Ripensia, învinsă acasă în Liga 2 după 106 zile și 13 etape: 0-1 cu nou-promovata Oțelul Galați

O unică eroare individuală defensivă în primul sfert de oră a decis întâlnirea duminicală televizată de pe ”Electrica”, unde Ripensia n-a înscris decât doar pentru a doua oară în cele 7 meciuri jucate în Liga 2 în Timișoara în acest campionat, suferind numai al doilea eșec pe teren propriu, înregistrat la 106 zile și 13 etape după acel 1-2 la apariția inaugurală acasă cu Unirea Slobozia, astăzi de la ora 14 0-1 (0-1) cu nou-promovata mai bine clasată ACS Suporter Club Oțelul Galați. 

Este greu de zis care ar fi fost cursul jocului pe terenul destul de moale al ”Electricii” după ploile căzute în ultimele zile dacă tânărul fundaș lateral Cosmin Gladun nu și-ar fi marcat un nefericit autogol decisiv deja în minutul 14, 0-1, însă cert este faptul că Ripensia n-a reeditat unica remiză înregistrată acasă în acest campionat, 0-0 într-o altă partidă dificilă, cu Csikszereda, și nici n-a prelungit lunguiața serie invincibilă pe teren propriu în Liga 2 de 5 apariții, inițiată printr-un 2-1 victorios cu Metaloglobus și completată cel mai recent cu trei triumfuri la rând, 3-1 cu ACSM Politehnica Iași, 4-0 cu Unirea Constanța și 1-0 cu concitadina Politehnica Timișoara. 

Era însă mult mai ușor de prezis, precum în cazul întâlnirii cu alb-violeții, decisă dintr-o lovitură liberă abia în prelungiri, că o eroare ar putea fi suficientă pentru a face diferența într-o dispută opunând grupări din extremitățile țării certate cu marcarea golurilor, doar 15 înscrise de oțelari în precedentele 14 etape, nici atâtea de către galben-roșii, numai 13, dar pe de altă parte suficient de bine organizate pentru a și încasa puține, 11 moldavii, tot 13 bănățenii. 

Iar o greșeală avea să și decidă confruntarea din penultima etapă a anului 2022 în Liga 2, în favoarea gălățenilor, apropiați astfel la un singur punct în play-off de a doua clasată, din Slobozia, în vreme ce Ripensia a rămas cu frisoane, la mustață pe ultimul loc salvator deasupra celor de beraj, pe care sunt situate însă egale ale sale la puncte, Metaloglobus și CSC Dumbrăvița. 

Oțelarii nou-promovați n-au impresionat nici pe departe, eventual ca organizare a jocului, ”mână” a ”Furnicii” Dorinel Munteanu, iar faptul că au smuls dintr-un autogol un foarte rar succes în deplasare explică fără doar și poate aparițiile în serie fără gol marcat pe terenuri adverse, nu mai puțin de 4 în ultimele aproape trei luni, 0-0 la nou-promovata Progresul 1944 Spartac, 2-0 pentru Unirea la Dej, 1-0 pentru CSA pe ”Steaua” și tot 1-0 pentru Unirea la Slobozia, autogolul lui Gladun echivalând cu prima reușită în deplasare a gălățenilor după 11 runde și nu mai puțin de 3 luni și o zi de la un 1-1 în august la Râmnicu Vâlcea cu CSC Șelimbăr.

Cât despre singurul triumf ”afară” de până acum al dunărenilor, data din aceeași etapă secundă în care Ripensia înregistra pe 13 august unicul eșec al ei pe ”Electrica”, Oțelul impunându-se atunci cu 1-3 la Clinceni în fața ex-prim-divizionarei Dinamo. 

De înțeles implicit cât de mare a fost astăzi ușurarea bănățeanului Dorinel Munteanu să adauge succesului din Ilfov unul la revenirea sa pe banca tehnică după meciurile în care a fost suspendat, tras de păr fiind și precedentul 1-0 acasă cu nou-promovata Minaur, și cu atât mai mult cu ocazia ultimei deplasări a gălățenilor în acest an în Liga 2. 

Au scos-o cumva la capăt, deși, ce-i drept și pe de altă parte, mai aveau și o a doua bară spre mijlocul reprizei secunde, în urma unei lovituri libere, după ce în primele câteva minute, încă la 0-0, loveau încheietura cu un șut din afara careului, însă cel mai greu de zis este ce deznodământ ar fi fost astăzi în cazul în care etapa a XV-a n-ar fi fost programată după o pauză competițională de două săptămâni, iar asta prin prisma formei sportive a Ripensiei în perioada premergătoare întreruperii, cu victorii la zero acasă și două remize în sudul țării.

Cu alte cuvinte, roșu-galbenilor nu le-a căzut deloc bine pauza survenită pe când aveau vântul în pânze, alegându-se cu primul eșec după 6 săptămâni, și tot cu 1-0, precum în etapa a X-a pe Dunăre în sus, la Giurgiu, 1-0 pentru Dinamo.  

Ce n-ar fi dat ripensiștii să nu vină pauza după ce egalau acum două săptămâni târziu la Buftea, 1-1 la Progresul Spartac, ridicând la 4 cifra aparițiilor la rând fără înfrângere, remiză în urma căreia Iulian Muntean a efectuat 4 modificări în 11-le de start de la un joc la altul, portarul Ștefan Dobre revenind după accidentare – iar în Ilfov nici rezervă n-a putut fi, Cosmin Gladun din nou în defensivă, Călin la închidere și juniorul David Ciurel în dispunerea ofensivă.  

Și poate că ripensiștilor le-ar fi surâs de fapt să rămână pe ”baricadele refugiului” lor de pe ”Electrica” undeva sub luminile rampei, cum erau obișnuiți conform tradiției sâmbăta la matineu, și nu sub focalizatorul difuzorilor TV duminica după-amiaza în compania unei aspirante la promovarea în elită, duminică în care clubul timișorean e mai degrabă conectat întâlnirilor juniorilor săi mari în play-off-ul Ligii de Tineret, însă cert e că astăzi o eroare a fost de-ajuns pentru a nu mai repeta aici ”șahul etern” cu o altă candidată la locurile fruntașe, Csikszereda.

Desigur, nu-i vreun capăt de țară, dat fiind cele 16 puncte totuși adjudecate, în condițiile disputării a doar 7 meciuri acasă, față de cele 9 în deplasare în sezonul de toamnă, ultimul dintre acestea fiind programat la Târgu Jiu, teren prin tradiție ”fertil” pentru galben-roșii, care i-ar putea depăși ierarhic pe vecinii lor gorjeni, asta, bineînțeles, dacă vor dispune de supușii lui Nicolae Sarcină. Însă doar viitorul ne poate dezvălui deznodământul, cert fiind și aspectul că ultima impresie contează. 

”Ripi” mai având altfel mult până la proximul meci acasă, în principiu în jur de 25 februarie 2023 cu Unirea Dej, ultimul pe teren propriu în sezonul regulat fiind la spargerea târgului, în martie, cu actualul lider, CSA Steaua.

Până una, alta, rămâne gustul totuși amar al insuccesului, cu senzația că s-ar fi putut stoarce mai mult dintr-un duel foarte strâns, altfel modest calitativ și valoric, în nota întregului campionat, iar alte comentarii în acest sens chiar nu și-ar mai avea deloc rostul. 

Căci realitatea este binecunoscută. 

Reliefată fiind și în acest meci tern și anost, zgârcit în fotbal și apăsat de temerile pierderii punctelor.

S-a jucat puțin și suficient de modest pentru a te lua cu dureri de cap, în ciuda unui debut promițător, iar Dobre era lăsat ca la dentist, bară la încheieturi a lui Gorovei, din afara careului, după o pătrundere din stânga, deja în minutul 4. 

Ocazie care a dat curaj moldovenilor, mai ofensivi și stopați câteva minute mai apoi printr-un fault de cartonaș galben de juniorul David Ciurel, dar trecând totuși apoi în avantaj deja în minutul 14, dintr-un autogol. 

După ce Berisha a șutat din preajma careului în urma unei pătrunderi din dreapta, balonul respins în față de Dobre fiind reluat dintr-o bucată dar fără forță de căpitanul Neagu din afara careului, suficient însă pentru a-l depăși pe portar, nu și pe Gladun, totuși neinspirat în tentativa sa de a-l respinge, defectuoasă, deși nu era presat de vreun oponent: 0-1. 

Iar așa cum Ripensia ”începea de la 0-1” cu Unirea Slobozia și ceda acasă în vară, la fel a pățit-o și astăzi, chiar dacă, spre pauză, pe fondul pașilor treptați înapoi ai Oțelului, a urcat tot mai mult, în căutarea egalării. Care ar fi putut surveni rapid, deja în minutul 18, când Gavra l-a servit dintr-o bună poziție pe Ciurel iar acesta l-a luat la țintă pe Dur-Bozoancă, ieșit în întâmpinare și respingând în față, de unde același Gavra a reluat mai tare dar tot pe portar, deturnând într-o parte, dar odată oportunitatea risipită, și elanul gazdelor s-a mai domolit, deși mai prezente în joc. Se zice să bați fierul cât e cald.  

N-a fost însă posibil, ”oțelarii Furnicii” ținând rândurile, uneori și cu riscul eliminării, de care autorul barei, Gorovei, nu era scutit la ultima deplasare, în Ialomița, astăzi fiind iertat după o intrare întârziată la Zimța.

Iar tot o eroare defensivă ar fi putut dubla deficitul Ripensiei chiar înaintea pauzei, când Dobre a expediat în picioarele opoziției o minge trimisă ”acasă”, colacul de salvare fiind aruncat prin alunecare de căpitanul Stoi, în corner, cu riscul acordării unei lovituri de la 11 metri, solicitată de Jardan.

Jocul greșeala așteaptă și s-a greșit mult pe ”Electrica”, o eroare fiind și cea mai costisitoare. 

În căutarea reperării greșelilor, Muntean a efectuat o primă modificare la pauză, retras fiind juniorul David Ciurel, înlocuit cu Mihart, după care Dorinel Munteanu a făcut chiar două schimbări, în primul sfert de oră al părții secunde, retrăgând și el un ”îngălbenit”, iar gazdele încă una pentru ultima jumătate de oră, Piftor în locul lui Zimța. 

”Ripi” se arăta mai mult la cârma jocului, fără însă a-l și controla neapărat, și în orice caz fără incisivitate, dar tot oaspeții erau mai aproape de gol, spre mijlocul reprizei a II-a, când ”libera” aceluiași căpitan Neagu de la circa 25 de metri a căpătat boltă peste Dobre, ochind transversala.

Localnicii cu sperietura dar și cu schimbările, două pentru ultimele 20 de minute, în care s-au conturat și situațiile ceva mai clare, una de la 16 metri central, din pivotare, Gavra șutând și de astă dată pe direcția lui Dur-Bozoancă, cealaltă tot după o gafă defensivă, a lui Yabre, care a respins defectuos spre propria poartă centrarea lui Piftor de pe flanc, însă și Lalic l-a luat la țintă cu o lovitură de cap pe goalkeeper-ul vizitatorilor.

De netrecut până la final, chiar și în cele 4 minute de prelungiri, în care Dorinel Munteanu a mai efectuat o schimbare, după o alta nu demult, la fel cum și gazdele scoteau ultima carte din mânecă, Mogoș, în eventualitatea prinderii unui șut. Care nu s-a mai ivit. 

Meci slab, decis de o eroare, dar la fel de bine ar fi putut fi cel mai degrabă decis tot de alte greșeli.

Rezultatele etapei a XV-a în Liga 2 și programul rundei a XVI-a, ultima din 2022, pe coloana clasamentelor la zi a secțiunii Fotbal. 

Ripensia Timișoara: Dobre – A. Macrițchii (minutul 69, Zamfirescu), Fridrich, Lalic, Gladun – Stoi – cpt. (90, Mogoș), Călin (69, Morariu) – Sofran, Zimța (60, Piftor), D. Ciurel (46, Mihart) – Gavra.

Rezerve: Brașoveanu – Țieranu, Vidrăsan, Stoica.

Preparator sportiv: Iulian Muntean. Antrenor principal: Roberto Ivan. 

ACS Suporter Club Oțelul Galați: Dur-Bozoancă – Farcaș, Yabre, Azinovic, D. Panait – Cisotti, I. Neagu – cpt., Jardan (minutul 84, Adăscăliței) – Laur. Maxim (56, Mitoi), Berisha (90+2, Markovic), Gorovei (56, A. Nica).

Rezerve neutilizate: R. Pop – Sil. Rus, Ghiocel, Cireș, Bokhashvili.

Antrenor: Dorinel Munteanu.

Arbitru: Cristian Codrea (Baia Mare); asistenți: Corb (Satu Mare) și Nistoran (Reşiţa); rezervă: Fodor (Deva). Observator de arbitri: Șovre (Satu Mare); delegat de joc: Petropulos (Alba Iulia).

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 + opt =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: