Ripensia pierde în premieră în weekend-ul de start al Ligii 2. 1-0 (0-0) Gloria, șutul pe poartă și golul pentru aspiranții la promovare din Buzău

Vădit incomodă prin dispunerea în teren care i-a mai adus multe puncte în deplasare vitale menținerii în divizia secundă, Ripensia Timișoara i-a dat destul de furcă astăzi favoritei Gloria, care, deși cu nume mai sonore și noi achiziții în echipa de start, a suferit la capitolul omogenitate și s-a salvat strict grație unui foarte, foarte rar șut ce a prins spațiul porții în întâlnirea de la ora 11 de la Buzău, expediat de la semidistanță în minutul 61 de un jucător intrat la pauză ca parte a unei triple schimbări la gazde, 1-0 (0-0) suficient însă pentru a aplica galben-roșilor întâia lor înfrângere în weekend-ul inaugural al campionatului de la promovarea bănățenilor în Liga 2 în 2017.   

Ripensia a început astăzi departe de Timișoara un nou campionat al Ligii 2, pe un stadion gazdă în ultimele sezoane a multor jocuri din elita Ligii 1, în fief-ul unei aspirante declarate la promovarea pe respectiva primă scenă, și cu atât mai mult cu cât șefia redenumitei Gloria Buzău a fost preluată de nimeni altul decât Auraș Brașoveanu, președinte al Comisiei pentru Liga 2 în organigrama FRF. Se spune bineînțeles că fotbalul se joacă pe gazon, însă tot mai multe sunt în România semnele erodării criteriului performanței sportive, așa încât primul hop pentru bănățeni a fost sub auspiciile unui inegal raport de forțe înafara terenului, duel în regim de deplasare, chit că, pe de altă parte, toată presiunea era fără îndoială pe umerii muntenilor lui Cristian Pustai. Care au scos-o totuși cumva la capăt grație sclipirii optarului de rezervă Cârstocea, intrat la pauză ca parte a unei triple înlocuiri și precis cu șutul său de la semidistanță din minutul 61, fiind vorba despre unul dintre puținele șuturi spre poartă ale partidei, aproape unicul prinzând cadrul buturilor. ”Torpilă” după un veritabil ”biliard” cu lovituri de cap la 30-35 de metri lateral stânga, eșantion fidel al unui joc cu multe baloane respinse în zona centrală a terenului, una dintre ”așezările” cu capul deschizându-i un culoar lui Cârstocea, care n-a stat mult pe gânduri, avansând și șutând: 1-0. Nici nu scuturase balonul bine plasa și 4-5 ripensiști îl asaltau pe centralul bucureștean Anton, reclamând neacordarea unei ”libere” solicitate cu câteva secunde înaintea șutului, după o intervenție neregulamentară asupra lui Stoi. Întreaga brigadă era din exteriorul curburii Carpaților, din București, Buftea și Târgoviște, la fel și delegații FRF de pe margine, iar astfel invocarea ”întăririi” Gloriei dinspre vârful Comisiei pentru Liga 2 din ”schema” Casei Fotbalului nu-i doar simplă vorbă-n vânt.      

Prima etapă poate sta sub semnul imprevizibilului prin caracterul său atipic, protagoniștii fiind în căutarea ritmului competițional, iar din această perspectivă ripensiștii au tras nădejde să încurce calculele amfitrionilor, cu atât mai mult cu cât jumătate dintre jucătorii de câmp titulari ai lui Pustai erau la prima reprezentație oficială împreună după sosirea în această vară.

Noutăți care n-au magnetizat însă publicul la stadion, foarte răsfirați fiind spectatorii în bătaia soarelui de august la tribuna a II-a, suficient de tăcută fiind la peluză galeria cu circa 60 de fani ai Gloriei, suporteri ba chiar îngândurați în ultimele faze ale partidei, cu Ripensia în jumătatea de teren a roș-albilor Buzăului.

Și totuși, deznodământul le-a fost favorabil acestora, mai mult decât suficient pentru cucerirea punctelor fiind un șut de la 25 de metri, puțin din stânga, la prima bară, nici pe departe în urma unei acțiuni ofensive ”lucrate”. Insuficient însă pentru a convinge în ceea ce privește nivelul calitativ al disputei – cu gazdele în calitate de aspirante la promovare, ceea ce explică și ambianța anostă și apăsătoare de pe arena buzoiană, ca la matineu, nimic nou în această privință pe scena Ligii 2.  

Caravana eșalonului secund a pornit așadar la drum în aceeași foame și goană după puncte, a căror miză își pune cel mai adesea amprenta asupra spectacolului sportiv, în suferință. Și chiar n-a fost mai nici un balon trimis pe spațiul porții în prima repriză: 0-0. Ceea ce nu neapărat a și surprins, dar l-a forțat pe Pustai să apeleze la o triplă modificare, ieșind oarece purtători ai unor nume mai sonore, intrând printre alții și marcatorul.

Altfel, fără doar și poate, așteptările erau mai mari încă din capul locului în ceea ce-i privește pe ”roșii” lui Pustai, antrenor cu jucători de încredere în teren din foste mandate ale sale, de exemplu la Călărași, și cu căpitanul între buturi. 

Gloria, semnificativ fortificată tocmai dinspre… forul federal înaintea celui de-al patrulea sezon al buzoienilor în Liga 2, Ripensia în schimb tot cu grijile sale, ca orice entitate privată într-un sistem românesc nesănătos de stufos și împănat la nivelul sectorului public de stat. Contrast din perspectiva căruia întâlnirea din Crâng a fost una a raporturilor inegale de forțe în birouri.

”Roșii” lui Pustai

”Roșii” lui Pustai

Reflectate bunăoară și prin prisma titularizării de către Gloria a 5 noi achiziții, printre care și ex-prim-divizionari, și anume Alexandru, Honciu, Vali Munteanu, Pârvulescu și Matiș, dintr-o mai lungă listă a ”cumpărăturilor” de vară, incluzându-i și pe Blejdea – tot de la „U” Cluj, Kristi Marku – un fundaş albanez de la Kukesi, sau Banyoi, de la Nyregyhaza.

Comparativ, majoritatea componenților Ripensiei implicați la ultima sa apariție oficială acum 3 luni fără o zi la Târgu Jiu au fost convocați și în deplasarea la Buzău, unde Lalic, Piftor, Ene, Fridrich și căpitanul Stoi și-au păstrat locul în primul 11, titulari astăzi fiind și Călin respectiv Gavra, intrați atunci și ei în Gorj, dar și Morariu și Țieranu, în Oltenia rezerve neutilizate. Iar tot pe teren la Târgu Jiu și astăzi rezerve, Dobre, Mitrov și Vidrăsan, primul intrând de la pauză în Crângul buzoian, Vidrăsan spre final. Concluzia în termeni comparativi, că timișorenii și-au permis mult mai puține peste vară, rare fiind numele noi în formula de start, Răzvan Mogoș la mijloc și Paul Toroc la numai 18 ani în poartă, împrumutat de la LPS Banatul și cu apariții divizionare cel mult în Liga 3, la Pobeda.

Și nu doar din acest punct de vedere ripensiștii au abordat campionatul cu ”handicap pornire” față de Gloria Buzău, gazdele de astăzi având parte de exemplu de mai multe meciuri acasă în sezonul regular decât în deplasare, cele numai 9 pe teren advers incluzând chiar patru – cât de convenabil, cel mult în zona Bucureștiului sau la Galați. Căci Gloria va ieși pe rând în capitală – la Metaloglobus, Miercurea Ciuc, Iași, Clinceni – pentru jocul cu Unirea Constanța, la Politehnica Timișoara, Galați, Dej, în Ghencea cu CSA Steaua și la Baia Mare. 

Comparativ, Ripensia a efectuat prima deplasare din totalul celor 10, față de cele 9 partide acasă, iar 3 dintre următoarele ieșiri în tur vor fi în zona Bucureștiului, și încă trei de la malul Oltului spre est. În plus, în mod cert nu este deloc facil un start cu 3 deplasări în primele 4 runde, următoarele fiind la nou-promovata din Baia Mare, la Brașov și nou-promovata din Slatina, toate înainte de descinderea pe ”Ștefan Dobay” din Dumbrăvița în jur de 1 octombrie. Ulterior, și la Dinamo, la Râmnicu Vâlcea cu CSC 1599 Șelimbăr, la nou-promovata Progresul 1944 Spartac București, Târgu Jiu și Chiajna.

Varianta neplăcută pentru ”galbeni”, după ce anul trecut începeau chiar cu două meciuri la rând acasă și 3 pe ”Electrica” în primele 4 runde.

În tot cazul, astăzi a fost pentru prima oară de la debutul absolut în divizia secundă în urmă cu 6 veri ca Ripensia Timișoara să piardă în weekend-ul inaugural al Ligii 2, un singur gol aducând premiera. Căci în august 2017 a fost 16-0 în Ciarda Roșie cu Foresta Suceava, scor fluviu urmat de un triumf în deplasare în Bihor, 2-1 la Luceafărul Oradea în etapa a II-a, succes copiat la indigo pe teren advers în runda de deschidere și în 2018, 2-1 la Brăila, dar și în urmă cu exact 3 ani, pe 6 august 2019 în Trivale, 2-1 la Campionii FC Argeș.

Într-adevăr, ”Ripi” a mai pierdut un meci considerat în etapa I, cu 4-1 la Drobeta Turnu Severin în fața nou-promovatei U Craiova 1948, în urmă cu două veri, jocul disputându-se însă abia după încheierea celei de-a doua runde a campionatului, așadar pe post de restanță, timișorenii fiind nevoiți atunci să ia un start întârziat. Iar vara trecută primul eșec a venit abia în etapa a V-a, după o remiză acasă, 3-3 cu Dunărea Călărași în runda de debut, dar și un triumf cu 2-0 în prima deplasare, la cei din Șelimbăr.

Care va să zică Gloria Buzău cu avantajele sale induse de racordarea la sectorul public, Ripensia din sectorul privat cu aniversările sale ”rotunde”. Căci luna viitoare se împlinesc deja 10 ani de la relansarea în fotbal a grupării roșu-galben, pe-atunci în Campionatul Municipal Timișoara. Patru eșaloane mai sus, o reușită incontestabilă într-un deceniu, în care a urcat cu o singură haltă ”bisată”, Divizia D Timiș. Însă, pe de altă parte, prin prisma zăpezilor de altădată și la o imagine de ansamblu asupra istoriei clubului, cele 6 sezoane de staționare începând din 2017 în Liga 2 sunt sub ștacheta ridicată încă din capul locului de gruparea bănățeană în anii 30, un contrast între așteptări și realitățile fotbalului actual intern ”de partid și de stat”. Și greu apasă gloria interbelică pe firavi umeri postdecembriști.

Iar tot luna viitoare se împlinesc și 90 de ani de la debutul absolut al Ripensiei direct în primul eșalon odată cu întâiul sezon de campionat la nivel național, sub forma a două serii cu 7 cluburi, 3-2 pentru CFR București în 11 septembrie 1932 la startul unei campanii încununate cu titlul pe țară pentru formația privată de pe Bega, 5-3 (3-2) în returul din iulie 1933 cu Universitatea Cluj, Ștefan Dobay bisând atunci în repriza a II-a avantajul de două goluri. 

Cvadrupla campioană a României, până în 1938, rămâne a doua dar și ultima campioană pe care a dat-o țării fotbalul din Timișoara – unul dintre cele doar 14 orașe cu laureate pe această listă, neprețuite izbânzi interbelice ale Ripensiei. Dar cât o prețuiește oare cu adevărat Timișoara în general, referirea nefiind doar la suflarea fotbalistică, din moment ce urmașa campioanei n-are nici măcar după 10 ani un stadion cât de cât de Doamne ajută pe care să găzduiască partidele Ligii 2 pe malurile Begăi?

În această cheie trebuie estimate strădaniile ”galbenilor” în bătătura Buzăului privilegiat de diligențele lui Auraș Brașoveanu. Unii cu Piatra lui Sisif în spinare, în încercarea onestă de reînodare a istoriei aureolate după canoane ale economiei de piață, alții cu pragmatismul orientării pe făgașul culoarului înfățișat dinspre ”centru”. Deschisă le-ar fi calea. 

Ferecată a fost de ripensiști vreme de o oră, iar Gloria puțin a mișcat în front pe gazonul gazdă în ultimele sezoane a multor jocuri din elita Ligii 1, timișorenii întreținând echilibrul, rupt de șutul unei rezerve. 

Până atunci, chiar aproape nimic la nimic, cu numeroase pase greșite în construcția jocului, cu destule mingi ”bubuite”, cu baloane pe traiectorii aleatorii în zona centrală a terenului.

Rare au fost atacurile coerente și cursive, finalizarea lăsând de dorit, imprecisă, Gloria cu mingi trimise peste bară, la o lovitură de cap după un sfert de oră, dar și dintr-o poziție foarte convenabilă în preajma careului în prelungirile primei părți, lovitură liberă ”bubuită” peste transversală. Însumând inexactitățile primei părți.

De partea cealaltă, tocmai un ex-buzoian, Piftor, student laureat în fotbalul universitar european în Polonia, a acționat individual pe stânga și a încercat vinclul din careu, tot fără succes, Călin având și el tirul imprecis dinafara careului. Iar echilibrul se manifesta la pauză și în privința cartonașelor galbene, Lalic încasând unul în minutul 20, Răzvan Matiș în minutul 41.

Pe când ripensistul Ene solicita deja să fie înlocuit, resimțindu-se, ceea ce s-a și întâmplat, schimbat fiind la pauză cu Mitrov, o primă bătaie de cap pentru staff-ul tehnic bănățean. 

Iar tocmai Mitrov avea să fie cel care periclita poarta Gloriei în sfertul de oră după pauză, blocat fiind la 8 metri, cu prețul unui corner. Modifica și Pustai iar o lovitură de la colț la poarta lui Toroc, de pe dreapta, avea să fie ștearsă cu capul de la 6 metri, departe însă de colțul lung, fază ceva mai încinsă care parcă a venit ca un semnal de alarmă.

Jocul s-a mutat pe flancul defensiv drept al oaspeților, ba ei cu o aruncare de la margine, ba buzoienii, iar din tot acest ”n-ați-o ție, dă-mi-o mie” s-a conturat și un gol… din nimic. Șutul lui Cârstocea a făcut diferența, nimic mai mult.

Ceea ce nu i-a descumpănit pe timișoreni, același ex-buzoian Piftor centrând de pe dreapta iar Gavra și apoi Mitrov ratând reluarea cu capul spre poartă înaintea ultimul sfert de oră. În care intra și Vidrăsan, retras fiind Călin, fără ca Ripensia să mai fie cu adevărat periculoasă, deși prezentă în jumătatea adversă, câteodată cu fundașii în cercul de la centrul terenului. 

Era însă poate scris 1-0 pe acest duel inegal în afara terenului, 1-0 cu care începea acasă FC Buzău și participarea sa în Liga 2 în vara lui 2019, contra lui Csikszereda, transformat în 1-1 pe teren propriu în etapa I din 2020, cu Concordia Chiajna. Doar anul trecut au cedat buzoienii în runda inaugurală, 2-1 la o viitoare promovată, Hermannstadt, în județul Sibiu.

Însă, pentru tot efortul notabil al Ripensiei, bănățenii nu s-au ales cu niciun punct, ba din contră, cu alte bătăi de cap în plan medical, Morariu accidentându-se spre final. Iar o partidă cel puțin la fel de dificilă bate deja de-acum la ușă, cu o trupă de play-off în ediția trecută, și-aceasta întărită, și-aceasta cu aspirații de mărire, înfiripându-se încet, încet senzația că ”Ripi” intră încă din start într-un oarecare ușor contratimp. 

Căci vine ”salvatorul” contra Metaloglobusului, Denis Golda, Unirea Slobozia pe Bega cu Golda, intrat ieri clasic pe final pentru noua sa trupă din Bărăgan. Care, sugestiv poate, aplica Gloriei Buzău primul eșec în pregătiri, 0-2 în Crâng. Ori, simbolic vorbind, când o cândva cvadruplă campioană a României își dă un ”salvator” în Bărăgan, nu-i a bună. 

De modul cum va gestiona staff-ul tehnic improvizat al Ripensiei acest debut delicat, mai mult pe drumuri, lipsit fiind și de aportul unui directorat și manageriat sportiv necesar la acest nivel, depind destule în cursul sezonului regular. Presiunea a trecut de-acum brusc pe umerii Ripensiei ca grupare gazdă.

Pentru conformitate, iată componența cu care încheia Ripensia sezonul trecut prin a se impune pe 7 mai cu 0-2 la Târgu Jiu la finele fazei play-out în Liga 2, grație reușitelor lui Lalic (minutul 25) și Gavra (77), și anume: Dobre – Sturzu, Rogac, Lalic, Fridrich – Stoi, Vidrăsan (minutul 74, Călin), V. Macrițchii (86, Micșa) – Ene (64, Mitrov), Golda (64, Gavra), Piftor (86, Baeram). Rezerve: Lupu – Morariu, Țieranu, Mihart. 

Iulian Muntean a semnalat după înfrângerea la limită că ”a fost un joc bun din partea noastră, din păcate ne-a lipsit golul. Am avut câteva situații mari de marca, dar din nefericire nu am concretizat aceste șanse. Sunt mulțumit de joc, chit că s-au comis câteva greșeli, de pildă la transmiterea balonului, dar aceste erori sunt oarecum inerente pentru startul sezonului. Mă bucur că Gloria Buzău nu și-a creat situații foarte mari la poarta noastră, cu excepția execuției spectaculoase de la unicul gol. Cred că gazdele au mai avut un singur șut pe spațiul porții. I-am felicitat pe băieți la final în vestiar, i-am îmbărbătat, pentru că au avut o prestație bună. Jocul prestat ne dă încredere pentru etapele următoare. Din păcate, avem probleme medicale după acest duel. Ene a cerut schimbare înaintea pauzei, după ce a primit o lovitură puternică în picior, iar Morariu, pe final, a suferit o disjuncție la umărul drept. Vom vedea luni care este situația lor”.

Rezultatele etapei I în Liga 2 și programul etapei a II-a, pe coloana clasamentelor secțiunii Fotbal în Sporttim, incluzând și rezultate, programul viitor și ierarhia la zi a Superligii, respectiv programul rundei I în Divizia D Timiș. 

*

Gloria Buzău: Stoian – cpt. – Pîrvulescu, Wiktorski, Vîrtej, Sălceanu, Trebotic, Honciu, A. Munteanu, R. Matiș, V. Munteanu, V. Alexandru.

Rezerve: A. Popa – C. Ciobanu, Burlacu, Manea, Oteliță, Lopez, Gaitan, Cârstocea, Uțiu.

Antrenor: Cristian Pustai.

Ripensia: Toroc – Morariu, Lalic, Țieranu, Fridrich – Stoi – cpt., Călin (78, Vidrăsan) – Piftor (89, Zamfirescu), Mogoș (89, Agapie), Ene (minutul 46, Mitrov) – Gavra.

Rezerve: Dobre – A. Macrițchii, Mihart, Stoica, Gladun.

Antrenor, preparatorul sportiv Iulian Muntean. Pe bancă în calitate de antrenor licențiat, Roberto Ivan. ”Secund”, Călin Mada.

Arbitri: Sergiu Anton – Neacșu (ambii Bucureşti) și Petruţa Iugulescu (Buftea); rezervă: Motan (Târgovişte). Observator arbitri: Popa (Paşcani); delegat joc: Badea (Tulcea). foto: opiniabuzau.ro

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− unu = 1

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: