, după fiecare nouă joacă a boss-ilor cu lopățica în țarcul cu nisip mutat pe caruselul antrenorilor.

De pe care mai cădeau pe rând și Remus Steop – în urma chiar a două promovări consecutive, până în Liga 2, însă fără a da ulterior în vileag, precum bine o făcea Stan, toate nemulțumirile pe care le acumulase în raport cu conducerea Ripensiei, respectiv Paul Codrea, contrariat în Ciarda Roșie în văzul publicului de atitudinea acelorași decidenți, ceea ce-i umplea brusc paharul după primele întâlniri din 2018, la rând Ciprian Urican și Alexandru Pelici, care se lămurea încet și sigur că nimic nu-i ceea ce pare, în cele din urmă Cosmin Petruescu, în septembrie anul trecut, iar după primele jocuri din actualul 2022 și un ”intrus” cooptat de pe alte meleaguri, Florin Fabian, care a dedus și acesta teatrul de păpuși cu marionete din cei 7 ani de ascensiune și plafonare a Ripensiei. 

Care cu ce s-a ales oare în urma persistenței în eroarea de a perpetua lipsa de continuitate pe banca tehnică, decisivă devierii vântului bun din pânzele roșu-galbenilor? Cu luxul de a fi constant pomenită în pagini mai dinspre ”centru”, căci și reclama negativă tot publicitate e în lumea curat-murdară a zilelor noastre, în privința aspectului că mixează subtil licențiați cu nelicențiați pe banca tehnică. Un talmeș-balmeș susceptibil manipulării din butoanele conducerii. Și căreia i s-a dus poate vorba printre anumiți tehnicieni, păzea. Niciunul n-a fost pare-se suficient de mult la înălțime pentru nasul pe sus al celor cu ”valorile”, toți antrenorii – cu ”bube”, pe când decidenții – mereu îndreptățiți. Măi să fie. Nu bate oare la ochi că altundeva ar fi de fapt problema?

Iar precedentul demiterii neprincipiale a lui Stan odată creat, a pus în mișcare un carusel al discontinuității cu efect de bumerang pentru urmașa clubului laureat interbelic, consecințele fiind resimțite și la ora actuală. Ripensia, pe punctul de a ieși din cercul ”celor 10 negri mititei”.  

În vădit contrast, pelerina de vreme rea la Ripensia, acel om cu know-how bun la toate, care chiar ”știa”, Radu Suciu, și-a găsit spătar bun în fruntea clubului dumbrăvițean, și nu i-a fost deloc greu să aleagă chibzuit, cooptându-l în vara trecută la alb-verzi pe cel alungat de ignoranții roșu-galbenilor, Cosmin Stan, regenerare a binomului pătimașilor care mănâncă fotbalul pe pâine și împărtășesc aceeași viziune. Viziune a ”capului limpede” Suciu având multe de-a face cu buna relansare a Ripensiei, care, odată ce l-a depreciat în propria ogradă și ulterior pierdut pe fostul câștigător al Cupei României în poarta Politehnicii, nici n-a mai avut de unde să-i găsească înlocuitor pe măsură, rara avis, pierdere a Ripensiei și câștig al Dumbrăviței.   

Iar restul a devenit deja istorie. Căci, pe când la Ripensia se activa la început de 2022 și pe liniile ”pentru că așa vreau eu”, conform unui răspuns relevant în sens negativ al celui care îi prelua șefia după primul sezon al roșu-galbenilor în Liga 2, Dumitru Mitu, și într-adevăr așa se vrea dar se și poate, cu schimbări de jucători efectuate ”din tribună” și prin descinderi la pauză în vestiar, și nu de pe banca tehnică, în schimb la Dumbrăvița croiul ascensiunii spre Liga 2 era deja schițat în notițele lui Stan, căruia Suciu i-a conferit, și normal, încredere totală. Cu bune și foarte bune rezultate, peste așteptările marii majorități.

O lecție de fotbal dar și de viață, ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni în fotbalul timișorean și din mărginimea capitalei Banatului – căci să nu uităm că și retrogradata din primăvară Politehnica îl chema pe Stan în vara lui 2021 la discuții doar pentru a-l trece ulterior cu vederea fără a-i comunica deznodământul, ținând de tragerea unor învățăminte, pentru cei care au capacitatea de a o face. În tot cazul și în ciuda viziunii independent liberale și autonome a Sporttim, se pot care va să zică scrie și următoarele cuvinte în paginile acestui cotidian, în sensul că, la o adică, mai bine plecat de la un privat ca musca-n laptele fotbalului la fotbalul ”de partid și de stat” al consiliilor locale, din resurse bugetare, deși, în mod ideal, n-ar fi cazul.  

”Bugetarii” sunt în grupele Cupei României și pe locul 3 la capitolul goluri marcate în primele 7 etape ale Ligii 2, venind după un recent al treilea triumf în deplasare în noul sezon, ”privații” ceva mai jos, apăsați actualmente în mai mare măsură de minusuri cronice și acute, decât de greutatea zăpezilor de altădată. Iar dacă Ripensia nu va avea o reacție de orgoliu nici chiar pe arena ”Ștefan Dobay” la întâlnirea nou sositei în Liga 2, atunci când și unde oare? Căci mijlocul turului e deja la doar două meciuri distanță. 

Tânăra garnitură roșu-galbenă n-a ținut pasul după pauză nici marți la ieșirea din actuala ediție a Cupei României, și multe secund-divizionare au părăsit clar scena, junii Ripensiei cedând de aceeași menieră pe ”Electrica” precum în sezoane anterioare în întrecerea K.O., la scor, conturat după pauză, 1-4 cu Sepsi, 1-5 cu Astra, 0-4 cu FC U Craiova 1948, reabilitarea fiind imperios necesară pentru elevii lui Iulian Muntean și Roberto Ivan – foto. Cum se vor descurca în ”tranșeele” Dumbrăviței, pe un gazon serios pus la încercare tot marți, îmbibat fiind de apă, în 120 de minute de fotbal cu lovituri de departajare? Jumătate de oră suplimentară în picioarele tinerilor ”verzi”, dar cu folos în cele din urmă, calificați în competiția al cărui trofeu președintele clubului dumbrăvițean îl cucerea pe principalul teren al capitalei acum peste 40 de ani. O Tempora! 

În partidele directe de campionat dintre roșu-galbeni și alb-verzi, succese ale Ripensiei în ediția 2014-2015 a Diviziei D Timiș, cu 0-2 tot în octombrie în tur la Dumbrăvița respectiv 4-2 în retur – semnat cu Stan antrenor al învingătorilor, timișorenii încheind sezonul pe locul 2 iar cei de la Pădurea Verde pe 7,  câte o treaptă mai sus pentru fiecare la capătul ediției 2015/6 a ligii a patra județene, cu ”Ripi” campioană după alte triumfuri tur-retur cu ”verzii”, cu 6-2 în august 2015 pe teren propriu, tot cu Stan pe banca învingătorilor, și 0-1 în martie 2016 lângă pădure.

Dumbrăvițenii vor mai primi și vizita Politehnicii, în prima rundă din februarie 2023, după ce întâlnirea timișorenelor în suferință va fi avut loc la început de noiembrie, în etapa a XIII-a, cu Ripensia gazdă. Odată scăpați din chingile  jocurilor din etapele 2-6, cu adversare din prima jumătate a ierarhiei sezonului trecut, ”verzii” întâlnesc așadar și oponente din jumătatea inferioară, proxima deplasare fiind la codașa Metaloglobus, rundă în care ”Ripi” îi va primi pe ieșeni.

Cât despre toamna Cupei României pentru dumbrăvițeni, cinci prim-divizionare s-au calificat deja și acestea în faza grupelor, în care se vor alătura și primele 8 clasate în Liga 1 în primăvara lui 2022, biletel obținute zilele trecute de Chindia, CS Mioveni, Petrolul, Rapid dar și UTA, cu nou-promovații sibieni și clujeni ”în cărți” și aceștia joi în partidele eliminatorii din așa-zisul ”play-off”. 

Meciul CSC Dumbrăvița – Ripensia Timișoara va avea loc sâmbătă 1 octombrie, la începerea etapei a VIII-a în Liga 2, de la ora 11, pe stadionul „Ștefan Dobay”. Programul complet al rundei și ultimele rezultate, pe coloana clasamentelor la zi a secțiunii Fotbal. Politehnica va juca duminică pe ”Știința” de la 11 cu Concordia Chiajna, antepenultimii contra ilfovenilor de pe 14, la egalitate de puncte cu CSC Dumbrăvița.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 − trei =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: