Ripensia, marcă înregistrată: gol pe final, egalare și la malul mării. 12 jocuri în care a smuls punct sau puncte la potou, 12 goluri marcate la spartul târgului

Roș-galbenii au pus punct cu bine sezonul 2018-2019, prin a înscrie și de această dată spre finele meciului, o obișnuință într-un al doilea campionat al Ligii 2 încheiat în zona mediană a clasamentului. În preajma valurilor Mării Negre și în anticiparea sezonului estival, unul în care sunt obligați să transpire din greu pentru a se organiza cât mai bine înaintea unei a treia campanii în eșalonul secund, bănățenii au inaugurat etapa a 38-a și ultima a celei de-a treia ediții a diviziei a doua în serie unică prin a egala în matineul de pe litoral, menținându-se implicit în fața ”marinarilor” nou-promovați în ierarhia finală: ASSSC Farul Constanţa – Ripensia Timişoara 1-1 (1-0).

Și fotbalul ”profesionist” la o oră de matineu într-o zi lucrătoare a devenit o obișnuință cât se poate de proastă în peisajul anticamerei elitei, dar Ripensia n-a mai repetat recentul deznodământ de la Pitești, unde a pierdut în prelungiri, egalând în schimb pe final, o obișnuință cât se poate de folositoare timișorenilor într-o campanie nici prea, prea, nici foarte, foarte. Iar faptul că a marcat pentru oare a câta oară în ultimele faze ale unor reprezentații din campionatul pe care tocmai l-a încheiat cu un bilanț general negativ sugerează aspectul că una dintre caracteristicile definitorii ale parcursului celor din Ciarda Roșie în 2018-2019 a avut de-a face cu capacitatea de a rămâne combativi până la fluierul final, de o manieră pozitivă, trădând un psihic de invidiat, dar și o condiție fizică superioară multor opozante, ajutându-i să etaleze acel plus de precizie la finele întâlnirilor. Vineri, titularul Gueye, la a treia sa apariție consecutivă din această postură respectiv a zecea din 2019, a stins Farul precum o făcea și în partida tur, atunci în minutul 90, cu 1-0, acum în minutul 88… 1-1. Marcator a trei goluri în primăvară, precum Călin Toma, pe când Dumiter a punctat de 5 ori anul acesta iar Drăghici în patru rânduri.

Desigur, fiind vorba despre un ultim meci de clasament jucat vineri de la ora 11 între vecine ierarhice de pe locurile 11-12, primele din jumătatea inferioară, mulți pot categorisi partida și rezultatul său fără prea mare relevanță, dar una este să închei cu o înfrângere parcursul de aproape zece luni, și alta e să egalezi la potou în deplasare. Un deznodământ simbolic, o ultimă strigare pe val, și nu cu apă la bord. 

Din nefericire, tare puţini spectatori, circa 130, s-au sinchisit pe arena ”Gheorghe Hagi” din Constanţa de jocul secund divizionar topit de căldură şi soare. Și folosit de alb-albaștrii dobrogeni la începerea sa pentru a-și vărsa oful, un protest, efect al nemulţumirii vizavi de situaţia financiară în care se află Farul. Iar timişorenii le-au înțeles păsul și au… pasat între ei timp de aproape trei minute.

Și continuarea jocului a purtat tot pecetea brizei de… concediu, fără ocazii și fără nerv, dar în schimb cu un prim șut în minutul 9, expediat de Zaluschi de la 20 de metri, puţin pe lângă stâlpul din stânga al porţii apărate de Avram. Iar după 25 de minute, prima oprire a jocului, arbitrul permițând hidratarea sportivilor.

Printre care, în tabăra oaspeților, patru noi titulari față de garnitura de start a ultimei apariții acasă, 1-1 (1-0) cu ASC Daco-Getica, și anume portarul Păduraru, al treilea goalkeeper diferit al formației lui Pelici în ultimele 3 reprezentații și la prima sa ”mișcare” de la partida finală a sezonului de toamnă, 2-0 în decembrie 2018 cu bihorenii, respectiv Burdeț, Chera și Adrian Popa, reveniți după câte o etapă. În schimb portarul Horațiu Moldovan, Anghelina, Chera și Dumiter, titulari weekend-ul trecut, n-au figurat pe convocatorul pentru sud-est. 

Mai treceau apoi cinci minute și se contura în sfârșit prima ocazie, a oaspeţilor, mai vioi…Dar Călin Toma a şutat din careul mare pe mijlocul porţii, balonul fiind prins fără probleme. În minutul 32, Popa vedea primul cartonaş galben al meciului, pentru un fault la centrul terenului, iar în minutul 38 Tînc l-a faultat în careu pe Miranda, arbitrul dictând lovitură de la 11 metri, transformată cu sânge rece de Pedro Celestino, cu un şut sub transversală, deviat în plasă… 1-0.

Era pentru a șasea oară în sezonul de primăvară ca Ripensia să fie condusă la pauză, în 17 apariții, ultima acțiune notabilă a reprizei I ținând de șutul lui Burdeţ de la 22 de metri, prins de portar.

La reluare, ”galbenii” lui Pelici au atacat mai des poarta constănţeană şi au fost aproape de egalare în minutul 55, centrarea lui Zaluschi de pe flancul drept fiind reluată de Burdeţ cu capul din apropiere. O altă minge prinsă de portar…

După prima oră de joc, antrenorul bănățenilor a început seria schimbărilor, efectuate la fiecare câte zece minute, iar odată Popovici și Drăghici intrați în joc, o nouă ocazie s-a conturat în minutul 75, când centrarea lui Popa de pe stânga a fost reluată cu capul din 10 metri de Gueye, Ispas respingând de pe linia porţi.

Egalarea plutea pe briza mării, iar minutul 80 aducea cea mai controversată fază a meciului, Drăghici şutând din careu spre poartă iar mingea fiind jucată cu mâna în careu  de fundaşul central Ehmann. Arbitrul n-a văzut nimic, orbit de soarele sfârșitului de mai.

N-avea a face…

Căci, cu două minute înainte de final, Ripensia a reuşit egalarea, Popovici centrând de astă dată în faţa porţii iar Gueye Mansour şutând puternic, fără ca portarul să mai poată interveni, precum a făcut-o în acest tern meci… 1-1. După victoriile cu 2-3 în prelungirile deplasărilor la Petroșani și Cluj, dar și după cea cu 1-0 acasă cu Aerostar Bacău, semnată de Popa în minutul 89, un al patrulea rezultat smuls la potou și sub scut în 2019, sezon de primăvară în care bilanțul timișorenilor a devenit 17 6 4 7 19-23 22 de puncte. Din totalul celor 47 acumulate în acest campionat, așadar 25 în primele 21 de etape, totalul fiind inferior cu o unitate zestrei de la finele stagiunii 2017-2018, prima a Ripensiei în Liga 2.

S-au adunat așadar 12 meciuri în care Ripensia a smuls punct sau puncte pe finalul aparițiilor din ediția 2018/9, în aproape o treime din jocuri, în șase cazuri victorii, în tot atâtea rânduri remize. În tot cazul, Farul a devenit a treia nou-promovată împotriva căreia roș-galbenii au înscris tur-retur la potou, și cu Energeticianul respectiv U Cluj smulgând tot 4 puncte prin a adăuga câte 3 în plus în ultimele clipe, trapă a timișorenilor în care au mai căzut pe rând Dacia Unirea, la Brăila, CS Balotești pe ”Dan Păltinișanu”, tot acolo și FC Argeș și Aerostar. Multe pățite… 

Totodată, al doisprezecelea gol al roș-galbenilor în acest campionat în ultimele nici 10 minute de joc, alte 4 fiind marcate în intervalul 75-80, așadar 16 din totalul de 44, peste o treime…

În fine, urmau trei minute de prelungiri și… vacanța, cu o ultimă observație, că doar Ripensia a plecat neînvinsă din deplasare în cele 3 meciuri de vineri în Liga 2.

Alexandru Pelici și-a felicitat jucătorii pentru efort, mai ales că partida s-a disputat pe o căldură puternică. A fost un rezultat echitabil. Îi felicit şi pe jucătorii adverşi, şi pe antrenorul lor, Petre Grigoraş, pentru că au reuşit să salveze formaţia în ciuda problemelor pe care le-au întâmpinat. Şi pentru noi se încheie un sezon dificil şi vreau să le mulţumesc încă o dată jucătorilor, tuturor colaboratorilor mei şi conducerii! Le doresc vacanţă plăcută tuturor!

Farul: Avram (cpt.) – Diogo, Antoche, Ehmann, Ispas – Celestino, Pacionel, Neciu, Miranda – Rosado, Păun
Antrenor: Petre Grigoraş

Rezerve: Mihai  Popa – Sabangeanu, Şandru, Fotescu, Doumbia, Zamfir,Moise.

Ripensia: Păduraru – Adrian Popa, Călin Toma (cpt.min. 82, Apro), Tînc, Străuţ (min. 62, Popovici) – Ţieranu, Stoi (min. 72, Drăghici), – Burdeţ, Zaluschi, Chera – Mansour.
Antrenorii: Alexandru Pelici , Călin Mada şi Iulian Munteanu.

Rezerve: Ştefan Dobre – Apro, Popovici, Dobie, Hecsko,  Drăghici.

Au arbitrat: Ovidiu Petru Oprea (Ploieşti) – Ciprian Iovu şi Iulian Cătălin Brînză (ambii din Botoşani). Arbitru de rezervă: Mădălin Dicu ( Prahova).

Observator de arbitri Constantin Ştefan (Bucureşti) , iar delegat de joc Mircea Bucur (Târgu Mureş).

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− doi = 3

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: