Ripensia ratează victoria pe sinteticul gorjean dar bifează primul joc din tur fără gol primit

Teama de a nu pierde în fața unei colege de suferință din zona minată a clasamentului a dominat duelul de miercuri după-amiază dintre CS Pandurii Lignitul și Ripensia, pe locuri de retrogradare la startul rundei intermediare din Liga 2, risipa de efort fiind semnificativă dar realizările puține iar precizia în suferință. A rezultat un draw alb, ca o ironie în cazul oponentelor având printre cele mai fragile apărări din campionat, cu 22 respectiv 19 goluri încasate, mai puține doar decât Daco-Getica și Sportul Snagov, în cazul timișorenilor fiind chiar prima reprezentație din ediția în curs a diviziei secunde fără gol primit.

Prin prisma oportunității de a se reabilita prompt după dușul rece cu 0-5 de sâmbătă de pe ”Electrica”, Ripensia își poate reproșa că n-a exploatat ziua în plus de recuperare și refacere avută față de gorjenii în alergare duminică după egalare departe de casă deși în inferioritate numerică, roșu-galbenii ratând suficient pentru un meci în deplasare cu eticheta ”de 6 puncte”. Apro și compania au fost mai aproape de victorie, chiar foarte aproape la bara ochită de Voinea din lovitură liberă înaintea pauzei, însă zdruncinătura din weekend s-a făcut încă resimțită.

Pe de altă parte, privind jumătatea plină a paharului, timișorenii se pot declara totuși mulțumiți că au spart gheața la Târgu Jiu în ceea ce privește meciurile fără gol primit în ediția în curs din Liga 2, după ce în majoritatea precedentelor 11 etape, de 7 ori, încasau câte un gol, remiza de astăzi fiind totodată a doua consecutivă în deplasare după cea de pe Cluj Arena, așa cum elevii lui Pelici mai cuplau rezultate de egalitate în ieșiri la rând la Călărași și Miercurea Ciuc, punct în Gorj prin care au și sărit peste linia retrogradării.

De fapt, a fost pentru prima oară din 4 mai ca Ripensia să nu scoată balonul din propria plasă, de la un 1-0 acasă cu Aerostar Bacău, așadar după aproape 5 luni și jumătate, ultima deplasare în care n-a primit gol datând din 23 martie, acum peste o jumătate de an, 0-2 la Balotești.

Un prim semn bun pe fondul negativ al încasării a numeroase goluri, timișorenii căutând să nu-și deterioreze și mai mult situația după șocul deloc ușor de absorbit din weekend cu CS Mioveni. N-au alunecat și mai mult, dar nici n-au evitat al treilea rezultat consecutiv fără succes în Liga 2, într-un sezon în care au legat deja și un șir de 4 runde fără victorie…

Este însă genul de rezultat care mai degrabă nu deranjează prin prisma menținerii unei diferențe intacte de puncte față de oponenta în mai mare suferință, CS Pandurii Lignitul rămânând astfel la 6 puncte în urmă, decât să dezamăgească în absența rezultatului victorios.   

Ripensia, cu portarul Dobre revenit în primul 11 față de jocul cu CS Mioveni, ca noutăți între titulari fiind și Burdeț, Neagu, Chera și Fotescu, a început mai bine partida de la ora 15 din prima intermediară a sezonului, semnalând intențiile de a mai și câștiga în deplasare, precum în etapa inaugurală, la Pitești, însă fără a avea trecere pe Jiu, solicitând în zadar un penalty în primul sfert de oră, neacordat de craioveanca din fruntea unei brigăzi feminine din sudul țării, pe aceleași poziții și când protestele au venit din partea amfitrionilor.

CS Pandurii Lignitul, antepenultima în clasament, cu jumătate din punctele Ripensiei și cu numai 7 goluri înscrise, era încă sub spectrul dificilei deplasări de duminică seară la Miercurea Ciuc, unde a remontat de la 2-0 la pauză pentru a smulge o remiză deși în inferioritate numerică în repriza a II-a, cursă după egalare urmată de una rutieră peste noapte la revenirea spre casă.

Săptămânile cu intermediare nu prea sunt de nasul formațiilor românești, și cu atât mai puțin pe măsura posibilităților unei codașe în eșalonul secund, eforturile depuse și oboseala acumulată resimțindu-se din plin, încercări din care ieșirea sub scut, fără a pierde, echivalează cu o reușită.

Iar Pandurii a izbutit să nu mai fie nevoită să alerge după încă o egalare, rezistând în meci, șarjelor timișorene dar și în raport cu propriile resurse. Era clar pentru alb-albaștrii lui Adrian Bogoi, atât prin prisma precedentelor rezultate acasă, majoritatea fără gol marcat, cât și a ineficacității generale, că menținerea unui rezultat alb i-ar scoate pe moment la liman, oltenii încheind astfel și cel de-al cincilea meci pe sinteticul de pe Jiu fără a înscrie, din 6 reprezentații acasă în Liga 2: 0-3 cu ASU Politehnica, 0-0 cu trupa găzduind meciurile la Drobeta Turnu Severin dar și cu Gloria Buzău, 2-5 UTA și, cel mai recent, 0-1 cu Petrolul.

Chiar și ultima în clasament după etapa a II-a, dar revenită în weekend pe locul 18 după 8 etape petrecute succesiv pe poziția a 19-a, Pandurii avea foarte mare nevoie de puncte, însă a înjumătăți handicapul față de Ripensia aducea cu un pod prea îndepărtat. Dorința a fost evidentă, dar lipsa forței ofensive a fost pe placul timișorenilor, suficient de confortabili în defensivă și căutând să-l valorifice pe Voinea, marcatorul de pe Cluj Arena.

Care a fost nu o singură dată cel mai aproape de gol, încercând să-i scoată și în acest caz pe galben-roșii, nu însă suficient de exact în încercările sale, de șut, reluând centrări de pe flancuri sau din faze fixe.

Risipa de efort fără finalitate și imprecizia au dominat duelul suferindelor, rezultatul spunând suficient de multe. Oaspeții au insistat mai abitir, în partea a doua și cu Popovici de la pauză în locul lui Fotescu, dar au trecut parcă și zilele în care dominarea timișoreană din final era concretizată pe tabela de marcaj, șarje fără concretețe.

Și totuși, un fel de a trece peste copleșitoarea decepție de sâmbătă, punct ce i-a săltat pe roșu-galbeni de pe locul 16, cel mai jos pe traiectoria Ripensiei în noul campionat, în care parcursul inițial relativ liniștitor, cu 7 puncte adjudecate în primele 5 etape, a fost urmat de unul relativ împovărător, punctul de astăzi fiind doar al șaselea din ultimele 21 posibile. Pentru conformitate, roșu-galbenii au navigat în această ediție pe rând pe locurile 5, 12, 15, 10, 11, 13, din nou 13, 15, 12, 14 și 16, astăzi urcând pe 15.

Pentru fosta prim-divizionară, un ultim meci pe sintetic înaintea inaugurării vinerea viitoare a noii arene, de la ora 18, într-un alt duel din zona nisipurilor mișcătoare, cu ”U” Cluj, care s-a ales cu un singur punct din cuplajul deplasărilor în sud-estul țării, semn că probleme sunt și pe la case mai mari.

Ripensia n-a trecut de o echipă evident obosită și cu evidente limitări, în special ofensive, înghițind în sec că n-a înscris pentru al doilea meci la rând, iar astfel se vede cât de mult poate depinde de un anumit jucător, Zaluschi, și cât de rău este de fapt să fii nevoit să depinzi de câte unul sau altul mai greu de înlocuit, semn al penuriei valorice din efectiv.

În acest context, bilanțul rezultatelor afară nici nu este rău, 7 1 4 2 6-9 7 puncte, după 2-1 la FC Argeș, 3-0 pentru Metaloglobus în capitală, 1-1 la Călărași, 2-2 la Miercurea Ciuc, 1-0 pentru Farul la Constanța, 1-1 la U Cluj și 0-0 astăzi, mai numeroase fiind în schimb înfrângerile acasă, trei în 5 etape. Și vine duminică la ora 11 o altă formație în mare suferință, ASC Daco-Getica, depășită astăzi acasă de Csikszereda, printr-un gol încasat deja din minutul 15. Încă un ”meci de 6 puncte”, aidoma celui cu Sportul Snagov, tranșat de la 0-1 nu demult…

Apoi, în calendar și ieșirea la Rapid, urcată frumușel în ierarhie și după depășirea Petrolului, partida acasă cu ex-prim-divizionara Concordia, deplasarea la fruntașa nou-promovată AFC Turris-Oltul, duelul local considerat pe teren propriu cu ASU Politehnica – în jur de 13 noiembrie, ieșirea la Reșița și primirea celor cu cortul acum în Drobeta Turnu Severin.

Comparativ, referindu-ne la borna etapei a 12-a în sezoanele cu participarea Ripensiei în Liga 2, se constată o linie descendentă de la an la an. În toamna lui 2017 pierdea cu 1-2 cu CS Balotești și cobora pe locul 8, cu 17 puncte din 36 posibile, iar în toamna trecută câștiga cu 0-1 la ASU Politehnica și rămânea pe 14, cu 12 puncte. Pe poziția a 15-a la ora actuală, deși, paradoxal, cu un punct în plus, 13. Asta și pentru că ierarhia actuală după mijlocul turului este vizibil mai strânsă, efect al nivelării în jos a competiției, prin devalorizare, a treia clasată deținând 20 de puncte iar a 17-a, 12 puncte. Nici cât 3 victorii.

Orice ar fi așadar în principiu posibil, dar greu sunt pare-se de obținut victoriile pentru cei cu boii mici. Și mai mici pe Jiu, trupa lui Bogoi pregătindu-se de o descindere la codașa din Buftea, Sportul Snagov.

CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu: I. Dinu – Oiţă – cpt., Vişan, Chiş, Vasilescu, Trancă, N. Cotolan, A. Dinu, Takahashi, Popescu, Rașoveanu.

Rezerve la start: M. Cotolan – Erhard, Unguru, Nichifor, Bratu, Cristea, Kim Hu Do.

Antrenor: Adrian Bogoi.

Ripensia: Dobre – Lungu, Burdeţ (71, Stoi), Tînc, Apro – cpt., Neagu, Voinea, C. Toma (82, Popa), Chera, Tudorache, Fotescu (46, Popovici).

Rezerve: Păduraru – Golda, Călin și Ţieranu.

Antrenor: Alexandru Pelici.

 

Arbitri: Ionela Alina Peşu (Craiova) – Petruţa Iugulescu (Târgovişte) şi Daniela Constantinescu (Craiova); rezervă: Costinel Iacob (Craiova). Observatori: Dan Monea (Aiud) şi Traian Marcu (Sibiu).

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua + = 13

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: