Ripensia schimbă 3 dintr-un foc și deraiază pe final la Buftea marfarul Rapid, Andrei Macrițchii în jumătate de oră de la agonie la extaz în prelungiri: 2-2 (1-0) de la 2-0

Condusă cu 2-0 din mai nimic astăzi la matineu pe neglijențe defensive absolut evitabile, altfel confortabilă în joc, Ripensia a decis totuși să nu se bată singură în Ilfov în duelul televizat cu aspiranta la promovare Rapid – din zona play-off, ajungând marfarul giuleștean în ultimul sfert de oră, imediat după efectuarea a 3 schimbări, prin ”trasorul” noii achiziții Piftor și capul în cel de-al treilea minut de prelungiri al fundașului Andrei Macrițchii, răscumpărare a erorii de la golul 2 al bucureștenilor, din penalty: 2-2. Așa cum alb-vișiniii îi surprindeau pe bănățeni grație execuției lui Jorza în cel de-al doilea minut de prelungiri din prima repriză, 1-0, la fel i-au lăsat mască și timișorenii la căderea cortinei, ”Buf!” lângă studiourile Buftea, ca la cinematograf pe iarba din câmp a Centrului Național de Fotbal.     

Și într-adevăr, într-o săptămână în care pe Bega s-a reauzit agonizantul plânset stins al unui fotbal aproape ca și dat uitării, și doar declarativ cumva proptit, realitatea obiectivă cu care se confruntă multipla campioană interbelică Ripensia conturându-se sub forma bietei supape a colacului salvator pe nume ”Electrica”, iată că roșu-galbenii au avut ocazia într-o altă parte a țării să demareze oficial în 2021 pe gazonul totuși bun pentru februarie al unei ctitorii federale din banii sportului rege românesc, CNAF Buftea, net mai confortabil refugiu de moment pentru avantajata de sub Podul Grant, bine mersi în așteptarea în acest an a unui nou-nouț propriu stadion la cheie, ”de la noi românii, fără număr”…

Căci absolut sugestiv și edificator pentru șocantele și mai ales injustele contraste din bolnava societate românească este timbrul cu Rapid împinsă în prim-plan din depoul înadins ruginit pentru fier vechi al deșănțat mulsei spre faliment CFR, ”de la noi românii, fără număr” în cuferele risipei anapoda a sistemului public, și surghiunul tipic sectorului privat din țara Mioriței, exemplificat ca o raritate în Liga 2 de zbaterile din răsputeri ale Ripensiei Timișoara să răzbească la lumină în inegalul duel cu statul nedrept și nu de drept, fără stadion și reclădind trudit în ultimii aproape 9 ani după ce secera și ciocanul noii Republici Populare Române o scotea postbelic din scenă.

E greu a fi David într-o arenă carpatină cu deviza ”toată lumea să trăiască numai noi să nu murim!”, în care parcă ai avea de atacat doar la deal – a se vedea deznodământul meciurilor cu CS Mioveni și Turris-Oltul din lista partidelor oricum mai rare acasă, ce mai anomalii!, dar fotbalul mai și face dreptate, fără a se lăsa chiar mereu păcălit, Ripensia cea din zona nisipurilor mișcătoare dând dovadă de atitudine fără a depune armele în fief-ul pretendentei din zona podiumului, atât de supralicitata Rapid și prin prisma prestației de astăzi de la 11.

Dar taxată ca atare de egalarea izbutită cu capul dar și cu ochii la ceas de fundașul Andrei Macrițchii, în ultimul dintre cele doar 3 minute de prelungiri care poate ar fi fost altfel mai multe dacă nu gazda favorită ar fi avut 2-1, bucurie efervescentă pentru merituoșii oaspeți care nu s-au predat, uluială fără justificare pentru fotbalistul tipic român văzut prematur cu sacii în căruță, demascare a suficienței ce nu face casă bună cu profesionismul: Rapid – Ripensia 2-2 (1-0) de la 2-0.

Un punct cât o victorie pentru moralul Ripensiei la prima dintre cele 3 deplasări la rând în sud, cu totul altceva decât debutul de campionat pierdut la scor la Dunăre cu nou-promovații Craiovei și continuarea de la Ploiești, alunecări care s-au resimțit până la un punct și în întâlnirea de astăzi din etapa a 16-a a Ligii 2, timișorenii dezumflându-se vădit la mijlocul reprizei a II-a după copilăria încasării celui de-al doilea gol, dintr-un 11 metri cadou prin driblingurile de școlar ale lui Andrei Machrițchii în colțul propriului careu, nu se face!, ceea ce rupea puntea pentru un naufragiu.

Dar brusc, amintindu-și pe de-o parte că n-a fost cu nimic inferioară gazdei în prima oră de joc, în care a și zguduit transversala la 1-0, iar pe de altă parte că a fost nu demult o expertă a revenirilor și egalărilor pe final, Ripensia a schimbat trei dintr-un foc pentru ultimul sfert de oră și a spart imediat gheața prin ”ghiuleaua” cu timp și spațiu la dispoziție în dreptul noii achiziții Piftor, 2-1 la care a renăscut total, recăpătându-și complet încrederea și construind așezat cu calmul conferit de crezul neabătut că ar avea o pâine de mâncat, dat fiind superficialitatea și suficiența Rapidului, amatoricească spre final pentru o candidată la luminile Ligii 1. Timișorenii adulmecau gâfâiala marfarului poleit…  

Care inițial nu pornea rău, cu două acțiuni pe stânga în zona lui Hlistei și centrări spre centrul careului lui Dobre, în minutele 5 și 7. Dezmeticită, Ripensia prelua frâiele unei posesii prelungite și încheia primul sfert de oră cu 3 cornere ca și consecutive, profitând și de vânt, Rapid încorsetat în propria jumătate.

Iar când găsea oarece breșe spre careul bănățenilor, Hlistei răcea faza, neinspirat într-o primă repriză sub pecetea lunilor de pauză competițională de iarnă. Într-adevăr, nu se ieșea din ritmul atacurilor lente, ca și statice și previzibile, în general ușor de contracarat de Ripensia, eventual puțin nevralgică la unele respingeri nu foarte ferme cu capul sau la mingi rapidiste peste apărare pe același flanc de atac și așezări înapoi, zonă la închidere pe alocuri nițel vulnerabilă.

Dar la ce cărăuși de mingi aveau alb-vișiniii, variante solo empirice în lipsa unor soluții reale, misiunea Ripensiei era ușurată, Hlistei fiind nevoit să coboare spre stânga dar și-așa pierzând baloane utile. Vizitatorii ieșeau în schimb destul de lejer din apărare, cu un bun joc la deposedare, însă ca și inofensivi, timizi la construcție, vârful Sokovic fiind prea izolat și fără susținere.

Luftul lui Lalic în careu, cu Dobre la post în minutul 38, a dat însă parcă semnalul ofensivei Rapidului, imediat mai incisivă odată ce a repetat exersarea a 2-3 pase fluente de pe flancuri cu o angajare frontală urmată de așezare, în urma unei astfel de acțiuni de pe stânga Ursu pivotând inspirat puțin în interiorul careului, pe centru, doar devierea aceluiași Lalic salvând situația, minge scursă în bară la rădăcină în minutul 40, la colțul lung. Ripensia era dezechilibrată iar pe următorul atac, de pe dreapta, Dobre era nevoit să iasă la marginea careului, și o făcea bine…

Dar următoarele minute au curs totuși cât se poate de placid spre pauză, fără a mai anunța absolut nimic, doar că un un-doi Ursu – Pănoiu pe dreapta, urmat de centrare și o respingere cu capul pe spate tot în careu, a dus la așezarea lui Hlistei pentru Amir Jorza și execuția de excepție a acestuia, excelent și imparabil plasată. Tehnica făcea diferența. Voleu cu 12 secunde pe ceas din cele două minute de prelungiri. În cel mai prielnic moment, la intrarea la vestiare, de plumb pentru bănățeni… 1-0.

Care au revenit însă perfect, mai avansați și mai avântați din capul locului în repriza a II-a, poziții de pe care au tras alarma pentru Rapid, obligată să blocheze două șuturi la rând de pe dreapta, fără replică la cel de-al treilea în aceeași fază, expediat de Stoi de la 20 de metri, doar transversala salvându-l pe Drăghia, suficient de norocos și că mingea ricoșată în centrul careului nu i-a venit deloc ca pe tavă lui Sokovic, care, cu toată alonja sa, n-a putut-o prelua cum și-ar fi dorit, trimițând peste… Unu – unu n-ar fi fost un scor mincinos, de exemplu la cornere fiind pe-atunci… 0-3.

Meciul se juca și în orice caz fără ca bucureștenii neapărat să domine și nici atât să-l pericliteze pe Dobre, însă Ripensia a fost cea care și-a complicat singură existența, A. Macrițchii exagerând în driblinguri în colțul propriului careu, unul în plus cu consecințe nefaste, balon pierdut și pasat rapid spre centrul suprafeței de pedeapsă, unde Ursu a profitat și Lalic a căzut țap ispășitor, cartonaș galben și lovitură de la 11 metri. Transformată precis de Hlistei: 2-0 în minutul 64.

La care Grigore a efectuat imediat o dublă schimbare în garnitura rapidistă iar timișorenii și-au cam rătăcit busola în joc, lărgind spațiile între compartimente, cedând adesea posesia și trăind periculos, atacuri repetate ale gazdelor cu timp și spațiu la dispoziție. Ripensia părea a fi descumpănită, zece din cele mai grele minute ale jocului, pe mijlocul părții secunde.

Însă o triplă înlocuire în minutul 74, când și gazdele mai efectuau una, cu intrările lui Coulibaly la construcție, Ene pe stânga și Golda în sprijinul lui Sokovic, completată imediat de șarja tinerei achiziții Piftor după o respingere spre mijloc, ca prin brânză pe zonă centrală și drept de la semidistanță sus la colțul lung, a schimbat imediat reperele jocului. 2-1 în minutul 75 iar acel ceva spunea că meciul nu era nicidecum jucat.

Și într-adevăr, Ripensia a început să strângă cornere, a insistat, dar mai ales a profitat de larghețea Rapidului, în scădere de turație și neglijentă în mai toate fazele jocului, de la degajarea anapoda a portarului Drăghia și până la indiscreta imprudență a veteranului căpitan Voicu în careu, surprinzător pentru favorita acasă mai bine clasată, intens absorbită de ambițiile promovării. Greșind în schimb copilărește, chiar și preluări simple, sau împărțind lovituri libere. Nicolae Grigore adulmeca pericolul și aplica încă o dublă schimbare, centralul Ioniță îl mai liniștea manifestând clemență prin acordarea a numai 3 minute de prelungiri.

Suficiente însă Ripensiei pentru a da lovitura cu tot cu portarul Dobre urcat ”sus” la cap în careu, ”liberă” bună Ene de pe stânga, pe interior, cap al aceluiași Andrei Macrițchii, cel cu greșeala din minutul 63, reparată pentru un punct absolut meritat: 2-2 în acel al treilea minut de prelungiri. Ca o mare bucurie și pentru concitadina ASU Politehnica, rămasă astfel pe 2, deasupra marfarului vișiniu.

Ripensia și-a făcut cinste printr-o meritorie prestație televizată  pe iarbă federală, ”privații” nu se lasă în ciuda tuturor viciilor ca și implacabile ale ireparabilului sistem, dar raza de soare a satisfacției de moment nu poate nicidecum alunga toată negura fotbalului timișorean. Căci pe când și la toamnă se vor schița pe Bega tot proiecte despre vreo viitoare arenă, Rapid va fi de exemplu cu cheile ca și la purtător, asta pentru a nu mai pomeni în plus și despre marea schemă a lucrurilor pe termen mediu, cea cu secera și ciocanul reconturându-se și mai proeminent și de neoprit peste orizonturi tot mai roșii, ale ”statului” tot mai musculos și ”privatului” tot mai asaltat de biruri și provocări, descurcă-te tu cum poți mică ambarcațiune roș-galbenă într-o mare de vase alimentate din resurse publice. Și bine-ar fi să fie doar un scenariu cinematografic gen Studiourile Buftea, dar va fi o dură realitate urzită de mâini invizibile din spatele unor scene globale cu axe de putere clar definite.   

Rezultatele etapei a 16-a în Liga 2, programul viitor și clasamentul la zi, pe coloana datelor tehnice. Urmează sâmbătă la 11 primirea lui AFK Csikszereda, apoi ieșirea la Călărași…

*

Rapid – Ripensia 2-2 (1-0) în etapa a XVI-a din Liga 2

Golul: 1-0 Jorza (minutul 45+2), preluare din aer și voleu cu dreptul de la 18 metri, din ”D”-ul careului mare, ușor lateral dreapta, spre colțul din dreapta lui Dobre – plonjon fără șanse de reușită, mingea lovind gazonul în colțul din spate al plasei, după ce marcatorul primea o pasă înapoi de la Hlistei, din careu, unde prelua respingerea cu capul a lui Țieranu, pe spate, în urma unui duel aerian Ioniță – Lalic câștigat de rapidist în preajma careului mic, unde Ursu centra de pe dreapta după un 1-2 scurt cu Pănoiu; 2-0 Hlistei (64) din lovitură de la 11 metri, cu dreptul, pe jos la colțul din stânga lui Dobre, plecat invers, penalty-ul fiind acordat pentru faultul lui Lalic la Ursu, căruia Ioniță îi pasa din stânga în centrul careului după ce Macrițchii se încurca în driblinguri și pierdea posesia în colțul propriului careu; 2-1 Piftor (75), drept de la 27 de metri din fuleu, după ce înaintase nestingherit pe centru-dreapta 15 metri, șut tare la semiînălțime în cross, în dreapta lui Drăghia; 2-2 A. Macrițchii (90+3), cap de la 5 metri de la bara a doua, pe centrul porții, după lovitura liberă obținută și executată de Mihai Ene de pe stânga, 17 metri lateral.

Șuturi pe poartă: 3-0 în prima repriză (A. Ioniță I minutul 5 pe sus pe centrul porții, de la 18m, Ursu 40 bară din careu, Jorza 45+2 GOLUL 1); 3-3 după pauză (Hlistei 64 GOLUL 2, 67, Bălan 77 / Stoi 48 bară de la 19m, Piftor 75 GOLUL 1, Macrițchii 90+3 cap GOLUL 2).

Bare: 1-1 (Ursu 40 / Stoi 48).

Șuturi la poartă: 4-1 în prima repriză (Ursu 7, 22, 45, Pănoiu 25 / Lalic 17 cap); 2-0 după pauză (Hlistei 57, Bălan 59 cap)

Șuturi blocate: 0-1 în prima repriză; 3-0 după pauză.

Cornere: 0-3 în prima repriză ( – / min. 15, 16, 17); 2-2 după pauză (50, 90+1 / 78, 88).

Faulturi: 7-6 în prima repriză; 8-4 după pauză.

Pase greșite: 33-32 în repriza I; 19-9 după pauză.

Pase la portar: 10-1 în repriza I; 3-4 după pauză.

Degajări greșite: 1 din 1 – 4 din 7 în repriza I; 3/3 – 2/2 după pauză.

Deposedări: 5-12 în repriza I; 4-5 după pauză.

Ofsaiduri: 1-0 în repriza I; 1-0 după pauză.

Auturi: 9-10 în repriza I; 10-9 după pauză.

Cartonașe galbene: A. Ioniță 43, Voicu 90+2 / Lalic 63.

*

Duminică 21 februarie ora 11, timp răcoros, cu vânt, Complexul Sportiv (teren iarbă) Buftea – gazon moale.

Rapid: Drăghia – Voicu – cpt., Dandea, Ignat, Florică (85, R. Ilie) – Pănoiu (65, R. Lazăr), Jorza – Ursu (65, Sefer), A. Ioniță I (74, Drăghiceanu), Hlistei (85, Finica) –  Bălan.

Rezerve: H. Moldovan – Zunic, Bradu, B. Barbu.

Antrenor: Nicolae Grigore; secund, Mihai Iosif, cu portarii Mihai Nădăban.

Ripensia: Dobre – Valeriu Macrițchii, Țieranu, Lalic, Gladun – Stoi (74, M. Ene), Călin – Popovici – cpt. (74, Coulibaly), Neagu (74, Golda), Piftor – Sokovic.

Rezerve: Miklos – Sturzu, Rogac, Maric, Fridrich, Tudorache.

Antrenor: Cosmin Petruescu; secund Iulian Muntean, cu portarii Călin Frunză.

Arbitri: Eduard Ioniță – Stelian Slabu, Romică Bîrdeș. Rezervă: Claudiu Marcu.

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− sase = 1

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: