Ripensia pierde la Buftea (Ilfov) cu Unirea Constanța, urmașa Farului retrogradând astăzi din Liga 2, la primul succes ”acasă” după o jumătate de an. Se înmulțesc eșecurile roș-galbenilor: 4 în ultimele 5 jocuri

Ripensia a deschis scorul după o oră de joc a meciului matinal de astăzi din play-out-ul Ligii 2, însă a fost rapid egalată de Unirea Constanța în urma unei greșeli de portar, iar ulterior învinsă, în ultimele nici 10 minute: 2-1 (0-0). Deși au înscris în a doua deplasare la rând, spre deosebire de primele două deplasări din noul an, în care n-au marcat, timișorenii s-au ales cu a patra înfrângere în ultimele 5 partide, legând din nou eșecuri în 2022, astfel încât doar codașa retrogradată Astra a acumulat mai multe insuccese în Grupa B a seriei a doua valorice decât roșu-galbenii, 4 față de cele 3 ale bănățenilor.

În primăvara trecută, Ripensia a fost de departe unica formație fără eșecuri în Grupa A din play-out-ul Ligii 2, celelalte partenere de întrecere înregistrând minimum două, dar chiar și așa timișorenii au tremurat pentru evitarea barajului de supraviețuire până în prelungirile rundei finale, de astă dată emoțiile în această privință risipindu-se încă de sâmbăta trecută – de la mijlocul ”turului” în grupa a II-a valorică, în pofida faptului că bănățenii au pierdut acasă în play-out atât cu brașovenii cât și cu buzoienii, iar astăzi și departe de casă.

Pe iarba de la Buftea, fief federal pe post de refugiu pentru AFC Unirea Constanța, care mai deținea doar șanse teoretice de evitare a retrogradării în Liga 3, spulberate astăzi în ciuda răsturnării de scor izbutite de gruparea dobrogeană în Ilfov în minutele 66 și 83.

Unirea, primul succes ”acasă” după o jumătate de an fără o zi

Se poate spune așadar și că s-a jucat pe teren neutru, ”Unirea” constănțeană organizând meciurile ”acasă” din sezonul de toamnă pe arena ”Sparta” din Techirghiol, la malul mării, însă cele din 2022 în cadrul ”Centrului Național” federal de la Buftea, unde, pe rând, din februarie începând, vizitatorii s-au impus mai mult sau mai puțin clar, cu 0-5 CSA Steaua, cu 2-3 liderul Petrolul la finele turului sezonului regular, iar în play-out Unirea Dej cu 1-2 și FC Brașov cu 0-3.

A fost care va să zică prima victorie ”acasă” a Unirii după o serie de 4 înfrângeri, ultimul punct obținut de constănțeni la Techirghiol datând din 27 noiembrie 2021, 1-1 cu cei din Șelimbăr, în etapa a XV-a. Cu alte două runde înainte, Ripensia se impunea pe litoral la 6 noiembrie, cu 0-2, regresul timișorenilor putând fi evidențiat și prin această prismă, de la o victorie pe terenul dobrogenilor în urmă cu nici o jumătate de an, la eșecul de astăzi, la Buftea. 

Se împlinește însă mâine o jumătate de an de la ultimul triumf acasă al constănțenilor de astăzi retrogradați matematic în Liga 3, mai exact din 23 octombrie 2021, 2-0 cu părtașii de suferință brăileni. 

Ripensia, la Techirghiol și Buftea cu Unirea Constanța, dar nu și în Timișoara. De-ale fotbalului de Liga 2

De-ale fotbalului românesc, reprezentanta din Liga 2 a Constanței a luat drumul Ligii 3, după ce în ediția anterioară exponenta de-atunci a Dobrogei în eșalonul secund, Farul, pierdea la mustață calificarea în faza play-off la promovare. Farul însă s-a stins vara trecută, Unirea Constanța i-a preluat locul în Liga 2 prin mașinațiuni posibile numai în fotbalul de tarabă 272-0 păstorit de FRF, Farul aprinzându-se în schimb pe de altă parte în Liga 1, iar Unirea în cele din urmă a naufragiat, însă nu oriunde, ci găzduindu-și meciurile din 2022 în Ilfov, la Buftea. Acest fotbal mioritic, aidoma unui scurtmetraj prost din vestul sălbatic. 

Ex-campioana națională Ripensia a trecut așadar în acest sezon de grație al Ligii 2 și pe la Techirghiol dar și pe la Buftea pentru a juca în deplasare la Unirea Constanța, în condițiile în care bănățenii n-au jucat și pe Bega cu dobrogenii, măsură a anomaliilor dintr-un fotbal carpatin realmente dat peste cap.

”Uniriștii” nu mai știau cum să scape de retrogradarea directă, printr-o improbabilă rocadă cu brașovenii de pe locul de baraj, victorioși astăzi la Târgu Jiu cu 1-2 și ”evadați”, Ripensia în schimb anunța luna trecută că se va înscrie în Liga 3 pentru ediția viitoare, decizie între timp răsturnată.

Bănățenii, 4 modificări în 11-le de start

În orice caz, astăzi s-au întâlnit două ”necăjite”, necăjite ”cu cortul”, Unirea prin sud-estul țării, Ripensia prin Timișoara, dobrogenii sperând la o combinație minune la Buftea și Târgu Jiu, bănățenii jucând pentru propriul blazon. 

Mada, locțiitor pe bancă al lui Florin Fabian, plecat după primul eșec din play-out

Cu revanșe de luat după eșecurile acasă din play-out, în urma celui cu buzoienii, 0-1 sâmbăta trecută, Călin Mada și Iulian Muntean apelând la 4 modificări în 11-le de start, portarul Dobre, Sturzu, căpitanul Călin și Ene preluând locurile lui Rus, Morariu, Vidrăsan și Stoi. Avrămescu, și de această dată între titulari, schimbat astăzi după pauză cu Mitrov, din minutul 54.

Nu mult mai trecea și Ripensia deschidea scorul, prin Mihai Ene, șutând plasat lângă bară de la marginea careului, după o oră de joc, însă Unirea Constanța a răsturnat scorul în ultima jumătate de oră, egalând în minutul 66 la greșeala lui Dobre, mingea scăpată în transversală la un șut centrare ricoșând în calea fundașului Coza, și dând lovitura spre final, 2-1 în minutul 83, prin căpitanul Ardelean, cu un lob din zona laterală. 

Ripensia, doar 25 de meciuri jucate în campionatul Ligii 2 pentru al doilea sezon la rând

Un eșec greu digerabil pentru Ripensia departe de casă în Vinerea Mare, dar să-și imagineze secund divizionara de pe Bega cât de greu digerabile sunt pentru iubitorii fotbalului rămășițele din spațiul carpatin ale acestui frumos joc. 

Urmează un ultim meci acasă pe 30 aprilie cu Unirea Dej și o ultimă deplasare la 7 mai, la Târgu Jiu. Numai și numai 25 de partide jucate în campionatul Ligii 2 2021-2022, măsură reală a nespusei decăderi a fotbalului de la noi. Cine percepe lucrurile altfel, are nevoie de o trezire la realitate, iar cine-și închipuie că lucrurile s-ar îndrepta prin noi pași greșiți gen ”272-0” se înșeală amarnic. Un fotbal după chipul și asemănarea dregătorilor săi, și deloc de mirare că prim Păcăliciul acestei jalnice orchestrații a sportului rege în România este un purtător de ochelari de vedere, remarcă strict pentru inițiați, cunoscători și cei cu adevărat citiți.

*

Unirea Constanța: Udrea – Cireșoiu, Zamfir, Coza, Șuteu – Lăcătuș, Ciuciulete, Ardelean – cpt. – Niță, Chirițoiu, Șerbănescu.

Rezerve la start: Tipu – Nicola, Bobaru, Tălmaciu, Mitrache, Trif, Tudor, Bodea.

Antrenor: Leonard Strizu.

Ripensia: Dobre – Sturzu, Fridrich, Lalic, Gladun (min. 90+2, Morariu) – Călin – cpt. – Golda (82, Matiș), Piftor (90+2, Careba), Ene (90+2, Huciu), V. Macrițchii – Avrămescu (54, Mitrov).

Rezerve: Rus – Țieranu, Vidrăsan, Stoica.

Antrenor: Călin Mada.

Arbitri: Robu (Chitila / Ilfov) – Mihăilă (Râmnicu Vâlcea) și Ramona Udrea (Târgu Jiu); rezervă: Frățilă (Vadu Paşii / Buzău). Observatori: Borcan (Ploieşti) și Prodan (Alexandria).

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 + = sase

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: